Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.06.2018.

14:00

Hrvati napuštaju grad, Srbi stižu, Albanaca za sada nema

"Seoba Srba" u Kalinjingrad je zvanično počela, a navijači u većim grupama počeli su da pristižu u grad na obali Baltičkog mora već početkom nedelje, zapravo odmah po završetku prve utakmice koju je Srbija odigrala u Samari.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvati napuštaju grad, Srbi stižu, Albanaca za sada nema
Foto/ B92/ŽB

Doduše, Fan fest, mesto okupljanja navijača, bio je juče kada smo ga posetili prilično pust, ali zato su po gradu mogli da se sretnu gosti iz Beograda, Kanade, Pančeva, Trstenika, Trebinja...

Serafim je sa Kosova i Metohije, radi već godinu dana u Kalinjingradu, a u goste su mu došli rođaci i prijatelji iz Beograda.

"Došli smo kolima, put je bio 'kratak', oko 1.600 kilometara, 'kratak' ali uzbudljiv. Išli smo preko Budimpešte, Krakov, Varšava, Gdanjsk i na kraju Kalinjingrad. Očekujemo da u petak pobedimo i da stignemo do polufinala. Nadamo se da će biti 3:1, a golove će dati Kolarov i Mitrović dva. Da nadoknadi one šanse iz meča s Kostarikom", optimista je Dragan iz Beograda.

Serafim kaže da su Rusi, bar što se Srba tiče, dobri domaćini.

"Izuteni su domaćini. Svim srcem navijaju za nas. Verujem da će u Kalinjingradu biti 15.000 Srba, obećao sam im to".

U gradu je mirno, navijače iz Švajcarske nismo sreli, iako smo se dobro napešačili u nadi da ćemo naiđi bar na nekoga. Od albanskih navijača, ili navijača takozvanog Kosova, takođe nije bilo ni traga. Što ne znači da neće doći narednih dana, kao što je bio slučaj sa Srbima u Samari.

Grad su napustili i Hrvati, a tokom šetnje naišli smo samo na jednu grupu Engleza. Grad je, inače, pun policije, mere bezbednosti su na izuzetno viskom nivou, što je na svojoj koži osetio i jedan naš kolega, koji palio i gasio sve uređaje koje su mu bili u torbi bar jedno desetak minuta, jer je poneo eksternu bateriju za telefon. Previše kablova u jednom rancu nije se svidelo policajcima.

Mnogo je i policajaca u civilu, tako da ako neko u alkoholisanom stanju počne da diže temperaturu, odmah mu priđu i dobije „tiket", koje Rusi čak i kad su dobro pijani potpisuju bez pogovora.

Olakšavajuća okolnost je možda ta što su i u Samari i u Kalinjingradu igrale ekipe koje nemaju suprotstavljene, ili previše agresivne navijače.

Na kraju dana sreli smo Dimitrija, čoveka iz Tomska koji je došao u Kalinjigrad da bodri Srbiju.

"Zašto Srbiju, juče ti je igrala Rusija, zašto Rusiju nisi gledao", pitamo Dimitrija.

"Volim Srbiju, bio sam u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Andrićgradu. Kusturica, pljeskavica, ćevapčići, panjimaješ..."

"Da, da. Ja panjimaju..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve