Le Man 2007: Dizel duel

Najveća, najslavnija i najnapornija trka izdržljivosti na svetu, legendarna 24 časa Le Mana vozi se sedamdeset peti put. Najduži dan u auto-sportu počinje u subotu, u tri sata popodne. Dvadeset četiri časa kasnije, znaćemo imena pobednika, kao i odgovor na pitanje koje se nameće kao ključno – šta je Pežo kadar da učini u odgovoru na Audijev dizel izazov.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2007.

21:40

Default images

Prva maratonska trka na Le Manu vožena je 1923. i tokom prvih 16 godina, u najprestižnije pobednike upisali su se Bentli, Alfa Romeo i Bugati. U periodu posle Drugog svetskog rata, dominiraju Ferari, Jaguar i Ford. Sedamdesete godine su početak, a osamdesete vrhunac vladavine Poršea – tada je nemački proizvođač postao najuspešni učesnik Le Mana u istoriji. U devedesetim, lista pobednika postaje malo "šarenija", pa tu vidimo i Mazdu, Jaguar, Meklaren i BMW, ali i dva bitna trijumfa Pežoa.

Od 2000. godine, na sceni je totalna dominacija Audija, prošle godine uvećana pionirskim trijumfom dizel trkača na globalno najvažnijoj trci izdržljivosti. Naravno, ne preskačemo Bentli 2003, ali to je ipak bila samo korporativna režija i interna stvar VAG grupe. Sudara velikih, fabričkih timova nije bilo od 1999, a nadmoćnom Audiju najintenzivnije se suprotstavljao privatni Peskarolo. Na ovoj tako francuskoj trci poslednja pobeda francuskog automobila postignuta je još 1993. Sada se Pežoov lav vraća u igru, na tehnološkoj bazi koju odlično poznaje, pa će Audiju R10 TDI suprotstaviti svoj 908 HDI i pokušati da spreči sedmu pobedu Nemaca u osam godina.

Rat klasa

Audi
Iako glavnu pažnju privlači apsolutni pobednik, na Le Manu se borba vodi u četiri različite klase. Interni okršaji po kategorijama često su žešći nego oni kada se radi o samom vrhu. Tako je, recimo, u GT1 klasi tokom poslednjih godina na repertoaru rat giganata Dženeral Motorsa (Ševrolet Korveta) i Forda (Aston Martin). Sumarno, vrhunske klase LMP1 i LMP2 podrazumevaju Le Man prototipove; GT1 automobili izgledaju kao produkcijski, a GT2 su po karakteristikama bliži produkcijskim.

U LMP1 klasi nastupaju otvoreni ili zatvoreni sportski automobili, tehnički dvosedi, maksimalne snage oko 650 KS, sa motorima od najviše 6 litara zapremine, odnosno 4 litra ako su turboprehranjivani, ili 5,5 litara ako je gorivo dizel. Minimalna težina je 925 kilograma, zapremina rezervoara ograničena je na 90 litara za benzince, a 81 litar za dizelaše. Farovi moraju da emituju belo svetlo (kao znak raspoznavanja).

Automobili najjače kategorije jesu i vladari Le Mana, pa bi zaista bila senzacija da apsolutni pobednik ne bude iz LMP1 klase. Tu su i favoriti: 3 dizel Audija i 2 dizel Pežoa. Razlike u performansama između trkača na dizel i benzin praktično, iako ne i zvanično, celu kategoriju dele na dve podvrste, u zavisnosti od goriva koje se upotrebljava. Ekipa Peskarolo najbrža je među benzincima i zahvaljujući kvalifikacionim gumama na testu bila je samo dve sekunde sporija od dizel, i preko pet sekundi brža od ostatka benzinske konkurencije u klasi.
Ševrolet Korvete
I LMP2 automobili su prototipovi sa krovom ili bez njega, teoretski takođe dvosedi, snage oko 550 KS. Zapremina agregata ograničena je na 3400 cc, odnosno 2000 cc ako je u pitanju turbo. Maksimalni broj cilindara je 8. Minimalna težina iznosi 775 kg, rezervoari imaju zapreminu od najviše 90 litara, i njihovi farovi sijaju belom svetlošću.

U LMP2 klasi gledaćemo 7 različitih proizvođača i četiri različita motora. Pobednika u poslednjim godinama nije odlučivala brzina, već količina vremena provedenog u boksu. LMP2 trkači teško spajaju i tempo i izdržljivost, pa izgleda da će i 2007. biti borba za opstanak.

LMGT1 kategoriju čine sportski automobili koji nalikuju na produkcijske, sa snagom od oko 600 KS. Minimalna težina zavisi od zapremine motora, a dozvoljeni su osmolitarski ili četvorolitarski turbo agregati. Zapremina rezervoara takođe je 90 litara, a farovi daju žutu svetlost. Kočni diskovi su od ugljeničnih vlakana.

Verovatno će borba za pobedu u klasi ovde biti najtešnja i najogorčenija. Branilac naslova je Ševrolet Korveta i ponovo ćemo videti dva fabrička C6 R modela, ali pored njih, i tri privatna. Njima će se suprotstaviti šest Aston Martina DBR9. Treći bitan učesnik je Salin, koji startuje pod zastavom francuskog Oreka tima.
Audi
U LMGT2 spadaju automobili od oko 500 KS, bliski produkcijskim verzijama, čiji se pokretni delovi karoserije mogu zameniti lakšim. Standardi su slični kao za GT1 klasu: isti su zapremina agregata i zapremina rezervoara, minimalna težina srazmerna je kapacitetu motora, samo što je u GT2 veća. Kočni diskovi su od čelika i nema razmene podataka između automobila i boksa.

Ova kategorija bila je tokom sedam godina suvereno Poršeov domen, ali su pobeda Panoza 2006. i celosezonska dominacija Ferarija izmenile stvari. Na Le Manu '07 startovaće samo četiri Poršea, i najizglednije je očekivati njihov duel sa Ferarijima. Trijumf Panoza 2006. bio je slučaj "poslednjeg preživelog" i za 2007. im se ne daju prevelike šanse. Holandski Spajker nastupiće sa modelom C8, koji je audiovizuelni spektakl, ali se smatra da nije ni dovoljno brz, ni dovoljno izdržljiv.

Audi, Pežo i Peskarolo: karakteristike i bilans 2007.

Aston Martin
O Audiju R10 TDI govorili smo još kada ga je kuća iz Ingolštata predstavila, pa ćemo samo ponoviti njegove najvažnije karakteristike. Pokreće ga V12 TDI motor zapremine 5500 cc, snage preko 650 KS i obrtnog momenta većeg od 1100 Nm. Ugao među cilindrima je 90°. Ovaj trkački ekonomičan, tih i ekološki čist motor najviše snage, preko petostepenog sekvencijalnog menjača, isporučuje u rasponu od 3000 – 5000 o/min. Aerodinamičke izmene na karoseriji u odnosu na verziju iz 2006. jedva su vidljive.

Audi sezonu provodi u Americi, gde brani lane osvojen ALMS šampionat. Prvu trku, 12 sati Sebringa, njihove posade završile su na prvom i četvrtom mestu, a pobednički niz nastavljen je dvostrukim trijumfom na ulicama Sent Pitersburga. Seriji je kraj došao u Long Biču (7. i 9. u generalnom plasmanu). Pobeda je izostala i u Hjustonu (3. i 9. mesto), iako je još jednom osvojena LMP1 klasa. Trka u Solt Lejk Sitiju nije bila ulična, ali Audiji su je završili kao 2. i 9.

Dizel trkač ove sezone ima problema, jer na ulicama okretniji i lakši automobili LMP2 kategorije imaju prednost, iako su to "žedniji" benzinci. U svakom slučaju, Audi više nije nepobeđen, što pred trku u Francuskoj i nije od velikog značaja, jer je tu LMP1 klasa kralj sportskih prototipova. Svejedno, šteta je što se takmaci iz Amerike, Porše RS Spajder i Akura, neće pojaviti na Le Manu 2007. Možda dogodine...
Pežo
Pežo 908 ima najsavremeniji V12 komon rejl dizel motor. Ova konfiguracija odabrana je zbog što bolje ravnoteže i svođenja vibracija na minimum, a cilindri su pod uglom od 100°, kako bi se spustilo težište. Zapremina motora je 5,5 litara, snaga iznosi oko 700 KS, a obrtni moment preko 1200 Nm. Menjač je šestostepeni, poluautomatski.

Pošto A.C.O, organizator 24 časa Le Mana planira da od 2010. u najvišoj klasi dopusti samo automobile zatvorenih karoserija, Pežo je napravio baš takav prototip. Ni drugi veliki proizvođači ne bi trebalo da su zaostali u konstrukcijskom smislu, pošto se smatra da je konverzija Audija R10 relativno lako izvodljiva.

Za trkački poligon, Pežo je odabrao LMS seriju i dosad je nastupio na 1000 km Monce i 1000 km Valensije. Premda u ekipi tvrde da ovu sezonu treba shvatiti kao godinu učenja i prikupljanja informacija, debi je impresivan. Na obema trkama ostvarene su ubedljive pobede: u Italiji su slavili Žene i Minasijan, u Španiji Lami i Sarazan. Brzina očigledno nije slaba tačka novog trkača, ali pouzdanost bi mogla biti, jer je u oba navrata samo po jedan automobil imao trku bez tehničkih problema – taj bi i bivao konačni pobednik.
Peskarolo
Tim Peskarolo Sport osvajač je LMS serije 2005. i 2006, kada se posebno istakao pobedama na svih pet rundi šampionata. Ekipa je za ovu godinu sama dizajnirala i izradila potpuno novi automobil, Peskarolo 01. U njega se ugrađuje poslednja evolucija Džadovog V10 motora od 5,5 litara. Ugao između cilindara iznosi 72°. Ovaj agregat ima veći obrtni moment i ekonomičniji je od prethodne verzije. Menjač je šestostepeni, sekvencijalni. Deklarisane performanse su 640 KS pri 7000 o/min i obrtni moment od 657 Nm.

Francuski privatnik, poput Pežoa, nastupa u LMS kategoriji. U Monci su njihovi trkači stigli 2. i 4, u Valensiji 5. i 6. To je prilično loša uvertira za Le Man, ali na domaćem terenu, ovaj tim je uvek posebno motivisan; tu su i 2005. i 2006. osvajali drugo mesto. Anri Peskarolo, vlasnik i šef ekipe, sam četvorostruki osvajač Le Mana, upozorava na manjkavosti u propisima koje su učinile da je delikatni balans između automobila izgubljen, i da je prednost jednog tipa motora (dizel) postala prevelika. Takva nesrazmera nije viđena tokom poslednjih 40 godina, i to upozorenje dolazi od čoveka koji je 33 puta vozio Le Man, a ove godine osmi put predvodi ekipu na trci. I pored svega, "Peska" obećava borbu za podijum.

Piloti i posade

Meknis, Kristensen, Kapelo
Pregled impresivne liste vozača koji će nastupiti na 75. izdanju dvadesetčetvoročasovne trke započećemo posadama Audija, koji prvi put posle 2002. dovodi tri prototipa. Automobil broj 1 voziće Piro, Verner i Bila, prošlogodišnji pobednici. Sa startnim brojem 2 nastupaju Kapelo, Mekniš i Kristensen. Veliki Danac, sa sedam pobeda najtrofejniji Le Man pilot, ipak je dobio zeleno svetlo za start, pošto se oporavio od posledica stravičnog udesa na prvoj trci DTM prvenstva u aprilu. Pobrojani veterani imaju ukupno 20 pobeda na Le Manu. Zato je treći Audijev prototip rezervisan za mlade snage: Lura, Rokenfelera i Premaa, asove kuće iz Ingolštata u DTM-u.

Pežoov izbor vozača je pomalo neortodoksan. U automobilu #7 startuju Žene, Minasijan i Vilnev, u #8 Lami, Sarazan i Burde. Španac ima malo iskustva u trkama izdržljivosti, a Kanađanin ga nema uopšte, ali čelnici Pežoa impresionirani su činjenicom da je Žak osvojio sve velike šampionate u kojima se takmičio. Vilnev, po običaju optimističan, veruje da može da postane prvi trkač u istoriji koji će titule u Indikaru i F1 i pobedu na Indi 500 milja dopuniti trijumfom na 24 časa Le Mana.

Za Peskarolo Sport startuju posade Bujon-Kolar-Dima i Prima-Tinso-Treje. Ovaj sastav na papiru izgleda slabije nego prošlogodišnji i pretprošlogodišnji. O Lebu ovog puta nema ni pomena. Velika imena nastupiće i u LMP2, GT1 i GT2 kategorijama. Tamo voze Herbert, Enge, Kristijan Fitipaldi, Johanson, Magnusen, Bereta, Fernandez, Papis, Brebem, Orteli, Ajari, Salo, Alfan...

Noviteti 2007.

Pežo 908
Među najvažnije novitete u propisima za 2007. spada smanjenje zapremine rezervoara. Radi ujednačenja performansi, zapremine rezrvoara za dizelaše smanjene su za 10% i iznose 81 litar. Za benzince je takođe predviđena desetoprocentna redukcija, sa 100 na 90 litara. Razlika od devet litara izvesno neće biti dovoljna da ujednači konkurenciju.

Sledeća inovacija jeste nadziranje temperature u kokpitu. Svaki zatvoreni automobil mora da ima klima uređaj, u kom slučaju najviša temperatura u kabini ne sme da pređe 32°C, bez obzira na temperaturu okoline. Alternativno, auto može da poseduje efikasan ventilacioni sistem koji obezbeđuje da u kokpitu temperatura ne bude viša od 12°C u odnosu na temperaturu okoline. Ovo se prati senzorima i ako oni pokažu prekoračenje limita, automobil će biti pozvan u boks, i tamo zadržan sve dok tim ne reši problem.

Za 2007. organizator je predvideo novinu koja treba da gledaocima pored staze pomogne da prate trku, pre svega tokom noćnih časova, ali i u slučaju lošeg vremena. Svaki automobil mora da ima dodatne 3 svetlosne diode sa obe strane – one emituju svetlost koja je različite boje za svaku od klasa: LMP1 crvenu, LMP2 plavu, LMGT1 zelenu i LMGT2 žutu. Vodeći u svakoj kategoriji imaće jedno od ovih svetala upaljeno, drugoplasirani dva, trećeplasirani tri. Sistem su prvi put primenili organizatori Američke Le Man serije 2002.

Punim gasom 75% kruga

Salin
Staza "La Sarthe" dugačka je 13,629 kilometara, nalazi se oko 200 kilometara jugozapadno od Pariza, na obodu grada Le Man i najvećim delom je čine javni putevi. Glavna odlika piste jesu velike brzine koje se na njoj postižu: prosek kruga je oko 230-240 km/h, a najbrže se vozi na Mulzan pravcu, 320 km/h pre prve šikane i 315 km/h pre druge. Punim gasom prolazi se gotovo 75% kruga. Većina krivina takođe je veoma brza: Porše zavoji prolaze se sa preko 200 km/h. Naravno, ima i sporih sekcija – u krivinama od 90°, Mulzane i Arnaž, brzina pada na oko 70 km/h.

Rekord za najdužu pređenu distancu i najveću prosečnu brzinu pripada Poršeovim vozačima Helmutu Marku i Gijsu van Lenepu koji su 1971. za 24 sata prešli 5.335,31 kilometar, prosečnom brzinom od 222,3 km/h. Najbrži krug je iste te godine izvezao Džeki Oliver uz prosek od 244,387 km/h. Nije čudno da je posle toga staza u više navrata usporavana, a najdramatičniji pad brzine usledio je 1990. kada je Mulzan pravac presečen šikanama. Tu sigurno više niko neće voziti 405 km/h i taj rekord ostaje za večnost.

Test vožnje i prve kvalifikacije

Tim Pežo
Premijerni okršaj Le Man protagonista 2007. zbio se na test danu, kada su se prvi put direktno sučelili i snage preliminarno odmerili Audi i Pežo. Test je završen prednošću Francuza od 1,5 sekunde, ali izvesno je da niko nije u potpunosti otkrio sve karte. Definitivno, voze se brži krugovi nego 2006, za šta nije zaslužan samo napredak u performansama automobila, već i činjenica da su modifikacije skratile stazu za 21 metar i dopustile brži izlaz na glavni, Mulzan pravac.

A prvi kvalifikacioni trening, vožen u sredu uveče, potvrdio je da ćemo ove godine gledati sudar dizel titana. Najbrža vremena postizana su tek pred ponoć, pošto se posle oluje staza sporo sušila. Provizorna pol pozicija pripala je Pežou #8 (Sarazan-Lami-Burde), sa prednošću od 0,572 sekunde u odnosu na Audi #2 (Mekniš-Kapelo-Kristensen). Vozači Audija drže još mesta 4 i 5, drugi Pežo je na poziciji 3. Pet dizel trkača nalaze se na pet prvih mesta, što je potvrda očekivane domincije.

Činjenica je da je značaj pol pozicije u dvadesetčetvoročasovnoj trci minoran, ali ona dobro dođe za prestiž, ohrabrenje, ili za medijsku promociju pred glavni događaj. Konačni startni redosled odlučiće poslednji trening koji se vozi 14. juna u večernjim satima, kada se očekuje slično, promenljivo vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: