Aleksandar Babić

Adam Kerol za B92: „Moj put vodi u Indikar“

Irac Adam Kerol prototip je talentovanog vozača koji nikad nije raspolagao finansijama dovoljnim za mirno građenje karijere. Bio je jedan od takmičara prve GP2 generacije u 2005. godini. Posle nekoliko sezona u tom okruženju, ostvario je najveći uspeh osvajanjem A1GP titule za Irsku, a zatim je gotovo nestao sa radara. Tokom jula 2011. trkački je vaskrsao: nastupio je na Hungaroringu u Formuli Reno 3.5, stekao AutoGP angažman u ekipi Kampos i obezbedio kokpit Super Nove u GP2 šampionatu. Oživljavanje karijere je u punom jeku, a Kerolov konačni cilj jeste ugovor sa Andreti autosportom i afirmacija preko Atlantika, u Indikaru.

Aleksandar Babić subota 10.09. 22:35 Komentara: 0

Valseki za B92: „Ferariju je bio potreban Kubica“

Karijeru Davidea Valsekija definišu četiri momenta: članstvo u Reno vozačkom razvojnom programu, GP2 Azija titula 09/10, F1 test u Abu Dabiju u novembru 2010. i imenovanje za jednog od testera Tima Lotus u martu 2011. Ove godine Italijan se u GP2 seriji trka za debitantski Keterhem Er Azija, filijalu F1 postave Tonija Fernandesa.

Aleksandar Babić subota 27.08. 20:44 Komentara: 3

Gutijeres za B92: "Pravim koracima, u pravo vreme“

Kao prvi šampion GP3 serije, a sa prethodno osvojenom titulom u Formuli BMW i statusom trećeg pilota Zaubera, Meksikanac Esteban Gutijeres dospeo je u GP2 seriju, u tim Lotus ART. U debitantskoj glavnoj sezoni dosad je tri puta osvajao bodove - skor je mogao da izgleda nešto uverljivije, ali adaptacija i sticanje znanja u njegovom slučaju su važniji. F1 i GP2 šefovi opisuju dvadesetogodišnjeg trkača kao zrelog, posvećenog, inteligentnog, borbenog, ali i učenja željnog i skromnog momka. U Estebanovu staloženost, odmerenost i uljudnost uverili smo se tokom razgovora na Hungaroringu, vođenog samo dva dana pošto mu je uloga testera i rezerviste u Zauberu potvrđena i za godinu 2012.

Aleksandar Babić subota 27.08. 10:31 Komentara: 0

Žil Bjanki za B92: „Spreman sam za Formulu 1“

Kad trkač u GP2 dospe posle osvojene F3 Evroserije, pa još u najtrofejniji ART tim, a sve to uz podršku Ferari vozačke akademije i pod menadžerskom palicom Nikole Toda, od njega se očekuje da izvede ono što su pre njega učinili Rozberg, Hamilton i Hilkenberg i s tom ekipom postane GP2 prvak u ruki sezoni. Možda su nadanja bila preambiciozna, tek, Žil Bjanki nije ih opravdao i njegove akcije u javnosti nesumnjivo su doživele blagi pad. Ipak, Francuz ima dobru zaleđinu, pedigre, lepo ispunjenu profesionalnu biografiju i status zvaničnog Ferarijevog testera i rezerviste. Otud je njegova sledeća stanica Formula 1.

Aleksandar Babić sreda 10.08. 11:55 Komentara: 0

Danijel Rikardo: Ovako mi je u Formuli 1

Samo pokušavam da budem brz i, ako se otvori neka prilika, naravno da ću biti spreman da je iskoristim,“ kazao nam je Danijel Rikardo pre dva i po meseca u Monci. I, prilika se ukazala u kokpitu Hispanije, a slutnje da Australijanac u Reno seriji samo prekraćuje vreme do prvog trkačkog F1 angažmana pokazale su se ispravnim. Danijel je sledeća uzdanica Helmuta Marka, najnoviji „proizvod“ Red Bul junior programa, čovek čiji je ulazak u elitu dugo iščekivan. Vozač iz Perta svoje kvalitete već je dokazao u Formuli Reno 3.5 i 2.0, te Britanskoj F3, i kao tester oba F1 tima u vlasništvu crvenog bika. Za volanom bolida HRT F111 na Silverstonu i Nirburgringu bio je devetnaesti, a na Hungaroringu osamnaesti. S Rikardom smo razgovarali u julu prošle i maju ove godine, a intervju koji prenosimo stiže nam posredstvom pres službe Hispanija rejsing tima.

Aleksandar Babić petak 5.08. 14:57 Komentara: 3

Van der Garde za B92: „GP2 titula mnogo bi pomogla“

Kada je 2008. postao šampion Formule Reno 3.5, Holanđanin Gido van der Garde izvesno se nadao da će se njegov uspon na hijerarhijskoj lestvici formula trka odvijati brže. Sledeće tri sezone, uključujući i ovu, provodi u GP2 seriji, i tek je 2011, kao trkač tima Barva Adaks, dostigao formu za juriš na vrh. Dosad prikazano ipak izgleda dovoljno tek za status viceprvaka, pošto se Grožan pokazuje kao brži i uspešniji. Gido je na mađarsku rundu GP2 serije došao nameran da smanji zaostatak za Francuzom i u tome nije uspeo, jer je suparnik iz DAMS-a ponovo imao bogatiju žetvu poena. Intervjuisali smo Van der Gardea odmah posle kvalifikacija, kada se naš sagovornik još nadao boljem ishodu sedme ovogodišnje GP2 runde.

Aleksandar Babić četvrtak 4.08. 10:48 Komentara: 1

Simon Abadi za B92: „Krenuli skromno, hoćemo još!“

Simon Abadi, vlasnik i menadžer jednog od najgostoljubivijih timova u Reno seriji, svom poslu pristupa s ogromnom, retko viđenom strašću. I sam bivši trkač, on i u pobedi i u porazu intenzivno proživljava svaki trenutak, u garaži i na komandnom pultu. Abadiju trkanje nije sporedna delatnost, ne takmiči se zbog zarade, niti da bi uzdizao profil svoje firme, već da bi pobeđivao u svakoj kategoriji u kojoj njegovi automobili voze. U razgovoru vođenom na Hungaroringu, prvi čovek trupe iz Tuluza uputio nas je u detalje sezone u kojoj je Teh 1 promenio partnere i većinu vozača, ali ne i želju da se, nikad ne odustajući, žestinom lava bori do karirane zastave.

Aleksandar Babić ponedeljak 18.07. 14:37 Komentara: 0

Mihail Aljošin za B92: „Iduća godina je presudna“

Pošto je 2010. postao šampion Formule Reno 3.5 i u novembru testirao Reno F1 automobil, Aljošin je od 2011. očekivao mnogo, ali se posle propasti angažmana u GP2 seriji neočekivano našao na ničijoj zemlji. Na Hungaroringu se vratio u kokpit Formule Reno, nastupivši za rusku ekipu KMP, u kojoj je odmenio zemljaka Antona Nebilickog. Zvanično, bila je to pomoć još uvek mladom timu Reno serije, a istovremeno je potvrda činjenice da Moskovljanin u ovoj sezoni nema fiksnih angažmana. Zakočen u ostvarenju svojih najkrupnijih profesionalnih ambicija, Mihail se oseća potišteno; dok smo razgovarali, to je bilo više nego očigledno. Pred vama je intervju sa veoma, veoma deprimiranim trkačem...

Aleksandar Babić petak 15.07. 09:25 Komentara: 0

Karlos Sainc mlađi za B92: „Prezime mi sada pomaže“

Ovaj Sainc ne blista na šljunku, ledu, ili blatu specijalnih ispita Svetskog reli prvenstva, već na kružnim stazama, u kartingu i formula trkama. Karlos junior, šesnaestogodišnji pitomac Red Bul junior programa, doživeo je najslavniji čas u Formuli BMW novembra 2010, kada je osvojio prestižnu trku na ulicama Makaua. U 2011. za ratište mu je određena dvolitarska Formula Reno. U osam startova ubeležio je dve pobede, tri druga i jedno treće mesto, a loš vikend na Hungaroringu spustio ga je na drugu poziciju u generalnom plasmanu. Iako mu je u Mađarskoj malo šta išlo po planu, tinejdžer je vrlo rado prihvatio da razgovara s nama i pokazao se kao vrhunski profesionalac. Takvo ponašanje, genetika i rezultati na stazi navode nas na verovanje da vam u ovom intervjuu predstavljamo istinsku zvezdu budućih dana.

Aleksandar Babić ponedeljak 11.07. 21:11 Komentara: 0

Kevin Korjus za B92: „Lakše je trkati se kad nema škole“

Estoniju su na trkačku mapu sveta upisali prevashodno reli vozači, među kojima je najveću slavu dostigao Marko Martin. Nove generacije obećavaju da će ova baltička zemlja imati čime da se podiči i na kružnim stazama. Najuspešniji Estonac u formula trkama zove se Kevin Korjus: prošle godine osvojio je Evrokup Formulu Reno 2.0, a šampionsku premiju uložio je u iskorak u elitnu, troipolitarsku kategoriju i u njoj je kao ruki već tri puta pobedio, u Španiji, Italiji i Nemačkoj. Upoznali smo ga na Hungaroringu, koji je po Kevina prošao prilično loše, ali oscilacije u formi nisu neuobičajene za mlade trkače. Korjus je, uostalom, još srednjoškolac i nije preterano vičan komunikaciji s medijima. Važno je da je za volanom „rečitiji“.

Aleksandar Babić ponedeljak 11.07. 21:08 Komentara: 0

Žan-Erik Vernj za B92: „Toro Roso je na potezu“

U Formuli 1 trenutno nema ni francuskog vozača, ni francuskog gran prija. Prvo bi u dogledno vreme moglo da se promeni, a onda će valjda i drugo biti ostvarljivije. Parižanin Žan-Erik Vernj jedan je od aspiranata na F1 slavu. U 2010. osvojio je Britansku F3, a cele ove sezone takmiči se u Formuli Reno 3.5 i jedan je od favorita u borbi za naslov. Sa pitomcem Red Bul junior programa razgovarali smo posle njegove subotnje pobede na Hungaroringu. Dan kasnije, ponovo je trijumfovao i poveo u generalnom plasmanu. Vernj živi u Milton Kinsu, zadužen je za rad u simulatoru, a pošto je Toro Roso ostao bez testera, on očekuje poziv iz Faence. Još uvek ga nije dobio...

Aleksandar Babić četvrtak 7.07. 21:46 Komentara: 0

Marčelo Loti za B92: „Pravi automobili, pravo trkanje“

Ne postoji čovek koji bi bolje predstavio Svetsko prvenstvo turističkih automobila od Marčela Lotija, njegovog menadžera i promotera. U Brnu nam je ekstrovertni Italijan objasnio genezu ovog takmičenja, otkrio kakvi ga troškovi prate, kako se ono kotira na FIA lestvici i zašto njegove trke ne mogu trajati duže od pola sata. Saznali smo koji su pravci razvoja serije u kratkoročnoj budućnosti i ekskluzivno nam je najavljeno kako bi mogao izgledati kalendar šampionata 2012.

Aleksandar Babić utorak 28.06. 15:44 Komentara: 4

Alan Menu za B92: „Završio bih karijeru u Ševroletu“

U biografiji Alana Menua najveći dometi jesu dve titule BTCC prvaka, dok u Svetskom šampionatu Švajcarac ima četrnaest pobeda i još uvek je bez naslova. Prvi je u WTCC-u doveo ekipu Ševrolet do najvišeg stepenika podijuma i od 2004. naovamo dao je silan doprinos razvoju modela Lačeti i Kruz. Ove sezone treći pretendent na zvanje najboljeg na svetu, četrdesetsedmogodišnji vozač simbolizuje kontinutet u postavi koja je 2010. osvojila duplu krunu i danas je neukrotiva sila u WTCC-u. U Brnu smo ’prečešljali’ najvažnija poglavlja njegove bogate trkačke karijere, onoliko detaljno koliko su nam vremenska ograničenja dopustila...

Aleksandar Babić četvrtak 23.06. 21:08 Komentara: 1

Erik Nev za B92: „Čekamo napad spolja“

Ništa ne uspeva kao uspeh, ali nijedan uspeh ne dolazi slučajno, u auto-sportu nema čuda, niti velikih rezultata bez krupnih ulaganja. Dominantna pozicija Ševroleta u ovogodišnjem Svetskom prvenstvu turističkih automobila koštala je ne samo novca, već i preko pola desetleća truda. Erik Nev, nam je na Hungaroringu ispričao kako zapravo funkcioniše njegova šampionska ekipa i kako je postao šef projekta koji je Ševroletu doneo prvu titulu FIA svetskog prvaka u istoriji brenda i koncerna Dženeral motors. Danas sve izgleda jednostavno, ali u početku, ili u godinama kada je GM kolabirao, uopšte nije bilo tako.

Aleksandar Babić četvrtak 16.06. 23:24 Komentara: 0

Adrijan Tambe za B92: „Ono što vas ne ubije...“

Njegovo prezime govori o pedigreu, a crte lica, prirodno, podsećaju na jednog iz plejade poštovanja dostojnih trkača džentlmena. Adrijan je sin Patrika Tambea, bivšeg pilota Meklarena, Ferarija i Renoa. Momak je raznovrstan vozač, rad da pokuša gotovo sve - prokrčio je put kroz Formulu BMW i GP3 seriju, ne libi se nastupa u trkama na ledu, a domicilno takmičenje 2011. mu je AutoGP u kojem je u četiri starta ostvario dva plasmana na podijumu i trenutno deli četvrto mesto u generalnom. Štićenik Greviti programa podrške zvezdama u nastajanju startuje kao iz katapulta i jako dobro prevodi timsku strategiju u rezultat, a stigao je da iskusi i svet Formule Reno. Zvučno i ’dobro’ prezime nesporno pomaže, ali ne bi bilo dovoljno da Adrijan nema talenta.

Aleksandar Babić četvrtak 16.06. 12:37 Komentara: 1

Adrijan Kampos za B92: „Španci - s Alonsom ili nigde“

Adrijan Kampos Sunjer bio je tek peti španski pilot u Formuli 1. U drugoj polovini osamdesetih, tokom nepune dve sezone trkao se za Minardi i nije osvajao bodove. Kao menadžer i šef sopstvenog tima doveo je Alonsa do prvog naslova u trkama formula, osvajao je titule u Nisan seriji i Španskoj F3, imao je uspešnu GP2 postavu, koja je 2008. došla do ekipne krune. U 2009. pokušao je skok u Formulu 1, ali je ta kategorija za Kamposa bila prevelik zalogaj, pošto obećani budžetski limit nije postao stvarnost. Ono što je trebalo da bude Kampos Meta sada je Hispanija rejsing, a Adrijan je svoje snage uložio u AutoGP seriju. Svih ovih tema dotakli smo se u intervjuu na Hungaroringu i, iako je dogovor bio da o Formuli 1 ne pričamo, bez nje ipak nije moglo da prođe.

Aleksandar Babić sreda 15.06. 13:25 Komentara: 0

Gabrijele Tarkvini za B92: „Moje godine su plus“

Kada je 2009. osvojio naslov WTCC prvaka, Gabrijele Tarkvini postao je i najstariji FIA svetski šampion u istoriji auto-sporta. Ove sezone četrdesetdevetogodišnji veteran turing trka i bivši vozač Formule 1 nema konkurentan auto i ne bori se za titulu, ali i dalje imponuju njegova brzina i borbenost: poslednji će popustiti pred bilo kojim konkurentom, u bilo kojim okolnostima. Mlađi vozači dive mu se zbog brzine koja ga krasi i mnogima od njih je merilo, ako ne i trkački uzor. Italijan je jedna od najboljih pokretnih reklama za WTCC i, što je najlepše, ne pada mu na pamet da se u skoroj budućnosti penzioniše.

Aleksandar Babić subota 11.06. 08:46 Komentara: 0

Igor Salakvarda za B92: „Amerika zaostaje 30 godina“

Ekipa ISR takmiči se u Formuli Reno od 2010. godine i već su je u debitantskoj sezoni nadahnute vožnje superbrzog Argentinca Estebana Gerijerija ubacile u igru za vozačku titulu i dovele do vicešampionskog statusa u poretku timova. Esteban je, na žalost ljubitelja evropskih trka, rešio da sreću potraži u Americi, a prošlogodišnji uspeh Čehâ naveo je Red Bul da ISR-u poveri najbolje oružje iz svoje juniorske riznice - Australijanca Danijela Rikarda. Sezona je počela teže no što se očekivalo, ali je Danijel konačno otvorio pobedničku seriju u Monci i nastavio ju je u Monaku. U „hramu brzine“ bliže smo se upoznali sa poslovnim i sportskim ambicijama vlasnika ISR-a, Igora Salakvarde.

Aleksandar Babić sreda 1.06. 19:11 Komentara: 2

Roberto Ravalja za B92: „BMW ceni lojalnost“

Prvo Svetsko prvenstvo turističkih automobila održano je 1987. godine i osvojio ga je Italijan Roberto Ravalja u BMW-u. Zbog previsokih troškova takmičenja, na sledeći globalni šampionat čekalo se do 2005, kada je Ravalja kao šef tima ROAL Motorsport postao jedan od WTCC protagonista. Bivši trofejni trkač iz Venecije sinonim je za najraznovrsnija nadmetanja turističkih automobila, a u sve njegove vozačke i poslovne aktivnosti utisnut je pečat „Bavarskih motornih radionica“. Posle jednogodišnje WTCC pauze, ROAL se vratio u Svetsko prvenstvo. Dok se ekipa pripremala za nastup u Monci, Ravalja nam je ljubazno organizovao intervju sa svojim vozačem Tomom Koronelom i pronašao vreme da i sâm odgovori na nekoliko pitanja.

Aleksandar Babić ponedeljak 30.05. 19:43 Komentara: 0

Robert Vikens za B92: „F1 je cilj celog mog života“

Robert Vikens je vicešampion Formule 2 i GP3 serije. U 2011. štićenik je trkačkog programa Marusje i jedan od favorita za titulu u najjačoj Formuli Reno. Svetsku seriju već je vozio 2008. i vratio se u tim Karlin s ciljem da se popne na njen tron. Prema rezultatima, brzini i pameti, spada u najkvalitetnije vozače šampionata i s pravom se nada naslovu. Pedigriran i potvrđen na brojnim frontovima, Kanađanin izgleda dostojan i mesta u Formuli 1, a dogodi li se to u kokpitu Marusja-Virdžina, Vikens će elitnu automobilsku disciplinu upoznati na najteži mogući način.

Aleksandar Babić subota 28.05. 20:20 Komentara: 0

Luka Filipi za B92: „Ferari je san i kada je košmar“

Luka Filipi je trkač sa najviše startova u GP2 seriji, najviši dometi su mu 4. i 5. mesto u generalnom (2007, odnosno 2009. godine). Izgledalo je kao da ima sve što treba da bi bio sledeći brzi Italijan, ali kockice se nikad nisu potpuno složile. Bio je u predsoblju Formule 1 sa Honda F1 timom, pa se ekipa ugasila. U Monci je gostovao u Auto GP seriji sa timom Super Nova, u kojem je ostvario svoje najbolje GP2 rezultate. Vrlo artikulisano i iskreno pričao nam je o sopstvenim loše odigranim potezima i otkrio zašto je njegov pokušaj u trofejnom ART GP-ju okončan razočaranjem. Luki je potrebno okruženje u kojem se dobro oseća, mesto gde ga vole i cene da bi pružio maksimum, a ovu sezonu sâm označava kao prekretnicu u karijeri.

Aleksandar Babić četvrtak 26.05. 21:36 Komentara: 0

Albert Kosta za B92: „Idol mi je Valentino Rosi“

Do Alonsa su se u Španiji računali samo asovi na dva točka i Karlos Sainc. Posle dve Fernandove titule, odande je logično očekivan talas formula trkača, imena je bilo mnogo, ali su oni najuspešniji stigli najdalje do GP2 serije. Svoju šansu čeka i Albert Kosta, momak koji se već drugu godinu trka u Formuli Reno 3.5, pošto je prethodno osvojio onu dvolitarsku. On nikad ne skida osmeh s lica, bilo da je tema nedostatak budžeta, podešavanje auta, ili zanimljiva scena koju je ugledao u svojoj hotelskoj sobi prošlog leta u Budimpešti. Kosta pokušava da s minimumom sredstava izvuče maksimum i stalno bude makar u prvih pet, ako već auto ne može više. Ovo je priča o njegovom trudu i osnovanim nadama. (Ne očekujte pikanterije iz Budimpešte 2010, našem sagovorniku obećali smo potpunu diskreciju...)

Aleksandar Babić utorak 24.05. 17:13 Komentara: 1

Aleksander Rosi za B92: „Biću sledeći Andreti“

Sledeći Amerikanac u Formuli 1 neće se prezivati ni Andreti, ni Rejhal, već Rosi. Tako veruje i misli Aleksander Rosi, devetnaestogodišnjak koji se najozbiljnije od svih pilota iz Sjedinjenih Država posvetio kategorijama u predvorju Formule 1. Aleksovom karijerom upravlja njegov otac i momak je već u programu razvoja mladih vozača Tima Lotus. Posle sezona u GP3 šampionatu, GP2 Aziji i Formuli master, Rosi u 2011. nastupa za ekipu Fortek u Formuli Reno 3.5 i već je osvojio inauguralnu trku godine na Motorland Aragonu. U Monci nas je ambiciozni trkač iz Kalifornije upoznao sa svojim planovima...

Aleksandar Babić subota 21.05. 19:20 Komentara: 4

Trevor Karlin za B92: „Fetel poseban, Vernj i Vikens blizu“

U Formuli Reno Karlin je tim plave krvi. Engleska ekipa osvojila je preko 180 pojedinačnih trka u juniorskim formula serijama, ukupno šest titula u Britanskoj Formuli 3, od čega su Algersuari, Rikardo i Vernj izborili tri poslednje uzastopno. U ovoj sezoni Kariln se takmiči u Britanskoj F3, GP3 seriji, Formuli Reno 3.5 i GP2 šampionatu i na raspolaganju ima čitavu lestvicu koja pilotima pruža direktnu prohodnost do Formule 1. Kako takav tim deluje, kako stiče poverenje velikih igrača u poslu i kako ratuje na četiri fronta, ispričao nam je vlasnik Trevor Karlin na Nacionalnom autodromu Monca, otkrivši ko je najbolji vozač s kojim je ikada radio. Njegov izbor i nije iznenađenje...

Aleksandar Babić petak 20.05. 13:39 Komentara: 1

Gala vikend u Monci: WTCC, Formula Reno 3.5 i Auto GP

Ako je auto-sport vrsta religije, Monca je jedno od njenih svetilišta. Kolevka trkanja u kontinentalnoj Evropi podignuta je 1922. godine i treći je najstariji namenski građeni autodrom na svetu. Tokom minulih devet decenija na asfaltu „magične piste“ voženo je preko osam hiljada auto i moto trka. Idućeg vikenda na Nacionalnom autodromu tražiće se najbrži u pet različitih automobilskih kategorija, najavljujući ovaj bogati program, mi pravimo presek stanja u šampionatima onih najatraktivnijih.

Aleksandar Babić sreda 11.05. 18:40 Komentara: 1

GP2 2011: Francuska posla?

Ovogodišnji GP2 šampionat počinje kada i evropski deo sezone Formule 1, na turskom Istanbul parku. Velika generalna proba za internacionalnu seriju trebalo je da bude azijska GP2 sezona, iz niza razloga smatrana važnijom od bilo koje prethodne. Na originalnom Azija kalendaru bile su tri runde i šest trka (jednom Abu Dabi, dva puta Bahrein). Na Jas marini je voženo, ali se zbog otkazivanja trka na Sakiru sve pretvorilo u fijasko. Da bi takmičenje imalo neki smisao, a titula šampiona posedovala neku vrednost, u martu je organizovano drugo i finalno nadmetanje na stazi „Enco i Dino Ferari“, pa je Roman Grožan u svoj već impresivni trkački bilans mogao da upiše i drugu titulu prvaka GP2 Azije.

Aleksandar Babić petak 6.05. 12:24 Komentara: 0

DTM 2011: Poslednje mešanje starih karata

DTM će i 2011. biti bojište dva nemačka premijum brenda, Mercedesa i Audija i njihovih modela AMG C-klase i A4 DTM, koji imaju siluetu svojih serijskih parnjaka i s njima dele samo svetlosne grupe, masku hladnjaka, oznaku marke i naziv. I jedan i drugi auto su rasni trkački prototipovi s cevastom šasijom, čeličnim krovom i stubovima, te karoserijom i panelima od kompozitnih materijala. Pokreću ih V8 atmosferski motori zapremine 4 litra, koji oslobađaju oko 500 KS i daju maksimalni obrtni moment od 500 Nm. Prenos snage na zadnju osovinu obavlja se preko šestostepenog sekvencijalnog menjača, zabranjeni su kontrola proklizavanja pogonskih točkova i ABS.

Aleksandar Babić četvrtak 28.04. 19:35 Komentara: 0

WRC: MINI na velikoj sceni

Otkako je prošlog leta najavljen ulazak Minija u Svetski reli šampionat, informacije su stizale stalno i dozirano. U opticaj su puštani crteži automobila, objavljivana su imena vozača, najavljivani su ovosezonski planovi, javnost je podsećana na uspehe starog, originalnog Minija u auto-sportu. Tačka na i stavljena je sredinom aprila u Oksfordu, gde su tim i auto zvanično predstavljeni. Zajednički projekat BMW-a i Prodrajva barem će delimično utoliti glad za novim proizvođačima u WRC-u, a Sitroen i Ford će prvi put od 2008. i povlačenja Subarua i Suzukija, dobiti konkurenciju u jednoj fabrički podržanoj operaciji. Od prve sezone niko ne očekuje čuda, ali je već i sama pojava nove ekipe ohrabrenje za celokupnu reli scenu.

Aleksandar Babić utorak 26.04. 22:21 Komentara: 1

Formula Reno 3.5: Budućnost se trka ovde

Trkač koji dospe do najjače Formule Reno mora da je dobar, ova kategorija postoji da bi se pokazalo koliko. Poslednjih godina direktna prohodnost u Formulu 1 je izuzetak, takav iskorak izveli su Fetel i Algersuari. Većina šampiona novijeg doba prošla je mršavo - od F1 sna oprostio se Baget, Van der Garde i Aljošin pokušavaju proboj preko GP2 serije, za koju Parenteu nedostaju sponzori. Generacija 2011. ima barem dva vozača sa otvorenim prolazom naviše, zahvaljujući podršci Red Bul programa, i to su Rikardo i Vernj. Pored njih dvojice u favorite dolazeće sezone ubrajamo još Vikensa i Kostu, a nisu isključena ni prijatna iznenađenja koja bi mogla da prirede debitanti. Najzanimljivije učesnike šampionata predstavljamo po startnim brojevima, prema prošlogodišnjem plasmanu njihovih ekipa.

Aleksandar Babić četvrtak 14.04. 11:19 Komentara: 1

F1 premijere: Red Bul Reno RB7

Nije svaka konstrukcija Adrijana Njuija ovenčana naslovom prvaka, one koje jesu dominirale su Formulom 1 ranih i kasnih devedesetih godina prošlog veka (Vilijams i Meklaren). Prošle sezone je genijalni inženjer iz Stretforda na Ejvonu i treći tim, Red Bul rejsing, učinio šampionskim. Vredne su pamćenja i neke Njuijeve tvorevine koje nisu dospele do trona. U njih spada RB5, auto koji je 2009. imao sve osim presudnih dvospratnih difuzora, ugrađenih tek kada je FIA potvrdila da su legalni. Ta je formula označena kao rodonačelnik dinastije čiji je najnoviji predstavnik Red Bul RB7.

Aleksandar Babić petak 25.03. 20:33 Komentara: 1

Formula 1 2011: Možete početi!

Zamišljena kao najduža ikad, šezdesetdruga sezona Svetskog šampionata Formule 1 kreće sa dve sedmice zakašnjenja i, nakon odlaganja Velike nagrade Bahreina, startuje iz Australije. Hoće li se za Sakir pronaći mesto u kalendaru i hoće li trka stvarno biti dvadeset, znaće se prvog maja. Rekordni broj gran prija mogao bi da izostane, ali jedan rekord biće izjednačen: prvi put posle četiri decenije, ove godine će na pisti istovremeno biti petorica šampiona. U generaciji 1970. to su bili Brebem, Sartis, Hil, Halm i Stjuart. Njihovi današnji pandani jesu Šumaher, Alonso, Hamilton, Baton i Fetel.

Aleksandar Babić utorak 22.03. 22:05 Komentara: 31

F1 premijere: Hispanija Kosvort F111

Ekipa čiji je vlasnik Hose Ramon Karabante, a direktor dr Kolin Koles opet je poslednja predstavila auto, opet njime nije prevezla nijedan test kilometar i opet je u blaženom neznanju u vezi sa njegovim potencijalom. Izmenimo li malo znamenitu izreku o tome kako se istorija ponavlja, nećemo pogrešiti ako kažemo da je Hispanija postavila scenu za još jednu sportsku farsu. Doduše, ovog puta sa barem jednim vozačem višeg ranga i naprednijom tehničkom osnovom.

Aleksandar Babić utorak 22.03. 00:17 Komentara: 4

WTCC 2011: Vrli turbo svet

„Svetski motor“, 1.6 turboprehranjivani benzinac najpre se zavrteo u WRC-u, a sada je došao red da se u takmičarskom elementu pokaže i na kružnim stazama, što će premijerno učiniti 18, 19. i 20 marta, tokom prvog trkačkog vikenda ovogodišnjeg Svetskog prvenstva turističkih automobila, na pisti Kuritiba u brazilskoj državi Parana.

Aleksandar Babić četvrtak 17.03. 17:05 Komentara: 2

Lauda i Fetel: susret generacija

Niki Lauda i Sebastijan Fetel zajedno imaju 35 gran pri pobeda i četiri naslova prvaka sveta. Prvi je živa legenda, drugi je na pravom putu da to postane. Susret šampiona organizovao je magazin Red Bulletin i stvorio priliku za priču o prošlim vremenima, osvrt na sadašnjicu i poneku pikanteriju iz dana stare garde Formule 1. Novinar je dao početni impuls razgovoru, za nastavak su Austrijanac i Nemac skoro bili sami sebi dovoljni. Biće da Nikijeva uloga stručnog konsultanta na RTL-u ima veze s tim...

Aleksandar Babić utorak 8.03. 18:00 Komentara: 3

F1 premijere: Vilijams Kosvort FW33

Izvezavši bolid FW33 na asfalt Valensije prvog dana februara, Vilijams je prikazao suštinu, a formu je donekle skrio privremenim bojama automobila. Duže od tri sedmice čekalo se na konačni izgled nove formule, a kad je i on otkriven, mediji su ga odmah proglasili za ’retro’. Logika je sledeća: kao što Lotus i Lotus Reno imaju svoje razloge za zeleno-žuto i crno-zlatno, tako i Vilijams kombinacijom marinskoplave i bele doziva sećanje na svoje poslednje šampionske kreacije iz 1996. i 1997, koje su se trkale u bojama Rotmansa.

Aleksandar Babić sreda 2.03. 11:10 Komentara: 6

F1 premijere: Toro Roso STR6

Skuderija Toro Roso ušla je u svoju šestu gran pri sezonu, a smisao njenog postojanja ostao je nepromenjen od prvog dana: ona je učilište, opitni poligon i vozački trening za pilote Red Bul junior programa, praktični produžetak glavne operacije iz Milton Kinsa. Momci koji u Skuderiji ostave željeni utisak proći će dalje, u glavni, sada i šampionski tim austrijskog proizvođača energetskog pića. Takva je, na primer, Fetelova profesionalna priča. A ostali? Biće izbačeni iz igre, makar i na pola sezone, i taj dril važi za sve kategorije i nivoe na kojima nastupaju trkači pod okriljem ’Crvenog bika’. Nemilosrdno je, ali efikasno i počelo je da donosi plodove.

Aleksandar Babić ponedeljak 21.02. 17:31 Komentara: 1

F1 premijere: Lotus Reno T128

Više nije šala - bude li Svetsko prvenstvo Formule 1 počelo Velikom nagradom Bahreina, u pustinjskoj kraljevini zaista ćemo videti četiri bolida s rečju 'Lotus' u svom imenu, a publika će moći da navija za zelene ili crne. 'Onaj crni' - Reno sa Lotusovim sponzorstvom - predstavili smo početkom februara, a sada govorimo o 'onom zelenom', koji je konstrukcija Tima Lotus, sa Renoovim motorom. Bizarna situacija svakako će se održati barem do 21. marta i nastavka spora pred Vrhovnim sudom u Londonu. Ta instanca presudiće šta kome pripada i ko na šta ima pravo, te će zamešateljstvo produžiti ili preseći.

Aleksandar Babić petak 18.02. 18:57 Komentara: 3

F1 premijere: Marusja Virdžin MVR-02

Stara izreka kaže: sa rezultatima nema raspravljanja. A tabela F1 sezone 2010. pokazuje tim Virdžin na poslednjem, dvanaestom mestu među konstruktorima, on je, dakle, neuspešniji i od Hispanije. Investicije Marusje, prvog ruskog proizvođača superautomobila i njen ulazak u vlasničku strukturu F1 ekipe, novi bolid dizajnera Nika Virta, pa i vozački par koji čine Timo Glok i Žerom d’Ambrozio, sredstva su koja Marusju Virdžin treba da pomere sa samog začelja F1 kolone.

Aleksandar Babić utorak 15.02. 20:32 Komentara: 2

F1 premijere: Fors Indija VJM04

Pre izlaska četvrte po redu formule Fors Indije na asfalt autodroma Heres de la Frontera, ekipa je upriličila njeno onlajn predstavljanje. Zadovoljni prošlom sezonom, u kojoj su ostvarili najveće domete od osnivanja tima, ljudi Vidžaja Malije s puno optimizma gledaju u budućnost. Auto ima dobre gene, vozači važe za supertalentovane, tehnički partneri više su nego kompetentni, a u oktobru je na programu trka za Veliku nagradu Indije. Malija se nada da će njegova trupa dotle napredovati u dovoljnoj meri da na domaćem terenu može da juriša na podijum.

Aleksandar Babić četvrtak 10.02. 14:35 Komentara: 1

F1 premijere: Mercedes GP W02

Ono što je 1. februara prikazano ispred Mercedesove garaže na stazi „Rikardo Tormo“ nominalno je drugi, a po genetici prvi pravi auto ’trokrake zvezde’ u savremenoj Formuli 1 - prošlogodišnju formulu ipak je konstruisao tim koji smo poznavali kao Bron GP, Štutgart je na njoj finansijski mogao da interveniše tek u razvojnoj fazi tokom sezone. Bolid označen kao MGP W02, druga je fabrička ’srebrna strela’ u Formuli 1 posle 1955. i rezultat je dvanaestomesečnog dizajnerskog rada i razvoja.

Aleksandar Babić utorak 8.02. 14:05 Komentara: 4

F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-26

Pošto je Meklaren na početnim probama nastupao sa hibridnom verzijom bolida MP4-25, a svoju formulu za sezonu 2011. predstavio je posle prvog zvaničnog FIA testa u Valensiji, Luis Hamilton bio je u prilici da na pisti osmotri novitete rivala. Ocenio je da su Ferari i Red Bul više evolucija prošlogodišnjih modela i prokomentarisao: „Naš auto izgleda drugačije i nadam se da će se to odraziti na performanse.“ Za ovo „drugačije“ bio je potpuno u pravu, u to su svi mogli da se uvere 4. februara, u vreme promocije u Berlinu.

Aleksandar Babić nedelja 6.02. 19:35 Komentara: 5

F1 premijere: Ferari F150

Prezentacija trkačkog automobila može se nazvati otkrivanjem karata. Ferari je prvi povukao potez, a svoje prave adute nije odao. Nova ’crvena boginja’ pedeset sedmi je Maranelov prototip izrađen za takmičenje u Formuli 1 i zove se F150, što asocira na godišnjicu ujedinjenja Italije. Nacionalni faktor je tako istaknut u prvi plan, mada postava, naravno, ima sasvim internacionalni karakter.

Aleksandar Babić petak 4.02. 16:45 Komentara: 5

F1 premijere: Zauber C30-Ferari

Bolna i mukotrpna transformacija Zaubera iz BMW-ovog fabričkog u privatni tim najviše se osetila u početnom delu sezone 2010, kada je bolid ekipe iz Hinvila, nasleđe iz BMW perioda, bio ne naročito performantan i dramatično nepouzdan. Stvari su se popravile dovođenjem Džemsa Kija na mesto šefa tehnike, auto je postao konkurentniji, Kobajaši je nadahnutim i napadačkim vožnjama pobrao i simpatije i bodove, a dobar poslovni duh Petera Zaubera pobrinuo se za ostalo. Novostvorene veze sa milijarderom Karlosom Slimom otvorile su prostor za meksičko-švajcarske kombinacije i obezbedile atmosferu u kojoj se radi stabilnije i s manje grča.

Aleksandar Babić sreda 2.02. 21:28 Komentara: 4

F1 premijere: Lotus Reno R31

Prva crno-zlatna formula nakon 1986. sa rečju Lotus u svom imenu prikazana je ispred garaže na stazi „Rikardo Tormo“, jedan dan pre početka prve runde predsezonskih testova. Njena oznaka R31 govori sve: ovaj automobil je konstrukcijski potpuni Reno, kompanija Lotus pojavljuje se samo kao glavni sponzor. Ponovo oživljene boje iz sedamdesetih i osamdesetih nemaju nikakve veze sa duvanskim sponzorstvom, već podsećaju na bolide koje su svojevremeno konstruisali Kolin Čepmen i njegovi neposredni naslednici.

Aleksandar Babić utorak 1.02. 23:03 Komentara: 6

Roleks 24 na Dejtoni: Najduža trkačka noć

Poslednje subote meseca januara, zelena zastava daće znak za start četrdesetdevete po redu trke izdržljivosti na Dejtona spidveju. Ona otvara šampionat Grand-Am serije, simbolički je globalni početak sezone na kružnim pistama i automobilski je maraton koji prati najduža, trinaestočasovna noć. Prvo nadmetanje na ovoj pisti imalo je status najbržeg takmičenja sportskih automobila u SAD, održano je 1962. godine i trajalo je tri sata. Dve godine kasnije, preoblikovano je tako da stekne epitet najduže trke (2.000 kilometara) u Sjedinjenim Državama, a od 1966, po pravilu, ima dvadesetčetvoročasovno trajanje, uz dva izuzetka: 1972. voženo je 6 sati, a 1974. je, zbog naftne krize, ceo događaj otkazan.

Aleksandar Babić utorak 25.01. 21:27 Komentara: 2

Kad je Veber bio mlad: Priča o trkaču radniku

Sa 34 godine Mark Veber, naravno, nije star. Nije čak ni ’stariji’, ali u savremenoj Formuli 1 važi za veterana. Ovo doba jesen je njegove karijere, a on svoju krštenicu ne nosi dobro, ne zbog istinskog tereta godina, već zato što sebi dopušta dela i reči koje gase entuzijazam okruženja. Prećutane frakture ramena i priče da će teško pronaći motivaciju da vozi i posle 2011. baš i ne pokreću saradnike na vanredna pregnuća. Kod njega ništa ne biva jednostavno...

Aleksandar Babić utorak 4.01. 11:24 Komentara: 2

Fetel i družina: Njihov najsjajniji čas

Na kraju godine, reč imaju tvorci šampionske kampanje Red Bul rejsinga u 2010. Njihove su uloge različite - jedni su vozili, drugi konstruisali, treći upravljali, podržavali, organizovali, a plod sveg tog truda očigledan je: dve titule, vozačka i konstruktorska, uz 15 pol pozicija i 9 gran pri pobeda. Govoreći za magazin ’Red Bulletin’, Sebastijan Fetel, Mark Veber, Kris Horner, Edrijan Njui, Helmut Marko i Fabris Lom odabrali su momente koji su im obeležili sezonu 2010. i koje će pamtiti zauvek. Ova šestorica, svako u svom domenu, potpisuju totalni trijumf tima iz Milton Kinsa i zato im pripada pravo da kroz lične uspomene izvedu poslednju rekapitulaciju prvenstva u kojem su, posle mnogo ulaganja, ali i muka, osvojili sve što se u Formuli 1 osvojiti moglo.

Aleksandar Babić sreda 29.12. 20:01 Komentara: 2

Formula 1: Šest ’slobodnih’ mesta, ko ih popunjava?

Od objavljivanja provizorne liste učesnika Svetskog prvenstva Formule 1 u sezoni 2011, do pretposlednje kalendarske sedmice ove godine, broj nepoznanica u spisku startera smanjen je za tri. Vilijams, Marusija Virdžin i Lotus Reno GP kompletirali su svoje vozačke postave. Još uvek nema zvaničnih informacija o tome ko će voziti za Fors Indiju, Toro Roso i Hispanija rejsing tim. Barem u teoriji, ova mesta smatraju se upražnjenim, zato govorimo o najozbiljnijim kandidatima za njih.

Aleksandar Babić petak 24.12. 10:44 Komentara: 0

„Lotus je kao autobus...“

„... čekate ga vekovima, a onda stignu dva odjednom.“ Tako je Majk Gaskojn, tehnički direktor ekipe koja se u 2010. takmičila pod nazivom Lotus rejsing, u šali prokomentarisao zbrku nastalu zahvaljujući činjenici da u ovom trenutku postoje dva tima namerna da 2011. godine u Svetskom šampionatu Formule 1 koriste legendarno ime. Spor između entiteta iza kojih stoje Toni Fernandes i Grupa Lotus, to jest proizvođač automobila Proton, rešiće sud u Londonu, a naš je zadatak da iznesemo saznanja o činiocima koji su do rata oko imena uopšte doveli.

Aleksandar Babić utorak 14.12. 10:54 Komentara: 4

Neka se pripremi Mihail Petrovič

Aljošin. Prezime aktuelnog šampiona vrhunske Formule Reno glasi Aljošin, ne Alešin. Greška u izgovoru i pisanju vuče se godinama, najmanje što možemo jeste da je pod hitno ispravimo. Iza tog prezimena nalazi se trkački najškolovaniji vozač iz Rusije, momak od samo 23 godine a sa bogatim takmičarskim profilom, pilot koji veruje da se u životu ništa ne događa samo od sebe, već da rezultati stižu posle velikog i kvalitetnog rada. Šansu za prolaz u Formulu 1 Mihail Petrovič traži u rezultanti triju sila: talenta, sponzora i politike. Možda mu i uspe?

Aleksandar Babić četvrtak 2.12. 10:36 Komentara: 1

Računajte na njih: Maldonado, Gutijeres, Stonmen

Predstavljamo trkače koji su u 2010. godini trijumfovali u odabranim disciplinama, GP2, GP3 i Formuli 2, i preporučili se za napredak ka Formuli 1 ili drugim visoko rangiranim serijama. Maldonado, Gutijeres i Stonmen u ovoj sezoni potvrdili su svoje statuse, stekli vredne trofeje, skrenuli pažnju onih koji odlučuju i već su prešli svoje prve F1 test kilometre. Prvopomenutog od prelaska u elitu deli možda još samo potpis, put karijere drugog pilota uveliko je zacrtan, jedino o angažmanu trećeg junaka ove priče još nema zvaničnih informacija. Svu trojicu, sigurno, vredi dalje pratiti.

Aleksandar Babić četvrtak 25.11. 11:24 Komentara: 0

WTCC: Kraj pre finala, Miler već šampion

Svetsko prvenstvo turing automobila, treći najvažniji šampionat pod patronatom FIA, okončaće se jedanaestom rundom i vožnjama u Makauu, koje su na programu dolazećeg vikenda. Odluka o ovogodišnjoj vozačkoj tituli već je donesena, nažalost za zelenim stolom i između trka. Pošto su BMW-u oduzeti bodovi sa Okajame, Francuz Ivan Miler (Ševrolet) drugi put je postao prvak sveta, a jedino otvoreno ostaje pitanje osvajača proizvođačke krune i za to odličje u igri su Ševrolet i Seat.

Aleksandar Babić sreda 17.11. 15:06 Komentara: 0

F1, Abu Dabi: Sa štitom ili na njemu

U tek drugoj godini postojanja, Velika nagrada Abu Dabija blagoslovena je prilikom da nam podari novog ili starog svetskog šampiona. Nikad do sada finale nije bilo četvoromeč - to već rasprodatu Jas marinu ubacuje pravo u istoriju - a 25. put će odluka o prvaku biti donesena na poslednjem gran priju sezone. Alonso će voziti za svoju treću titulu, Veber i Fetel za prvu, a Hamilton je u igri za svoj drugi naslov. Iza njih su 18 trka, 1.074 kruga i skoro 5.491 kilometar, a presudiće preostalih 55 krugova i malo više od 305 kilometara. Došao je čas za računicu: ko kako može do pehara namenjenog najboljem?

Aleksandar Babić utorak 9.11. 22:37 Komentara: 16

Formula 1: Šta bi bilo da nije bilo

I tako ostadoše četvorica. O vozačkoj tituli u šezdeset prvom Svetskom šampionatu Formule 1 odlučiće Alonso, Veber, Fetel i Hamilton. Kad se na novi bodovni sistem nadovežu propuštanje zicera, zla sreća, rasipanje bodova, hirovi tehnike i skuplje i jeftinije greške, rezultat su silni preokreti u plasmanu i neizveznost za pamćenje.

Aleksandar Babić ponedeljak 8.11. 14:08 Komentara: 4

Formula 1, motori: Kome je šta ostalo?

Detonacija Renoovog osmocilindraša, kome je nedostajalo još 10 krugova da Fetela dovede do četvrte pobede u sezoni, ponovo je istakla pouzdanost kao svojstvo koje može da odigra ogromnu, možda i presudnu ulogu i u ovogodišnjoj borbi za titulu prvaka. Trkačko srce Red Bula otkazalo je poslušnost na tako spektakularan način da su V8 mašine Ferarija, Renoa i Mercedesa, njihov broj i stanje kod svakog od pretendenata na krunu trenutno goruća tema Formule 1. Zato ih u ovom članku i razmatramo.

Aleksandar Babić sreda 27.10. 13:15 Komentara: 9

Formula 1, Koreja: Ipak se kreće

Ni kada je karirana zastava označila kraj trke na Suzuki, nije se sa stopostotnom sigurnošću znalo hoće li sezona od devetnaest trka ipak biti skraćena za jednu, odnosno da li će karavan Formule 1 imati posla u Koreji, ili će na sledeći start čekati do Sao Paula. Eventualno otkazivanje gran prija bilo bi blamantan propali početak sedmogodišnjeg ugovora sa FOM-om i neuspeli upis još jedne nove zemlje i novog autodroma na kalendar najvažnijeg automobilskog takmičenja na svetu. Poslednja i najvažnija, nedeljama odlagana inspekcija, stavila je tačku na pesimistične prognoze: Jeongam se ipak vozi.

Aleksandar Babić četvrtak 21.10. 12:12 Komentara: 1

Dr Mario Tajsen: BMW-ov pogled unapred

Kada se BMW krajem prošle godine konačno oprostio od Formule 1, najavio je da će se njegov sportski angažman odvijati u Svetskom šampionatu turing automobila, u GT klasi u trkama izdržljivosti i u Formuli BMW, namenjenoj promovisanju mladih talenata. Proletos je bord direktora bavarskog proizvođača obelodanio da se ozbiljno zanima za ulazak u DTM. Ovog septembra, u vreme Italijanskog gran prija Formule 1, na Monci je vožena poslednja sezonska, ujedno i poslednja trka Evropske Formule BMW uopšte. Velikom finalu prisustvovao je i dr Mario Tajsen, a s njim su razgovarali novinari sajta 422race.com. U intervjuu koji prenosimo prvi čovek BMW Motorsporta načinio je pregled učinka sportskog odseka kuće na odabranim frontovima i najavio je projekte u kojima renomirana marka namerava da učestvuje u skorijoj budućnosti.

Aleksandar Babić utorak 28.09. 10:56 Komentara: 0

Svođenje računa: Hirohide Hamašima (Bridžston)

Do kraja Bridžstonovog angažmana u Formuli 1 ostali su još Monca i pet trka posle nje. Japanci privode kraju četrnaestu punu sezonu u eliti, vreme je za podvlačenje crte i osvrt na učinjeno, kao i za podsećanje na delatnost kuće u trkačkom sportu u protekle tri decenije, a ona je neraskidivo povezana s jednim imenom. Hirohide Hamašima direktor je razvoja trkačkih pneumatika, Bridžstonov čovek od 1977. godine. U korporaciju u kojoj je proveo ceo radni vek došao je posle završenih studija fizike polimera, do 1980. radio je na razvoju guma za putničke automobile, a 1981. preselio se u Veliku Britaniju i stao na čelo malog tima koji je izveo brend na međunarodnu takmičarsku scenu. U intervjuu za kompanijski sajt Hamašima govori o savladanim lekcijama, stečenim iskustvima, građenju reputacije, pa i o greškama. Formula 1, videćemo, logični je vrhunac svega prethodno uloženog i spoznatog.

Aleksandar Babić petak 10.09. 14:54 Komentara: 0

Rubens Barikelo, gospodin 300

Ne menja mnogo na stvari hoćemo li prihvatiti Belgijski gran pri kao Barikelov tristoti, ili ćemo poštovati pedantniju statistiku koja Brazilcu do sada pripisuje ’svega’ 296 nastupa. Razliku čine granični slučajevi tipa ’kvalifikovao se ali nije startovao’, kojih u biografiji takve dužine ima nekoliko. Činjenica je da Rubens na Spa Frankoršampu osniva ’klub tri tone’, pa nema razloga da ne pođemo linijom manjeg otpora i da podsećanjem na jedno celo punoletstvo provedeno u Formuli 1 obeležimo ovaj jedinstveni jubilej onda kad to čini i pilot Vilijams-Kosvorta.

Aleksandar Babić petak 27.08. 13:49 Komentara: 3

Menadžer i ’Nepobedivi’: Nikola Tod i Pastor Maldonado

Nikolu Toda poznajemo kao suvlasnika trofejne ekipe ART GP i menadžera Felipea Mase, Sebastijana Burdea, Žila Bjanšija i Pastora Maldonada. Ne može se ne pomenuti da je sin Žana Toda, predsednika Međunarodne automobilske federacije, i time se često objašnjavaju njegovi dobri kontakti i upliv u svetu trka jednoseda. Zahvaljujući ne samo svojoj vrhunskoj sportskoj reputaciji, ART je važio za najozbiljnijeg kandidata za ulazak na upražnjeno trinaesto mesto u F1 karavanu. Tim iz Vilnev-la-Gijara podneo je prijavu sredinom maja, a celu operaciju pratila su pomalo zlobna nagađanja da će u tom poduhvatu stariji Tod biti od pomoći mlađem.

Aleksandar Babić sreda 11.08. 20:45 Komentara: 0

48 sati Hungaroring

Zadatak je bio sledeći: otići na Hungaroring, provesti tamo četvrtak i petak, upecati delić atmosfere i atraktivne sagovornike, snimiti njihove izjave i ono što stane emitovati u dva priloga od po tri minuta uoči direktnih prenosa Velike nagrade Mađarske i Velike nagrade Belgije.

Aleksandar Babić subota 7.08. 17:59 Komentara: 5

Peter Zauber: četrdesetogodišnji bilans

U tekućoj F1 sezoni jubilarne startove proslavili su Ferari (800) i Lotus (500 gran pri trka), a na Hokenhajmu će biti obeležene četiri decenije postojanja Zauber motorsporta i tom prilikom formule Pedra de la Rose i Kamuija Kobajašija biće prigodno ukrašene. U periodu od četrdeset godina, Peter Zauber proslavio se kao konstruktor sportskih prototipova, osnovao je i održao F1 tim, dao prvi kokpit nekolikim zvezdama auto-sporta, u igru uveo jako zanimljive sponzore, vratio Mercedes u elitu i BMW-u obezbedio platformu za fabrički F1 angažman. Već i samo ovo nabrajanje ukazuje na karijeru dostojnu svakog poštovanja.

Aleksandar Babić petak 23.07. 00:05 Komentara: 2

Ralf Šumaher: „U DTM-u sam zadovoljan“

Glumac nije, ali igra četiri uloge istovremeno. Ralf Šumaher je DTM trkač, bivši vozač Formule 1, brat Mihaela Šumahera i, odnedavno, menadžer ekipe Mike motorsport u GP3 seriji. Novinari sajta 422race.com interesovali su se za svaki od pobrojanih aspekata i tako je nastao intervju koji u nastavku članka prenosimo, dodajući mu poneki komentar. Italijanske kolege otvorile su razgovor upravo pričom o tek rođenom GP3 šampionatu, ambijentu u kojem tridesetpetogodišnji Nemac svoje dužnosti ne ispunjava u kokpitu, već, barem u teoriji, za komandnim pultom.

Aleksandar Babić ponedeljak 28.06. 20:55 Komentara: 4

Žil Vilnev: neponovljiv, jedan i jedini

Za priču o Žilu Vilnevu nije potreban poseban povod. Neustrašivog trkača s preloma osme i devete decenije prošlog veka i danas, dvadeset osam godina posle pogibije, sećamo se kao jednog od najtalentovanijh u sazvežđu ljudi čije su bravure, pojava i umeće krasili gran pri scenu. Nastupajući trkački vikend Svetskog prvenstva Formule 1 odvija se na stazi nazvanoj po letećem Kanađaninu, a tekst koji sledi napisan je njemu spomen. Zaboraviti se ne sme.

Aleksandar Babić petak 11.06. 09:12 Komentara: 14

24 pitanja za 24 časa: Benoa Trelije (Audi)

Sedamdeset osmo izdanje trke 24 časa Le Mana ponovo će, četvrtu godinu zaredom, obeležiti duel dizel giganata, Audija i Pežoa. Francuz Benoa Trelije od zimus je pilot ekipe iz Ingolštata i na najvećoj, najprestižnijoj i najbitnijoj trci izdržljivosti na svetu nastupiće u sastavu posade #8, zajedno sa Nemcem Andreom Lotererom i Švajcarcem Marselom Feslerom, u kokpitu temeljno prerađenog prototipa R15 TDI plus. Njegovi odgovori na 24 pitanja uvod su u zbivanja uoči vikenda 12/13. juna, oni prikazuju maratonsko nadmetanje iz perspektive trkača koji ga napada šesti put u karijeri, a premijerno kao fabrički vozač.

Aleksandar Babić ponedeljak 7.06. 21:19 Komentara: 0

U društvu plavih musketara: Haf, Miler, Menu

Pojedinačni intervjui sa Ševroletovim vozačima u Monci nisu bili izvodljivi, ali se organizator potrudio da svu trojicu zajedno izvede pred malu ekipu novinara, koju su činili kolege iz Češke, Mađarske i potpisnik ovih redova. Da li je na raspoloženje naših sagovornika više uticala blizina predstojećeg kvalifikacionog okršaja ili - prozaičnije - žestoka vrućina, ne može se odgonetnuti. Tek, Alan Menu pokazao se kao najpričljiviji, Robert Haf bio je neočekivano koncizan, mada povremeno voljan da atmosferu obogaćuje humorom, a Ivan Miler najpre je lebdeo na svom oblaku i spustio se na planetu Zemlju tek pošto je razgovor odmakao.

Aleksandar Babić sreda 2.06. 20:17 Komentara: 0

Erik Nev (Ševrolet) za B92: „Tu smo i dogodine. S turbom.“

Zahvaljujući ljubaznosti Dženeral motorsove filijale za Jugoistočnu Evropu i Ševroleta Srbija, potpisnik ovih redova bio je gost Ševrolet tima tokom italijanske runde Svetskog šampionata turističkih automobila u Monci. Jedan od sagovornika na istinski magičnom autodromu bio je menadžer ekipe, Erik Nev, koji GM-ovim WTCC projektom rukovodi od 2005. godine. Razgovor je vođen u subotu, kasno popodne, posle kvalifikacija, a pre dramatičnih trka, na kojima je ekipa postigla mnogo više od očekivanog: jednu pobedu (Ivan Miler) i dva treća mesta (Rob Haf).

Aleksandar Babić četvrtak 27.05. 14:17 Komentara: 0

WTCC: ’Turisti’ u hramu brzine

Italijanska runda FIA Svetskog prvenstva turing automobila ove sezone ponovo se vozi u Monci, na autodromu koji se bliži devedesetogodišnjici postojanja i koji bi - sve i da nema drugih razloga - bio upisan u anale kao treća po redu namenski podignuta trkačka staza, iza Bruklendsa i Indijanapolisa. Tifozi će toplo dočekati svog šampiona: na pleća Gabrijelea Tarkvinija svaliće se sav teret ambicija domaće publike. Veteran iz Đulijanove znaće da se nosi s tim, ionako je lider u generalnom poretku i trenutno najopasnijem suparniku Ivanu Mileru beži sedam poena.

Aleksandar Babić petak 21.05. 00:26 Komentara: 0

Sebastijan Fetel: „Imati osmeh na licu“

Dvostrukom pobedom u Monte Karlu piloti Red bul rejsinga zauzeli su dve vodeće pozicije u generalnom poretku Svetskog prvenstva Formule 1, a svojoj ekipi doneli su čelno mesto u plasmanu konstruktora. Zvezda trenutka je svakako Veber, taj zaplet je zanimljiv, jer je Sebastijan Fetel bolje otvorio sezonu. Kvalifikaciona nadmoć tima iz Milton Kinsa ozbiljno preti da se sasvim prenese u trke, a prema važećem odnosu snaga, i Australijanac i Nemac smeju da od godine 2010. očekuju maksimum. Razgovor sa najsjajnijom mladom zvezdom elitnog automobilskog takmičenja prenosimo iz majskog broja magazina ’Red Bulletin’.

Aleksandar Babić utorak 18.05. 11:27 Komentara: 4

Formula 1: Vikend anđela čuvara

Govoreći o bezbednosnim procedurama u Formuli 1, pomenuli smo da je prvi sigurnosni auto upotrebljen u Kanadi 1973, a da je njegova rola precizno definisana propisima tek 1992. godine. Angažovanje ovog vozila direktna je nadležnost direktora trke. Ono stupa na stazu „ako su takmičari ili zvaničnici u neposrednoj fizičkoj opasnosti, ali se uslovi ne smatraju takvim da zahtevaju prekid trke“, to jest u bilo kojoj situaciji koja se ne dâ razrešiti samo žutim zastavama. Auto izlazi na pistu upaljenih narandžastih svetala, u početku ne vodeći računa o poziciji vodećeg. O njegovom pojavljivanju pilote informišu sudije, svetlosna signalizacija, table sa slovima „SC“, dodatno i timovi preko radija i upozoravajuće svetlo u kokpitu.

Aleksandar Babić četvrtak 13.05. 11:16 Komentara: 1

Vreme je za nove heroje: GP2 i GP3

Tokom pet godina, koliko postoji kao ’hranilac’ Formule 1, GP2 serija stekla je izvrsnu reputaciju i kao poligon za stvaranje zvezda, konačna proba i odskočna daska daleko je ispred svih konkurentskih takmičenja. Svojim pulenima ona daje nesporan legitimitet, tome u prilog govori sledeći spisak: u elitu je lansirala Rozberga, Kovalainena, Hamiltona, Gloka (kao povratnika), Senu, Buemija, Hilkenberga, Petrova, Di Grasija, Kobajašija i Čandhoka, a svoje manje-više neuspešne F1 ekskurzije imali su i Spid, Pike junior, Nakadžima i Roman Grožan. Alternativni pravci napredovanja su dakako mogući, ali su po pravilu rezervisani za supertalente (Kubica, Fetel) ili one za koje se veruje da to jesu (Algersuari).

Aleksandar Babić sreda 5.05. 18:43 Komentara: 1

DTM 2010: Trokraka zvezda protiv četiri prstena

Dva premijum brenda sa po devet automobilia, dve dame među osamnaest vozača iz sedam različitih nacija, deset trka na dva kontinenta u periodu od aprila do konca oktobra 2010. Turing takmičenje s prototipovima na stazi, nastavak rivalstva među proizvođačima koje traje od tridesetih godina XX veka. Sve su to sastojci recepta koji iz godine u godinu potvrđuje uspešnost daleko van granica Nemačke.

Aleksandar Babić petak 23.04. 17:13 Komentara: 0

Juniori u jurišu: Formula Reno, Formula 2, Formula 3

Praćenje nižerazrednih formula, iako ponekad zbunjujući posao, ume da bude jako zahvalno, jer pruža mogućnost da se na delu vidi i, u srećnom slučaju, rano prepozna neki novi Fetel ili Hamilton. Poštujući hijerarhiju na vrlo labavo konstruisanoj lestvici, bavimo se trkačkim serijama koje su hranioci elitnih šampionata, bilo da pilote isporučuju u GP2, Formulu 1, trke izdržljivosti, turing automobila, ili u vrli novi svet ovala preko Atlantika.

Aleksandar Babić utorak 13.04. 17:27 Komentara: 2

Formula 1: Slovo o bezbednosti

Borba za performanse i bitka za što sigurnije uslove takmičenja u Formuli 1 dugo nisu išle ruku pod ruku. Pionirom delanja na planu bezbednosti smatra se Džeki Stjuart, zastupnik gledišta da piloti nisu dužni da prilikom svake vožnje igraju ruski rulet i da bi savremenim gladijatorima valjalo povećati šanse za preživljavanje u udesima. Za protekle četiri decenije učinjeno je zaista mnogo, u elitnoj disciplini auto-sporta od crne 1994. nije bilo sudara sa smrtnim ishodom. U tekstu koji je pred vama razmatramo tek neke od činilaca koji su tome presudno doprineli. Kao izvor podataka za članak poslužio je „F1 - sigurnosni rečnik“, izdanje kompanije Alijanc.

Aleksandar Babić četvrtak 1.04. 12:50 Komentara: 10

Dženson Baton: „Nisam imao mnogo da izgubim“

Tome su verovatno smeli da se nadaju samo najveći optimisti među predanim navijačima. Već u drugom nastupu za novi tim Dženson Baton doneo je lovorov venac Meklaren Mercedesu i pokazao koliko mogu da se isplate nežniji vozački stil i iskustvo kada se kombinuju sa rizikom i faktorom sreće.

Aleksandar Babić utorak 30.03. 14:27 Komentara: 1

Formula 1: Tehnički pregled

Najavljujući početak sezone Formule 1 bavili smo se ljudima i timovima, a storiju o najbitnijim tehničkim momentima obećali smo za kasnije. Većinu njih makar smo pomenuli predstavljajući bolide F10, MP4-25, R30 i RB6, ovog puta sve ili skoro sve nalazi se na jednom mestu. Iz niza informacija koje se tiču izmenjenih propisa, njihovog novog čitanja i uticaja na automobile i trke u godini 2010. izdvajamo one karakteristične i počinjemo od činilaca koji vrše najveći upliv: zabrane tankovanja i posledičnog povećanja volumena rezervoara za gorivo.

Aleksandar Babić četvrtak 25.03. 13:20 Komentara: 5

Fernando Alonso: „Došao sam da pobeđujem“

Obećao je i učinio je. Poput Fanđa, Mensela i Raikonena, Alonso je započeo svoj Ferari život pobedom i na idealan način otvorio novo poglavlje u sopstvenoj karijeri, ali i u povesti Skuderije koja je prethodni dvostruki gran pri trijumf ubeležila pre više od dvadeset meseci. Red Bul je u ovu sezonu možda ušao brži, ipak, Španac je izvezao najbolji krug trke, a skarletne formule na otvaranju su se pokazale kao pouzdanije. Iako je Maranelo obavio tek devetnaestinu posla, rivalima ostaje opomena: Fernando je treći put krunisan u pustinji, prethodna dva slavlja zbila su se u godinama kada je postajao prvak sveta.

Aleksandar Babić ponedeljak 15.03. 18:01 Komentara: 8

Formula 1 2010: Najbolja sezona ikad?

Na startu 61. Svetskog prvenstva Formule 1 naći će se četiri šampiona, zbirni osvajači 11 titula, uz jedan izuzetak, svi slavljenici od 2000. godine naovamo. Četiri ekipe tvore gornji dom i barem petorica pilota iz njihovih redova biće realni pretendenti na zvanje najboljeg u 2010. Ovakva, krajnje retka postavka daje nadu da će predstojeća sezona biti bogatija stvarnim trkačkim uzbuđenjima od bilo koje u skorijoj F1 prošlosti. Pred start šampionata po običaju pravimo pregled stanja po timovima, poštujući hijerarhiju startnih brojeva. Za tehničke detalje sada nema prostora; više o njima kad Sakir bude iza nas.

Aleksandar Babić četvrtak 11.03. 18:26 Komentara: 9

Šumaher zatvara krug

U jednoj od prvih izjava koje je dao u svojstvu pilota Mercedes GP tima, Mihael Šumaher kazao je da novim partnerstvom zatvara krug, pošto ga je kuća iz Štutgarta podržavala godinama pre F1 karijere i da se nada da će sada moći nešto da joj dâ za uzvrat. Koliko god tifozima zvučalo bogohulno - a ’neverstvo’ nekadašnjeg idola tako im je teško palo da ga iz sveg glasa optužuju za izdaju - u pitanju su činjenice. I pošto su događaji iz ranih devedesetih u senci kolosalnih postignuća iz poslednje decenije prošlog i prve dekade ovog stoleća, treba ih osvetliti...

Aleksandar Babić nedelja 7.03. 13:17 Komentara: 13

WTCC 2010: Po šampion svakom

Kad u auto-industriji zavlada kriza, kompanije prvo krešu izdavanja za sport. Šestoj WTCC sezoni, poslednjoj u kojoj nastupaju automobili S2000 specifikacija, pretilo je opasno proređivanje redova u fabričkim timovima, a broj njihovih pilota početno se survao sa šesnaest na pet. Potres se nije desio ranije samo zato što su budžeti za 2009. odobreni još 2008, međutim, uoči 2010. bio je neizbežan.

Aleksandar Babić sreda 3.03. 23:13 Komentara: 0

F1 premijere: Reno R30

Bez imalo preterivanja, ovo je novi početak. Posle skandalozno loše godine, opterećene repovima iz Singapura ’08, sprovedeni su temeljno renoviranje i opsežni rezovi: promenjen je većinski vlasnik, ojačana infrastruktura, imenovani su novi šef, trkači i rezervni piloti, a boje automobila vraćene su na slavno žuto i crno. Sve to da bi tim opet bio konkurentan, ali i radi čistog opstanka u Formuli 1. I za Reno i za sport uopšte valjalo bi da Kubica i Petrov ove sezone učine nešto dobro i pokažu da je najgora krizna faza prošlost.

Aleksandar Babić subota 27.02. 23:59 Komentara: 1

F1 premijere: Red Bul Reno RB6

Preobražaj Red Bul rejsinga iz osrednje u pobedničku ekipu jedna je od najbitnijih tekovina sezone 2009. Njihov auto za 2010. očekivan je s velikim interesovanjem, a prezentacija je upriličena 10. februara na pisti Heres. Od ekipa za koje se računa da će voditi glavnu reč u borbi za F1 titule, Red Bul je poslednji otkrio karte, što iz barem dva razloga ne čudi: glavni dizajner Edrian Njui nije čovek sklon žurbi, a za godinu u kojoj se pravila menjaju u ograničenom obimu, osnovni koncept uspešnog RB5 nije morao drastično da se menja.

Aleksandar Babić nedelja 21.02. 19:44 Komentara: 2

Fernando Alonso: „Ferari je legenda“

Prve radne dane u Ferariju Alonso je ubeležio još prošle godine, požurivši da se u Maranelu nađe i pre ugovorom predviđenog vremena. Na prelazak u akciju i ’pravi’, vozački posao, morao je da čeka sve do početka februara 2010, kada su u Valensiji startovali zvanični testovi Formule 1 i kada je prvi put seo u kokpit bolida F10. Tom prilikom razgovarao je sa novinarom lista ’La Stampa’, intervju je publikovao i Ferari medija-sajt, a mi ga prenosimo uz minimalna skraćenja.

Aleksandar Babić ponedeljak 15.02. 21:18 Komentara: 5

WRC 2010: Sedam je Lebov srećan broj?

Posle tromesečne pauze, reli heroji vraćaju se u pogon. Švedski reli otvara sezonu u kojoj neće biti spektakularnih tehničkih noviteta - taj korak ostavljen je za 2011, kada će glavno WRC oružje postati S2000 automobili sa 1.6 turboprehranjivanim motorima. U ovoj, tranzicionoj godini gledaćemo dva fabrička i dva satelitska tima, oprostiti se od Sitroena C4 i Ford Fokusa, poželeti dobrodošlicu novoj S-WRC diviziji, pratiti efekte promenjenog bodovnog sistema i, naravno, čekati odgovor na pitanje svih pitanja - da li će neverovatni Sebastijan Leb osvojiti i sedmi šampionski lovor.

Aleksandar Babić petak 12.02. 16:48 Komentara: 0

Kimi Raikonen: Reli kao sudbina?

Činjenice su sledeće: on je ozbiljan vozač, ima odličan auto i takmičiće se u elitnoj konkurenciji. Nepoznato je, međutim, je li WRC za njega trajnije rešenje, ili sport koji Fincima teče u žilama predstavlja samo jednogodišnju avanturu pre povratka u Formulu 1, gde bi ga Red Bul smestio u jedan od svojih bolida. Vreme za nove krupne odluke je polovina sezone, barem u 2010. valja nam se naviknuti na Raikonena za volanom novog oružja, Sitroena C4. Intervju s njim objavljen je u januarskom broju magazina ’Red Bulletin’

Aleksandar Babić ponedeljak 8.02. 00:26 Komentara: 7

F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-25

Ušavši u četvrtu sezonu partnerstva sa Vodafonom, Meklaren je predstavio automobil MP4-25 u Njuberiju, britanskom sedištu svog glavnog sponzora. Ne manju pažnju od bolida izazvala je pojava novog vozačkog dueta - prvi put u istoriji Formule 1 u istom timu našli su se aktuelni svetski prvak i njegov direktni prethodnik. To može da bude pun pogodak, ali i samoubilačko rešenje, jedno od onih kakvim je trupa iz Vokinga sklona.

Aleksandar Babić petak 5.02. 11:28 Komentara: 2

F1 premijere: Ferari F10

Nova ’crvena boginja’ prvi je predstavljeni automobili koji će učestvovati u Svetskom F1 prvenstvu godine 2010. Ime joj je F10 i svet ju je premijerno video u Maranelu 28. januara. Pedeset šesti Ferarijev F1 prototip mora da bude ono što F60 nije bio - auto ’rođen dobar’, jer vremena za ispravke, kao i 2009, jedva da ima. A u važećim uslovima se zbog zaostatka sa početka sezone cele godine hramlje.

Aleksandar Babić utorak 2.02. 16:31 Komentara: 7

Dejtona: Trka šampiona na američki način

Trka 24 sata Dejtone otvara prvenstvo Grand-Am serije, prestižni je događaj i zbog skoro pola veka duge tradicije i zato što je jedino ovakvo nadmetanje u Americi. Poseban pečat daje joj sva sila gostujućih vozača, preko godine angažovanih u Indikaru, Naskaru, nadmetanjima sportskih automobila i trkama izdržljivosti. U širem kontekstu maraton na Floridi znači da je u kalendaru došlo vreme za početak sezone na krugu.

Aleksandar Babić petak 29.01. 00:55 Komentara: 1

Reli Monte Karlo: Fijesta debituje, Hirvonen vozi

Pre dva meseca M-sport i Ford predstavili su novu Fijestu S2000, u decembru je iz istog tabora došla vest da će njen takmičarski debi biti Reli Monte Karlo, koji i ove sezone otvara prvenstvo IRC (Internešenel Reli Čelendž) serije. U kokpitu će biti niko drugi do Miko Hirvonen i Jarmo Lehtinen, dvostruki WRC vicešampioni sveta, koji će istovremeno ustanoviti mogućnosti aduta ’plavog ovala’ i zagrejati se za start sopstvene sezone. Sve su to dobri razlozi za detaljniju priču...

Aleksandar Babić utorak 19.01. 11:47 Komentara: 2

’Dakar’ 2010: Rezime druge sedmice

Rečnikom kladioničara - iz jedan u jedan. Vodeći sa prvog poluvremena ’Dakara’, Sainc, Čagin i Depre, odbranili su pozicije stečene nakon početnih sedam dana najveće planetarne trkačke avanture i okitili se najvrednijim i najsjajnijim uopšte dostupnim reli-rejd krunama: Španac premijerno, Francuz treći, a Rus čak šesti put. Volksvagen je izveo totalnu okupaciju podijuma, KTM je i pored ograničenja nastavio seriju započetu još 2001, a Kamaz dokazao da nema rivala u izradi trkačkih kamiona za ekstremne uslove. Idemo redom....

Aleksandar Babić ponedeljak 18.01. 23:25 Komentara: 0

Sebastijan Leb: Priča na lake teme

Sebastijan Leb verovatno je najbolji vozač u istoriji reli sporta, koliko god se uzdržavao da o sebi govori u takvom tonu. Intervju s njim objavljen je u decembarskom izdanju magazina ’Red Bulletin’ i prenosimo ga uz minimalna skraćenja. On se manje bavi sportom, a više temama lake kategorije, pitanja ponekad jesu trivijalna, ali i takva osvetljavaju ličnost i univerzum ’nenormalno normalnog’ šestostrukog prvaka sveta. Čarobnjaku iz Alzasa sigurno je jednostavnije da dominira brzincima nego da objasni kako to postiže...

Aleksandar Babić sreda 13.01. 10:26 Komentara: 2

Na pola puta ’Dakara’: Sainc, Depre, Čagin

Veliki i mali točkovi već su se ponovo zakotrljali, ’drugo poluvreme’ Dakar relija vodi od Antofagaste, preko Santjaga, do Buenos Airesa i trajaće do 16. januara. U ovom tekstu u najkraćem podsećamo na ključna zbivanja tokom prvih osam dana prvog meseca 2010. godine. Svakako nećemo dospeti da pomenemo ni sve heroje, ni sve tragičare puta kroz Argentinu i Čile, ali sledeće ne sme ostati neizrečeno: trasa je izuzetno teška i na njoj su zube polomila već mnoga slavna imena. Drugo: kako sada stvari stoje, skoro je sigurno da niko od slavljenika iz 2009. neće odbraniti tron.

Aleksandar Babić nedelja 10.01. 23:07 Komentara: 0

„Dakar“ azbuka 2010, deo drugi

Start u Buenos Airesu se bliži, drugi nastavak ’Dakar’ azbučnika objavljujemo u pretposlednjem danu konačnog odbrojavanja. Apsolventi našeg kratkog kursa upoznavanja sa najvećim, najbitnijim i najprestižnijim maratonskim relijem na svetu mogu se smatrati spremnim za prvi januar. Istaknimo još jednom: Koma protiv Deprea, Folksvagen kontra BMW-a i Hamera, Kamaz nasuprot Tatre. Neka avantura počne!

Aleksandar Babić sreda 30.12. 23:21 Komentara: 1

’Dakar’ azbuka 2010, deo prvi

U formi malo drugačijoj od uobičajene ukazujemo na imena, pojmove i tehničke karakteristike koje treba imati na umu uoči 1. januara i starta 32. izdanja Dakar relija, jedne od poslednjih čoveku preostalih velikih avantura. Nastojali smo i nadamo se uspeli da u azbučnik uvrstimo većinu favorita, njihove trkačke naprave i podatke o maršruti takmičarskog karavana, te da načinimo dvodelni podsetnik koji će korisno poslužiti tokom cele prve polovine prvog meseca 2010.

Aleksandar Babić ponedeljak 28.12. 12:41 Komentara: 1

Vitantonio Liuci: O prošlom i budućem

Ko god je gledao Liucija kako 2004. demolira konkurente u Formuli 3000 nije mogao da se načudi onome što se dogodilo posle. Scenario, istina, nije bio idealan: parcijalno učešće 2005. nije donelo dobra ni njemu, ni Kristijanu Klinu. Period u ekipi Toro Roso pamtiće se kao doba stagnacije i neozbiljnosti za koju se krivica ne može tovariti isključivo na leđa Skota Spida. Tek kada je u drugoj polovini 2007. u tim prispeo Fetel, Tonio se prenuo, ali tad je već bilo kasno. U Formuli 1 održao se kao treći pilot Fors Indije, a u trkački kokpit ponovo je seo u Monci, okusivši nešto i od sezone 2009. Za sajt 422race.com Italijan je izneo utiske o godini na izmaku i kazao šta očekuje od 2010.

Aleksandar Babić sreda 23.12. 23:09 Komentara: 3

Nik Fraj (Mercedes GP): O Šumiju ništa novo

Nik Fraj se u svetu Formule 1 našao na centralnoj pozornici kao izvršni direktor B.A.R, potom Hondinog tima, i pod njegovom dirigentskom palicom Japanci se nisu proslavili. Preživeo je kolaps Honde 2008, onda je kao član njene uprave postao jedan od vlasnika Bron GP ekipe, a sad mu, kao jednom iz trijumfalne postave, sledi lagodni prelaz u fabričko okrilje trokrake zvezde. Imena ekipa se mogu menjati, njegova pozicija u Brekliju ostaje ista, niz B.A.R. - Honda - Bron nastaviće Mercedes. Frajeve rečenice preuzeli smo sa sajta 422racing.com i na njih dodali nekolika zapažanja i informacije...

Aleksandar Babić petak 18.12. 17:34 Komentara: 2

Kosvort u Formuli 1: O povratku i nadanjima

Tema članka nije istorijski Kosvort, onaj koji je od 1967. do 2006, u četrdeset sezona samo u Formuli 1, supotpisao 176 GP pobeda, 10 konstruktorskih i 13 vozačkih titula. Ovde bliže razmatramo sadašnje aktivnosti kuće koja se posle trogodišnje apstinencije vraća u elitu auto-sporta, pojavljuje kao partner čak pet ekipa - Vilijamsa, Lotusa, USF1, Kamposa i Virdžina - i čiji će agregati, bude li sve po planu, pokretati više od trećine F1 automobila od Bahreina nadalje. Mark Galager je menadžer F1 projekta u okviru kompanije; njegove izjave za sajt 422race.com i druge medije daju potpuniju predstavu o Kosvortu 2010.

Aleksandar Babić subota 12.12. 16:33 Komentara: 0

Šampioni ’09: Andi Souček (Formula 2)

Dvadesetčetvorogodišnji Madriđanin austrijskog porekla, Andi Souček, još jedan je od vozača koji sezonu 2009. s punim pravom mogu nazvati svojom. Sa stilom je osvojio šampionat posle četvrt veka ponovo rođene Formule 2, upisao se u rekordere u kategoriji, popravio sopstveni profil nakon ne baš uverljivih GP2 izdanja, ojačao svoje akcije i oživeo nade da za njega ima mesta na najvećoj sceni. A sudbina njegovih napora da se domogne Formule 1 zapravo će pokazati koliko se ova, Vilijamsova i Palmerova F2 istinski ceni.

Aleksandar Babić ponedeljak 7.12. 14:32 Komentara: 0

Tarkvini? Miler? Farfus? Makau presuđuje!

Poprište završnog WTCC okršaja je Makau, kockarska prestonica Azije. Prošlogodišnje finale bilo je dvomeč timskih kolega, ove godine u igri za titulu ponovo su Seatove zvezde, lider prvenstva Gabrijele Tarkvini i drugoplasirani Ivan Miler, a svoju šansu tražiće i BMW-ov pretendent na tron, trećeplasirani Augusto Farfus. U poslednjih 110 kilometara sezone dobićemo novog (možda i starog) prvaka, biće odlučen i nikad neizvesniji dvoboj proizvođača u kojem Špance i Bavarce dele samo tri boda, a Tom Koronel i Feliks Porteiro vodiće bitku za Jokohama trofej namenjen privatnicima.

Aleksandar Babić četvrtak 19.11. 21:45 Komentara: 0

Sećanje: Greg Mur, 1999-2009

Pre deset godina, poslednjeg dana oktobra 1999, u zastrašujućem udesu na Kalifornija spidveju život je izgubio Greg Mur, možda i najveći trkački talenat severnoameričkog kontinenta svoga doba. Ta ljudska tragedija i nestanak jednog od ’mladih tigrova’ Kart serije urezali su se u sećanje celog automobilskog univerzuma, s jedne strane zbog brutalnosti fatalne nesreće, s druge zbog velikog sportskog gubitka. I posle jedne decenije, uspomene žive...

Aleksandar Babić nedelja 15.11. 23:29 Komentara: 5

Povratnici ili debitanti: Majk Gaskojn o Lotusu F1

Status početnika u Formuli 1, koliko god nominalno bio odgovarajući, teško se lepi uz ime Lotus. Iako kao F1 ekipa već petnaest godina ne postoji, Lotus je četvrti najuspešniji konstruktor u sportu, sa šest vozačkih i sedam konstruktorskih titula, 73 gran pri pobede i 102 pol pozicije. Takmičarski život legendarnog Tima Lotus ugašen je istekom sezone 1994, nova postava koja se zvanično zove Lotus F1 rejsing nešto je drugo, a opet, najlegitimniji je naslednik koji se može zamisliti.

Aleksandar Babić utorak 10.11. 12:44 Komentara: 5

Peking 2009: Zvezdani samit u ’Ptičijem gnezdu’

Novotarija je napretek. Trka šampiona, veliko revijalno sezonsko finale auto-moto sporta, prvi put se vozi van evropskog kontinenta, u novembru i ne vikendom, a Kup nacija i borbe u pojedinačnoj konkurenciji održavaju se u dva zasebna dana. Zvezde sa kruga i makadama, asovi na četiri i dva točka odmeriće snage u Pekingu, na Nacionalnom stadionu, poznatijem kao ’Ptičije gnezdo’, a bogati program predviđa aktivnosti koje se protežu na ponedeljak, utorak i sredu.

Aleksandar Babić utorak 3.11. 12:10 Komentara: 1

F1 u Abu Dabiju: Pretežno revijalno

Na Interlagosu je Baton spakovao titulu u džep, sebe spasao potencijalnog nervnog sloma, a nas lišio mogućnosti da i četvrtu sezonu uzastopce gledamo veliko finale u poslednjoj trci. Pošteno je vozio za peto mesto koje mu je donelo krunu, ali ono mu ne bi bilo dovoljno da je Rubens imao tempo za trijumf. Partija bilijara koju su odigrali Truli, Zutil i Alonso, kao i Rozbergovo odustajanje olakšali su posao novom prvaku sveta, čoveku koji je od juna samo jednom viđen na pobedničkom postolju. Dešava se...

Aleksandar Babić četvrtak 29.10. 21:51 Komentara: 1

Debitanti o sebi: Piter Vindzor, USF1

Šezdeseto Svetsko prvenstvo Formule 1 još uvek nije završeno, ali su najbitnije odluke pale pre poslednje runde takmičenja. Povoljan je čas da bacimo pogled na aktivnosti nekih od ekipa koje su letos stekle vizu za ulazak u društvo trinaest odabranih i koje očekujemo na startu u Bahreinu 2010. Sa povelikom skepsom gleda se na sposobnost pridošlica da ogroman tehnički i operativni posao blagovremeno privedu kraju, a tim USF1 neretko se posmatra kao najranjiviji. Tako ne misli jedan od njegovih osnivača, Piter Vindzor. Govoreći za sajt 422race.com on ne ostavlja prostor za dileme - novajlije iz Šarlota biće na svom mestu kad dođe čas.

Aleksandar Babić utorak 27.10. 13:32 Komentara: 5

Leb? Hirvonen? Odluka pada ovde!

Posle jedanaest rundi, 219 brzinaca i 3.774,37 takmičarskih kilometara, stigli smo do nadmetanja koje će presuditi. Preostaju još tri etape i šesnaest specijalnih ispita, direktan dvoboj najboljeg reli pilota današnjice i jedinog doraslog suparnika. Reli Velika Britanije biće poslastica i vrhunac WRC prvenstva, njegova najuzbudljivija završnica u poslednjih šest godina. Sebastijan Leb šesti put ili Miko Hirvonen premijerno? Kardif će prelomiti, čas odluke dolazi!

Aleksandar Babić petak 23.10. 12:25 Komentara: 1

Iz njegovog ugla: Sebastijan Burde

Tridesetogodišnji pilot iz Le Mana, osvajač četiri uzastopna Čempkar šampionata i vozač sa prvoklasnim pedigreom, dokazanim u Formuli 3000 i na trkama izdržljivosti, letos je prognan iz Formule 1. Trenutno je udomljen u Superliga formuli, gde nastupa za Sevilju. Burde je uoči trke ove serije u Monci govorio za sajt 422racing.com. U intervjuu čije najzanimljivije delove prenosimo, Sebastijan otkriva šta mu je smetalo na Toro Roso bolidima, opisuje svoj izgon iz elite auto-sporta, i podseća na sopstveno loše iskustvo sa Flaviom Briatoreom.

Aleksandar Babić nedelja 11.10. 20:01 Komentara: 3

WRC: Katalonski epilog, prolog za Vels

Svi veliki igrači u Kataloniji su uradili ono što su i morali, ono što se od njih očekivalo: Leb je pobedio, Sordo mu je držao leđa i obezbedio distancu do Hirvonena, koji ima čime da se uteši, jer nije izgubio više poena nego što je bilo neizbežno. I Peter Solberg ispao je heroj: prešao je na C4 i zablistao na premijeri s novim automobilom. Sitroenima se na asfaltu niko nije mogao suprotstaviti i sada je scena za Vels savršeno postavljena. Do momenta odluke preostaje još 17 dana, a mi ćemo se podsetiti zbivanja u Kataloniji koja su nam pripremila jedno u perspektivi grandiozno finale.

Aleksandar Babić petak 9.10. 00:02 Komentara: 1

F1 na Suzuki: Domine padaju

Nedavno je Luka di Montecemolo kazao da je srećan što Ferari ima mnogo navijača u Španiji, i kako će „dogodine s Alonsom...“ a potom se ’ugrizao za jezik’. Možda verbalna neopreznost, možda gaf namerno napravljen, kako bi se dodatno zaintrigirala javnost, željna nečeg opipljivijeg i čvršćeg od nagađanja. Predsednik Ferarija nikada nije skrivao da je veliki Alonsov navijač, jer je ovaj „veliki vozač“, a „svi veliki vozači pre ili kasnije stignu u Ferari.“ Hvalisavo i kod ovog poslednjeg ciljano preterano, ali ko od Luke očekuje drugačije?

Aleksandar Babić četvrtak 1.10. 19:50 Komentara: 5

F1 u Singapuru: „Do poslednjeg daha, do poslednjeg minuta“

Velika nagrada Singapura 2008. trebalo je da bude upamćena kao istorijska premijera Formule 1 pod veštačkim osvetljenjem, a ostaće u sećanju kao prvi gran pri zvanično završen neregularnim rezultatom, trka čijim se tokom manipulisalo i u kojoj se jedan vozač namerno slupao da bi strategiju timskog kolege učinio pobedničkom. Za prekrajanje plasmana je prekasno, nastalu štetu nemoguće je ispraviti. Epilog: dve egzekucije, jedna abolicija i sankcija koja to i nije...

Aleksandar Babić petak 25.09. 14:17 Komentara: 3

F1 u Monci: Šta je sledeće iznenađenje?

Kad se pretendenti na titulu prvaka sveta iz vikenda u vikend trude da raspu bodove, zabavu i uživanje donose nam ljudi koji su veći deo sezone proveli u drugom planu. Pošto su se i tradicionalno veliki najzad probudili, a mali pojavili niotkuda, predstojeći vikend u Italiji mogao bi da se ponovo završi bez pilota donedavno favorizovanih Brona ili Red Bula na vrhu podijuma. Možda čak i iznenađenjem kalibra Fetelove pobede iz 2008...

Aleksandar Babić četvrtak 10.09. 22:08 Komentara: 5

Zvezda trenutka: Fizikela je crveni trkač

Informaciju su u opticaj prvi pustili Francuzi - strane zainteresovane za Fizikelin prelazak u Ferari postigle su dogovor u utorak, 1. septembra, a u sredu je vest imala da bude i formalno objavljena. Zvanična verzija glasi nešto drugačije i od pretpostavljenog kalendara zbivanja odstupa samo jedan dan. Svejedno, u četvrtak je potvrđeno ono o čemu se spekulisalo uoči, tokom i posle belgijskog gran pri vikenda: od Monce do kraja sezone u kokpitu bolida F60 sedeće tridesetšestogodišnji pilot iz Rima. Jedni će reći da se transfer dešava prekasno, drugi će kazati ’najzad’, ali će se svi složiti da se situacija sa nesrećnim Badoerom više nije mogla trpeti.

Aleksandar Babić petak 4.09. 15:18 Komentara: 0

WRC, Australija: Rasplet počinje!

Australija, Katalonija, Vels. To je sve što je ostalo na programu Svetskog reli prvenstva. U makadam-asfalt-makadam završni trolist takmičenja Hirvonen ulazi kao lider, sa tri poena više od Leba. Postoje svi preduslovi za žestok i uzbudljiv finiš: i Finac i Francuz sami su gospodari svojh sudbina, naravno, ukoliko budu pobeđivali. Timske kolege biće im potencijalno dragoceni pomoćnici, Latvala ovog vikenda i u Britaniji, Sordo u Španiji.

Aleksandar Babić četvrtak 3.09. 20:39 Komentara: 0

F1 priča o četiri B: Barikelo, Baton, Badoer i Belgija

Barikelovi oponenti moraju da zaćute. Trijumf veterana popularan je i praćen snažnim emocijama. Uvek je dobro videti već prežaljenog seniora kako mlađima drži predavanje na teme stalnosti u brzini i ostvarenja taktičkih zadataka. Izborena pobeda utoliko je slađa jer je čekana skoro pet godina, a ima poseban sjaj jer je posvećena rodnom Brazilu i prijatelju Felipeu Masi. Rubinjo je bez prestanka tvrdio da njegov trkački potencijal nije ispario posle 17 godina u eliti i daleko najvećeg broja gran pri startova u istoriji. U Valensiji je celom svetu pokazao da svoje reči itekako ima čime da potkrepi.

Aleksandar Babić sreda 26.08. 20:09 Komentara: 3

F1 u Valensiji: Kralj se (za sada) ne vraća

Uzbudljivija letnja pauza se ne pamti. Navijali smo za Felipea Masu i nadali se najboljem. Razočarala nas je vest da je BMW bacio peškir u ring. Očekivali smo senzacionalni povratak Šumahera i posle trinaest dana shvatili da ga biti neće. Bez iznenađenja smo primili vest da je Reno otpustio Pikea i prigrlio svog starog štićenika, Romana Grožana. Sa zadovoljstvom smo doznali da će se Briatoreov tim ipak trkati u Valensiji. Čuli smo i da će Bron morati da ide korak po korak unazad, tražeći pogrešan korak u evoluciji BGP001 bolida, onaj zbog kojeg su u opasnosti šampionske ambicije ekipe. Da li je ovo ikom ličilo na predah?

Aleksandar Babić petak 21.08. 13:37 Komentara: 3

WRC, Finska: Miko vodi, Kimi gostuje

Kako se od +20 stiže do -1, to može da ispriča Sebastijan Leb. Potrebna je traumatična, loša, malerozna središnjica godine: gumi-defekt na Sardiniji, krupna greška u Grčkoj i najzad lom oslanjanja na panju koji Francuz na osmatranju u Poljskoj nije primetio. Istovremeno, glavni rival dva puta pobeđuje i jednom je drugi, i šesta uzastopna titula svetskog prvaka dolazi u pitanje, gotovo se pretvara u veresiju, a sve stečeno u nečemu što je ličilo na sezonu za udžbenike najednom izgleda trošno. Dve trećine prvenstva su prošle, Finska otvara niz od poslednja četiri nadmetanja, u rasporedu: makadam-makadam-asfalt-makadam.

Aleksandar Babić sreda 29.07. 11:00 Komentara: 4

Tragedija Henrija Sartisa: Koliko je bezbedna Formula 2?

Dogodilo se to otprilike na polovini neverovatno incidentne druge trke Formule 2 na Brends Heču. U devetom krugu, Džek Klark je imao udes u Vestfild krivini, silina udarca otkinula je točak, koji je odleteo i nadolazećeg Henrija Sartisa pogodio pravo u glavu. Englez je od tog momenta u nesvesti, plavožuti auto sa brojem 7 produžio je pravo i zaustavio se tek u ogradi u Šin zavoju. Ponovljeni snimak dao je preciznu sliku o putanji točka i njegovom udaru u kacigu nesrećnog pilota. Prizor po sebi dovoljno zabrinjavajući, dve stvari uzrokuju dodatnu bojazan: Henri nije ni pokušao da uspori, koči, promeni putanju, učini bilo šta. Takođe, njegov vizir već je bio poluotvoren.

Aleksandar Babić ponedeljak 27.07. 22:05 Komentara: 5

F1 uoči Hungaroringa: Tinejdžer debitant i Red Bul ofanziva

Sedam i po godina i 132 gran prija bilo je potrebno Marku Veberu da pokaže da ume da pobedi. Australijska himna u čast slavljenika nije se čula od 1981. i vremena kada je čast ’Ozija’ u Formuli 1 branio Alan Džons. Njemu je 1980. pripao šampionski lovor, sadašnje Veberove ambicije nisu ništa manje. Nalikuje na naučnu fantastiku - pa čovek je tek prvi put trijumfovao! - ali u ovako šašavoj sezoni ni to nije ishod koji se može isključiti. Markova forma sve je bolja - činjenica je da su teški prelomi sve dalja prošlost - a informacija da u F1 karijeri nije imao i još uvek nema nijednog sponzora iz svoje zemlje pravi je kuriozitet.

Aleksandar Babić četvrtak 23.07. 12:34 Komentara: 2

U centru pažnje: Haime Algersuari

Od četvrtka je to i zvanično - Sebastijan Burde završio je svoju Toro Roso turneju. Neslavno, u skladu sa rezultatima iz proteklih godinu i po dana, samo će još rđavije biti ako se Francuz zaista upusti u sudsko isterivanje pravde. Rastanak ekipe i vozača predviđan je uoči Nirburgringa i ta je prognoza ispunjena. Ne bi trebalo da bude nepoznato ko će ga odmeniti: već je čvrsto ukorenjeno uverenje da je čovek izbora Haime Algersuari. Svima je valjda već poznato da će, debituje li u Mađarskoj, Španac postati najmlađi F1 pilot u istoriji takmičenja. Čime je zaslužio Toro Roso kokpit?

Aleksandar Babić subota 18.07. 09:21 Komentara: 2

WTCC: Prvi koraci Lade Priore

Ulazak Lade u Svetsko prvenstvo turing automobila najavljivan je još za sezonu 2006, ali se ništa nije zbilo do proleća prošle godine. U 2008, ekipa „Ruski medvedi“ stupila je na scenu na otvaranju evropskog dela šampionata, u Valensiji, takmičila se u diviziji nezavisnih i borila za Jokohama trofej. Sportsko odeljenje kuće iz Toljatija u veliki trkački svet stupilo je naoružano modelom 110 i sa dvojicom vozača: Japom van Lagenom i Viktorom Šapovalovom. Njima se od Imole priključio i treći pilot, Kiril Ladigin.

Aleksandar Babić četvrtak 16.07. 19:30 Komentara: 3

F1 na Nirburgringu: Kao da je bilo nekad

Ako se šezdeseto Svetsko prvenstvo Formule 1 završi ikako drugačije osim trijumfom Džensona Batona, moći će da se kaže da je Silverston bio prekretnica. Savršen engleski vikend Zebastijana Fetela, briljantni krugovi kojima je uništio konkurente i više nego uspela Njuijeva revizija automobila RB5 treba da su garanti da ipak nije sve gotovo i da ćemo do kraja godine gledati veliki dvoboj, u kome će prevagu Red Bulu ili Bronu donositi karakteristike staze ili atmosferski uslovi. Mozaik je sklopljen tako da slika uoči devetog gran prija sezone iz mnogo razloga podseća na jedno pređašnje, gotovo legendarno rivalstvo...

Aleksandar Babić petak 10.07. 11:43 Komentara: 3

F1 2009: Izveštaj sa polugodišta (II)

Spuštamo pogled na donji dom u generalnom plasmanu na polovini šezdesetog prvenstva Formule 1. Deset vozača, šestorica su bodove osvajala, bilans poslednje četvorice je nula-iz-osam. U drugom delu tabele su ljudi koje tu nikad ne biste očekivali, između ostalih, aktuelni prvak sveta, ceo drugi najuspešniji tim u istoriji sporta, piloti ekipe koja je za 2009. najavljivala juriš na jednu od titula... Što neko kazao, liči ovo na šampionat okrenut naglavce.

Aleksandar Babić sreda 8.07. 18:15 Komentara: 3

F1 2009: Izveštaj sa polugodišta (I)

Polugodišnji izveštaj u sezoni od sedamnaest gran prija pravimo pre aritmetičke polovine prvenstva, koja pada na sredini Velike nagrade Nemačke. Tronedeljna pauza između Silverstona i Nirburgringa prilika je da prođemo kroz generalni plasman i ukratko rezimiramo dosad viđeno. Baton jeste odmakao, najveća, verovatno i jedina pretnja mu je Fetel. Nemac ima renoviran auto kojim je uništio konkurenciju u Northemptonširu. Da li je to samo sklop meteoroloških prilika i staze koja bolje leži Red Bulu nego Bronu? Odgovor će nam dati Ajfeli...

Aleksandar Babić petak 3.07. 20:53 Komentara: 3

WRC, Poljska: Vreme je za mazurku

Akropolis je opravdao reputaciju zloćudnog takmičenja koje lomi automobile. Iz prve ruke su se u to uverili Sebastijan Leb, Dani Sordo, Hening i Peter Solberg. Pomor velikih započeo je na drugoj etapi. Brzinac 7 bio je poguban za Leba, specijalni ispit 9 za njegovog kolegu Sorda i starijeg Solberga, koji je svu svoju frustraciju iskalio na nedužnom Špancu. Peterova Ksara potrajala je do SS 12, a kolaps oslanjanja bio je preveliki zalogaj za ad hoc opravke. Tantalove muke rivala savršeno je iskoristio Hirvonen, svoj čas dočekali su i ljudi koji retko osvajaju mnogo poena. Finalni poredak bio je prvoklasno svedočanstvo o patnjama favorita.

Aleksandar Babić petak 26.06. 10:33 Komentara: 2

Formula 1, ipak bez raskola

U svega šest dana sukob FIA - FOTA prošao je put od kulminacije, nakon najave osam ekipa Asocijacije da će u 2010. formirati svoje prvenstvo, do smirivanja situacije, koje su donele odluke u sredu održanog pariskog zasedanja Svetskog saveta moto-sporta. Sad nam valja verovati da je šampionat spasen, da će i dogodine postojati samo jedna Formula 1 i da Maks Mozli na jesen neće biti u igri za izbor predsednika FIA.

Aleksandar Babić četvrtak 25.06. 19:53 Komentara: 6

F1 na Silverstonu: Šou mora da teče dalje

Zemljotresa još nije bilo, ali samo stoga što je spisak učesnika Svetskog prvenstva F1 2010. bomba s odloženim dejstvom. Aktivacija eksplozivne naprave desiće se onog časa kada se pet aktuelnih ekipa bude izjasnilo pokoravaju li se Mozlijevom diktatu, pristaju li na bezuslovno učešće, ili ostaju verni FOTA principima i odbacuju budžet od 40 miliona funti. A rok za to je petak, 19 jun. Termin: do završetka radnog dana.

Aleksandar Babić petak 19.06. 15:04 Komentara: 2

Zagrevanje za Le Man: Aston, Peskarolo, Oreka

Na 24 časa Le Mana nadmeću se dve kategorije (prototipovi i GT) i četiri klase, nema nikakve zvanične podele na benzince i dizelaše, ali za potrebe ovog i sledećeg članka, napravićemo je mi. Prvo govorimo o ’teškašima’ čijim arterijama teče benzin. Njima je ACO u aprilu učinio dodatne ustupke, restriktivnim merama hendikepiravši dizel trkače. Junacima naše priče to ne može da garantuje ni podijum, još manje pobedu ali makar implicira da im ni jedno ni drugo nije još dalje nego dosad.

Aleksandar Babić četvrtak 11.06. 22:29 Komentara: 2

Maksovi puleni: Više o „Formuli GP3“

Ferarijevo saopštenje proglasilo ih je ekvivalentom „Formule GP3“, Briatore kaže da bi trke s njima bile mešavina Formule 1 i GP2 i naziva ih „kompanijama-ljušturama“ koje nemaju ni osnovne resurse da budu dostojne F1 univerzuma. Ko su, osim Vilijamsa i Fors Indije, ekipe željne nastupa u Mozlijevoj F1 2010, pristalice budžeta od 40 miliona funti, verovatno jedinog pod kojim bi i mogle da delaju?

Aleksandar Babić utorak 9.06. 14:01 Komentara: 6

F1 u Istanbulu: Daleko od rešenja, još dalje od pameti

Optimisti su se, naravno, preračunali, saga se nastavlja. Vilijams je ’preverio’, povinovao se FIA pravilima i zaradio FOTA suspenziju. Devet preostalih članova Asocijacije timova uslovno je prijavilo učešće za 2010, što može da znači koliko i ništa, a čitav niz novih ekipa aplicirao je u roku. Među njima ima kuća sa višedecenijskim iskustvom i bogatom reputacijom u auto-sportu, ali i onih koji bukvalno započinju od nule. Uslovne i bezuslovne prijave ne bi smele da imaju istu važnost u procesu odabira o takmičara sezone 2010. Stvari su komplikovane, primirje je iluzija i teško da smo istinskom rešenju mnogo bliži nego, recimo, uoči Monaka.

Aleksandar Babić petak 5.06. 12:29 Komentara: 4

Ponovo živi Formula 2

Posle četvrtvekovne pauze ponovo živi takmičenje koje treba da vrhunski auto-sport učini pristupačnijim, da mladim talentima pruži identične uslove i da među njima probere ono najbolje i dostojno napretka u karijeri.

Aleksandar Babić petak 29.05. 12:53 Komentara: 5

F1: Hteo je rat i rat se vodi

Ovo nije ’normalna najava’ za Veliku nagradu Monaka, niti to može biti, jer je situacija u Formuli 1 sve samo ne normalna. Veliki tiranin i predsednik FIA otvorio je Pandorinu kutiju svojom arogantno proguranom „vizijom“ o Formuli 1 kao takmičenju ekipa različitih budžeta i, posledično, različitih klasa. Timovi su konačno pružili otpor i tokom proteklih majskih sedmica slušali smo plotune teške artiljerijske paljbe sa novootvorenog fronta. U upotrebi su sve veći kalibri, cena rata vrtoglavo skače. Ko može da isposluje primirje?

Aleksandar Babić subota 23.05. 11:21 Komentara: 4

WRC, Italija: Otpor je bezizgledan

Italijanski reli, šesta runda ovogodišnjeg Prvenstva sveta, zatvoriće prvu WRC polusezonu. Na Sardiniji se vozi šesti put, posade će dočekati visoka temperatura, brzi, često uzani putevi prosečeni kroz šume i preko brda mediteranskog ostrva, itinerer koji zahteva obaveznu preciznost u kokpitu i u beleškama. Najbolji pristup podrazumeva ravnotežu između brzine i bezbednosti, kamenje pored maršrute osvetiće se onima koji to prenebregnu...

Aleksandar Babić četvrtak 21.05. 13:26 Komentara: 2

GP2 Azija: Kobajaši na tronu

Drugo izdanje azijskog GP2 prvenstva imalo je šest rundi i, višoj sili i kiši zahvaljujući, jedanaest umesto dvanaest trka. Akcija je počela u Šangaju, nastavila se u Dubaiju, po skraćenom programu, voženo je na Sakiru, Losailu i Sepangu, povratak karavana u Bahrein zaključio je sezonu 2008/2009. Junaci serije su Kamui Kobajaši i ekipa Dams: japanski pilot preuzeo je čelnu poziciju u poretku na drugoj rundi šampionata i do kraja je nije ispuštao, a sjajno izdanje francuskog tima upotpunio je drugi pilot, sada i viceprvak, Žerom D’Ambrozio.

Aleksandar Babić subota 2.05. 16:31 Komentara: 1

F1 na Sakiru: Ko je kralj pustinje?

Fetel i Red Bul RB5 bili su briljantni, Mark Veber odličan i rezultat iz Šangaja je prvi, pa još dvostruki trijumf za tim koji je nasledio Stjuart i Jaguar. Većoj ekipi Ditriha Matešica bio je to 75. F1 start, samo je Džordan na pobednički šampanjac čekao duže, do 127. gran prija. Za momka koji je doneo dva slavlja magnatu energetskih pića nastup u Kini bio je 25. u relativno kratkoj karijeri u eliti, s tim što njegova pojava na najvišem stepeniku podijuma još od Monce ’08. nikog ne sme da iznenadi. ’Hepenhajmer’ je apsolutno šampionski materijal i nije pitanje da li će se, već kada će se i gde zakititi prvim naslovom.

Aleksandar Babić petak 24.04. 16:38 Komentara: 4

WRC, Argentina: Stara meta, staro odstojanje

Svetsko reli prvenstvo ulazi u svoju drugu trećinu i prvi put ove sezone napušta evropski kontinent. Vreme je za Argentinu, petu rundu WRC kalendara i ona teško da će doneti išta senzacionalno. Uzevši u obzir Lebovu nepobedivost u Južnoj Americi od 2005, i Sitroenovu od 2004. godine, možemo da očekujemo još jedno takmičenje na kojem će francuski pilot i automobil sami sebi biti orijentir. Dvanaest od dvanaest? Ne, to uopšte nije neostvarlvo.

Aleksandar Babić četvrtak 23.04. 15:45 Komentara: 0

F1 u Šangaju: Uhvatite ih ako možete!

Dvospratni difuzori su, dakle, legalni. Odluka FIA Apelacionog suda i konačno je stavila tačku na pitanje koje je obeležilo otvaranje šezdesetog prvenstva Formule 1. Onima koji su se žalili na konstrukcijska rešenja Brona, Vilijamsa i Tojote ne ostaje ništa drugo do da hitno preprave svoje automobile. U suprotnom, sezona će im potpuno propasti, a ionako je već prisutna bojazan da će intervencije biti zakasnele i da će se pitanje šampiona rešavati između pilota dve britanske i jedne japanske ekipe.

Aleksandar Babić petak 17.04. 11:55 Komentara: 2

F1 na Sepangu: Repriza Melburna?

Prva dva mesta na kvalifikacijama, potom dvostruka pobeda u trci. Nije loše za ekipu koja je od početka decembra bila u limbu, ne znajući hoće u 2009. uopšte postojati. Nije loše ni za najiskusniji vozački tandem u Formuli 1. Ko god je mislio da su Baton i Barikelo isluženi, ili da su zaboravili da voze, prevideo je sve nedostatke Hondinih bolida RA107 i RA108. A kada genijalni Ros Bron preuzme kormilo, i kad mu se dâ dovoljno vremena za dejstvo, kadar je ne samo da dovede stvari u red, već i da svet prevrne naglavce.

Aleksandar Babić četvrtak 2.04. 22:53 Komentara: 4

WRC, Portugalija: Dobro došao, Markuse

Nema mnogo nade za Lebove suparnike. Pošto je na Kipru stigao do fantastične 50. WRC pobede, sada i alzaški čudotvorac dopušta da nije nedostižan ni stopostotni sezonski učinak, 12 trijumfa u 12 rundi. Osveženje u Portugaliji doneće Markus Gronholm, bivši dvostruki prvak, koji će voziti prošlogodišnju Imprecu. Nastup popularnog Finca je izuzetak, a ne najava povratka. Bez obzira na rezultat, ovo veliko reli ime podsetiće na doba kada je Sebastijan stvarno imao konkurenciju. A na startnoj rampi ponovo ćemo videti tri šampiona.

Aleksandar Babić sreda 1.04. 14:12 Komentara: 0

Formula 1 2009: Tačka nulta

Kontroverze, sukobi i zla krv. Svega u tolikim količinama, a bolidi najprestižnijeg automobilskog takmičenja na svetu još nisu prešli ni jedan jedini trkački metar. Pravila se menjaju tik uoči starta sezone, tek donesene odluke se preinačuju. Pretnje bojkotom zbog neisplaćenog novca, sukobi između timova oko legalnosti konstrukcijskih rešenja, protesti, nejasnoće... „Pirana klub” ponovo je otvoren, šezdeseta sezona Svetskog prvenstva Formule 1 može da počne.

Aleksandar Babić petak 27.03. 12:49 Komentara: 6

ALMS: Tromeč velikih na 12 sati Sebringa

Američka Le Man serija ima deset rundi, a dve trke ovog šampionata bitnije su od ostalih: 12 sati Sebringa i 1000 milja Roud Atlante. Treći vikend u martu vreme je za Sebring, a glavna borba vodiće se tamo gde je i najinteresantnije, u P1 klasi prototipova. Audi i Akura spremili su sasvim nove automobile, Pežo je svoj auto usavršavao i usklađivao s pravilima. Za evropske proizvođače ovo je generalna proba pred Le Man: veruje se da je za francuski maraton spreman onaj ko preživi 12 sati na Floridi.

Aleksandar Babić petak 20.03. 18:46 Komentara: 2

WRC, Kipar: Mešovita podloga

Posle irskog asfalta i norveškog snega, stiže nešto potpuno drugačije. Nakon dvogodišnje pauze, Reli Kipar vraćen je u kalendar Svetskog šampionata, i to u izmenjenom formatu: prvog dana voziće se na asfaltu, drugog i trećeg na makadamu. Začkoljica leži u tome što će automobili sve vreme biti podešeni za šljunak i što je na raspolaganju samo jedan tip guma: Pireli skorpion za makadam.

Aleksandar Babić petak 13.03. 14:59 Komentara: 0

WTCC polazi iz Kuritibe

Četvrta godina kako je Brazil na kalendaru Svetskog prvenstva turing automobila, a treći put uzastopce će Internacionalni autodrom Kuritiba otvoriti sezonu. Dosadašnja izdanja južnoameričke trke bila su prilično reprezentativna i predstavljala dobar pokazatelj ko koliko jak ulazi u takmičenje.

Aleksandar Babić petak 6.03. 21:58 Komentara: 2

F1 premijere: BMW Zauber F1.09

Kada je mehaničara BMW Zaubera u julu 2008. na zemlju bacio strujni udar, bilo je to ozbiljno upozorenje da KERS može da bude jako opasan. A kada je ekipa u novembru na stazu izvela hibridni bolid sa aerodinamikom po specifikacijama 2009, svet se zgrozio. U međuvremenu je sistem za povraćaj kinetičke energije usavršen, ali još uvek nije izvesno da će biti primenjen u Melburnu. A na formule generacije ’09 već smo navikli, pa nam ništa više ne može toliko povrediti oči. Treći po snazi F1 tim u Valensiji je predstavio svoj četvrti jednosed, onaj kojem je namenjeno da konkuriše za jednu od titula. Da li je za to došlo vreme?

Aleksandar Babić petak 27.02. 15:28 Komentara: 4

WRC, Norveška: Juriš na snežni presto

Otvaranje Svetskog prvenstva prošlo je sasvim prema očekivanjima, kad su u pitanju pozicije na podijumu. Zanimljivije stvari dešavale su se niže u plasmanu, ali ni to ne može da popravi utisak o opasnom osiromašenju šampionata u kojem Sitroenu i Fordu nema ko da parira. Posle borbe sa akvaplaningom u Irskoj, očekuje nas Norveška, a to znači i jedini ovogodišnji garantovano snežni reli.

Aleksandar Babić četvrtak 12.02. 22:18 Komentara: 1

F1 premijere: Reno R29

Nekada je Flavio Briatore umeo da organizuje promocije bolida Benetona ili Renoa u Veneciji i Monte Karlu. Ove godine, R29 predstavljen je bez pompe, u radnom ambijentu, ispred garaže na test pisti Portimao u Portugaliji. Kad je dotle došlo, to je zaista konačan znak da je doba štednje nastupilo...

Aleksandar Babić petak 6.02. 23:04 Komentara: 2

WRC 2009: Sviraj to ponovo, Seb

Heroji makadama, blata, leda, snega i asfalta imali su nepunih sedam nedelja pauze između finiša sezone 2008. i starta 2009. Iako je predah trajao kratko, za to vreme se fizionomija Svetskog reli prvenstva dramatično izmenila: Suzuki i Subaru bacili su koplje u trnje, što je WRC ostavilo sa samo dva fabrička i dva satelitska tima. Četa pilota i kopilota ostala je bez angažmana, pa se u ovu sezonu ulazi propisno proređenih redova.

Aleksandar Babić petak 30.01. 18:23 Komentara: 0

F1 premijere: Tojota TF109

Štedeti se može i tako. Tradicionalne promocije nije bilo, Tojota je svoj bolid TF109 predstavila 15. januara u virtuelnom svetu. Jedini preostali japanski tim ulazi u osmu sezonu u Formuli 1, možda i presudnu za budućnost, jer opstaje pod imperativom prve gran pri pobede. Njeno osvajanje je, izgleda, jedini način da se obezbedi život u elitnoj trkačkoj seriji.

Aleksandar Babić četvrtak 22.01. 13:25 Komentara: 0

F1 premijere: Ferari F60

Ako početak F1 sezone nije prva trka, već prva prezentacija, stvari su se zakotrljale u ponedeljak, 12. januara, a led je probio Ferari, šesnaestostruki i aktuelni prvak u kategoriji konstruktora. Njihov adut za 2009. nazvan je F60, i to ime nema veze s radnom zapreminom, cilindrima, ili sezonom, već označava broj godina koje je propeti konjić proveo u Formuli 1. Konstrukcijski, novu „boginju“ izdiktirali su novi propisi, a oni još od 1998. nisu ovako radikalno menjani.

Aleksandar Babić subota 17.01. 13:29 Komentara: 7

Dakar reli, poluvreme prvo

Argentini je ovo očigledno nedostajalo. I moglo se očekivati se da će naciji koja dugo posti u auto i moto sportu odlično doći jedan događaj svetskog kalibra, ali pola miliona ljudi na paradi i ceremonijalnom startu u Buenos Airesu, to je oduševilo i takmičare i organizatora.

Aleksandar Babić nedelja 11.01. 20:15 Komentara: 1

Dakar je u Andima

Konstatacija iz naslova natera vas da posumnjate u elementarno poznavanje geografije, ali od ove godine je tačna. Budimo realni, otkako je terorizam upleo svoje prste i 2008. sprečio održavanje maratonskog relija u Severnoj Africi, izgledi da se on tamo vrati praktično su nepostojeći. A organizator je, spasavajući ime koje je gradio tri decenije, preselio prestižno takmičenje u Južnu Ameriku. Krosisti, automobilisti i kamiondžije otkrivaće nova prostranstva od Atlantika do Pacifika. Beduini na njihovom putu prošlost su i prizor koji je otišao u nepovrat.

Aleksandar Babić subota 3.01. 11:57 Komentara: 3

Vembli ’08: Ko je šampion šampiona­?

Lepota velikog godišnjeg finala auto i moto sporta leži u činjenici da je to jedina prilika da se baš najveće zvezde na četiri i dva točka nađu na istom bojnom polju i, relativno rasterećene, trkaju u istovetnim automobilima. Veštine, znanje i reputacije tih ljudi su nesporni, ali njihova upoređenja retko su mogućna. Bitke koje ćemo gledati na Vembli stadionu mogu da se održe samo jednom u godini, zato su toliko dragocene, donose ogroman prestiž i dugo se pamte.

Aleksandar Babić petak 12.12. 10:12 Komentara: 0

Karting za Masu i prijatelje

Završetak godine idealna je prilika da se u inače gusto spakovanom auto i moto kalendaru pronađe prostor za revijalna i egzibiciona takmičenja. Poslednji vikend u novembru treći put će na kartodromu Ingleses okupiti trkačku „reprezentaciju Brazila“ i probrane goste, a organizuje ga Felipe Masa, u dobrotvorne svrhe.

Aleksandar Babić petak 28.11. 17:46 Komentara: 2

WTCC finale: Seatov posao

Ove godine sve glavne WTCC premije odlaze Seatu. Proizvođačka titula obezbeđena je još u Japanu, a šampiona Svetskog prvenstva turing automobila 2008. dobićemo u internom timskom okršaju dvojice pilota Seat sporta, Francuza Ivana Milera i Italijana Gabrijelea Tarkvinija. U ovom članku predstavićemo pretendente i pozabaviti se ogromnim uspehom španskog tima koji će, kako god se u Makauu završilo, sezonu na izmaku s punim pravom smatrati istorijskom.

Aleksandar Babić petak 14.11. 15:33 Komentara: 4

WRC, Japan: Moguće mesto odluke

Leb je na Korzici očekivano pobedio, Sordo neočekivano otpao, a Ford je sve karte stavio na Hirvonena. Timske naredbe nisu zabranjene, ali glomazna režija u korist jednog vozača, toliki pokušaji da se Sebastijanu suprotstavi brojem, već izazivaju opor ukus u ustima. I, još gore, bacaju senku na stvarno veliku Hirvonenovu formu na asfaltu, gde je, bez ičije asistencije, trenutno četvrti vozač u WRC-u. Stvar postaje degutantna onda kad je Miko siguran da, i kada pogreši, ispred sebe uvek ima dovoljno Fordova koji će mu se skloniti s puta i osigurati podijum.

Aleksandar Babić petak 31.10. 13:51 Komentara: 1

Superliga formula: Stara rivalstva na novom terenu

Ako ste uvereni da je trkačka scena uveliko zasićena nadmetanjima različitih formula, ima i onih koji misle drugačije i spremni su da ulože novac i napor kako bi osnovali sasvim novo takmičenje. Investitori su stali iza ideje, to bi trebalo da bude signal da u konceptu ima nečeg vrednog. U ovom članku predstavljamo Superliga formulu, čija je misija da spoji fudbal i automobilizam, odnosno da fudbalskim navijačima ponudi još jedan teren na kojem će ovi stati iza svojih omiljenih boja.

Aleksandar Babić četvrtak 16.10. 12:21 Komentara: 2

WRC, Korzika: Reli 10.000 krivina

Bez vremena za predah: tek što se spustila zavesa na Španski reli, ekipe su imale da spakuju sav tovar i premeste se 565 kilometara istočno, na Korziku. Svejedno je da li ćemo to nazvati logističkim izazovom, ili logističkim košmarom: zbivanja u Kataloniji okončana su u nedelju, a izviđanje trase na mediteranskom ostrvu započlo je u utorak.

Aleksandar Babić petak 10.10. 15:11 Komentara: 2

WRC, Katalonija: Kao na kružnoj pisti

Nijedan WRC harakiri, bilo vozački, bilo timski, ne može prevazići performans Sainca i Tojote iz 1998, kada je „Matadorova“ Korola ispustila dušu 300 metara pre finiša poslednjeg relija godine i tako naslov prvaka servirala već odavno odustalom Makinenu. Ipak, višestruko samoubistvo Forda na Novom Zelandu opasno se približilo ovoj neslavnoj uspomeni. Hirvonen i Latvala uspeli su da izgube kada je to izgledalo neizvodljivo, a Sitroen da zabeleži novi dvostruki trijumf. Da li više uopšte ima prostora za preokret?

Aleksandar Babić petak 3.10. 11:55 Komentara: 1

F1 u Singapuru: Mi menjamo dan za noć...

Ko kaže da bajke ne mogu postati stvarnost? Da David ne može protiv Golijata? Rezultat iz Monce čudom može da nazove samo onaj ko trku nije gledao. A ceo vikend, sa svim vremenskim i drugim varijablama, vodio je samo tom, jedinom mogućem ishodu, iako je u njega bilo tako teško verovati. Besprekornim radom od prvog do poslednjeg kruga, momak iz Hepenhajma upisao se među besmrtnike i u svom 22. nastupu postao najmlađi pobednik F1 trke u istoriji šampionata.

Aleksandar Babić subota 27.09. 14:19 Komentara: 0

Indikar ’08: Godina „Kivija“ (I)

Pre godinu dana, Skotu Diksonu nedostajalo je goriva za samo 400 metara staze, toliko ga je delilo od osvajanja Indikar prvenstva. I u sezoni 2008. odluka o prvaku doneta je na Čikagolend spidveju, ali ovoga puta nije bilo šokantnih preokreta i računica kratkih za četvrt kruga.

Aleksandar Babić subota 20.09. 20:58 Komentara: 1

F1 u Monci: Poklonjenje bogovima brzine

Formula 1 tek što je kamuflirala repove iz sezone 2007, svi smo se naoštrili na priču o teoretskom četvoromeču u borbi za prvaka sveta, a onda je, uoči godišnjice presude u slučaju industrijske špijunaže, pažnja ponovo skrenuta na pogrešnu temu. Posle Belgije, teorije zavere cvetaju, navijači su kao skalpelom podeljeni na srebrni i crveni tabor, pljušte optužbe da FIA uvek pomaže Ferariju, pojedinci ponovo sahranjuju celo takmičenje i njegov smisao dovode u pitanje. Kad bolje pogledate, ništa novo.

Aleksandar Babić petak 12.09. 14:24 Komentara: 2

F1 u Belgiji: Početak raspleta

Trinaesta ovogodišnja trka Svetskog prvenstva Formule 1 vodi nas u Belgiju, na legendarni Spa Frankoršamp. Staza u Ardenima neizbežno budi sećanja na stare dane i heroje ranijih epoha, to je jedan od retkih autodroma koji je pretrpeo izmene kakve diktira savremeni sport, a nije izgubio karakter i atraktivnost. Spa je i danas ozbiljan test hrabrosti čoveka i spremnosti tehnike, pobeda na njemu ne donosi naslov šampiona, ali se u vozačkom rezimeu piše masnim slovima.

Aleksandar Babić subota 6.09. 06:10 Komentara: 4

WRC na kraju sveta: Reli Novi Zeland

U Nemačkoj se nije desilo ništa neočekivano. Dvostruka pobeda Sitroena bila je praktično programirana, a odmak od očekivanog priredio je Fransoa Dival, koji je dograbio treće mesto i završio deseti ovogodišnji reli kao najuspešniji pilot Forda.

Aleksandar Babić petak 29.08. 20:48 Komentara: 1

WRC: Marseljeza u Jivaskili, u Triru repriza?

Kada titule prvaka sveta stižu u nizu, kad osvojeni reliji više skoro da nisu ni vest, onda ono malo nepokorenih tvrđava poprima nesrazemerno veliku važnost. Zato prva pobeda Sebastijana Leba u Finskoj ide pravo u istoriju i spada u ostvarenja koja će se pamtiti godinama.

Aleksandar Babić subota 9.08. 19:12 Komentara: 0

Finski reli: Duhovni dom WRC-a

Kao zemlja koja je dala više svetskih reli prvaka od bilo koje druge, Finska se s pravom smatra duhovnim domom ovog sporta. Zato je pobeda na Finskom reliju - nekad „Hiljadu jezera“ - jedno od najvećih uopšte mogućih postignuća u WRC-u. Procena broja gledalaca duž takmičarske trase kreće se od pola miliona naviše, u pitanju je događaj koji u nordijskim zemljama okuplja najbrojniju publiku, ne samo u sportskim okvirima.

Aleksandar Babić četvrtak 31.07. 20:30 Komentara: 0

Indikar: Trejsi opet u igri!

Vest nije obradovala samo Kanađane. Pol Trejsi vraća se u kokpit na 13. trci Indikar serije u Edmontonu. Mnogo je faktora moralo da uđe u igru, mnogo kockica mozaika da se sklopi, da bi jedan od najomiljenijih vozača američkih formula ipak pronašao put za nastavak karijere u željenoj konkurenciji. Istina, u tekućoj sezoni sve će se verovatno i završiti samo tim jednim nastupom pred domaćom publikom, ali je sada lakše poverovati da će ova priča imati svoj nastavak i u 2009.

Aleksandar Babić subota 26.07. 00:21 Komentara: 1

F1: Povratak na Hokenhajm

Druga polovina Svetskog prvenstva Formule 1 započinje Velikom nagradom Nemačke, koja se, posle pauze 2007, održava na Hokenhajmu. Prošlogodišnja trka na Nirburgringu vožena je kao Gran pri Evrope.

Aleksandar Babić petak 18.07. 23:49 Komentara: 0

F1: Raport sa polugodišta (II)

U drugom delu našeg polugodišnjeg F1 preseka stanja, govorimo o “donjem domu”, ljudima sa jednocifrenim brojem bodova, pilotima koji ih uopšte nemaju, kao i vozačima za koje je karirana zastava stvarno redak prizor.

Aleksandar Babić utorak 15.07. 21:29 Komentara: 0

F1: Raport sa polugodišta (I)

Turbulentni Britanski gran pri poslužio je kao efektna završnica polusezone Svetskog prvenstva Formule 1. Dane preostale do Velike nagrade Nemačke iskoristićemo za rezime dosad viđenog, pridržavajući se hijerarhije uspostavljene u generalnom plasmanu.

Aleksandar Babić četvrtak 10.07. 20:08 Komentara: 3

WRC polusezona: Protiv Leba armija

Letnja pauza u Svetskom reli prvenstvu, gotovo sedam nedelja odmora između Turske i Finske, vozačima daju priliku za punjenje baterija, a nama šansu da se osvrnemo na dosad viđeno u velikoj borbi Forda i Sitroena i ocenimo s kakvim izgledima protagonisti ulaze u drugi deo sezone 2008.

Aleksandar Babić utorak 1.07. 11:34 Komentara: 3

U čast pobednika: Kristensen, Kapelo, Mekniš

Kao i 2007, na Le Manu smo gledali trku kornjače i zeca, i kornjača je opet pobedila. Nije ovo uvreda za Audi, ali krugove koje su prelazili Pežo prototipovi, vozači "četiri prstena" nisu mogli da prate. Zato su se oslonili na proverena oružja iz arsenala: pouzdanost automobila, uvežbane posade i rad u boksu. Taktika je urodila plodom, a mi bliže predstavljamo ljude iz pobedničke postave automobila #2.

Aleksandar Babić subota 28.06. 10:05 Komentara: 2

Manji Kur, 70 krugova do konacnog zbogom

Ono što se desilo u Kanadi bilo je samo pitanje vremena. U svojoj 42. trci ekipa BMW-Zauber ostvarila je prvu GP pobedu, i to odmah dvostruku. Zauber je u F1 od 1993, BMW (ponovo) od 2000, ali je Montreal prvo slavlje za ovu kombinaciju. U auto-sportu uopšte veliki je uspeh ispuniti zacrtano, a baš se to dešava bavarsko-švajcarskoj ekipi. Zato u nemačkim medijima i konstatuju da se "plavo-bela bajka nastavlja."

Aleksandar Babić petak 20.06. 21:38 Komentara: 0

Le Man 2008 (II): O propisima i još ponečem

Kvalifikacije su pokazale: tri najbrža automobila na Le Manu ima Pežo, Audijeve posade krenuće sa mesta 4, 5 i 7. Pol pozicija nije garant uspeha u trci koja traje 24 sata, ali jeste simbol prestiža i dokaz brzine u jednom krugu. U nastavku priče o najvažnijoj i najvećoj trci izdržljivosti na svetu, posvetićemo se pravilima koja regulišu maratonsko takmičenje, sportskim propisima i opštim trendovima koje A.C.O, organizator trke, propisuje i sledi.

Aleksandar Babić petak 13.06. 16:43 Komentara: 1

Le Man 2008: Sudar titana i klasna borba

Dvadeset četiri časa Le Mana je, bez imalo preterivanja, majka svih trka izdržljivosti. Datum njenog održavanja ima istaknuto mesto u kalendaru prestižnih globalnih događaja, a francuski grad velikim je slovima upisan na sportsku mapu sveta. To je tradicionalni maraton koji se ne propušta, ultimativni ispit za ljude i automobile, takmičenje kultnog statusa i značaja koji prevazilazi granice sporta. Da nije tako, broj posetilaca pokraj piste ne bi se svake godine kretao od 250.000 naviše, a TV publika merila milionima gledalaca.

Aleksandar Babić utorak 10.06. 10:04 Komentara: 3

Reli Akropolis: Debituje nova Impreca

U grčku rundu Svetskog reli šampionata Leb ulazi sa pokorene kote 40. Posle Sardinije, toliko WRC pobeda Alzašanin ima za pojasom, a još otkad je u Japanu 2006. postao najtrofejniji reli vozač svih vremena, Sebastijan nastavlja da poboljšava sopstveni rekord i podiže letvicu na visine o kojima je retko ko smeo i da razmišlja.

Aleksandar Babić četvrtak 29.05. 21:55 Komentara: 1

VN Monaka: Prestiž, tradicija i spektakl

Trka u Monte Karlu je institucija Formule 1. Kao Monca, Spa i Silverston, to je jedno od mesta koja su takmičenje učinila onim što danas jeste. Mešavina sporta, spektakla i biznisa, Velika nagrada Monaka spada u najbitnije događaje u globalnim razmerama i nijedan gran pri nije čuveniji, prestižniji i glamurozniji od ovog.

Aleksandar Babić petak 23.05. 15:05 Komentara: 0

Indi 500: O anatomiji trka na ovalima

Devedeset i druga trka 500 milja Indijanapolisa, kao i svaka pre nje, ima razmere hodočašća, svetkovine u čast boga brzine. "Najveći trkački spektakl na svetu" odvija se u atmosferi koja nije bila bolja još od 1995, poslednje sezone pre velike šizme.

Aleksandar Babić četvrtak 22.05. 12:23 Komentara: 1

WRC: Hirvonen brani +5 na Sardiniji

Domaćin italijanske runde Svetskog reli prvenstva godinama je bio Sanremo, a na Sardiniju se prešlo 2004, kada je dotle asfaltni događaj postao makadamski. Šesto od petnaest ovosezonskih takmičenja vraća WRC karavan u Evropu, gde će posade moći da predahnu od surove vrućine ali i da nastave borbu u manje suvom i svakako prijatnijem klimatu Mediterana.

Aleksandar Babić četvrtak 15.05. 16:49 Komentara: 0

VN Turske: Crveni teror preti!

Ferarijev lak dvostruki trijumf u Barseloni izgleda da je izazvao ozbiljnu zabrinutost kod konkurenata. Ako se primeni konvencionalna mudrost da je auto-pobednik sa Katalunje "viđen" za lovore na većini F1 staza, onda je Skuderija pratiocima, pre svega Meklarenu i BMW-Zauberu postavila obiman i težak domaći zadatak.

Aleksandar Babić sreda 7.05. 22:44 Komentara: 0

Indikar: Efekti ujedinjenja

Ujedinjenje dveju američkih formula, Indikara i Čempkara postalo je stvarnost 22. februara ove godine. Ono je, i simbolično i formalno, istovremeno stavilo tačku na dve velike šizme u auto-sportu u Sjedinjenim Državama.

Aleksandar Babić subota 3.05. 17:54 Komentara: 8

VN Španije: Stvorena velika trojka?

Trka u Barseloni ima poseban značaj iz nekoliko razloga. Najpre, to je mesto na kojem će svi, ili skoro svi, prikazati nova aero i mehanička rešenja i premijerno odmeriti snage s novim konfiguracijama. Zatim, ovu stazu svi poznaju kao svoj džep, jer na njoj prelaze bukvalno hiljade i hiljade probnih kilometara. Dalje, Katalunja postavlja širok spektar zahteva i važi za ultimativni test mogućnosti i istinske konkurentnosti automobila.

Aleksandar Babić petak 25.04. 20:52 Komentara: 0

Reli Jordan: WRC na obali Mrtvog mora

Pošto je dugo figurisao kao kandidat, Reli Jordan dospeo je do punog WRC statusa i glavno je novo takmičenje na kalendaru 2008. Prvi put u istoriji, runda šampionata održava se na Bliskom istoku, u jednoj arapskoj državi. Relije u Meksiku i Argentini karakterisali su usponi na nadmorske visine preko 2.000 i 2.500 metara; sada nas očekuje spuštanje u geološku depresiju, na obalu Mrtvog mora i najnižu slobodno pristupačnu lokaciju na Zemlji.

Aleksandar Babić sreda 23.04. 13:17 Komentara: 2

Velika nagrada Bahreina: O dinama i kočnicama

Na Sepangu se Kimi bogato iskupio za kikseve u Australiji. Pobeda Ferarija mogla je biti i dvostruka, ali je Masa ponovo od bolida tražio previše i prerano. Kubica i Kovalainen stigli su do podijuma, po drugi put u relativno kratkim karijerama. Poljak i novi Finac na pobedničkom postolju, to je scena na koju se valja privikavati. Robert je vozio solo trku, sam sprintao protiv štoperice, dok je Heiki premijerno nadmašio Hamiltona i na kvalifikacijama i u trci, pokazao da je napravljen od čvrstog materijala, te da mu podređena uloga ne pristaje.

Aleksandar Babić petak 4.04. 15:25 Komentara: 0

WRC, Argentina: Šljunak, ali drugačiji

Sebastijan Leb zaradio je i treći pobednički sombrero u Meksiku. Samo prvog dana Latvala je bio dorastao protivnik, onda kada je izgledalo kao da vozi na krilima rezultata iz Švedske. Iznenađenja nije bilo, prednost najmlađeg WRC pobednika bila je nedovoljna da se Lebov juriš odbije, a pozicija čistača puta nikako nije pomogla. Alzašanin je postao lider rano u subotu, na desetom brzinskom ispitu, i od tog momenta rastojanje do pratilaca raslo je tempom kojim se grudva puštena s planine pretvara u lavinu. Istina, Seb je rizikovao ponevši samo jednu rezervnu gumu kako bi bio lakši, ali ta računica dala je i rezultat.

Aleksandar Babić petak 28.03. 16:45 Komentara: 2

Moto GP: Lorenco i Pedrosa u centru pažnje

Druga runda MotoGP šampionata vozi se u "regularnijim" uslovima, po danu i na stazi gde elita na dva točka ratuje duže od dve decenije. Prva trka završena je pobedom svetskog prvaka, ali je ukazala na moguće nove trendove i buduće zvezde sporta. Pošto idemo u vatrenu Španiju, pozornicu u kraljevskoj klasi preoteće Lorenco i Pedrosa; makar se i ne borili za pobedu, ova dvojica ratuju za naklonost nacije, a to ponekad, barem kod temperamentnih Latinaca, ume da bude važnije od svega.

Aleksandar Babić četvrtak 27.03. 00:47 Komentara: 0

F1, Sepang: Samo ne potop!

Druga trka F1 u ovogodišnjem šampionatu održaće se u Maleziji. Nakon odličnog starta Luisa Hamiltona i loših rezultata trenutnog šampiona Kimija Raikonena ostalih favorita, nova trka obećava mnogo uzbuđenja, kako zbog rivalstva među vozačima , tako i u borbi među konstruktorima.

Aleksandar Babić četvrtak 20.03. 13:55 Komentara: 4

Formula 1: Ljudi, ne elektronika

Četiri meseca prošla su od drame na asfaltu Interlagosa, gde je odigran poslednji čin velikog Kimijevog preokreta. Ponovo su se desile promene, Alonso se vratio na mesto uspeha, a pred nama je nova uzbudljiva sezona Formule 1.

Aleksandar Babić četvrtak 13.03. 14:30 Komentara: 6

Moto GP: Duel, tromeč ili sve otvoreno?

Gladijatori na dva točka spremni su da stupe u arenu. Pozornica je staza Losail u Dohi, gde će jubilarna šezdeseta sezona Svetskog moto-šampionata započeti noćnom trkom, prvom takvom otkad prvenstvo postoji. Ništa drugo i ne mora da bude razlog da se Velika nagrada Katara '08. nazove istorijskom.

Aleksandar Babić četvrtak 6.03. 22:16 Komentara: 5

Reli Meksiko '08: A sada, makadam

Početak reli sezone posebno uzbudljivim čine promene podloge - posle asfalta na Azurnoj obali i snega u srcu Švedske sledi vožnja po meksičkom makadamu. Leb treba da se iskupi za odustajanje u Karlstadu, a Latvala da pokaže da ume da pobeđuje i bez snega.

Aleksandar Babić petak 29.02. 21:02 Komentara: 2

WTCC '08: Turbodizel protiv ostatka sveta

Prvi vikend meseca marta donosi nam početak novog Svetskog prvenstva turing automobila. Resetujemo brojač, sve vraćamo na početnu tačku, onu u kojoj su teoretski svi jednaki. Glavni junaci dvadesetčetiri ovosezonske trke biće, jasno, vozači, ali u osnovi svega ležaće sukob koncepcija: jedni će do naslova prvaka pokušati da stignu dizel, drugi benzinskim trkačima.

Aleksandar Babić ponedeljak 25.02. 22:43 Komentara: 1

Švedski reli '08: Čas nordijske osvete?

Leb je neverovatan, ali to smo odavno znali. Francuz je peti put u karijeri osvojio Reli Monte Karlo i postao najtrofejniji vozač na ovom klasiku. Seb je izveo uobičajenu predstavu i masakrirao konkurenciju: posle prva dva brzinca imao je prednost od 44,5 sekundi u odnosu na najbliži ne-Sitroen. Ne bi bilo preterano reći da je Monte odlučen još u četvrtak popodne. Razmere terora potvrđuje i specijalni ispit 6. Na distanci od 29,5 kilometara, Seb beži Hirvonenu 10 sekundi, a objavljuje da je čuvao gume od pregrevanja.

Aleksandar Babić četvrtak 7.02. 15:38 Komentara: 2

WRC 2008: Leb vozi za istoriju

Sa startne rampe 76. Relija Monte Karlo Sebastijan Leb startovaće za istoriju. On, Kankunen i Makinen imaju po četiri naslova svetskog prvaka. Samo on i Makinen uspeli su da te titule osvoje u uzastopnim godinama. Ali, niko nije postao svetski WRC šampion pet puta, a takva prilika ukazuje se Francuzu u sezoni koja nam donosi 15 relija, prelazak na kontrolisane Pireli gume i, konačno, porast broja proizvođača-učesnika na četiri.

Aleksandar Babić petak 25.01. 14:52 Komentara: 5

Premijere: Ferari F2008 i Meklaren Mercedes MP4-23

Favoriti su se oglasili prvi. Ferari je svoj automobil za Svetsko prvenstvo Formule 1 2008. predstavio kod kuće, u Maranelu, a šampion sveta Kimi Raikonen isprobao ga je na pisti u Fioranu. I Meklaren Mercedes javnosti je prikazan na domaćem terenu, u Štutgartu. Prva prezentacija imala je nešto radniji karakter, druga za nijansu pompezniji, ali preovlađuje utisak da oba tima punu snagu koncentrišu na bitno, to jest na dva meseca testiranja a potom na sezonu koja predstoji.

Aleksandar Babić četvrtak 10.01. 22:08 Komentara: 3

WTCC = BMW = Endi Priol

"U WTCC-u ništa novo" – tako bi verovatno glasio najkraći raport posle Svetskog prvenstva turističkih automobila 2007. Zaista, ako bismo posmatrali samo imena pobednika – a to su ponovo Endi Priol i BMW – bilo bi isto kao da smo pogledali u prošlu ili pretpriošlu godinu, ili da smo se vratili u 2004, kada su isti čovek i mašina slavili u Evropskom šampionatu. Međutim, u takvoj optici, rizikovali bismo da od drveta ne vidimo šumu i da nam promakne jedna vanredno uzbudljiva i borbi puna WTCC sezona u kojoj je Ševrolet pobeđivao, Seat revolucionisao takmičenje, Alfa izvodila čuda, a BMW na kraju uz obilje sreće ipak poneo krunu najboljeg.

Aleksandar Babić četvrtak 20.12. 20:20 Komentara: 3

F1, Interlagos: odluka pada ovde!

Posle 16 trka, više od 4870 izvezenih kilometara i 996 pređenih krugova, stigli smo i dovde. Rasplet je to kakvom su se mnogi nadali: odluka o svetskom prvaku Formule 1 pašće na poslednjem sezonskom gran priju, na Velikoj nagradi Brazila u Sao Paulu. Prvi put od 1986. u igri za šampionsku krunu u poslednjoj rundi prvenstva nalaze se trojica vozača, a da li će Alonso odbraniti titulu, ili će se Hamilton ili Raikonen upisati u besmrtnike, odlučiće 71 krug, odnosno 305.909 kilometara na Interlagosu.

Aleksandar Babić četvrtak 18.10. 16:59 Komentara: 10

Šangaj: Prva meč lopta za Hamiltona

U nedelju, na stazi Šangaj, na programu je trka za VN Kine, pretposlednja runda Formula 1 šampionata. Posle trke u Japanu, Britanac Luis Hamilton ima 12 bodova prednost u odnosu na timskog kolegu iz Meklarena Fernanda Alonsa i pobedom u Kini bi obezbedio titulu u debitantskoj sezoni. Najavu predstojeće trke pogledajte u tekstu koji je priredio Aleksandar Babić.

Aleksandar Babić petak 5.10. 13:00 Komentara: 14

Spa, povratak trkanju... nadajmo se

Pokušajmo da se vratimo trkanju. Pred nama je Velika nagrada Belgije, poslednja ovosezonska evropska trka. Odlazak u Spa Frankoršamp uvek je prilika za sećanje na "stare dobre dane", povratak u vreme autentičnih trkača visoke sportske i profesionalne etike. Spa se smatra jednom od najkomplikovanijih, ali i najslavnijih i najslikovitijih trkačkih staza na svetu, zato jer je brz, vijugav i prolazi kroz guste borove šume u Ardenima. Ova pista je univerzalno omiljena među navijačima, vozačima i timovima, i tim pre je više nego dobrodošla posle jednogodišnjeg prinudnog odsustva.

Aleksandar Babić subota 15.09. 20:48 Komentara: 1

Dario Frankiti, hrabro škotsko srce

Da je režirano, ne bi moglo da bude ni bolje smišljeno, ni bolje izvedeno. Deveti septembar, poslednja, sedamnaesta trka Indikara sezone 2007. Pozornica: Čikagolend spidvej. Protagonisti su piloti Ganasi i Penske timova, vodeći kvartet gotovo bez pauze čine Kastroneves, Horniš, Dikson i Veldon. Frankiti se vuče oko petog mesta, kolege iz ekipe ne mogu da pomognu: Marko Andreti slupao se još u 28. krugu, Patrikova i Kanan su iza, u najboljem slučaju oko Darija, ne izmešani sa vodećima, ne u poziciji da Skotu Diksonu otmu koji poen.

Aleksandar Babić četvrtak 13.09. 18:27 Komentara: 3

Monca: Ferarijev trenutak istine

Najbrži cirkus na svetu stigao je na mesto gde svoj epitet opravdava više nego igde. Monca je tradicionalni domaćin velikih nagrada Italije i staza koja totalno odudara od modernih pista. Aleksandar Babić predstavlja vam novu etapu u borbi Ferarija, Meklarena i ostalih.

Aleksandar Babić petak 7.09. 14:49 Komentara: 8

F1: Rat zvezda i zvezdica nastavlja se u Istanbulu

Završna trećina F1 sezone započinje Velikom nagradom Turske. Mada se na Istanbul Parku vozi tek treći put, pista na azijskoj strani Bosfora stekla je poštovaoce još na inauguralom gran priju 2005. U naredna dva meseca očekuje nas šest nadmetanja, sezona tek treba da kulminira, a borba za šampionske naslove ogorčena je i na mahove prljava. Meklaren Mercedes sigurno ima bolje karte, ali za Ferari važi samo jedna naredba, ona koju je izdao Luka di Montecemolo: "osvojiti sve trke do kraja sezone".

Aleksandar Babić subota 25.08. 10:39 Komentara: 1

Čempkar 2007: Ne ide po Burdeovom receptu

Scenario je obećavao: s tehničke strane, radikalni rez i prelazak na Panoz šasije. Kalendar proširen na šesnaest trka, sa šest novih staza. Zatim, takmičenje je ponovo dovoljno zdravo da može da razmišlja o pojavljivanju u Evropi – za avgust i septembar su predviđene trke u Asenu i Zolderu, a krajem oktobra Čempkar prvi put odlazi u Kinu. Rezultat zbivanja posle devet nadmetanja u sezoni? Najneizvesnije prvenstvo u poslednje četiri godine.

Aleksandar Babić petak 10.08. 12:58 Komentara: 3

Hungaroring: novi triler ili kao i obično?

Već dve decenije najbliža trka šampionata Formule 1 vozi se 400 kilometara severno od Beograda, a 215 od Subotice. Hungaroring je mesto gde su mnogi srpski ljubitelji najbržeg cirkusa stekli prva iskustva sa staze. Došlo je vreme za izdanje 2007. Velike nagrade Mađarske.

Aleksandar Babić petak 3.08. 16:02 Komentara: 2

F1: Nirburgring za VN Evrope

Drugo polugodište sezone započinje trkom u Ajfel planinama, Velikom nagradom Evrope. Ako današnja gran-pri konfiguracija Nirburgringa nije ni legendarna, ni istorijska, sama lokacija svakako jeste. Prva asocijacija na Ring jeste Nordšlajfe pista, dugačka 20,8 kilometara i "od milošte" prozvana "zeleni pakao". Već i zbog uspomena na slavnu prošlost, Nirburgring je ostao mesto hodočašća za desetine hiljada ljubitelja auto-sporta, koji će ove godine imati priliku da vide čak petoricu nemačkih vozača na domaćoj stazi.

Aleksandar Babić petak 20.07. 15:38 Komentara: 0

F1: Silverston, jedan od klasika

Silverston je dom britanskog auto-sporta, ali i pozornica prve trke u istoriji Svetskog prvenstva Formule 1, vožene 13. maja 1950. U vremenu izumirućih legendarnih i brzih staza, pista u Northemptonširu spada u klasike sa karakterom, kakvi su i Monca i Spa. Ove godine za trku vlada nezapamćeno interesovanje, naravno, zbog Luisa Hamiltona. Tako je u petak, na prvim treninzima zabeležena rekordna poseta: prve treninge posmatralo je 42.000 gledalaca.

Aleksandar Babić subota 7.07. 15:32 Komentara: 7

F1: Manji Kur, svečano zatvaranje

Ponovo smo u Evropi i ovog puta zadržavamo se duže. Velikom nagradom Francuske započinje niz trka na Starom kontinentu, koji će se nakratko prekinuti u Turskoj, pošto je staza s one strane Bosfora, a definitivno završiti tek posle Belgije. Prvenstvo u kategoriji vozača dobija obris internog duela Meklarenovih pilota; konstruktorska titula, po sličnom scenariju, kao da je već rezervisana za "srebrne strele". Oponenti moraju da se prenu: Ferari će, ohrabren testovima u Silverstonu, pokušati da pokaže da ništa nije gotovo. BMW teži da poveća prednost u odnosu na Reno, a francuska ekipa da porazi baš bavarsko-švajcarske konkurente. Ove godine opraštamo se od Manji Kura, svečano zatvaranje može da počne...

Aleksandar Babić subota 30.06. 13:02 Komentara: 0

Le Man '07, finalni bilans

Motori su utihnuli, prašina se slegla, a valjda je i kiša oko Le Mana prestala da pada. Poznati su i heroji i tragičari sedamdeset petog izdanja najbitnije svetske trke izdržljivosti. "Sveti gral" auto-sporta ponovo je otišao Audiju, a njegov TDI agregat dodao je još jedan lovorov venac svojoj impresivnoj zbirci. Pežo je u debitantskoj HDI godini došao do drugog mesta i to je sjajan plasman za prototip koji nikada, ni u simulacijama, nije prešao više od 3.500 kilometara u kontinuitetu.

Aleksandar Babić petak 29.06. 13:21 Komentara: 0

Formula 1, nastavak na Indijanapolisu

Najsnažniji utisak posle Velike nagrade Kanade jeste bolno podsećanje: auto-trke su opasne! Prva pobeda Luisa Hamiltona ostaje donekle u senci horor udesa Roberta Kubice, ali hvala nebesima što se sve ipak srećno završilo. Sada se selimo 1.400 kilometara jugozapadno od Montreala i stižemo na legendarni Indijanapolis. Nadajmo se da su u Kanadi svi naučili svoje lekcije i da ćemo u Americi gledati dobru trku, a ne incidente, drame i haos.

Aleksandar Babić petak 15.06. 22:22 Komentara: 2

Le Man 2007: Dizel duel

Najveća, najslavnija i najnapornija trka izdržljivosti na svetu, legendarna 24 časa Le Mana vozi se sedamdeset peti put. Najduži dan u auto-sportu počinje u subotu, u tri sata popodne. Dvadeset četiri časa kasnije, znaćemo imena pobednika, kao i odgovor na pitanje koje se nameće kao ključno – šta je Pežo kadar da učini u odgovoru na Audijev dizel izazov. 

Aleksandar Babić četvrtak 14.06. 21:40 Komentara: 1

F1 preko Atlantika; prvo Kanada

Posle Španije i Monaka, Formula 1 kreće na severnoameričku turneju. Velike nagrade Kanade i SAD voziće se u rasponu od samo nedelju dana. Domaćin šeste trke Svetskog prvenstva je ulična staza "Žil Vilnev"u Montrealu. Obodren zapanjujuće ubedljivom pobedom u Kneževini, Meklaren prelazi okean nadajući se da neće izgubiti zamah. Ferari na Azurnoj obali ni u jednom trenutku nije bio konkurentan i Skuderija svima duguje revanš. Puku reprizu zbivanja od pre dve sedmice ne treba očekivati; uostalom, Norbert Haug kaže da su početna tri slova jedino što staze Monte Karlo i Montreal imaju zajedničko...

Aleksandar Babić sreda 6.06. 11:07 Komentara: 10

Moto GP: Čime protiv Stounera, Doktore?

Svetski Moto GP šampionat "star je" tek pet trka. U sezoni od osamnaest rundi, to je zaista još uvek rana faza, ali preovlađujući trendovi jasno su uočljivi. U glavnim ulogama nalaze se Kejsi Stouner i Valentino Rosi, Dukati i Jamaha. Progres Suzukija i Kavasakija je uočljiv, stagnacija Honde začuđujuća i bolna. U sukobu Bridžstona i Mišlena, Japanci konačno imaju i gume, i timove, i vozače s kojima mogu do vrha. Godina 2007. opasno miriše na smenu generacija. Pred Gran pri Italije, pozabavićemo se dosad voženim velikim nagradama, ljudima i ekipama u usponu, kao i onima u padu forme.

Aleksandar Babić sreda 30.05. 17:29 Komentara: 18

Monako, dijamant u kruni Formule 1

U šampionatu Formule 1 ima interesantnijih staza, tehnički prohtevnijih i atraktivnijih, a svaka druga je brža. Međutim, nijedna nije ni približno jednako glamurozna kao ona na ulicama Monte Karla. Petu trku u sezoni predstavlja vam Aleksandar Babić.

Aleksandar Babić petak 25.05. 00:16 Komentara: 3

Formula 1 konačno u Evropi

Posle trka u Australiji i Aziji Formula 1 najzad se vraća u Evropu. "Drugi početak" ima perfektan zaplet: u generalnom plasmanu čak trojica vozača dele prvo mesto, a sledeći aspirant na titulu ima samo pet poena manje od njih. Stvari među konstruktorima prilično su jasne: Meklaren i Ferari predstavljaju ligu za sebe, BMW Zauber sledi ih sa sve manje distance. Vodeće ekipe ne uljuljkuju se na lovorikama i spremile su usavršene bolide za trku u Kataloniji, a i oni sporiji podičiće se inovacijama kojima nameravaju da spasu sezonu. Činjenica da je na programu Alonsova "domaća trka" raduje organizatore koji očekuju rasprodate ulaznice i 145.000 gledalaca samo u nedelju.

Aleksandar Babić četvrtak 10.05. 16:39 Komentara: 5

F1: Bahrein, asfaltna oaza

Ako smo između prve i druge trke mogli i da zaboravimo da je šampionat F1 uopšte počeo, tempo je naglo ubrzan - samo sedam dana posle trke u Sepangu 22 vozača boriće se za Veliku nagradu Bahreina. Ekipe su se odmah preselile s kraja na kraj Azije, a Aleksandar Babić najavljuje treću trku sezone.

Aleksandar Babić četvrtak 12.04. 00:43 Komentara: 9

F1: Sepang, runda druga

U Melburnu smo videli kako otprilike stoje stvari. Onda su svi dobili tri nedelje voljno, da bi sredili nedostatke. Bar polovina timova u F1 šampionatu tvrdila je da će za njih sezona početi tek u Maleziji. Pa... došlo je vreme za Sepang.

Aleksandar Babić četvrtak 5.04. 05:50 Komentara: 21

FIA WTCC 2007: "Turisti" startuju u Brazilu

Treće izdanje nove serije Svetskog šampionata turističkih automobila (WTCC) započinje ovog vikenda na stazi Kuritiba u istoimenom brazilskom gradu. Preuzevši i dopunivši vrlo uspešan i uzbudljiv koncept Evropskog turističkog prvenstva, FIA je stvorila takmičenje svetskog statusa, koje se iz godine u godinu proširuje na nove staze i stiže u nove zemlje.

Aleksandar Babić subota 10.03. 12:50 Komentara: 0

Moto GP 2007: Borba na koti 800

U subotu, 10. marta, na stazi pored Dohe u Kataru počeće novi Moto Gran Pri šampionat. Ove sezone dve najvažnije stvari su nove - zapremina motora i branilac šampionskog trona. Kroz najatraktivnije takmičenje motociklista vodi vas Aleksandar Babić

Aleksandar Babić sreda 7.03. 18:56 Komentara: 6

Superbajk 2007: Jedna kruna, pet pretendenata

U subotu, 24. februara, počinje sezona u jednoj od najzanimljivijih disciplina automoto sporta - Svetskom superbajk prvenstvu. Dovoljno je reći da se u tom šampionatu takmiči legendarni Maks Bjađi, da privučemo pažnju ljubitelja mototrka. Kroz kratki kurs istorije, učesnike šampionata i njegovih 13 trka vodi vas, kao i obično, Aleksandar Babić.

Aleksandar Babić četvrtak 22.02. 04:55 Komentara: 4

WRC 2007: Novac ispred kvaliteta

U četvrtak, 18. januara, počinje Svetski reli šampionat za 2007. godinu. Na stazama u i oko Monte Karla voziće se prvo od 16 takmičenja nove sezone. Titulu prvaka brani rekonvalescent Sebastijan Leb, a priču o WRC-u i Raliju Monte Karlo pripremio je Aleksandar Babić.

četvrtak 18.01. 16:58 Komentara: 2

Dakar reli 2007

Nova sezona u motosportu po tradiciji počinje Dakar relijem. Izdanje 29 kreće iz Lisabona u subotu, 6. januara, a na cilj u Dakaru vozači stižu 15 dana kasnije. Kao i cele prošle godine, kroz svet Motosporta vodi vas Aleksandar Babić

petak 5.01. 06:19 Komentara: 3

F1: Interlagos, finale posle finala

Posle uzbudljive sezone i stresnih događaja, jedna trka odlučiće pobednika i novog (starog) prvaka sveta. Fernando Alonsa ima deset bodova prednosti u odnosu na Mihaela Šumahera i za pobedu mu je dovoljno da samo završi trku na stazi Interlagos i "upiše" se u osvajače bodova. Za "Šumija" posao je mnogo teži - do nove titule stiže samo ako uz pobedu njegovog Ferarija - Španac odustane. Kao što ste i navikli, kroz B92 svet F1 vodi vas Aleksandar Babić.

petak 20.10. 19:35 Komentara: 1

F1: Već Suzuka može da presudi

Ako je u maju izgledalo da neizvesnosti u šampionatu Formule 1 neće biti, finiš je najzanimljuiviji u poslednjih nekoliko godina. Dva vodeća vozača u poslednje dve trke ulaze poravnata po broju bodova, a propratnih detalja je mnogo. MSC će u bolidu provesti još samo nekoliko sati, Alonso oko sebe vidi zaveru u kojoj učestvuju tri najjače ekipe šampionata (uključujući i sâm Reno), jer svaka od njih želi njegov poraz ili Mihaelovu pobedu. Kao i uvek, kroz svet F1 vodi vas Aleksandar Babić.

petak 6.10. 11:17 Komentara: 4

Dva razlike u Šangaju

Autodrom u Šangaju smatra se jednim od najimpozantnijih na svetu, zahvaljujući vrhunskoj infrastrukturi i spektakularnim građevinama koje okružuju stazu. To je kolosalan objekat, verovatno i najimpresivniji od svih na kalendaru Formule 1. Očigledan znak ekonomskog uspona države, podignut je i kao referenca za sve buduće slične projekte. Dizajnirana kao staza za novi milenijum, pista u Šangaju bila je i ulaznica Kine u F1 svet, a prva velika nagrada ove zemlje vožena je 2004.

petak 29.09. 11:25 Komentara: 5

Šumijev poslednji krug u Monci?

Evropski deo Svetskog prvenstva Formule 1 završava se nastupajućeg vikenda Velikom nagradom Italije u Monci. Jedinstveni Autodromo Nazionale di Monza, poslednja preživela brza staza na F1 kalendaru i duhovni dom italijanskog auto i moto-sporta, nalazi se u šumovitom Kraljevskom parku, šesnaest kilometara severoistočno od Milana. Za Moncu kažu da ima svoje srce i dušu, što i nije čudno, budući da je gotovo sinonim za Formulu 1 i da pamti duele Karačole i Nuvolarija, Askarija i Fanđa, Klarka i Hila, Pikea i Prosta, Sene i Mensela...

subota 9.09. 11:59 Komentara: 5

Istanbul, runda četrnaesta

Vrelo leto lagano prolazi a sezona Formule 1 približava se finišu. Ako je u jednom trenutku izgledalo da je prvak poznat, sve se izmenilo u vrelini juna i jula, pa sad očekujemo trku Fernanda i Mihaela do samog kraja. A prva od preostalih etapa trke za 2006. vozi se u Istanbulu. Ponovo za vas piše Aleksandar Babić.

petak 25.08. 01:38 Komentara: 4

Vodič kroz Hungaroring: "ulična trka u prirodi"

Mađarski gran pri odavno je ubeležen u istoriju Formule 1, zato što je bio prvi iza "gvozdene zavese". U dve decenije njegovog održavanja, svet se izmenio do neprepoznatljivosti, ali ne i Hungaroring. Na njemu su trke po pravilu monotone za gledanje, ali ove godine organizatori ponovo imaju sreće, jer će rezultat kapitalno uticati na ishod prvenstva, a duel Alonso-Šumaher približava se tački usijanja.

petak 4.08. 02:13 Komentara: 0

Hokenhajm: Okršaj na Šumaherovom terenu

Velika nagrada Nemačke, trideseta koja se vozi na Hokenhajmu, uvodi nas u odlučujuću fazu ovogodišnjeg prvenstva Formule 1. Ferari i Šumaher su u usponu forme, Alonsova prednost je solidna, ali nedovoljna da bi Španac smeo sebi da dozvoli gubitak bodova u trkama koje dolaze. Priliku da se revanšira za poraz u Francuskoj Fernando ima već ovog vikenda, u šumama Baden-Virtemberga, gde će ga dočekati preko 100.000 pretežno Šumaherovih navijača. A njihov favorit je izuzetno borbeno raspoložen...

četvrtak 27.07. 18:59 Komentara: 2

F1 na Indiju: Povratak na "mesto zločina"

Samo sedam dana posle trke u Montrealu nastavlja se šampionat F1. Vozači su se spustili ka jugu i stigli u Indijanapolis, mesto najčuvenije američke trke, i mesto poslednjeg uspeha srpskih košarkaških vanzemaljaca. Fudbalski šampionat sveta približava se kraju, a pažnja čovečanstva polako se vraća ostalim sportskim aktivnostima. Kroz gostovanje Formule 1 na Indiju vodi vas Aleksandar Babić.

petak 30.06. 22:33 Komentara: 4

F1: dupli program preko Atlantika

Posle pet evropskih trka u nizu , Formula 1 prelazi okean . Kanadskim gran prijem završiće se polusezona, a samo sedam dana kasnije, na Indijanapolisu ulazimo u drugo "polugodište". Reno u Montreal dolazi kao veliki favorit, a francuska ekipa na ovoj stazi ima i neraščišćene prošlogodišnje račune. S druge strane, staza "Žil Vilnev" dokazano leži i Ferariju, i Mihaelu Šumaheru, jer je na njoj pobeđivao čak sedam puta. Pošto je Meklaren drugi najuspešniji tim u Kanadi, ovaj vikend mogao bi da nam donese borbu visokog kvaliteta.

petak 23.06. 10:59 Komentara: 2

Le Man 2006: David protiv Golijata

Kalendar je hteo da tri trke koje se smatraju najvećim u automobilskom sportu ove godine budu održane u razmaku od svega tri sedmice. Velika nagrada Monaka i Indi 500 nalaze se iza nas, a poslednja ovogodišnja legenda na programu je 17. i 18. juna. U dolini Loare, na stazi La Sarthe po 74. put vozi se najveća trka izdržljivosti na svetu – 24 časa Le Mana.

četvrtak 15.06. 18:53 Komentara: 2

Silverston: Formula se vraća kući

Možda je cela planeta trenutno totalno zaokupljena fudbalom, ali to ne znači da će se ostali sportisti zavaliti u fotelju i gledati borbu za pehar FIFA. Naprotiv, takmičenja u Formuli 1 se nastavljaju već ovog vikenda, kada najbolji vozači na svetu dolaze u Silverstoun, gde će se boriti za Gran pri Velike Britanije. Za trku u Silverstounu, kao i uvek, sprema vas Aleksandar Babić.

petak 9.06. 19:14 Komentara: 1

Rulet Monte Karlo - crveno ili žuto

Već više od pet i po decenija šampionat Formule 1 donosi planeti jedinstveno uzbuđenje. Za to vreme, jedna trka drugačija je od svih ostalih. Velika nagrada Monaka vozi se uskim ulicama Monte Karla, dok vozači prolaze pored najskuplje evropske marine, kroz legendarni tunel, između palmi i elitnih hotela. Monte Karlo 2006 vozi se tokom vikenda koji je pred nama, za uzbuđenja na ulicama Kneževine priprema vas Aleksandar Babić.

petak 26.05. 04:32 Komentara: 8

Indi 500: poreklo, istorija, tradicija

Ako se približava kraj maja znači da je došlo vreme za Indi 500, a ako se vozi Indi 500, onda je to najveći trkački spektakl na svetu. Ova logika decenijama je bila aksiom američkog auto-sporta. Uprkos tome što su se tokom poslednje decenije pojavili konkurenti - Champcar i IRL - Indi 500 ipak nije u potpunosti izgubio svoju magiju. Uoči još uvek velike trke, jedan njen deo pokušaće da vam približi Aleksandar Babić.

petak 26.05. 02:27 Komentara: 3

Sledeća stanica: Barselona!

Šampionat Formule 1 ubrzava se u Evropi. Ako su od Australije do Imole prošle tri nedelje, Nirburgring i Barselonu deli samo sedam dana. Timovi jedva da su stigli da provere najbitnije detalje, a već u nedelju vozi se trka za Veliku nagradu Španije. Kroz stazu Circuit de Catalunya vodi vas, kao i do sada, Aleksandar Babić.

četvrtak 11.05. 01:55 Komentara: 0

Traži se gospodar Ringa

Peta trka sezone Formule 1 vozi se na legendarnoj stazi u šumama nemačkog Ajfela. Nirburgring iza sebe ima gotovo osam decenija tradicije, a u nedelju, 7. maja, jedanaesti put će ugostiti takmičare na Velikoj nagradi Evrope. Početak nove sezone obećao je interesantniju borbu nego prošle godine, Aleksandar Babić piše šta je iza nas i šta da očekujemo na Ringu.

petak 5.05. 04:47 Komentara: 6

F1 u retrovizoru: Reno kao rebus

Sezonu Formule 1 možete gledati na TV B92, a istovremeno na našem sajtu možete pratiti sva zbivanja vezana za najbrži cirkus na planeti. Nekoliko dana pred svaku trku naš ekspert za auto-moto sport Aleksandar Babić najaviće u svom Dnevniku šta možete očekivati od petka do nedelje na stazama F1 šampionata. Dobro došli u Evropu, na redu je Imola!

sreda 19.04. 21:58 Komentara: 4

Maks Bijađi: Pad "Rimskog imperatora"

Po dve trke Moto GP i Svetskog superbajk šampionata već su za nama. Uzbudljiva dešavanja na stazi u drugi plan su bacila činjenicu da među učesnicima ovih takmičenja nema Maksa Bijađija, tridesetčetvorogodišnjeg "Rimskog imperatora". Prognan iz Moto gran prija, Rimljanin nije uspeo da obezbedi angažman ni u "drugoj najboljoj" seriji, Superbajku. Ovo je priča o tome kako je, ponajviše sopstvenom krivicom, jedan od najpopularnijih i još uvek najboljih vozača današnjice oteran u prevremenu, nadajmo se i privremenu penziju.

ponedeljak 17.04. 01:52 Komentara: 19

Moto GP 2006: Svi protiv "Doktora"

Ovog vikenda startuje i elita na dva točka: u Španiji počinje Svetski šampionat u motociklizmu. Herez, grad u Andaluziji i domaćin prve trke, poznat je po šeriju i dresiranim rasnim konjima, ali će od 24. do 26. marta tamo na ceni biti konjske snage druge vrste. 27 krugova na 4,423 kilometra dugačkoj pisti biće prvo odmeravanje snaga u prvenstvu koje obuhvata 17 rundi u 15 zemalja na četiri kontinenta i ima publiku od oko dva miliona gledalaca. Kroz sezonu 2006 vodi vas Aleksandar Babić.

četvrtak 23.03. 13:20 Komentara: 3

WRC 2006: Dobro došli u sezonu tranzicije!

Nova sezona u Svetskom reli šampionatu počela je 20. januara u Monte Karlu, a već je prvi dan najavio izuzetno zanaimljivo takmičenje. Promena je mnogo, veliki proizvođači povukli su svoje fabričke timove iz šampionata, a njihovo mesto popunile su privatne ekipe. Kako će to uticati na WRC i šta nas očekuje u narednih deset meseci objašnjava Aleksandar Babić.

nedelja 22.01. 02:22 Komentara: 3

AUDI R10: Turbodizel za „24 časa Le Mana“

Sredinom decembra prošle godine, Audi je u Parizu predstavio svoj novi prototip R10, namenjen takmičenijima u trkama izdržljivosti, i  pokazao da je korak ispred konkurencije: izumitelj TDI-ja, turbo dizela sa direktnim ubrizgavanjem, biće prvi svetski proizvođač automobila koji će se na čuvenoj trci 24 časa Le Mana boriti za pobedu u apsolutnoj kategoriji sa dizel motorom.

nedelja 15.01. 01:49 Komentara: 4

Folksvagen Tuareg na Dakaru 2006.

Poslednjeg dana 2005. godine startuje novo izdanje najpoznatijeg relija na planeti, takmičenja koje nosi naziv Dakar 2006. Više od dve nedelje hiljade ljudi kretaće se preko Pirinejskog poluostrva i severozapadne Afrike do cilja u glavnom gradu Senegala. Posle velikog uspeha ženske posade Klajnšmit - Pons na prošlom Dakaru, Folksvagen u novo takmičenje ulazi ambicioznije nego ikad. Priču o najzahtevnijem kros-kantri reliju na svetu za B92 pripremio je Aleksandar Babić.

sreda 28.12. 02:32 Komentara: 4

Ričard Berns 1971-2005

Automobilizam je u petak ostao bez jedne od najvećih zvezda, kada je reli vozač Ričard Berns umro od raka. Priču o jedinom Englezu koji je osvojio WRC titulu za B92 napisao je Aleksandar Babić.

sreda 30.11. 00:48 Komentara: 24