Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.07.2018.

22:10

Rasizam "pobedio" – Ezil zauvek skinuo dres Nemačke

Fudbaler Arsenala Mesut Ezil saopštio je da se povlači iz reprezentacije Nemačke.

Izvor: B92

Autor:B92

Rasizam
Foto: Getty images

"Teška srca i posle mnogo razmišljanja odlučio sam da više neću igrati za reprezentaciju Nemačke, sve dok budem osećao rasnu mržnju i nepoštovanje", naveo je Ezil u saopštenju.

Ezil je istakao da mu je bilo teško da donese odluku o napuštanju nacionalnog tima.

"Nekada sam nosio dres Nemačke s velikim ponosom i uzbuđenjem, ali više ne. Bilo je izuzetno teško doneti ovu odluku, jer sam oduvek davao sve za svoje saigrače, trenere i dobre ljude u Nemačkoj", rekao je Ezil.

"Ali kada visoki funkcioneri Fudbalskog saveza postupaju prema meni kao što postupaju, kada ne poštuju moje turske korene i sebično me koriste u političku propagandu onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne sme biti prihvaćen".

Ezil se našao na meti kritika u Nemačkoj nakon što se slikao s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. On je pokušao da opravda svoju odluku, istakavši da ta fotografija nema nikakve veze s politikom.

Pročitajte još Ezil: Fotografija sa Erdoganom nema veze s politikom

On se u maju slikao sa Erdoganom, usred predsedničke kampanje u Turskoj. Takođe, isto je učinio i njegov saigrač iz nemačke reprezentacije Ilkaj Gindoan, koji se, za razliku od Ezila, distancirao od eventualnih veza s turskim predsednikom.

Posle kritika u Nemačkoj, Ezil je rekao da više neće razgovarati s medijima, a stručni štab reprezentacije mu je dozvolio da dan pre početka Svetskog prvenstva ne prisustvuje danu sa medijima, kada su igrači razgovarali s novinarima.

Pojedini političari u Nemačkoj doveli su u pitanje lojalnost Ezila i Gindoana i sugerisali da bi trebalo da budu izbačeni iz reprezentacije.

Nemačka je branila titulu na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali je takmičenje završila u grupnoj fazi sa pobedom i dva poraza.

Brojni stručnjaci i mediji u Nemačkoj smatraju da je učešće Ezila u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu najveća greška selektora Joahima Leva.

Pročitajte još Ezil: Imam i tursko i nemačko srce

Mesut ezil (29) je za nacionalni tim Nemačke odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola, uz 40 asistencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve