F1, Interlagos: odluka pada ovde!

Posle 16 trka, više od 4870 izvezenih kilometara i 996 pređenih krugova, stigli smo i dovde. Rasplet je to kakvom su se mnogi nadali: odluka o svetskom prvaku Formule 1 pašće na poslednjem sezonskom gran priju, na Velikoj nagradi Brazila u Sao Paulu. Prvi put od 1986. u igri za šampionsku krunu u poslednjoj rundi prvenstva nalaze se trojica vozača, a da li će Alonso odbraniti titulu, ili će se Hamilton ili Raikonen upisati u besmrtnike, odlučiće 71 krug, odnosno 305.909 kilometara na Interlagosu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

16:59

Default images

Bodovno stanje je poznato: Hamilton u odlučujuću bitku kreće sa prve pozicije i 107 poena, što ga i dalje čini favoritom. Timski kolega Alonso zaostaje 4 poena – njegova je misija komplikovana, ali ne i nemoguća. Raikonenu je sa treće pozicije i 100 poena ostao najteži zadatak, Kimi je u ovom triju možda i autsajder, ali on nema šta da izgubi, niti ima prostora da taktizira.

Jedan na jedan na jedan

Pre nego što detaljno razmotrimo varijante koje trojicu protagonista mogu da dovedu do titule, podsetimo i da u slučaju jednakog bodovnog salda prednost ima vozač sa više pobeda, odnosno više boljih plasmana u sezoni. Pre Brazila, Kimi je u prednosti po broju trijumfa jer ih ima pet, a Hamilton i Alonso po četiri. Najviše drugih mesta ima Britanac (5), slede ga Španac (4) i Finac (2). Na najniži stepenik pobedničkog postolja Kimi se peo četiri, a Luis i Fernando po tri puta.

Neće uticati na odluku o šampionu sveta, ali valja pomenuti da po broju pol pozicija prednjači Hamilton (6), sledi ga Raikonen sa tri, a Alonso je samo dva puta kretao sa najboljeg startnog mesta. Kimi se revanširao po broju najbržih krugova – izvezao ih je pet, Fernando tri, a Luis dva.

Hamiltonove varijante

Luis postaje šampion sveta ukoliko zauzme prvo ili drugo mesto, bez obzira na to gde završe konkurenti. Treća, četvrta ili peta pozicija Britancu odgovaraju ukoliko Alonso ne pobedi. Tek ako Hamilton završi šesti ili sedmi, u igru pored Fernanda ulazi i Raikonen. I sa tih mesta Luis može do titule, ali Alonso mora da bude najviše treći, a Kimi ne sme do najvišeg stepenika podijuma. Britanskom rukiju "igra" i osmo mesto, pa čak i ako ne osvoji bodove može do krune, ali u svakom od tih slučajeva Alonso sme da bude najviše peti a Raikonen najviše treći.

Fernandovi izgledi

Špancu je pobeda dovoljna samo uz uslov da Hamilton bude treći ili lošiji. Stigne li Alonso drugi, Luis ne sme da bude plasiran bolje od šestog mesta. Fernando može da postane prvak i sa trećim mestom, uz uslov da Hamilton kroz cilj prođe osmi, a Kimi ne pobedi. Poslednja pozicija koja Alonsu daje pravo na nadu jeste četvrta, ali tek ako Britanac na Interlagosu ostane praznih šaka, a Raikonen bude najviše trećeplasirani. Sve ispod toga ostavlja Fernanda bez titule.

Kimijeve opcije

Raikonen ima najmanje mesta za kalkulacije. Njegove opcije su najuže: da bi stigao do titule, on mora da pobedi, Luis sme da bude najviše šesti, a Alonso najviše treći. I drugo mesto propušta Kimija do trona, ali samo ako je Luis osmi ili slabiji, a Fernando ne stigne do podijuma. Nijedna pozicija od treće naniže Finca ne zadržava u igri za naslov prvaka.

Zvuči relativno komplikovano, ali tako je kad prvi put posle više od dve decenije sezonu završavamo tromečom. Meklaren može da bude ponosan na činjenicu da su dva od tri pretendenta na titulu iz njegove štale, ali to je i razlog za brigu s obzirom na, najblaže rečeno, loše odnose između Alonsa i Hamiltona, odnosno Alonsa i ostatka tima. U Kini su lica u boksu ekipe iz Vokinga govorila više od reči: mnogo su mirnije podneli težak udes Španca na Fudži spidveju nego Hamiltonovo "ukopavanje" u Šangaju. Gestikulacija Rona Denisa tokom kritičnih momenata Velike nagrade Kine bila je naprosto patetična i ne ostavlja mesta sumnji do koga mu je više stalo.

Fernando je uoči trke u Šangaju, podigao tenzije za još nekoliko stepeni, a onda se, posle svih oštrih reči, ipak našao u poziciji da se bori za titulu u Brazilu. Nije bilo nelogično posumnjati da će ekipa u finalu jednostavno favorizovati jedan auto i jednog vozača. Uz dodatno insistiranje Španske moto-sport federacije, FIA je rešila da za brazilsku trku imenuje "fer-plej supersudiju", čije bi prisustvo i oštro oko trebalo da garantuju jednak tretman vozača u britansko-nemačkoj ekipi. Ta inspekcija je još jedno poniženje za Meklaren, ali su ovu sudbinu sami sebi skrojili, pa ih je posle svega zaista teško sažaljevati.
Ferari ima samo jednog konjića u trci za šampionat, što znači da Masa treba da igra ulogu Kimijevog pomoćnika i da otme što više poena vozačima "srebrnih strela". Ruku na srce, on ni sebe već drugi put nije uspeo da odbrani od Alonsa, ali možda treba računati na dodatnu motivaciju Brazilca na domaćem terenu, na stazi gde je neprikosnoveno trijumfovao prošle godine. Uz dva nabrušena pilota u sebrnom taboru, nije isključeno da se ovaj šampionat završi nokautom (nevažno ko bio krivac, a ko žrtva), što bi bio i najgori rasplet godine koja ima više izgleda da bude pamćena po skandalima i optužbama, nego po trkanju.

Luis Hamilton jedini drži svoju sudbinu u sopstvenim rukama i može da postane najmlađi svetski prvak F1 sam, bez ičije asistencije ili malera. Alonso je u borbi za treću krunu, uspe li u tome, učiniće iskorak ka Fanđu (četiri uzastopne) i Šumaheru (pet vezanih titula). Uz to, Španac je oba svoja šampionata osvajao baš na Interlagosu, ali mu ni u jednom slučaju za to nije bila potrebna pobeda. Raikonen je u trećem pokušaju da se dokopa lovora koji pripada najboljem. Pre četiri godine, kruna mu je izmakla u poslednjoj trci. Pre dve sezone, sve se završilo i pre vremena, baš u Sao Paulu. Može li Fortuna jednom da bude i na Kimijevoj strani i može li treći pokušaj da bude srećan, saznaćemo u nedelju uveče.

Još nešto: nijedan od trojice konkurenata za naslov najboljeg nikada nije pobeđivao u Brazilu. Raikonen je tri puta osvajao drugo mesto, a Hamilton tamo nije ni vozio, mada mu takva situacija nije smetala u Kanadi, Sjedinjenim Državama, ili u Japanu.

Interlagos, tehnički aspekti

Staza Interlagos ima dva brza i jedan sporiji, tehnički sektor. Ozloglašena je zbog neravnina, iako je presvlačena novim asfaltom 2004. i ponovo ove godine. Kao i u Istanbulu, i ovde se vozi "levi krug", što menja smer opterećenja vratne muskulature vozača. Preticanje je "rezervisano" za krivinu 1 (setimo se samo 2006.), stoga se set-ap usmerava ka brzini na pravcu, koja je preduslov za napad ili odbranu pozicije i preča od optimalnog vremena kruga.
Prvi i treći sektor čine mahom pravci, ili deonice koje se voze kao pravci. Oni zahtevaju veliku krajnju brzinu i manji nagib krila, odnosno niži aeropotisak. U drugom, srednjem, delu staze, traži se suprotno: veći potisak radi boljeg prianjanja pri ubrzavanju, kočenju i skretanju. Konačna aerodinamička konfiguracija odstupa od teoretskog optimuma za najbrži krug i skreće ka nešto nižem nagibu krila od idealnog, takvom koji je u saglasju sa realnim trkačkim zahtevima, odnosno obezbeđuje konkurentnost u zonama napada i odbrane.

Slično tome, ni kod mehaničkih podešavanja ne cilja se optimum, već se prioritet daje što bržem izlasku iz krivine 12 koja vodi ulevo, uzbrdo i na glavni pravac. Tu započinje faza od 15-16 sekundi vožnje punim gasom, a krajnju brzinu na startno-ciljnoj ravnini zapravo determiniše izlaz iz krivine 12. Fokusiranje na ovaj deo staze uzrokuje podupravljanje u sporim krivinama srednjeg sektora, ali je šteta od takvog ponašanja automobila uveliko nadmašena prednostima koje ovakav set-ap donosi u vremenu kruga i sektoru 3.

Neravnine su bolna tačka Interlagosa. Ravnomerno raspoređene celom dužinom piste, one najviše muka zadaju u zonama kočenja ili u nešto bržim krivinama. I taj problem mora da se reši mehaničkim podešavanjima: mekše oslanjanje obezbediće da da pod bolida ne naleže na asfalt i da točkovi ostanu u kontaktu sa stazom. Do 2004, set-ap je podrazumevao nešto veći klirens, a tadašnje presvlačenje asfaltom donekle je popravilo situaciju, pa su bolidi spušteni. Ima izgleda da je ovogodišnje asfaltiranje dodatno poboljšalo stvari.

Interlagos ima relativno malo brzih krivina koje uzrokuju jaka bočna opterećenja guma i površina piste nije naročito abrazivna. U srednjem sektoru potrebno je dobro prianjanje, koje neće omogućiti aerodinamika, već pneumatici. Zato Bridžston doprema meke i supermeke gume. U Ferariju se verovatno ježe i na sam pomen ove činjenice, jer je ova kombinacija vožena u Monaku, Kanadi i Mađarskoj i – treba li podsećati – sve te trke završene su pobedama Meklarena. I ovakve, najmekše gume iz Bridžstonovog opusa, svejedno, slabije hvataju asfalt od prošlogodišnjih, a posebno pitanje je kako će supermeki pneumatici preživeti svoju trkačku smenu. Slavljenik bi u Brazilu mogao biti onaj ko najbolje uspe da ih sačuva.
Dugačak glavni pravac, na kojem se punim gasom vozi duže od 16 sekundi, čini snagu motora jednim od ključnih parametara na Interlagosu. Međutim, lociran na 750 metara nadmorske visine, Sao Paulo je grad sa najnižim atmosferskim pritiskom na kalendaru F1. Posledično, motori gube negde 7% ili 8% snage, a za isti procenat manji su i aeropotisak i otpor vazduha. Zbog kombinacije ovih faktora, krajnje brzine ne trpe mnogo, a 61% kruga koliko se u Brazilu vozi punim gasom ekvivalentno je iznosu od 57% na nivou mora (uporedivo sa Budimpeštom). Posebno je bitno kako se motor ponaša u srednjem sektoru i na niskim obrtajima, glatka isporuka snage tu drži auto u ravnoteži.

Najzad i o strategiji. Veća težina, odnosno veća količina goriva ne utiče previše na vreme kruga, ali će veliki upliv na broj zaustavljanja u boksu imati dugačak pit-lejn, kombinovan sa relativno kratkim krugom. Teoretski su mogućni i jedan i dva pit-stopa, što naravno zavisi i od toga koliko su supermeke gume kadre da izdrže. Ako kišno vreme na ovo utisne svoj pečat, strategija će zavisiti od munjevito donetih ispravnih ili pogrešnih odluka, a primere i jednih i drugih viđali smo u Kini i Japanu.

Vremenska prognoza kaže da bi niz kišnih trka mogao da se nastavi u Brazilu. Za petak se sigurno najavljuju padavine, dok se preko vikenda očekuje oblačno vreme. Oluje su moguće u ponedeljak, ali nije isključeno da porane i "obogate" trku u nedelju. Bude li tako, valja podsetiti da u Brazilu mogu da vladaju potpuno specifični uslovi, da, kao u Maleziji, bude i toplo i kišovito, što ogromno otežava život gumama za kišnu stazu, jer njihov temperaturni optimum leži u nižem intervalu.

Vesti i tračevi

Da je kojim slučajem šampionat već odlučen, sva pažnja bila bi okrenuta aktuelnim, najavljenim ili izmaštanim vozačkim transferima. Međutim, uoči Interlagosa valja se fokusirati na odluku o prvaku sveta, a ostala, inače bitna zbivanja, možemo da ispratimo samo usput.

Aleks Vurc oprostio se od trkanja. Austrijanac je briljantno debitovao još 1997, ali njegova karijera nikad nije dospela do visina koje je na početku obećavala. Krajem prošlog veka igrao je drugu violinu u ionako inferiornom Beneton-Plejlajfu, Flaviov mezimac tada je bio Fizikela. Godinama tester Meklarena, a potom Vilijamsa, Vurc je u trkačkom kokpitu u 2007. osvojio simpatičan broj poena, ali nikako nije uspeo da izađe na kraj sa "nokaut" kvalifikacionim sistemom.
U poslednjoj sezonskoj trci odmeniće ga Kazuki Nakadžima, velika nada Tojote i osvajač petog mesta u ovogodišnjem GP2 šampionatu. Japanac je i inače rezervista Vilijamsa i bio je očigledan izbor za upražnjeno mesto, a sva je prilika da ćemo ga gledati i dogodine, bilo u fabričkoj Tojotinoj ekipi, bilo i dalje u engleskom timu. Govori se da su Japanci i finansijski obodrili Vurca da požuri sa penzionisanjem kako bi njihov mladi pulen imao dvoj F1 debi već 2007.

Odluka sudija je konačna: Spajkeru i Zutilu pripada bod sa Fudžija, kazna izrečena Liuciju ostaje na snazi. Prvi poen za Spajker verovatno će ostati i poslednji osvojen pod tim imenom. U Toro Rosu verovatno nisu previše ogorčeni takvim raspletom, pošto su u Šangaju Fetel i Liuci bili naprosto senzacionalni. U Fetelu je Formula 1 dobila još jednog budućeg superstara – većina debitanata 2007. pokazala se u odličnom svetlu. Nemac u Meklarenu ostaje opsesija nemačkih novinara – Sebastijan je već viđen kao alternativa za Alonsa, ali dvadesetogodišnji ruki kaže da bi radije ispunio ugovor sa Toro Rosom i i iduće godine kvario računicu favoritima. Uostalom, njemu se ionako smeši sedište u BMW-u.
Sudbina Fernanda Alonsa je majka svih spekulacija. Nemački "Bild" je njegov povratak u Reno označio kao već gotovu stvar, a stvari su, moguće je, otišle toliko daleko da su Francuzi još pre Velike nagrade Japana detaljno upoznali Alonsa sa planovima za budućnost i izložili mu tehničke detalje Renoa R28, automobila za 2008.

Ako je verovati tim izvorima, Alonso je već potpisao trogodišnji ugovor sa Renoom, i to pošto je šef koncerna, Karlos Gon, isti čovek koji je shvatio šta je izgubio tek kada je Španac otišao iz ekipe, poveo akciju vraćanja Fernanda po svaku cenu. Glavni sponzor, ING, zadužen je da na godišnju platu od 22 miliona evra (koliko Alonso dobija sada) doda još sedam miliona. Novina je da su u Štutgartu izgleda prelomili da Španac može da ide, a i Norbert Haug kaže da postoje "načini i putevi" za rastanak. Ostaje otvoreno ko će platiti obeštećenje Meklarenu i koliko sloboda košta. Reno još uvek odbija da komentariše "spekulacije štampe" i tvrdi da će imena vozača objaviti "kad sve bude jasno", što više liči na potvrdu, nego na demanti cele storije. Ako je verovati ovoj konstrukciji, francuskoj ekipi ostaje samo još da odabere između Kovalainena i Pikea mlađeg.

Kad smo već kod novca, "Sport Bild" izneo je tvrdnju da Tojota Fernandu nudi ugovor iz snova: 150 miliona dolara (oko 108 miliona evra) za trogodišnju vernost. Ako Alonsa ne dovedu u Keln, Japanci se zanimaju za Nika Rozberga: njemu bi, navodno, išlo 15 miliona evra po sezoni, a ponudu bi pojačala besplatna isporuka agregata Vilijamsu. U tom slučaju, Glok ne bi otišao u Tojotu, nego kod Frenka, jer između ekipe sa kojom je osvojio GP2 šampionat (iSport) i Vilijamsa postoje dobre veze. A tamo bi društvo mogao da mu pravi Fizikela...
Ferari je produžio ugovor sa Masom do kraja 2010. Činjenica je da bolid F2007 nije bio dovoljno pouzdan – u suprotnom, možda bismo gledali i četvoromeč u velikom finalu, što bi bila posebna poslastica. Međutim, ni Felipe nije nevin. Posle 2007, stiče se utisak da je Brazilac idealan vozač za idealne uslove; ako se nešto u razvoju trke poremeti, on postaje vrlo ranjiv. Varijabilne vremenske prilike su mu posebno bolna tačka: staza koja se prosušuje ili počinje da se kvasi redovno zatiče Masu u raskoraku. A nijedna F1 sezona neće mu pružiti 16 trka po idealnom vremenu, niti eliminisati nepredvidljive okolnosti. Još tri godine ostanka u Skuderiji znak su ili ogromnog poverenja ekipe u Brazilca, ili dobrog menadžerskog posla Toda mlađeg. Ako je u pitanju prvo, Felipe je od italijanskog tima dobio poveliki kredit koji tek mora da opravda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: