AUDI R10: Turbodizel za „24 časa Le Mana“

Sredinom decembra prošle godine, Audi je u Parizu predstavio svoj novi prototip R10, namenjen takmičenijima u trkama izdržljivosti, i  pokazao da je korak ispred konkurencije: izumitelj TDI-ja, turbo dizela sa direktnim ubrizgavanjem, biće prvi svetski proizvođač automobila koji će se na čuvenoj trci 24 časa Le Mana boriti za pobedu u apsolutnoj kategoriji sa dizel motorom.

Izvor: Aleksandar Babiæ

Nedelja, 15.01.2006.

01:49

Default images

Novi automobil za Le Man, sa više od 650 ks i preko 1100 Nm obrtnog momenta, značajno je snažniji od prethodnih Audijevih trkača, uključujući i svog pobedonosnog prethodnika, Audi R8. Sa V12 agregatom, u potpunosti izrađenim od aluminijuma, ovaj proizvođač zakoračio je na ranije neistraženo područje u tehnologiji dizel-motora. Kao što je bio slučaj i sa TFSI  tehnologijom (turbo punjač i direktno ubrizgavanje goriva), koja je trijumfovala na Le Manu pre nego što je bila puštena u masovnu proizvodnju, Audi očekuje da će i ovog puta saznanja iz moto-sporta moći da primeni u velikoserijskim automobilima.

"Srce" Audija R10 je potpuno novi dvanaestocilindrični bi-turbo TDI motor zapremine 5.5 litara. Kao i agregati iz serijske proizvodnje, V12 TDI ima četiri ventila po cilindru i dve odozgo smeštene bregaste osovine. Ugao između cilindara je 90 stepeni. Snabdevanje gorivom vrši se preko modernog komon rejl sistema, a motorom upravlja Boš motronik poslednje generacije. Agregat V12 ugrađen u Audi R10 prototip opremljen je parom filtera za dizel čestice.

Pojas korisne snage nalazi se između 3.000 i 5.000 obrtaja u minutu, u opsegu neuobičajeno niskom za jedan trkački motor. Dakle, snaga motora i visoki obrtni moment na raspolaganju su već od malog broja obrtaja, što je jedan od specijaliteta dizel tehnologije.

Zahvaljujući odlikama TDI motora – on ima povoljniju krivu obrtnog momenta – Audi R10 zahteva  znatno ređe promene stepena prenosa nego Audi R8. Jasno je od kolikog je to značaja kad se imaju u vidu ogromna opterećenja komponenti i sistema na dvadesetčetvoročasovnoj trci, a posebno transmisije.

Jedna od najvećih prednosti dizel motora jeste niska potrošnja goriva, naročito kada se ne vozi pod punim opterećenjem. Ipak niža specifična potrošnja će na Le Manu biti jedva primetna, jer se gotovo 75 procenata staze vozi punim gasom.

V12 TDI agregat je neuobičajeno tih za jedan trkački motor i odlikuje se mirnim radom. Pri visokim brzinama, on se gotovo i ne čuje iz kokpita, a vibracije su jedva primetne. Slušajući rad ovog motora, verovatno niko ne bi mogao da "iz prve" prepozna da je u pitanju dizel agregat. To se može čuti jedino tokom zagrevanja motora ili u boksu.

Novi dizajn sa genima Audija R8

U Audiju kažu da je V12 TDI najsnažniji dizel motor na svetu i da predstavlja najveći izazov s kojim se njihovo sportsko odeljenje ikada suočilo. Jedan od glavnih ciljeva Audijevih tehničara jeste i da dostignu impresivni nivo pouzdanosti prethodnika, modela R8, čiji 3,6 litarski tvin-turbo V8 agregat nikada u svojih 77 trka nije imao defekt. A u tih 77 nastupa Audi R8 je zabeležio ukupno 61 pobedu, osvojio je pet puta 24 časa Le Mana i šest puta uzastopno Američku Le Man seriju (ALMS).

Vidljivo je da je novi Audi R10 "rođak" izuzetno uspešnog R8, ali je šasija novog LM P1 prototipa ipak nov dizajn u koji su ugrađena sva saznanja stečena od 1999. godine.

Tako je aerodinamička konfiguracija novog automobila još rafiniranija, zahvaljujući intenzivnom radu u vazdušnom tunelu. Silueta R10 je pet santimetara niža, a nos je znatno "špicastiji". "Stepenasta” struktura napred i dodatna zaštita u slučaju prevrtanja na "suvozačkoj" strani jesu glavne vizuelne razlike između modela R10 i R8. Među novinama je svoje mesto našao i HANS-sistem, koji štiti vozačev vrat u slučaju incidenta.

TDI motor od 5.5 litara u V12 konfiguraciji duži je i teži od 3,6-litarskog V8 benzinca. Zbog  izmena u dimenzijama, novi R10 ima značajno veće međuosovinsko rastojanje od svog prethodnika, a zbog porasta težine agregata, šasija je morala da bude što je moguće lakša.

Dizel agreat iziskuje i veće hladnjake, a oni su smešteni u bočne usisnike vazduha, čije su dimenzije, posledično, morale da narastu. Šire prednje gume koje je isporučio partner Mišlen, potpuna su novost u LMP1 klasi. One bi trebalo da smanje tendenciju ka automobila ka podupravljanju. Pošto motor prenosi ogromnu snagu na zadnje točkove, sistem kontrole trakcije pomoći će da se isporuka snage održi pod kontrolom, naročito kada je staza vlažna.

Trkačima će sigurno mnogo značiti "komfor" novog automobila – u kokpitu se "udobnije" sedi, što ne treba potcenjivati kad su u pitanju trke izdržljivosti, a servo upravljanje sada je električno umesto hidrauličnog.

Mehanizam promene stepena prenosa je elektropneumatski i aktivira se "klackalicama" smeštenim iza volana. Zbog ogromnog obrtnog momenta koji proizvodi V12 TDI, sile koje deluju na transmisiju veće su i od onih u automobilima F1. Iako koncipiran i izrađen da te sile izdrži, X-trek menjač je lakši nego menjač Audija R8.

Kao i kod bolida F1 vazduh do kočionih diskova dolazi vodovima od ugljeničnih vlakana, montiranim direktno na ogibljenje.
Modularni dizajn i lakoća servisiranja poznati su iz R8, ali i dalje unapređeni. Sada se i zadnji i prednji deo karoserije jednostavno demontiraju, radi lakšeg pristupa svim sklopovima koji bi mogli da zahtevaju intervenciju.

Prerađen je i sistem za tankovanje, a led-diode različitih boja, smeštene pored otvora rezervoara, služe mehaničarima kao pokazivači nivoa dizela, motornog ulja i rashladne tečnosti za vreme pit stopa.

Iz velikoserijskih modela preuzeto je rešenje prednjeg srednjeg svetla, sačinjenog od niza led-dioda, koje daju plavičasti odsjaj. Isti je slučaj i sa svetlima pozadi, ali su ona, naravno, crvene boje.

Audi Sport, istorija inovacija

Audi Sport već više od četvrt veka nalazi se u Ingolštatu i Nekarsulmu. Ovo odeljenje broji oko 150 zaposlenih, i njegovo osnovno zaduženje jeste razvoj i testiranje trkačkih automobila. Na čelu Audi Motorsporta i Audi Sporta od novembra 1993. je dr Volfgang Ulrih.

U Audiju AG posebno su ponosni na dvosmerni transfer tehnologija između Audi Sporta i Odeljenja tehničkog razvoja kompanije. Ovaj transfer je mnogo učinio za imidž marke, ali je i život običnih vozača obogatio brojnim inovacijama.

Svaki prethodni projekat Audi Sporta ovenčan je slavom pobeda ili šampionskih titula. Tokom više od 25 godina, uspesi Audija u auto-sportu zasnovani su na promovisanju novih tehnologija, koje su kasnije našle svoje mesto u masovnoj proizvodnji – za kuću je angažman u moto-sportu daleko više od marketinškog instrumenta.

Najbolji primeri za to jesu kvatro pogon, koji je nedavno proslavio svoju 25-ogodišnjicu, i TFSI tehnologija, prvi put upotrebljena 2001. u automobilu R8 na 24 časa Le Mana i od tada na ovoj trci nepobediva. Audi R8, najuspešniji Le Man prototip, još uvek je jedini trkački automobil na svetu koji kombinuje turbo punjenje i direktno ubrizgavanje goriva.

Danas se u sportskijim serijskim modelima kuće mogu naći TFSI, kao i kvatro pogon. U ova dva slučaja, moto-sport je bio pionir razvoja, a sa Le Man TDI projektom stvar je išla drugačijim smerom – direktno dizel ubrizgavanje, promovisano je u putničkom automobilu, a sada je poslužilo inženjerima Audi Sporta da razviju prvi trkački dizel motor u kući.

Istorija uspeha započela je 1981. modelom Audi kvatro. Dominacija u Svetskom reli šampionatu početkom 1980-ih bila je presudan faktor u uspešnoj promociji kvatro pogona i pokazala je da kompanijski slogan "Napredak kroz tehniku" treba shvatiti doslovno. Već u drugoj godini takmičenja, Audi kvatro zabeležio je prvu pobedu. Vozeći "kvatro", Mišel Muton postala je prva žena osvajač relija, a ovaj automobil Audiju je doneo ukupno četiri naslova svetskog prvaka.

Pošto je revolucionisao i zauvek izmenio svet relija, i u tri uzastopna navrata postavljao rekordna vremena na čuvenom ‘Pajks Piku’ u Americi, Audijev kvatro pogon postao je trend i na kružnim stazama, najpre u Sjedinjenim Državama, u TransAm i IMSA-GTO serijama, a potom u Nemačkom šampionatu turističkih automobila (DTM). Samo u 1996. automobili Audi osvojili su nacionalna prvenstva u sedam zemalja.

Krajem 1997, kvatro pogon u turističkim trkama je zabranjen, a Audi se okrenuo sportskim prototipovima. Nije postojalo bolje mesto za dokazivanje od 24 časa Le Mana. Za dr Ulriha, to je "najveći izazov u moto-sportu i jedna od samo tri trke na svetu za koje znaju i ljudi koje auto moto sport interesuje malo ili nimalo".

Audi se na Le Manu takmiči od 1999 – ukupno pet pobeda modela R8 u sedam startova jesu više nego impresivan rezultat. Njegovi vozači bili su na pobedničkom postolju posle svake od sedam trka.

Dobar utisak ostavljen je već na Le Man debiju – u 1999, Audi sport tim Jest osvojio je treće i četvrto mesto. Godinu dana kasnije, po žestokoj vrućini, Audi i Jest tim, upisali su se na večnu listu pobednika rezultatom iz snova: tri R8 prototipa zauzela su prva tri mesta.

U 2001, potvrdilo se da to nije bila slučajnost: ovoga puta trku su pratile provale oblaka, a Audi je bio dominantan i slavio ubedljivi 1-2 finiš. Tada prvi put upotrebljena Audijeva TFSI tehnologija odigrala je odlučujuću ulogu: zahvaljujući direktnom ubrizgavanju goriva poboljšan je odgovor na komandu gasa, što je bila velika prednost na kišom natopljenoj stazi.

TFSI tehnologija je u 2002. ponovo pokazala svoju vrednost, ali na sasvim drugačiji način: R8 prototipovi trošili su manje goriva, pa se Le Man završio trostrukom pobedom Audija. Ne samo da su njihovi automobili sa 610 ks bili najbrži na stazi, već su, zahvaljujući TFSI motorima, uštedeli dragoceno vreme pošto su ređe išli u boks na tankovanje.

Het-trik pobeda uveo je Audi AG u istorijske knjige, ali je kući iz Ingolštata doneo i trofej namenjen pobedniku Le Mana u trajno vlasništvo, prema odluci koju je organizator, Automobile Club de l´Ouest (ACO), doneo početkom 1990-tih, da će ovaj pripasti proizvođaču koji trku osvoji tri puta uzastopno sa istim timom.

Privatni timovi Goh i Champion Racing, koji su nastupali sa Audijem R8 osvajali su Le Man 2004. i 2005, ali ove godine se Audi automobilom R10 vraća kao "fabrički" tim. Na delu je ponovo staro i uspesima ovenčano partnerstvo Audi Sporta i ekipe Rajnholda Jesta.

Očekuje se da će Audi R10 ostvariti tehnološki i sportski proboj po značaju jednak onome koji je učinjen sa kvatro pogonom i TFSI motorom. "Još uvek nisu istražene granice TDI tehnologije u moto-sportu", tvrdi dr Ulrih. "Mi ćemo se prvi suočiti s izazovom. Ponovo imamo priliku da ispišemo nove stranice u istoriji auto sporta i dizel tehnologije”.

Većina partnera uključenih u R10 projekat već je uspešno sarađivala sa Audi Sportom, neki od njih još od vremena kvatro projekta početkom 1980-ih. Boš, Mišlen i Šel igrali su naročito značajne uloge.

Audi i Boš zajedno su razvili direktno ubrizgavanje goriva, TFSI, a Motronik MS14 koji upravlja novim V12 TDI motorom, komon rejl sistem najnovije generacije i novi sistem skladištenja podataka u vozilu takođe potiču od Boša.

Mišlen je bio ekskluzivni i pouzdani partner tokom godina sa modelom R8. I pred francuskog proizvođača sada su postavljeni novi zahtevi: šira prednja guma dizajnirana je specijalno za Audi, a enormni obrtni moment od preko 1.100 Nm biće pravi izazov za konstrukciju zadnjih pneumatika.

I Šel je bio uključen u projekat R8. Novi prototip koristiće Shell V-Power dizel. I svi ostali takmičari biće Šelovi klijenti, jer je od 2006 Shell V-Power zvanično gorivo 24 časa Le Mana. Iz saradnje sa Audijem biće razvijena nova generacija Shell V-Power dizela.

Transfer tehnologija moto-sport – proizvodnja

LM P1 nije samo vrhunska klasa na trci 24 časa Le Mana – trenutno je to i tehnički najinteresantnija kategorija u auto-sportu, jer proizvođačima automobila nudi najviše mogućnosti za primenu novih tehnologija i za njihovo testiranje pre ulaska u masovnu proizvodnju, naročito kada se radi o motorima.

Organizator trke, ACO, promoviše razvoj ekološki prilagođenih, tiših i ekonomičnijih agregata visokih performansi, od kojih će u budućnosti koristi imati i automobili u serijskoj produkciji. Zato pravila nalažu da brzine koje motor postiže moraju da budu ostvarene pri sličnom broju obrtaja kao i kod velikoserijskih automobila. Tako je moguć direktan transfer tehnologija iz moto-sporta u proizvodnju, što nije slučaj sa F1 motorima koji se vrte na ekstremno visokim obrtajima. Ovo je odlučujući razlog zašto je Audi nastavio angažman u trkama sportskih prototipova.

Ideja da se razvije dizel sportski auto za 24 časa Le Mana pojavila se još 2002. Projekat je tada dobio interni naziv "R10", što je kasnije postalo i zvanično ime novog prototipa. Do proleća 2004. donete su najvažnije odluke o konceptu budućeg agregata i definisani su broj cilindara, dužina motora, prečnik cilindra i dužina hoda klipa. Iz tih osnovnih dimenzija ishodi sve ostalo, a greške načinjene u toj fazi kasnije je gotovo nemoguće korigovati. Odabran je dvanaestocilindrični motor sa na Le Manu maksimalno dozvoljenom zapreminom od 5,5 litara.

Ovaj agregat zavrteo se na probnom stolu u julu 2005. Posle približno 1.000 sati takvog rada, uključujući i nekoliko testova izdržljivosti, R10 prototip prvi put je izvezen na stazu 29. novembra 2005. Do Le Mana 2006, V12 TDI imaće oko 3.000 radnih sati na probnom stolu i nekoliko hiljada predjenih test kilometara. Pripremajući novi automobil, Audi Sport ide istim putem kojim je stvarao pobednički auto R8: posle dinamometarskih testova uslediće opsežan test program na različitim stazama, kao i trkački debi na 12 sati Sebringa, 18. marta.

Novi Audi R10 "osetiće" Le Man prvi put tek na zvaničnom test danu, 4. juna 2006. i to će, manje od dve sedmice pred trku, biti jedina prilika za testiranje na 13,650 kilometara dugoj pisti, koju delimično čine putevi u upotrebi u javnom saobraćaju. "Na stazi možete testirati samo jednog dana u godini i to je jedna od posebnosti ove trke”, kaže Ulrih. "Le Man zahteva jedinstvenu kombinaciju brzine, pouzdanosti i timskog rada – drastičnije govoreći, to je kao da vozite celu F1 sezonu tokom jednog vikenda, i to sa jednim istim automobilom. Naš cilj je da imamo auto sposoban da pobedi već u 2006, ako sve dođe na svoje mesto i ako budemo imali malo sreće. U auto sportu ne možete garantovati pobedu, pogotovu ne na Le Manu”.

Ove godine na legendarnoj trci planirano je učešće dva Audija R10. Novi prototip mogao bi biti prijavljen i za sve na Le Manu zasnovane serije – ALMS, LMS u Evropi, a možda i u Aziji. Zvaničnih potvrda o tome još uvek nema.
Tom Kristensen
Za Sebring i Le Man Audiju će biti potrebno šest vozača. Očekivano, prvi zvanično potvrđeni pilot jeste Danac Tom Kristensen. Ovaj tridesetosmogodišnjak je najuspešniji vozač u istoriji Le Mana, sa ukupno sedam pobeda, od toga pet za volanom Audija R8. Između ostalog, Kristensen je sa ovim prototipom trijumfovao u Američkoj Le Man seriji 2002. Vozeći model A4 DTM, Nemački turistički šampionat 2005. završio je na trećem mestu.

"Oduševljen sam što sam ponovo deo ovako fantastičnog tima”, kazao je Kristensen. "Sa Audijem R8 osvojili smo sve što se moglo osvojiti i ta era je završena. Sad nam je zadatak da od modela R10 napravimo pobednički auto. A kao trkač, ne možete ni poželeti ništa bolje nego da u takvom projektu učestvujete od samog početka”.

AudiiTDI

Činjenica da je Audi prvi svetski proizvođač automobila koji će na Le Manu ići na apsolutnu pobedu sa dizel motorom gotovo je sama po sebi razumljiva: Audi je tvorac TDI-ja i logično je da na ovom području postavlja trendove.

Na Salonu automobila u Frankfurtu 1989, Audi je predstavio prvi dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem za upotrebu u putničkim automobilima – bio je to petocilindrični TDI sa 120 ks i 265 Nm obrtnog momenta. Tako je rođena revolucionarna TDI tehnologija koja je izmenila imidž dizel agregata: spore, bučne i nekultivisane nasledili su agilni, komforni i ekstremno ekonomični. Audijev TDI pomirio je suprotnosti sportske dinamičnosti i niske potrošnje, a nije žrtvovao izuzetnu reputaciju dizela: dugovečnost.

Audi AG već sada proizvodi jedan od najsnažnijih dizel automobila na svetu, model A8 4.2 TDI kvatro (326 ks i 650 Nm obrtnog momenta). Danas se svaki drugi Audi isporučuje sa TDI motorom, a očekuje se da će u budućnosti zahtevi tržišta rasti. Le Man projekat treba da pomogne tehničarima da izvuku još više iz TDI tehnologije, jer se ocenjuje da u njoj ima mnogo neiskorišćenog potencijala, pre svega u područjima potrošnje goriva, očuvanja okoline i procesa sagorevanja. Stvaranjem trkačkog dizel motora, Audi namerava da ubrza ovaj razvoj i da poveća svoju prednost u TDI sektoru, a njegovi klijenti trebalo bi da još jednom imaju koristi od iskustava stečenih u moto-sportu. Proizvođač iz Ingolštata svakako će imati tu satisfakciju da njegov dizelaš na pobedu u Le Manu juriša pre Pežoovog, koji je svoj prototip najavio tek za 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: