Folksvagen Tuareg na Dakaru 2006.

Kada 31. decembra bude startovao Reli Dakar, većina učesnika imaće samo jednu stvar na umu: da stigne do cilja. Za sve njih to će biti kraj kompleksnog perioda priprema i prilika da pokažu rezultate jednogodišnjeg truda. A jedna ekipa startovaće sa posebnom misijom i nikad većom ambicijom – da sa trona Dakar Relija skine moćni Micubiši. Naravno, reč je o fabričkom timu Folksvagena, ukomponovanom tako da bude jači nego ikada ranije. Kroz šta je sve tim iz Volfsburga morao da prođe da bi njegova očekivanja bila realna i šta ga očekuje na najtežem kros-kantri reliju na svetu?

Izvor: Aleksandar Babiæ

Sreda, 28.12.2005.

02:27

Default images

Posle istorijskog uspeha Jute Klajnšmit i Fabricije Pons, koje su na prošlom "Dakaru" osvojile treće mesto i time prvi podijum za automobil sa dizel motorom, i pobede Bruna Sabija i Mišela Perina u FIA Kros kantri reli svetskom kupu 2005, Folksvagen startuje na "Dakaru 2006" sa velikim očekivanjima i spremniji nego ikad. Novi VW Race Touareg 2 je automobil usavršen u svim segmentima od značaja za ovu klasičnu trku, a ekipa VW-a pojavljuje se u svom najbrojnijem izdanju do sada.

Za Dakar 2006, broj automobila povećan je sa četiri na pet – već tradicionalnim Folksvagenovim parovima Klajnšmit/Pons (D/I) i Sabi/Perin (F/F), pridodate su tri jednako konkurentne posade. Jedna je južnoafričko-švedska Žinijel de Vilijer/Tina Terner, koja je osvojila dva druga mesta za Folksvagen u Kros kantri reli svetskom kupu 2005. Zatim, dvostruki svetski reli šampion Karlos Sainc, koji je sa 26 pobeda najuspešniji vozač u WRC-u, ove godine debituje na "Dakaru", a njegov suvozač je  iskusni Andi Šulc, dvostruki osvajač ovog relija. Amerikanac Mark Miler je takođe pridošlica u timu. Njegov partner je Nemac Dirk fon Cicevic, koji je prošle godine na "Dakaru" bio suvozač Robija Gordona u Folksvagenu.

Punih jedanaest meseci ekipa iz Volfsburga intenzivno se pripremala za Dakar Reli, ispunivši obiman test program i učestvujući na pet odabranih kros kantri relija. Pošto je Bruno Sabi osvojio FIA Kros kantri svetski kup, tim je dobio dodatnu motivaciju. Ispostavilo se da je Tuareg vrlo pouzdan, jer u sezoni nije imao nijedan tehnički defekt. Folksvagen je bio dominantan u Svetskom kupu i osvojio je naslov prvaka dva relija pre završetka sezone, što deluje još ubedljivije kada se zna da ekipa u ovakvim relijima učestvuje tek dve godine.

NOVI TUAREG 2 KAO LOGIČAN KORAK NAPRED

VW Race Touareg već je stekao lepu reputaciju sa tri pobede i osvojenim Svetskim kupom, ali je automobil dalje razvijan za Dakar 2006. Rezultat je novi VW Race Touareg 2. On se od uspešnog prethodnika razlikuje po tome što su mu poboljšani ponašanje i upravljivost, ogibljenje, performanse motora i preglednost iz kokpita. I ovaj automobil pokreće petocilindrični TDI motor, bitno unapređen u odnosu na prethodni. "Tuareg 2 je logičan korak u razvoju. Za nas su dva dominantna faktora bili poboljšanje performansi i lakše rukovanje, i oba ova cilja smo ostvarili", objašnjava direktor Folksvagen Motorsporta, Kris Nisen. "Na ovim kolima poboljšani su svi aspekti već dokazanog koncepta. U njih smo uložili sve znanje i iskustvo stečeno tokom dve godine takmičenja u pustinjskim relijima."

Na svom takmičarskom debiju, u oktobru, na Reliju Baja Portalegre, novi automobil osvojio je drugo, treće i četvrto mesto sa Jutom Klajnmšmit, Karlosom Saincom i Brunom Sabijem za volanom. "Novi Race Touareg 2 ponaša se dobro. Bitno je agilniji od prethodnika, naročito u sporim krivinama. Ubeđena sam da ćemo na "Dakaru" biti među vodećima", optimista je Juta Klajnšmit.

Sa izmenjenim osnovnim dimenzijama, Race Touareg 2 izgleda još dinamičnije. Bolja preglednost iz kokpita ostvarena je tako što je visina vozačkog i suvozačkog sedišta ostala neizmenjena, a snižena je linija na kojoj se spajaju horizontalne i vertikalne površine karoserije. Tako je ujedno spušteno i težište vozila.

Zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju, u kokpitu ima više mesta za posadu, a automobil je stabilniji pri visokim brzinama. Ukupna dužina automobila smanjena je za približno 200 milimetara pa su prevesi mnogo kraći, čime je povećana sposobnost automobila da "napadne" prepreke pod većim uglom nego do sada.

Koncept ogibljenja ostao je neizmenjen pošto se pokazao uspešnim. Ono je samo usavršeno, kako bi se automobil bolje ponašao na neravnom terenu. Kao i na Tuaregu 1, komponente ogibljenja međusobno su dijagonalno izmenjive (prednje desno sa zadnjim levim, itd.) što smanjuje troškove proizvodnje i  pojednostavljuje logistiku za vreme relija.

Petocilindrični redni TDI motor bio je ekonomičan i snažan agregat od samog početka. Ipak, i on je preradjen u mnogim segmentima, kako bi se povećali snaga i obrtni momenat, i poboljšao odgovor motora na komandu gasa. 

Novi dvostepeni sistem punjenja dao je trkačkom dizel motoru veću agilnost. Manji turbo punjač visokog pritiska dejstvuje pri pri nižim obrtajima i obezbeđuje odličan inicijalni odgovor; veći punjač, niskog pritiska, zadužen je za rad na visokim obrtajima. Od opterećenja zavisni ventil reguliše punjenje tako što kontinuirano preusmerava tok izduvnih gasova pri brzinama izmedju 1.800 i 3.000 obrtaja. Kao rezultat, snaga motora je dostupna i trkački upotrebljiva u širokom pojasu između 1.800 i 4.500 obrtaja.

Folksvagen je Race Touareg 2 učinio jednostavnijim za korišćenje, što je od suštinskog značaja, jer će posade u njemu provesti punih 16 dana tokom Dakar Relija. Pošto je u naseljenim mestima brzina ograničena, vozači mogu da aktiviraju limiter postavljen na volanu. Maksimalni radijus kretanja izračunava se elektronski, pa je tako moguće preciznije ekonomisati sa raspoloživom količinom goriva. Izmenama na karoseriji olakšan je prilaz rezervnim točkovima, a kako je na "Dakaru" praktično nemoguće izbeći defekte pneumatika, njihova zamena sada se može izvesti brže.

TESTIRANJA

Naravno, ni najbolje koncipiran automobil nije dovoljan za uspeh na bilo kom takmičenju, a kamoli na Dakar Reliju. Ovaj reli je u svakom smislu jedinstven i postavlja ekstremne zahteve pred ljude i materijal, a sve to tokom neuobičajeno dugog vremenskog perioda. To ljudi iz Volfsburga vrlo dobro znaju i zato je ekipa sprovela intenzivan program testiranja i razvoja automobila, praćen opsežnim logističkim pripremama za ovaj događaj.

Od februara do oktobra organizovano je sedam intenzivnih test vožnji, koje su trajale ukupno 41 dan. Za razliku od kružnih pista, na kojima je relativno lako simulirati trkaće uslove, testovi za maraton-relije su i kompleksniji i mnogo duži, pošto traju dve do tri sedmice. U gusto naseljenoj Evropi teško je pronaći savršene uslove za ovakav test. Kraća ispitivanja izvode se u Nemačkoj ili južnoj Francuskoj, ona duža -  isključivo u Africi.

Većinu test vožnji ekipa je sprovela u Maroku, gde je podloga  tvrda zemlja koja izlaže materijal ekstemnom stresu i daje odgovor na pitanje da li će novi delovi i komponente "preživeti" maraton reli bez oštećenja. U Maroku postoji čitav niz različitih trasa i terena, uključujući i peščane dine, a temperature su slične onima koje će posade iskusiti na "Dakaru".

U julu je ekipa prešla u Tunis, jer je to bilo jedino mesto gde se moglo testirati na travnatim deonicama. Tokom šestodnevnih proba u Tunisu, vozači, inženjeri i mehaničari obavili su test program od gotovo 3000 kilometara. Tom prilikom, isprobani su i različiti pneumatici. Folksvagenov partner na "Dakaru" je BFGoodrich, koji je isporučio pet različitih konstrukcija i komponenti kako bi tim odlučio koje će od njih na reliju upotrebiti. Temperature su u Tunisu dostizale 45 stepeni, a Tuareg je i po takvoj vrućini savršeno funkcionisao.

U avgustu je Folksvagenov fabrički tim proveo dvanaest dana u Maroku, radeći sa tri test automobila i ukupno 48 ljudi. Takav tim obuhvata mehaničare, specijaliste za motore, elektroniku motora i amortizere, a prisustvo lekara i fizioterapeuta se podrazumeva.

Svaki test automobil prati jedan servisni kamion koji prenosi rezervne delove i alat. Ako na test vožnji učestvuju dva ili više automobila, tu su dva servisna kamiona, nekoliko servisnih Tuarega i poluprikolica.

Probna vožnja za maraton reli i sama je maratonski izazov. Jedan "krug" na testiranju u Maroku pokriva distancu od 300 kilometara i automobilu je potrebno tri sata da ga pređe. Posade su uspevale da izvezu najviše dva takva "kruga" dnevno. Pošto se vozači i suvozači na testovima kreću takmičarskim brzinama u retko naseljenim područjima, uvek je u pripravnosti helikopter sa lekarom, mehaničarima, kao i rezervnim delovima i alatom. Dodatno, auto se uvek može locirati preko sistema koji svakih pet sekundi šalje signal koji obaveštava o poziciji i brzini Race Touarega.

I najintenzivniji test program može samo da simulira vožnju na pravim takmičenjima, nikako i da je zameni. Folksvagen ima gotovo 9.000 takmičarskih kilometara izvezenih u Svetskom Maraton reli kupu po različitim stazama i vremenskim uslovima. Takmičenja pred automobile postavljaju nove zadatke, a uslovi koji na njima vladaju ne mogu biti simulirani na testu. Samo kombinacija testiranja i takmičenja može da bude dobra priprema za Dakar Reli.

NAVIGACIJA

Bruno Sabi
Novi propisi zahtevaju od učesnika 28. "Dakara" da se orijentišu bez pomoći satelitskih navigacionih sistema i da se oslone na klasičnu navigaciju pomoću putne mape i kompasa. Zato će značaj suvozača u ekipi biti još veći, a navigacija se, kao klasičan elemenat kros kantri relija, vraća na veliku scenu.

U nedavnoj prošlosti, timovi su vozili od jednog do drugog kontrolnog punkta uz pomoć GPS (Global Positioning System). U 2006, stvari su se izmenile: GPS sistemi koje obezbeđuje organizator – a jedino su oni dozvoljeni – pokazuju samo pravac i brzinu. Trasa se mora preći uz pomoć putne mape koja ima oko 150 strana. Još više nego ranije, jasno je da se Reli Dakar 2006. ne može osvojiti samo brzom vožnjom, pošto posade imaju "milion načina" da se izgube.

Da bi bilo osigurano da svi učesnici pređu celu distancu, koriste se skriveni kontrolni punktovi. GPS se aktivira tek kada se automobil približi odgovarajućem punktu u radijusu od tri kilometra i vodi takmičara do kontrole. Posle toga, posada ponovo mora da se osloni na putnu mapu i kompas da bi pronašla sledeći punkt. Svaki promašeni kontrolni punkt povlači za sobom vremensku kaznu.

Vremenske kazne predviđene su i u slučajevima prekoračenja brzine. Na primer, strogo ograničenje od 50 km/h na snazi je u selima i gradovima. Prekoračenje se ne može prikriti, jer se podaci iz GPS-a očitavaju na kraju svake etape, a prebrza vožnja zabeležena je u sistemu. Na otvorenom, brzina za trkačke kamione i motocikle limitirana je na maksimalnih 150 km/h, dok automobili nemaju to ograničenje. Ipak, na pojedinim opasnim deonicama, organizatori su i za njih ograničili brzinu, a kontrola će biti rigorozna kao i u naseljenim mestima. Još jedna novina je da ograničenja brzine važe i za pomoćna vozila. Ona obično ne koriste iste pravce kao i takmičarske posade, ali su rastojanja koja prelaze uglavnom slična, pa će biti mnogo teže na vreme stići do cilja etape i servisirati automobile.

Ova nova pravila su ionako težak zadatak servisnih posada na najzahtevnijem svetskom kros-kantri reliju učinila još težim. Mehaničari Folksvagen Motorsporta moraće da rade noću da bi pripremili pet Tuareg prototipova za sledeći dan. Utešno je to što se, izuzev bloka motora i "kaveza" automobila, svi delovi koje je nemoguće popraviti mogu zameniti. Stvari postaju posebno komplikovane kada se problem dogodi u toku etape: tada u pomoć mogu da priskoče jedino ostali učesnici – u Folksvagenovom slučaju, to su posade dva trkačka kamiona. Dakle, čak i više nego u ranijim danima, pouzdanost će biti ključ uspeha, a ona je Tuaregova jača strana. 

Folksvagenov tim prevozi ukupno 25 tona delova i opreme od Nemačke do startne lokacije, Lisabona, a odatle tokom 15 dana trasom relija do Dakara. Teret, između ostalog, uključuje i 400 montiranih točkova i pneumatika, rezervne delove i alat, 12 šatora koji su radni prostor za menadžment, vozače, suvozače i inženjere i 78 šatora za spavanje. Za prevoz tim koristi servisne kamione, dva trkačka kamiona za "brzu pomoć”, inače prijavljena za učešće na reliju, deset specijalno pripremljenih VW Tuareg V6 TDI automobila i dva VW T5 busa koji će voziti članove tima i njihov prtljag.

Pravila zabranjuju dovoženje dodatnih rezervnih delova ili osoblja tokom relija. Zato se sve mora poneti unapred, ali se nikad ne zna kakvo iznenađenje "Dakar" može da priredi. U nepredvidjenim slučajevima jedini lek je improvizacija.

TRKAČKI KAMIONI KAO PODRŠKA

Za Dakar Reli, Folksvagen je prijavio dva MAN L90 trkačka kamiona u odgovarajućoj klasi, i njima će upravljati tročlane posade koje čine vozač, navigator i mehaničar. Oni se takmiče na Dakar Reliju i bore se za svaki sekund, a njihova je obaveza da prođu etapu što je brže moguće, sa kamionom pod punim opterećenjem, i da pritom ne ulaze ni u kakve rizike. Za razliku od čistih trkačkih kamiona-prototipova sa snagom između 700 i 1200 KS, MAN-ovi od 500 KS koje koristi Folksvagen jesu ciljano pripremljena vozila, modifikovana za misiju u pustinji. Pravi zadatak njihovih posada jeste da u slučaju defekta ili udesa priteknu u pomoć nekom od pet VW Race Touareg 2 automobila na 9.043 kilometra dugom putu do Dakara.

Petoro Folksvagenovih fabričkih vozača moraju se osloniti na trkačke kamione, u žargonu nazvane "plavi anđeli", jer je jedino njima dozvoljeno da budu asistencija na putu. Posade kamiona pomoći će im da nastave vožnju do večernjeg bivaka, jer tek tamo ceo tim može da izvrši kompletan servis.

Za ove Folksvagenove timove "brze pomoći" poredak u klasi kamiona je nevažan, ali je bitno vreme koje ostvare, jer ono određuje startne pozicije za sledeću etapu. Što ranije kamion startuje, pre će moći da pomogne trkačkom Tuaregu.

Pošto pravila Dakar Relija zabranjuju upotrebu mobilnih telefona tokom takmičenja, posade MAN-ova nikada ne znaju da li je nekom automobilu potrebna pomoć, niti gde se on nalazi. Njihov zadatak je tim teži jer sve vreme moraju i da osmatraju. Kada se pronađe Tuareg koji ima problem, odluka o tome šta je najrazumnije činiti mora se doneti munjevitom brzinom. Izbor se svodi na sledeće: zamenu delova, opravku defektnih komponenti ili šlepovanje automobila u bivak.

Trkački kamion težak je 10-11 tona, od čega su gotovo tona i po rezervni delovi i komponente. Ove "mobilne garaže" prevoze bukvalno sve osim delova karoserije. Karoserija se "krpi" plavom lepljivom trakom i to je privremeno rešenje do definitivne zamene u večernjem bivaku. Posada kamiona u hitnim slučajevima mora da se stara sama o sebi, pošto nema nikoga ko bi njoj pomogao. Zato je oko 10 procenata rezervnih delova namenjeno samom kamionu.

U noći 12. januara, pomoćnici će imati da odigraju naročito važnu ulogu, jer na odmorištu na polovini maratonske etape nije dozvoljen redovan servis. U bivaku u Gvineji naći će se samo pet Tuareg 2 automobila i kamioni. Te noći, "plavi anđeli" moraće da zbrinu svih pet Tuarega, a potom i da spreme svoje kamione za sledeći dan. Teško da će biti vremena za spavanje. Nimalo  jednostavan posao, naročito posle izvezene etape od 368 kilometara.

Tokom Dakar Relija 2005, brza intervencija trkačkog kamiona pomogla je Juti Klajnšmit da osvoji treće mesto. Pošto je, nakon vožnje od dvanaest sati, usred noći stigla u Bamako, u Maliju, ekipa je  morala da promeni diferencijal na Jutinom Tuaregu. Automobil je bio spreman za polazak deset minuta pre starta sledeće etape, a i posada kamiona morala je da krene dalje – bez ijednog minuta sna.

NAJZAD, POLAZAK

Juta Klajnšmit
28. Dakar Reli krenuće iz Lisabona 31. decembra. Trasa vodi kroz Portugal, Španiju, Maroko, Mauritaniju, Mali i Gvineju, do Senegala, gde se reli završava 15. januara. Najavljeno je učešće 508 takmičara koje očekuje trasa od 9.043 kilometra, sa petnaest specijalnih brzinskih ispita u dužini od 4.813 kilometara. Najduži specijalni ispit od 599 kilometara vozi se u Mauritaniji.

Svi znaju šta ih tokom relija očekuje – petnaest dana takmičenja izložiće ljude i materijal maksimalnim naporima. Pritisak do krajnjih granica, kampovanje u pustinji, peščane oluje i vožnje od preko 1.000 kilometara na dan postaće njihova svakodnevica.

Dakar reli je za ekipu Folksvagena praktično već započeo. Tim koji se sastoji od 27 vozila i 78 ljudi svečano je ispraćen iz Volfsburga u nedelju, 18. decembra. Njihova prva stanica je bila Španija, gde je 21. decembra održan finalni roll-out. Odatle je ekipa prešla u Lisabon, gde će sva vozila biti parkirana u Folksvagenovoj fabrici za vreme (gregorijanskog) Božića. Članovi tima vratiće se kućama da proslave Božić sa porodicama, a onda im sledi povratak u Lisabon na tehničku i administrativnu verifikaciju krajem decembra.

Kako se novogodišnje veče i start relija približavaju, nestrpljenje je sve veće, a očekivanja rastu. "Hoćemo pobedu. Ceo tim je izuzetno dobro pripremljen za "Dakar"," kaže Kris Nisen. A glavni protivnik je sigurno tim Micubišija, iz čijeg tabora najavljuju juriš na šesti uzastopni trijumf na najtežem reliju na svetu. Da li je Folksvagenovo "izuzetno dobro" istovremeno i dovoljno dobro da bi se savladala konkurencija, saznaćemo tokom prve dve sedmice iduće godine.

Volkswagen Race Touareg 2 – osnovne tehničke karakteristike

Motor
redni petocilindrični TDI dizel;
dvostepeni sistem nadpunjenja sa turbopunjačima i interkulerom;
zapremina 2.500 cm3;
snaga oko 275 KS;
obrtni momenat preko 550 Nm.

Transmisija
Menjač: uzdužno smešten šestostepeni sekvencijalni;
stalni pogon na sva četiri točka;
tri mehanička diferencijala.

Ogibljenje
P
rednja i zadnja osovina: dvostruka ramena, dva sistema opruga/prigušivač na jedan točak

Kočnice
Diskovi napred i nazad (prečnik 320 mm)

Točkovi           
7 x 16 inča

Pneumatici      
BF Goodrich 235-85/16

Šasija/karoserija      
Čelični okvir, karoserija od ugljeničnih vlakana i kompozitnih materijala

Dimenzije i težina    
dužina/širina/visina: 4171/1996/1762 mm;
trag točkova: 1750 mm napred/nazad;
Međuosovinsko rastojanje 2820 mm;
Minimalna težina 1787.5 kg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: