FIA WTCC 2007: "Turisti" startuju u Brazilu

Treće izdanje nove serije Svetskog šampionata turističkih automobila (WTCC) započinje ovog vikenda na stazi Kuritiba u istoimenom brazilskom gradu. Preuzevši i dopunivši vrlo uspešan i uzbudljiv koncept Evropskog turističkog prvenstva, FIA je stvorila takmičenje svetskog statusa, koje se iz godine u godinu proširuje na nove staze i stiže u nove zemlje.

Izvor: B92

Subota, 10.03.2007.

12:50

Default images

FIA je godinama lutala pokušavajući da ustanovi međunarodno nadmetanje turističkih automobila, finansijski pristupačno i atraktivnije od nacionalnih šampionata. Jedinstveno svetsko prvenstvo voženo je samo 1987, a željeni rezultat nije dala ni godišnja zajednička trka pobednika različitih nacionalnih takmičenja.

Prava formula kao da je pronađena 2001. Najpre je čvrsto strukturisan Evropski šampionat, koji je postao kristalizaciona tačka za okupljanje velikih imena kao što su Alfa Romeo i BMW. Ove dve marke dale su ton celoj seriji, a tako postavljen ETCC odmah je privukao vrhunske vozače turističkih automobila. Brzi rast interesovanja ubrzo je ishodovao prerastanje ovog prvenstva u svetsko, pa se WTCC, posle Formule 1 i WRC-a, smatra trećim najvažnijim prvenstvom koje FIA organizuje.

Okosnicu serije danas čine BMW, Seat, Ševrolet i Alfa Romeo, dok su preko privatnika zastupljeni i Honda, povremeno i Ford i Pežo. "Pomirenje" različitih koncepcija (prednji ili zadnji pogon, hečbek ili limuzinski oblik karoserije) i uravnoteženje njihovih performansi izvodi se modifikovanjem minimalne dozvoljene težine vozila, ili drugih pravila, i to u bilo kojem trenutku u sezoni. Time se sprečava bilo čija nekontrolisana dominacija. Zapremina motora ograničena je na 2000 cc, a zabranjen je svaki oblik elektronske pomoći vozaču poput ABS-a i kontrole trakcije.

Takođe je nedopušten bilo kakav transfer podataka između automobila u pokretu i boksa, osim dvosmerne radio-komunikacije. Svaki motor mora da izdrži četiri uzastopne trke, odnosno dve runde prvenstva, pod pretnjom kazne od gubitka deset mesta na startu. Balast od 10 kg sleduje svim učesnicima šampionata, na to se dodaje hendikep na osnovu uspešnosti u trci (u rasponu od 20 do 5 kg, za mesta od prvog do osmog) i, konačno, hendikep proporcionalan broju osvojenih bodova (po 5 kg na svakih 10 poena). Kumulativno, hendikep ne može biti veći od 60 kilograma, a plasmani van bodova, od devetog mesta naniže, smanjuju balast i olakšavaju automobil.

Jednu rundu prvenstva čine dve trke jednakih dužina, od po 50 kilometara, koje se voze istog dana. Posebna odlika druge trke jeste inverzni start za prvoplasiranih osam iz prve. To znači da je u finišu prve trke osma pozicija važnija od šeste ili sedme, jer garantuje pol, pa često i pobedu u drugoj.

Iz pomenutih odredbi pravila, vidi se da je WTCC strogo kontrolisana serija. Automobili na identičnim Jokohama pneumaticima, opterećeni tim većim balastom što su uspešniji, druga trka koja startuje inverznim redom u odnosu na finalni poredak u prvoj, jedan snabdevač gorivom... Zaista, FIA se pobrinula da WTCC bude forsirano ujednačeno takmičenje i da nijedna ekipa ni vozač ne mogu suviše da odmaknu ostalima. Ovo stalno "balansiranje" šampionata rezultiralo je time da se prvak redovno dobija u poslednjoj trci, čime je cilj o ravnoteži snaga praktično ostvaren. Insistiranje na spektaklu nije moglo da spreči najbolje da to i budu – za ovu tvrdnju nije potreban jači dokaz od činjenice da Britanac Endi Priol osvaja titulu tokom dve poslednje godine zaredom.

I sezona 2007. obećava da će biti visoko konkurentna, jer BMW i Seat prijavljuju po pet učesnika, Ševrolet tri i Alfa dvojicu. Ovogodišnje prvenstvo imaće 11 rundi, odnosno 22 trke, a uvodni događaj se, neuobičajeno, odvija na vanevropskoj lokaciji. Favoriti se i ove godine nalaze među vozačima pomenute velike četvorke WTCC-a, pa ćemo izvesti "pregled stanja" u njihovim timovima.

BMW

BMW u sezonu ulazi kao branilac i vozačke i konstruktorske titule. Kada je o pilotima reč, dovoljno je reći da je Endi Priol (prvak 2005. i 2006.) za WTCC ono što su Šumaher, Rosi ili Leb bili ili jesu u svojim kategorijama u najsjajnijim godinama. Tridesetdvogodišnji Englez i bavarski proizvođač u WTCC-u imaju stopostotni učinak; svetsko turističko prvenstvo ne zna za drugog šampiona, štavište, računa li se i poslednji vožen Evropski šampionat, duet Priol-BMW nesavladiv je od 2004.

BMW će se u pohod na nove lovore u WTCC-u zaputiti snagama nacionalnih timova. Prvak Priol nastavlja u Britanskom BMW timu, za nemački Šnicer voziće Nemac Jerg Miller (šestu godinu zaredom!) i Brazilac Augusto Farfus, koji je došao iz Alfe. Ova tri vozača ujedno su i tri prvoplasirana u prošlogodišnjem prvenstvu, što pokazuje da je bavarska kuća na svojoj strani koncentrisala velike snage. Za Italo-španski BMW nastupaju Alesandro Zanardi i ruki Feliks Porteiro, koji se lane takmičio u GP2 seriji. Svim pilotima na raspolaganju je BMW 320si WTCC, lane dokazano i najbolji automobil.

Četrdesetogodišnji Zanardi nastavlja svoju borbu, upornošću, verom i snagom za koju je teško naći primer u bilo kojoj drugoj vrhunskoj sportskoj disciplini. Dvostruki prvak američke Cart serije izgubio je obe noge u horor-sudaru 2001, a ove godine ulazi u četvrtu punu trkačku sezonu sa specijalno prepravljenim BMW-om. I to nije nastup trkača koji izaziva sažaljenje: Aleks u WTCC-u ima dve pobede (Ošersleben i Istanbul), kojima je ispisao stranice sportske istorije. Kada je u Americi izvodio čuda za volanom, bio je inspiracija mnogima, danas je to možda i u većoj meri, i zbog vozačkih, i zbog ljudskih kvaliteta.

I pridošlica, Augusto Farfus mlađi, zaslužuje reč više. Dosad je slavu sticao kao vozač Alfi, a 2006. je, iako sa inferiornom opremom, neočekivano uspeo da dogura do poslednje runde kao vodeći u prvenstvu. Titulu ipak nije osvojio, ali mu se sada pruža vanredna prilika. Augusto vozi na kontakt, branik uz branik i na ivici noža, pa je po stilu verovatno najatraktivniji i najvatreniji WTCC pilot.

Po svemu sudeći, ljudima iz BMW-a pripada uloga favorita, i oni se nadaju novim titulama, s tim što ističu da konstruktorska za njih ima najviši prioritet. Priol je pokazao da je prosto skrojen za ovakva takmičenja. Njegov recept za WTCC izgledao bi ovako: postiže dobre rezultate relativno rano u sezoni i u poslednje runde ulazi sa manjim balastom od ostalih. Iako će svi vozači juriti Priola, izgleda da će Britanac, dok bude ciljao treću svetsku, a četvrtu uzastopnu titulu, najjače oponente imati upravo u ostalim pilotima BMW-a.

Seat

Tokom prošle godine, Seat je u WTCC seriji imao čak šest fabričkih automobila. Ova "španska armada" zaista je izgledala moćno na pisti, ali su njeni vozači ostali u konkurenciji više sakupljajući bodove, nego pobeđujući. Njihov zbirni bilans bio je: tri pobede (od mogućih 20), pet pol pozicija i osam najbržih krugova. I sa takvim rezultatima, bila je to najuspešnija Seatova sezona u WTCC-u, okončana drugim mestom u poretku konstruktora (jedno više nego 2005.), dok je njihov najbolje plasirani vozač Ivan Miler na kraju bio četvrti.

Španci su rešili da u 2007. godini izmene pristup i korisnije troše budžet. Fabrički Seat Sport tim je, za početak, smanjen na četiri vozača. I dalje su tu Ivan Miler, Gabrijele Tarkvini i Đordi Žene, a priključio im se Meksikanac Mišel Žurdan. Njegov povratak na svetsku scenu svakako valja pozdraviti, pošto se vremenom bio izgubio u nižim ešelonima Nascara i potpuno "nestao sa radara". U pitanju je vozač sa širokim iskustvom u Americi, u IRL, Champcar i Nascar serijama. Neposredno pred početak sezone, Seat Sport dodatno se pojačao angažovanjem i petog vozača, Tiaga Monteira. Bivši pilot F1 angažovan je prekasno za start u Kuritibi, ali videćemo ga u drugoj rundi sezone, na holandskom Zandvortu. Seatove ambicije nisu male: namerili su da u 2007. osvoje FIA WTCC seriju.

Ostali Leoni nastupaće sa fabričkom podrškom, ali ne pod kapom fabrike, pa će Tom Koronel voziti Seat ekipe GR Azija, za tim Seat Italija nastupa italijanski nacionalni prvak 2006. Roberto Kolčago, a za Eksagon iskusni Belgijanac Pjer Iv Kortals. Otvorena je mogućnost da se "španskoj armadi" pridruže i drugi piloti i ekipe, pa će, u zbiru, Seat verovatno imati najviše automobila u šampionatu.

Ševrolet

Nastupajuća sezona jeste treća godina Ševroletovog WTCC programa, čiji je raspored još na početku postavljen ovako: prve godine – učenje i snalaženje, druge – prvi trijumf, treće – biti u poziciji kandidata za titulu. Prve dve stavke ovog ambicioznog plana su ispunjene (pobede u Brends Heču i Brnu). Šta je učinjeno kako bi se ostvarila sledeća?

Ekipa je tokom zime sprovela svoj najopsežniji test program ikad. To je podvig svoje vrste, jer vremena nije bilo mnogo, budući da sezona počinje tri sedmice ranije u odnosu na uobičajeni raspored. Sa Lačetijem specifikacija 2007. pređena je distanca od oko 6.000 kilometara, ekvivalentna dužini 110 trka. Test kilometraža nikad nije bila veća, i na tim probama Lačeti '07 pokazao je da je definitivno brži od prošlogodišnje verzije. Druga karakteristika mu je pouzdanost, pošto su i ture od po 2.000 kilometara prelažene bez ijednog problema.

Tako je ekipa mogla da pažnju usmeri na razvoj, umesto na kvarove, pa je Lačeti "smršao" dvadesetak kilograma, raspored težina je poboljšan, upravljivost i reakcije automobila takođe. Ševrolet je jedini tim koji u 2007. nastupa sa već tri godine neizmenjenom vozačkom postavom: Menju, Haf i Larini. Sada GM filijala veruje da je spremnija nego ikad i da njeni vozači mogu da osvajaju poene na svakoj trci, svakog vikenda.

Alfa Romeo

Od 2006. nema fabričke podrške, pa se, kao i prošlogodišnja, i ova Alfina kampanja u potpunosti oslanja na napore i mogućnosti tima N-tehnolodži. Kako Alfa postepeno gubi korak, tako se broj vozača smanjuje. Još 2005. bili su četvoročlani tim, lane tročlani, a za 2007. knjiga je spala na dva takmičara: vozača povratnika, dvostrukog prvaka Britanskog turističkog prvenstva, Džejmija Tompsona (vratio se iz Seata u Alfu) i holandskog rukija Olivijea Tilemansa.

Dok ostale ekipe jačaju, ova nastavlja svoju silaznu spiralu. Automobil je već vremešan, testiralo se malo. Prošle godine, N-tehnolodži Alfa završila na trećem mestu u konkurenciji konstruktora, a čelnici tima nadaju se da je slično moguće postići i 2007. Međutim, biti treći od četiri moguća i nije neko naročito postignuće, a čak ni takav rasplet ne izgleda isuviše siguran, jer Ševrolet krupnim koracima nadoknađuje razliku.

Inače, u specijalizovanoj štampi pojavile su se špekulacije o tome da bi menadžment Fiata u WTCC-u hteo da nastupa sa novim Bravom, u kom slučaju bi Alfa bila prebačena u neku od GT kategorija. Do definitvnog raspleta, biće ovo verovatno godina novih posrtanja, koje neće sprečiti ni "Tomo", kao ime s reputacijom, a još manje Tilemans, vozač bez ikakvog iskustva u WTCC seriji.

Kalendar sezone 2007.

Ove godine, WTCC je proširen za dve trke, kalendar je dosta raznolik i izazovan. Primetna je zastupljenost većeg broja uličnih staza. Njih organizatori smatraju poželjnim kao "prirodan"  ambijent za turističke automobile, u kojem su, sa komercijalne tačke gledišta, oni možda i privlačniji. Na rasporedu su tri takve, u Francuskoj, Portugalu i – već tradicionalno –Makauu. Čak četiri lokacije (Pau, Porto, Zandvort i Anderstorp) nove su u WTCC-u, a još jedna inovacija u 2007. biće "leteći start", kojim će počinjati prva trka svake runde šampionata.

11 mart: Brazil, Kuritiba (trke 1 i 2)

06 maj: Holandija, Zandvort (3 i 4)

20 maj: Španija, Valensija (5 i 6)

03 jun: Francuska, Pau (7 i 8)

17 jun: Češka, Brno (9 i 10)

08 jul: Portugal, Porto (11 i 12)

29 jul: Švedska, Anderstorp (13 i 14)

26 avgust: Nemačka, Ošersleben (15 i 16)

23 septembar: Velika Britanija, Brends Heč (17 i 18)

07 oktobar: Italija, Monca (19 i 20)

18 novembar: Makau, Makau (21 i 22)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: