Formula 1 konačno u Evropi

Posle trka u Australiji i Aziji Formula 1 najzad se vraća u Evropu. "Drugi početak" ima perfektan zaplet: u generalnom plasmanu čak trojica vozača dele prvo mesto, a sledeći aspirant na titulu ima samo pet poena manje od njih. Stvari među konstruktorima prilično su jasne: Meklaren i Ferari predstavljaju ligu za sebe, BMW Zauber sledi ih sa sve manje distance. Vodeće ekipe ne uljuljkuju se na lovorikama i spremile su usavršene bolide za trku u Kataloniji, a i oni sporiji podičiće se inovacijama kojima nameravaju da spasu sezonu. Činjenica da je na programu Alonsova "domaća trka" raduje organizatore koji očekuju rasprodate ulaznice i 145.000 gledalaca samo u nedelju.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2007.

16:39

Default images

Pred nama je 37. Velika nagrada Španije, 17. koji se vozi na stazi Katalunja, severoistočno od Barselone. Ova pista smatra se jednom od tehnički najzahtevnijih na F1 kalendaru, omiljena je test lokacija, a vozači i timovi poznaju je kao sopstveni džep pošto su gotovo svi na njoj izvezli značajnu kilometražu.

Barselona ima dugačke brze i srednjebrze krivine relativno tečnog toka koje traže visok aerodinamički potisak i naprežu pneumatike u značajnoj meri. Na kraju oko kilometar dugačkog ciljnog pravca dostiže se maksimalnih 305 km/h, a krivina 3 (Renault) vozi se sa 240 km/h. Motori tokom svakog od 66 krugova prolaze 62% distance na punom gasu.

Katalunja važi za dobro merilo stvarne konkurentnosti automobila – ko je brz u Barseloni, trebalo bi da bude brz i na većini drugih staza. Ona postavlja visoke zahteve pred aerodinamiku i oslanjanje, pa je pravi poligon za ocenu ovih parametara. Barselona je bila veoma indikativna kada je reč o stabilnosti u brzim krivinama, a ove godine, zahvaljujući modifikaciji piste, aerodinamički zahtevi su samo donekle sniženi.

Staza je poznata po svojoj promenljivoj prirodi koja zna da napravi problem kod podešavanja. Set-ap koji se ujutru pokaže kao brz ne mora nužno da funkcioniše i popodne. Uzroci su najčešće vetar, čije izmene pravca mogu opasno da poremete funkcionalnost aerodinamičkih rešenja, ili temperaturne oscilacije, na koje pista snažno reaguje, i koje bitno menjaju nivo prianjanja za podlogu.

Katalunja, nova konfiguracija

Za ovu godinu, Katalunja je pretrpela izmene trase u završnom delu kruga. Između dve nekada brze krivine (Europcar i New Holland), koje su ranije vožene u brišućem letu sa 240 ili 250 km/h, umetnuta je šikana. Razloga su dva: jedan je povećanje sigurnosti, drugi je otvaranje prilike za preticanja na glavnom pravcu. Ovo usporavanje treba da omogući da u poslednjoj krivini i na ravnom automobili budu međusobno bliži, da napadač iskoristi zavetrinu i poveća šanse za atak u krivini 1.

Preticanja na tom mestu, dosad na Katalunji smatrana skoro nemogućim, ipak su samo željena pretpostavka, jer se u zavoj Elf dalje ulazi veoma brzo. A ni vozači nisu oduševljeni. Tvrdi se da su modifikacije oduzele stazi nešto od karaktera, jer je umesto dve brze krivine dobila uzanu šikanu, gde se vozi 60 ili 70 km/h. Alonso je više voleo staru trasu, "bolju i vozački izazovniju". Baton kaže da nova šikana uopšte nije jednostavna za vožnju jer je ekstremno klizava i spora, a mala greška na tom mestu može da košta puno vremena. I prilaz poslednjoj krivini sada je spor, a to je bilo jedno od najatraktivnijih mesta na stazi. Aleks Vurc uopšte nije ubeđen da će obilaženja postati češća i zato akcenat stavlja na kvalifikacije.Opšta ocena: sada je manje zabavno i uzbudljivo, ali je bezbednije.

Tehnički odgovor

Iako je opisana šikana donekle smanjila zahteve za aerodinamičkom efikasnošću, aerodinamika je još uvek ključni faktor u Barseloni. Ekipe se opredeljuju za visok potisak kako bi automobili bili konkurentni u celom krugu. Doduše, ako zaista postoje izgledi za preticanja u krivini 1, nivoi tog potiska moraće da budu revidirani u odnosu na dosad uobičajne. Odluka o stepenu aero potiska ionako nije jednostavna – pista zahteva da on bude visok, ali suvišan otpor vazduha "ubija brzinu" na jednom od najdužih pravaca u sezoni. Uz to, jedna je stvar podesiti auto za optimalno vreme kruga, a sasvim druga imati i bolid koji može da pretiče.

Pošto je izbalansiran i upravljiv auto imperativ, napred je oslanjanje nešto tvrđe, radi odgovora na promene pravca, dok je pozadi mekše kako bi sa sporijih mesta bolid bolje ubrzavao. Nova zanimljiva sekcija jeste izlaz iz šikane 14/15, pre poslednje krivine, pošto uslovljava brzinu na startno-ciljnom pravcu. Ako je izlaz loš, auto postaje ranjiv u krivini 1. Pošto je staza glatke površine, formule su spuštene prilično nisko, da bi se postigle optimalne aero performanse.

Katalunja je ranije zbog dugačkih i brzih krivina prosto uništavala gume, pogotovu prednju levu. Kombinacija nove konstrukcije Bridžston pneumatika i snižene brzine u završnici kruga sada je umanjila taj problem, ali ga nije i uklonila. Bridžston će i u Španiji timovima na raspolaganje staviti tvrde i uobičajenom belom linijom markirane medijum gume.

Dosad su dva tipa guma bila do te mere različita, i jedan toliko upotrebljiviji od drugog, da su se u 95% slučajeva timovi odlučivali za identične sekvence korišćenja (dominantni redosled u Bahreinu: meka-meka-tvrda). Očekuje se da će u Barseloni dve mešavine po karakteristikama biti bliže nego dosad, pa bi timske strategije konačno mogle da variraju u većoj meri.

Zaključak sa najsvežijih proba sugeriše da je medijum guma konkurentnija. Ipak, testovi koji su to pokazali voženi su po nešto svežijem vremenu. Ako tokom trkačkog vikenda temperature skoče, tvrđa guma trebalo bi da bude ravnopravan takmac u igri.

Kada se govori o Barseloni, ni motori ni kočnice obično ne dolaze u prvi plan, jer nigde nisu pod posebnim opterećenjem. Nešto veću pažnju privlače startno-ciljni pravac od oko 1.000 metara i činjenica da su u toj zoni vozači tokom 13 sekundi na punom gasu. Najvažnije je da isporuka snage bude progresivna, predvidljiva i da se lako kontroliše; već i to pomaže u očuvanju pneumatika.

Dužina glavnog pravca komplikuje odabir prenosnih odnosa. Tu najčešće duva vetar, bilo spreda ili u leđa; pošto je broj obrtaja limitiran, mogućnost preforsiranja više ne postoji, ali ako se najviši stepen prenosa loše proračuna, predugo se vozi na limiteru broja obrtaja, što predstavlja veliki gubitak vremena.

Ferari pola sekunde brži?

Ferari je u opticaj pustio vest koja zvuči kao bomba. Mark Žene, test vozač, tvrdi da je ekipa, usavršavajući aerodinamička svojstva svog F2007 pronašla način da bude pola sekunde po krugu brža. Tu prednost navodno donosi smanjenje otvora hladnjaka. Bilo to tačno ili ne, Raikonen je izjavio da su poboljšanja primetna, da izmenjeni auto više odgovara njegovom stilu vožnje i da će mu omogućiti da napada punom snagom. Zanimljiva najava, jer je Kimi u Maleziji i Bahreinu bio tek solidan, a takav Raikonen je, istini za volju, čudan za gledanje. Finac sada očekuje bolje kvalifikacione rezultate, a na tom polju, u brzini u jednom krugu, između njega i mašine izgleda da je dosad najviše škripalo.

Skuderija će se u Španiji pojaviti sa novim aero paketom, poklopcem motora, prednjim krilom i – famoznim – izmenjenim otvorima hladnjaka. Navodno se sa ovakvim bolidom mogu postizati konstantniji rezultati, bez opadanja performansi tokom trke.

Meklarenovo prednje "most krilo"

I Meklaren je radio na aerodinamici. Najupečatljivija inovacija jeste novo, takozvano most prednje krilo, kojim se ekipa bavila tokom poslednjih nekoliko meseci, isprobano baš na testovima u Barseloni. Osnove koncepta prvi put su viđene na Renoovim bolidima 2005. Tada je francuska ekipa inaugurisala dva zakrilca koja su polazila sa bočnih završetaka prednjeg krila ka uzdužnoj osi bolida, a završavala su ili na polovini prednjeg krila, ili na samom "nosu". Isto ili slično rešenje danas viđamo praktično kod svih.

Meklarenova verzija predstavlja zakrilce koje se u kontinuitetu pruža od ivice do ivice prednjeg krila prelazeći preko "nosa" bolida. Ovaj dodatak daje više aeropotiska napred, pa bi automobil zato morao da bude poslušniji i precizniji u krivinama. Novo rešenje zadovoljilo je ekipu na testovima i u Kataloniji će vozačima stajati na raspolaganju. Dakle, debi u Barseloni je moguć, a upotreba u Monaku, gde je precizan automobil još potrebniji, gotovo sigurna.

BMW Zauber, nesporno treća snaga

Bavarsko-švajcarska ekipa učvrstila se kao treća sila u F1. Direktor BMW Motorsporta, dr Mario Tajsen, ističe da je za ovu godinu cilj bio prepoloviti rastojanje do vodećih bolida, što je ostvareno već u prve tri trke, a u Bahreinu čak i premašeno. Tim je ponosan na činjenicu da je zaostatak za bržima smanjen, a prednost u odnosu na sporije povećana. BMW Zauber u Melburnu, Sepangu i Sakiru već je osvojio 18 bodova, što je polovina skora iz cele 2006.

Ostajući verna svom "korak po korak" ratnom planu, ekipa primarno cilja nekoliko podijuma, a pobeđivanje je sledeće na listi želja. O kontroverzama oko produžetka ugovora sa Hajdfeldom Tajsen kaže: "Nik je na vrhuncu svoje karijere, besprekorno je odvezao sve tri dosadašnje trke i učinio sve što smo od njega tražili. I on i tim pružaju vrhunske performanse i zajedno dobro rade. Nijedna strana nema razloga da traži alternative na drugim mestima. Ali, nema potrebe ni požurivati stvari. Razgovori se vode, a javnost će biti obaveštena tek kada donesemo odluku, što će biti pred kraj sezone."

Šta se sprema u sredini kolone?

Od preostalih osam ekipa, izgleda da do bodova sopstvenim snagama mogu samo Reno, Tojota, Vilijams i – po najavama – Red Bul. U tom kvartetu Reno izgleda najranjivije.

Tim visoko ceni njegov trud da izvuče maksimum iz lošeg automobila, ali Đankarlo Fisikela nema lepe reči za svoje ovogodišnje oružje. Rimljanin ne samo da se pomirio s idejom da 2007. neće biti nikakav konkurent za prvaka, već smatra da njegov tim neće dospeti ni do pobedničkog postolja. "Ovaj Reno je rođen loš," govori Fisiko. "Naravno, u F1 nikad ne možete isključiti nijednu mogućnost, ali ne verujem da ću biti na podijumu u 2007. Ne vidim nikakve šanse da osvojimo trku. Aerodinamika je potpuno pogrešna, bolje je da odmah počnemo da radimo na bolidu za 2008. nego da gubimo vreme i popravljamo nešto što je od početka načinjeno loše. Čak smo razmišljali da u pogon vratimo prošlogodišnji automobil, ali sa ovim gumama ne bismo postigli ništa. Do pre tri nedelje nismo znali ni šta da radimo, sad imamo barem neku ideju. Prednje i zadnje krilo uopšte ne funkcionišu." Fisikela se žali da je prianjanje i dalje nedopustivo slabo, a zadnji kraj veoma nemiran u brzim krivinama – to baš nije najbolji recept pred odlazak u Španiju.

Tojota je unapredila automobil revizijom aerodinamičkog paketa (novi poklopac motora i pod), menjača i arhitektonike rashladnog sistema. Japanci su konstantno u igri za niže plasmane koji donose bodove i, nastavi li se Renoov slobodan pad, mogu se, verovatno i sami iznenađeni, naći ispred još uvek aktuenog prvaka sveta u kategoriji konstruktora.

I bolid Red Bula pretrpeo je izmene u brojnim segmentima: geometriji oslanjanja, karoseriji, transmisiji, kontroli trakcije i kočenja motorom, ali i preradi problematičnih delova kakav je "neukrotivi" poklopac rezervoara za gorivo. Dosadašnji je uglavnom ostajao otvoren na stazi a zatvoren u boksu, kada je trebalo tankovati. Novi aero paket uključuje izmene na prednjem krilu, usmerivačima vazduha, nov zadnji deo karoserije i rashladne otvore. Posle Bahreina, ekipa Red Bul za sebe je tvrdila da je najsnažniji tim sa Renoovim motorom, a utisak koji su ostavili Kultard i Veber govori da je stvarno možda samo pitanje vremena kada će realno postojeću brzinu početi da prevode u rezultate.

Objasniti otkud toliko inovacija baš u Kataloniji relativno je jednostavno: to je staza na kojoj aerodinamički paket igra presudnu ulogu i logično je da ekipe na njoj isprobaju nova aero rešenja, bilo da su planirana kao evolucija, bilo da su odgovor na nedostatke s početka sezone. Svaki bolid F1 nalazi se u procesu stalnog razvoja, a odluka o tome kada je neka komponenta spremna za trkačku primenu zavisi od toga koliki je napredak u pitanju i kakvi su logistički problemi s njime vezani. Velike aero inovacije retko se uvode daleko od fabrike, na prekookeanskim trkama. Kalendar prirodno ima nekoliko strateških tačaka zgodnih za prekretnice u razvoju i Katalunja je, kao prvi evropski gran pri, jedno od logičnih mesta za implementaciju noviteta.

Kad prvaci govore...

Tokom proteklih dvadesetak dana, čak tri bivša F1 šampiona izašla su u javnost različitim povodima. Nelson Pike prognozirao je ishod ovogodišnjeg prvenstva. Njegov favorit je Felipe Masa, ali ne samo zbog "brazilske veze". Pike stariji tvrdi da se u današnje vreme 90% trka rešava već do prve krivine, zahvaljujući pol poziciji. Bolidi se retko kvare (trebalo je to da ispriča Raikonenu 2005. ili Šumaheru u Suzuki prošle godine), gume su iste za sve, preticanja su retka, pa je prednost onda na strani onog ko najbolje vozi kvalifikacije. A to je, veruje Nelson, dvadesetšestogodišnji pilot Ferarija.

Najdžel Mensel lamentirao je nad aktuelnim kvalitetom vozača u F1. Britanac, koji je u svoje vreme vozio protiv Laude, Pikea, Prosta i Sene, konstatuje da pravih zvezda danas nema. Taj status, prema Menselovom mišljenju, zaslužuje samo dvostruki prvak Fernando Alonso, ujedno i jedini šampion među aktivnim pilotima, što je tužno stanje. "Britanskog lava" začuđuje kolika se pažnja poklanja vozačima koji su tek započeli karijere i nemaju pravih rezultata, a da ovde cilja na Hamiltona, jasno je kad Najdž negoduje zbog toga što "neki klinci" dobijaju sponzore u desetoj godini života. Znamo da je Menselova duga karijera imala mnogo teških trenutaka, znamo kroz šta je sve prošao dok se najzad nije upisao u besmrtnike, znamo ga kao beskompromisnog borca, a posle ovoga znamo i da je ostao namćor.

Najsvežiji penzioner, Mihael Šumaher, pojavio se na ceremoniji dodele nagrada na završetku sezone 2006/2007 A1GP serije i lično uručio priznanje pobedniku, ekipi Nemačke. Za njen trijumf u Svetskom kupu moto-sporta najzaslužniji je devetnaestogodišnji pilot Niko Hilkenberg. Šumi mu je prorekao blistavu karijeru: "Nikova ovogodišnja postignuća bila su izvanredna. On ima sve što mu je potrebno za budućnost. Naravno, put do vrha je dugačak, ali Hilkenberg je veliki radnik, i zašto ne bi mogao da ga dostigne?" Nije zgoreg dodati da je menadžer novog "brzog Nemca" Vili Veber, čovek koji je briljantno vodio i Mihaelovu karijeru. Bilo da se sedmostruki šampion i vešti impresario trude da Niku, inače vozaču F3 Euroserije, dignu cenu, ili je ovo objektivna procena njegovih sposobnosti, već se spekuliše da bi Hilkenberg do kraja ove godine mogao da testira Renoov bolid. Kad su već tu i rezultati i preporuka s najvišeg mesta, nama preostaje da zapamtimo još jedno novo ime koje ima izgleda da se proslavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: