Šangaj: Prva meč lopta za Hamiltona

Svaki vozač i svaki tim mogli bi da ispričaju svoju priču o trci na Fudžiju, i ogromnu većinu tih storija bilo bi zanimljivo čuti. Od njih bi Alonsova verovatno bila najgorča i najdramatičnija, Fetelova i Veberova najtužnija, a Ferarijeva bi bila najteže razumljiva. O onima koji su dobro prošli gotovo je suvišno i govoriti – srećne pripovesti nalikuju jedna drugoj, a svačija muka ima posebnu fizionomiju.

Trijumfujući u trci voženoj pod nemogućim vremenskim uslovima, Hamilton je načinio veliki, verovatno i presudan korak ka naslovu prvaka sveta 2007. Ako su Montreal, Indijanapolis i Hungaroring bili "tek pobede", od Fudžija i Luis ima svoju "veliku trku". Arhirival Alonso zaostaje ogromnih dvanaest bodova; njegove ambicije skresao je akvaplaning na krivini 6 i sada i Asturijac zna da mu je potrebno čudo. Zanimljivo: ako je titula praktično odlučena, prelomni momenat ponovo se zbio u Japanu.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2007.

13:00

Default images

Mlade snage videli smo u više-manje dobrom svetlu. Heiki zaslužuje posebnu hvalu. Adrian Zutil je opet činio najbolje što je mogao, i to je konačno nagrađeno, makar za zelenim stolom i još uvek ne definitivno. Red Bul mogao je da ima oba automobila u bodovima, jedan izvesno na podijumu. Fetel je na sopstvenoj koži ustanovio koliko je kratak put od heroja do mete za baražnu paljbu. Nemac je nadmašio mogućnosti svog bolida, a koliko god "torpedovanje" Vebera bilo veliki greh, opravdanje je zdravorazumsko. Koncentrisan na krajnje čudne – i sporne – pokušaje Hamiltona da zagreje kočnice, Sebastijan je u suzama završio dan koji je mogao da ga upiše u heroje. Njegov vikend nije bio protraćen, tu ima štofa za velike domete.

Prvi podijum: Heiki Kovalainen

Kovalainen, jedan od heroja Japanskog gran prija, zaslužio je svojih (prvih) pet minuta slave nakon sedam meseci titanske borbe. Na Fudži spidveju finski ruki stigao je do prvog podijuma u Formuli 1, prvog pobedničkog postolja od GP2 šampionata 2005. i posle apstinencije duge 731 dan. Ujedno, Heiki se priključio malenoj grupi pilota koja je uspela da se domogne šampanjca a da ne vozi Meklaren ili Ferari i po tome stao uz bok Hajdfeldu, Vurcu i Veberu.

Ovaj rezultat nije stigao iz vedra neba, njime je krunisan niz solidnih i dobrih plasmana koje Heiki regularno postiže još od jula. Finac je bodove ove godine osvajao 11 puta, a od Silverstona ih knjiži bez prekida. Znamo koliko se Reno 2007. mučio da se kao dvostruki uzastopni svetski prvak povrati iz ambisa. Fudži i nije preokret, već nagrada za veliki trud i sposobnost ove ekipe da često "misli brže" od konkurencije.
Kroz kakvu je paklenu kuru preispitivanja sopstvenih mogućnosti i samodokazivanja Kovalainen prošao, vidi se iz njegovih reči: "Najsrećniji sam zato što sam u sezoni preokrenuo stvari. Na početku godine bilo je dosta grešaka i mislim da sam time i iznenadio i zabrinuo ljude. Ali, stegnuo sam zube, radio sa timom, slušao njihove savete i ostao uveren da će stvari krenuti nabolje. Niko iz Renoa nije odustao i ovo je jedan način da se svi osećaju nagrađenim. Sad smo u situaciji da rezultati dolaze i to je veliko zadovoljstvo."

Megalomanski autodrom za megalopolis

Najavljujući Veliku nagradu Kine 2006, "secirali" smo Tilkeov šangajski poduhvat i ondašnju analizu piste i sada preporučujemo vašoj pažnji. Ponovićemo tek osnovno: megalomanski autodrom impresionira konfiguracijom, širinom (od 13-15, mestimično i 20 metara) i cenom izgradnje (240 miliona dolara). Ima dva dugačka pravca – startno ciljni, i onaj između krivina 13 i 14, čiji je završetak najizglednija lokacija za preticanja.

Tehnički izazovniji delovi jesu kompleksi krivina 1-2 i 12-13. U prvom slučaju, sa maksimalne brzine od preko 300 km/h u najvišem stepenu prenosa istovremeno se koči, skreće i šaltuje naniže sve do druge brzine, a radijus krivine se pritom neprekidno smanjuje. Drugi kompleks krivina dejstvuje obratno – on je dugačak i "otvara se" ka 1.175 metara dugom, drugom najdužem pravcu u sezoni. Efikasan napad na tu ravninu izvodljiv je samo ako se krivine 12-13 prođu idealno, a to nije moguće bez snažne sile koja pritiska auto uz asfalt. Vožnja sa "manje krila" konačno i ne donosi veću krajnju brzinu, jer uzrokuje spor izlaz iz krivine 13 i isuviše destabilizuje bolid u središnjici kruga, pa je otud aeropotisak u Kini na srednjem/višem nivou. Slici dodajmo i dve ukosnice (krivine 6 i 14) i postaje jasno da je set-ap kompromis između potreba za velikom krajnjom brzinom (maksimalnih 327 km/h, prosek kruga 205 km/h) i dobrim ležanjem u kompleksnim i raznovrsnim zavojima.
Krivine, inače, nisu posebno brze, ali su pretežno dugačke, što najviše "osećaju" gume. Njih "jedu" jaka bočna opterećenja (zavoji 7 i 8), napori tokom prenosa snage na podlogu, kao i nekolika snažna kočenja. Od pneumatika se traži da obezbede dobro prianjanje, ali i da traju, pa su zato u igri najtvrđe gume koje Bridžston proizvodi – tvrde i medijum. Strategija sa dva zaustavljanja u boksu trebalo bi da je optimalna. Jedan pit-stop uzrokovao bi da bolid bude veoma težak, to bi "ubilo" vreme kruga i još jače habalo gume.

Ralf suvišan, Glok može da bira

Na papiru, u F1 i nema mnogo upražnjenih mesta za iduću sezonu, ali ta krhka ravnoteža lako bi mogla da prsne ako bi Alonso povukao prvi potez i napustio Meklaren. Tada bi došlo vreme za prave transfere i krupna imena. Poći ćemo od poznatog, a završiti u najvatrenijim nagađanjima.

Ralf Šumaher objavio je da 2008. neće voziti za Tojotu i to začinio tužnom pričom o visokim očekivanjima i višegodišnjem čekanju na konkurentan auto. Ma koliko bilo tačno, danas se to malo koga tiče. U vezu sa Tojotom dovode se velika imena Alonsa, Rozberga i Mase, ali u realnosti, izglednije su šanse Gloka i Nakadžime.

Istog vikenda kada je Formula 1 plovila po Fudži spidveju, Timo Glok je u Valensiji osvojio GP2 šampionat, nasledivši na tronu Rozberga i Hamiltona. Dvadesetpetogodišnji Nemac i njegov menadžer sada pregovaraju sa tri tima, a pretpostavlja se da su među njima Vilijams i Tojota. Odluka se očekuje u doba poslednje trke, u Brazilu. Kod Japanaca je sedište izvesno slobodno, a u Vilijamsu bi se mesto otvorilo ako Niko Rozberg pređe u Meklaren, za šta je preduslov da "srebrne" napusti Fernando Alonso.
Glok nije bez trkačkog iskustva, čak ni bez uspeha u Formuli 1. U Džordanu je debitovao 2004. na Velikoj nagradi Kanade i odmah osvojio dva poena, plasiravši se na sedmo mesto, zahvaljujući diskvalifikaciji Ralfa Šumahera, Montoje i da Mate. Te godine vozio je još i u Kini, Japanu i Brazilu. Posle sezone u Čempkaru, Timo je gradio svoj put do F1 preko GP2 šampionata. Momak je u sledećem apsolutno realan: "Za ovo sam dovoljno dugo i naporno radio." Kao test i zamenski vozač BMW-Zaubera, Glok će za Bavarce "službovati" i u Kini, ali će u mislima biti u nekom za 2008. projektovanom kokpitu.

Slučaj Niko Rozberg

Prvi potez, kazali smo, pripada Alonsu. Kuda bi Španac otišao, jedna je stvar, ali koga bi tim iz Vokinga uzeo, izgleda jasnije. Flert sa Nikom Rozbergom je u punom zamahu, uostalom, Mercedes je dugo čekao priliku da u svoj bolid smesti Nemca. Dvadesetdvogodišnji pilot uživao je lep ugled već posle osvojene GP2 serije, njegova cena posle pametno izvezene sezone 2007, još je i veća, a mogućnost nastupa za Meklaren 2008. nije zanemarljiva.

Oprezan u izjavama, Niko podseća da njegov ugovor sa Vilijamsom važi i za iduću godinu, i da "vredi isto koliko i drugi ugovori u Formuli 1" – dakle malo ili nimalo, zavisi čiji slučaj (ili finansije) posmatramo. Zvanično, Frenk Vilijams ne bi pustio svoju glavnu zvezdu. Ipak, Džensona Batona svojevremeno jeste, i to uz ogromnu odštetu, pa ga novac možda i ovog puta omekša. Koliko god bio svestan da Rozbergu "duguje" konkurentan bolid, Vilijams je limitiran budžetom. Resursi Mercedesa, Ferarija ili BMW-a za ekipu iz Grouva u ovim su godinama nedostižni, a pitanje je može li i koliko dugo Niko da čeka na auto kadar da pobeđuje.
Rozberg je sigurno pod utiskom onoga što je ove godine izveo Luis Hamilton. Ta pokazna vežba dokle mogu mladi, talentovani vozači ako dobiju pravu šansu, uvećaće nestrpljenje svih koji veruju da bi u konkurentnom bolidu učinili isto što i Britanac. Nema razloga da Niko sumnja u sebe, nema potrebe da gubi vreme. Dodatni plus: Rozberg i Hamilton privatno se dosta dobro slažu, a takva promena odnosa među pilotima Meklarenu bi došla kao melem na ranu. S marketinške strane, za Mercedes je Rozberg pravi dragulj, a o Niku posebno dobro mišljenje ima Norbert Haug, koji ga poznaje čitavu večnost.

Rešenje u podeli Meklarena?

Alonso i Hamilton "odali" su nam "velike tajne" – obojica bi bili oduševljeni ako dogodine ne bi delili garažu. Budu li na to ipak osuđeni, Španac najavljuje novu veliku bitku. Priče o jednogodišnjoj pauzi Alonso odbacuje: "Ne planiram da dogodine pauziram. Ne smem da preskočim godinu zbog novih automobila bez kontrole trakcije."

O prelasku u Ferari nema novosti – ako se pita Žan Tod, šanse su već čuvenih "nula posto", a i Fernando tvrdi da tu varijantu nema u glavi. Briatore ko zna koji put poručuje da bi Španca sa zadovoljstvom dočekao u Renou, ali suptilno daje do znanja da ga zanima samo Alonso lišen obaveza prema Meklarenu, što izgleda kao da nema spremnosti (ili novca) da se otkupljuje ugovor svetskog prvaka.
U opticaju je i varijanta koja na prvi pogled deluje neverovatno, ali ako je i nerealna, barem je dobro smišljena. Prema tom scenariju, Meklaren bi se podelio: Mercedes bi preuzeo ono što je ekipa danas (ionako je vlasnik 40%), a britanski tim bi svoj život nastavio kroz Prodrajv. Tom linijom išla bi i raspodela uloga: Vitmarš, Denis i Hamilton bili bi perjanice Prodrajva, a Mercedes bi zadržao Alonsa, te bi se i nepomirljivi rivali prvenstva 2007. konačno razdvojili. Bolidi i tehnologija ionako bi bili isti, što pravila za 2008. dozvoljavaju. Ovo rešenje implicira nestanak Meklarena, a kreatori te priče u sve su uvezali i sponzorsku logiku: Santander banka mogla bi da ostane sa Mercedesom i Alonsom, dok bi Prodrajv finansirala Ebi banka, vlasništvo Santandera.

Predstoji li seča knezova u Ferariju?

U vreme legendarnog Enca, dvorski udari, pučevi i smene iz vedra neba nisu bili neuobičajena stvar na crvenom dvoru. Ipak, "Komendatore" je bio glavni i njegova se nije mogla sporiti. Posle Ferarijeve smrti, zavladala je konfuzija u hijerarhiji, čije smo posledice videli još 1990, kada tim podeljen oko Prosta i Mensela nije uspeo da pobednički bolid F641/2 dovede do titule.

Pravi haos prekinut je tek dolaskom Žana Toda i okupljanjem sposobne i odgovorne tehničko-taktičko-sportske ekipe čiji je temelj bio Luka di Montecemolo, a kičma kvartet Tod-Braun-Birn-Martineli. Godine postupnog i mudrog rada donele su rezultate bez presedana u Formuli 1, a valja primetiti da ni u tmurnim danima '96-'99 nije bilo ishitrenih reakcija i glave se nisu kotrljale zbog izneverenih očekivanja. To je i jedna od za negdašnji Ferari netipičnih, ali za novo vreme odlučujuće pozitivnih promena.

Na prošlost se osvrćemo zato što u Skuderiji polako počinje da miriše na krv. Dugo se već govori da je Tod smetnja novoj transformaciji ekipe, takvoj koja bi na komandno mesto postavila genijalnog Rosa Brauna. Pošto se u 2007. ušlo sa velikim ambicijama, a na kraju će se, sva je prilika, godina okončati samo konstruktorskom titulom osvojenom za zelenim stolom, pozicija "malog Napoleona" možda je gora nego ikad. Tod govori da će "stati kada bude osećao da treba da stane", ali i dodaje: "Naravno, odluka ne zavisi samo od mene, već i od Ferarija. Primarna stvar je interes ekipe. Svi smo mi zaposleni u kompaniji i moramo da radimo ono što je najbolje za nju."
Predsednik Ferarija, Luka di Montecemolo, kazao je da će, osvoji li Luis Hamilton vozačku titulu, taj naslov biti ukaljan. Prvi čovek kompanije nikada nije skrivao verovanje da je i vozače Meklarena, baš kao i tim, trebalo isključiti iz šampionata: "Ako Hamilton osvoji šampionat, osvojiće ga i zahvaljujući Ferariju, jer je mnogo Ferarija u njegovom bolidu." Di Montecemolo ovde nije pomenuo Alonsa: ili ga je otpisao, ili se sprema da ga dovede u ekipu. Veruje se da bi onda usledila "noć dugih noževa", u kojoj bi žrtve bili Žan Tod i jedan od aktuelnih pilota Skuderije.

Sledeće Todove reči već se tumače kao epitaf kojim Francuz zaokružuje svoju karijeru: "U prvoj godini sa novoorganozovanim timom, mnogi su očekivali naš pad, a ipak smo sakupili 170 poena, sedam pobeda i osam pol pozicija, konačno, osvojili smo i konstrutorski šampionat 15. put u istoriji, a sedmi u poslednjih devet godina. Kad zastanem na momenat i osvrnem se na proteklih 15 godina, zadovoljan sam zbog svega što je Ferari za to vreme postigao: 12 titula svetskog prvaka, 96 pobeda, 84 pol pozicije, 83 najbrža kruga, više od 2.000 poena: to su brojevi kojima svi u Ferariju treba da se ponose."

Kontroverza oko pneumatika

Ferari je pre trke na Fudžiju, u fazi kada je kišica lagano padala, odlučio da montira intermedate pneumatike. Raikonen je bio za, Masa protiv, ali se ekipa rešila za hazard, i to na oba bolida, pošto joj je dvostruka pobeda bila očajnički potrebna. Takvi neortodoksni potezi u prethodnim godinama umeli su i da se isplate. Dodatno, startovalo se iza sigurnosnog automobila, ukoliko bi trkačka linija postala nešto manje vlažna, uslovi za vožnju bili bi bolji i taktički manevar bi se u potpunosti isplatio. Tačno?

Pogrešno. Pre starta, sudije su od svih timova zatražile da iz bezbednosnih razloga montiraju gume za ekstremno vlažnu stazu, poslavši ovo uputstvo elektronskom poštom. Svi su potvrdili prijem poruke, osim Skuderije. U Ferariju tvrde da oni taj mejl nisu primili kada i ostali takmičari, a kada su ga postali svesni, bilo je prekasno da reaguju. Obavezna zamena izvršena je u trci i oba bolida pala su na začelje kolone. Kasniji proboj bio je vredan divljenja, ali je ispuštena prilika za najviši plasman, jedini koji je Kimiju i Masi nešto značio.
Satnica i sled dešavanja otprilike su jasni, ali ostaje misteriozno kako se moglo dogoditi da Ferari ne primi tako odsudno bitnu komandu. Tod i Domenikali bili su vrlo nezadovoljni što obaveštenje o obaveznoj upotrebi guma za kišu nije stiglo klasičnim putem, u formi pisanog cirkulara, uz obaveznu potvrdu prijema, ili preko za to određenog kanala na monitoru, nego elektronskom poštom. Na pit-volu Ferarija bili su šokirani kada su tek u drugom krugu, u radio komunikaciji sa Čarlijem Vajtingom, čuli da je postojala ikakva instrukcija pre trke.

Kada se sve završilo, od sudija su zatražena odgovarajuća objašnjenja. Zvaničnici su se izvinili što su i za ovaj vanredno bitan slučaj koristili uobičajen sistem elektronske pošte, kakav je standardno u upotrebi pri slanju "normalnih" informacija. Za žalbe i proteste bilo je kasno, trka je već bila završena. Proceduralna greška je priznata – nije provereno da li su svi i primili namenjene im poruke – ali to više ništa nije moglo da popravi.

Hamilton (ponovo) pod istragom

Dovoljno je loše što ni četiri dana posle Japanskog gran prija ne znamo da li će poslednji poen otići Zutilu ili Liuciju. Ali, naslućuje se i gore – možda ne znamo ni pobednika, iako smo u nedelju ujutru bili sigurni da je to Hamilton. Luis će u petak u Šangaju imati sastanak sa sudijama, jer je njegova vožnja iza sigurnosnog automobila u Japanu ponovo predmet interesovanja zvaničnika.

Pravila o postupanju u takvim uslovima nalažu da lider trke sledi bezbednosno vozilo na rastojanju od 5 dužina automobila, što Hamilton očigledno nije poštovao: jednom ga je gotovo pretekao a barem dva puta dramatično usporavao. To je sigurno bio i pokušaj da kočnice približi radnoj temperaturi, ali možda i način da, seckajući ritam, izmaltretira i dekoncentriše protivnike. U prvom slučaju, u repu mu je bio Alonso, a na restartu trke, ovakav manevar uhvatio je Fetela na spavanju, a Veber je bio kolateralna šteta.
Fetelovo objašnjenje incidenta ("Video sam da Luis vozi zaista sporo, ne znam zašto...") u početku nije privuklo posebnu pažnju, i Nemac je ekspresno kažnjen za trku u Šangaju. Međutim, kada je i ogorčeni Veber konstatovao da "Luis očigledno nije radio ono što je trebalo da radi" i kada su video snimci krenuli da cirkulišu po vebu, udes je izvađen iz arhive. Slučaj je ponovo potegao Franc Tost, šef ekipe Toro Roso, uz objašnjenje da mu nije namera da dovodi Hamiltona u nevolju, već da oslobodi Fetela kazne za koju veruje da je nezaslužena.

Zabrinuti britanski mediji već razmatraju mogućnosti da Luisovo ponašanje na Fudžiju bude sankcionisano i bave se prirodom i ozbiljnošću moguće kazne. Fetel je za svoj trenutak nepažnje dobio +10 mesta za start kineske trke. Liuciju je zbog preticanja pod žutom zastavom na ukupno vreme dodato 25 sekundi. Primeni li se na Hamiltona prvo, to bi moglo da mu zakomplikuje život u Šangaju. Međutim, vremenska penalizacija Luisu bi oduzela pobedu u Japanu. Oni najpesimističniji razmišljaju i o diskvalifikaciji...

Mogućnost da pobednik ne bude pobednik, više je nego zabrinjavajuća. Nije reč o tome da li Hamilton zaslužuje da bude kažnjen ili ne, već o brzini reakcije: ako su njegovi manevri bili protiv važećih pravila, odgovarajuća mera morala je da bude izrečena već na Fudžiju, ili neposredno posle, a ne pet dana nakon njega. Ovako, stvari mirišu na stvaranje veštačke tenzije u završnici (već odlučenog?) šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: