Nova vest
Fudbal

Nedelja, 15.07.2018.

15:00

Tužan kraj hrvatskog sna – Francuska je prvak sveta!

Reprezentacija Francuske postala je novi šampion sveta pošto je u spektakularnom finalu Mundijala u Rusiji porazila Hrvatsku – 4:2 (2:1).

Izvor:

Autor:

Tužan kraj hrvatskog sna – Francuska je prvak sveta!
Getty Images

Gledali smo zaista spektakularan duel pred 78.000 gledalaca na stadionu Lužnjiki, uz čak šest golova, autogol, upotrebu VAR tehnologije, penal, nekoliko spornih i kontroverznih situacija, a svaki ljubitelj fudbala mogao je apsolutno da uživa.

Na kraju, 'Galski petlovi' su bolje iskoristili svoje šanse i, uz dozu sreće, u svom trećem finalu svetskih prvenstava stigli do druge titule, prve posle tačno dve decenije.

S druge strane, 'Vatreni' su stali na korak do sna, ali su uspeli da naprave novi najbolji rezultat u istoriji, nadmašivši učinak sa spomenutog Mundijala iz Francuske '98, kada su ih upravo domaćini zaustavili u polufinalu, pa su morali da se zadovolje bronzom.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minutu, izjednačio je Ivan Perišić sjajnim udarcem tačno deset kasnije, ali je onda – posle igre rukom Perišića i gledanja snimka – Antoan Grizman sa bele tačke vratio prednost na stranu svog tima.

Bili su Hrvati bolji tokom većeg dela susreta, imali su i veći posed (61-39) i veći broj šuteva (15-9), ali ih je previše otvorena i ofanzivna igra skupo koštala. Pol Pogba prvi koristi ogroman prostor i posle kontre u 59. minutu povećava na 3:1, da bi Mbape u 65. i definitivno otklonio sve dileme oko novog vladara planete.

Sve što je Hrvatska uspela da uradi bio je još jedan počasni pogodak preko Mandžukića, posle neverovatnog kiksa Iga Lorisa, koji ipak nije upropastio sve što su njegovi saigrači do tada uradili i veliko slavlje moglo je da počne!

Hrvatska je daleko konkretnije otvorila meč i već u uvodnih desetak minuta nagovestila da neće čekati rivala, već da će želeti da sama odlučuje o svojoj sudbini. Uglavnom su pretili preko krila, najviše se isticao Perišić, ali je odbrana 'Petlova' takođe dobro odrađivala posao i pravih uzbuđenja nije bilo.

Istovremeno, Francuska nikako nije uspevala da se oslobodi pritiska i barem prebaci težište igre na sredinu terena, odnosno tako pokuša da preuzme inicijativu i dođe u situaciju da uopšte zapreti golu Subašića.

Međutim, sve se dijametralno promenilo u 19. minutu posle faula Marcela Brozovića na nešto više od 25 metara od gola, iskosa. Grizman je poslao oštru loptu, a Mandžukić je skrenuo glavom u sopstvenu mrežu. Iako je delovalo, ofsajda nije bilo.

Nisu 'Vatreni' menjali pristup ni posle šokantno primljenog pogotka, a sveukupan pristup najvećem meču na svetu isplatio im se tačno deset minuta kasnije. Posle gotovo identičnog faula N'Golo Kantea na distanci, Luka Modrić šalje visok centaršut, lopta biva vraćena na penal, Domagoj Vida je odlaže do Perišića – koji fenomenalnim udarcem sa ivice šesnaesterca pogađa dalju 'malu mrežicu'.

To im je samo povratilo samopouzdanje i ataci u talasima su se nastavili. Ali, ponovo jedan nesrećan potez u 38. minutu iz korena menja njihove planove.

Mbape je gađao prvu stativu iz kornera, Samjuel Umtiti nije uspeo da zahvati loptu kao u polufinalu protiv Belgije, kada je doneo trijumf, ali je ona pogodila Perišiča u ruku.

Nestor Pitana je odmah pokazao na novi udarac iz ugla, ali je onda reagovao VAR studio. Argentinski arbitar proverio je snimak, dugo se dvoumio i na kraju odlučio da pokaže na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Grizman i rutinski poslao loptu u jednu, a Subašića u drugu stranu – što je ujedno bio i prvi udarac Francuske od početka meča!

I do kraja prvog dela igre gledali smo isključivo napade Hrvata, ali bez previše uspeha, pa su Francuzi sa prednošću otišli na odmor.

Opet, ni početak drugog dela nije se previše razlikovao od samog starta susreta, nastavili su se napadi 'Vatrenih', dok su 'Trikolori' odlučili da se povuku i čekaju šansu iz kontre. Sada se njima isplatila zamisao jer ono što nije uspeo Mbape – jeste Pogba, nekoliko napada kasnije.

Jesu Hrvati u prvi mah zaustavili, tj. usporili brz kontranapad rivala, ali nisu mogli da oktlone opasnost. Grizman je primirio loptu i vratio je do veziste Mančester Junajteda, ovom su prvi udarac izblokirali, međutim – već kod sledećeg, slabijom levom nogom, mogli su samo da isprate kako ona završava u mreži.

Od tog trenutka Hrvatska je praktično krenula na sve ili ništa, želeći da što pre smanji zaostatak i pokuša da se nekako vrati. Na njihovu žalost, tačku na sva nadanja stavlja tek drugi tinejdžer strelac u finalima Mundijala.

Lukas Ernandes je odlično probio po levom boku, sačuvao posed pored nekoliko čuvara i zatim idealno uposlio napadača Pari Sen Žermena, najboljeg mladog igrača turnira, a on prevario Vidu, kao i bivšeg saigrača na golu, i precizinim udarcem po zemlji pogodio donji desni ugao.

Tračak nade za Hrvatsku pojavio se nedugo zatim, posle neshvatljive odluke Lorisa da ne ispuca loptu, u napadu koji nije predstavljao nikakvu opasnost po njegovu mrežu.

Imao je sve vreme ovog sveta, da je pošalje daleko od sebe ili je prebaci na drugu stranu terena, ali je on odlučio da je vrati Umtitiju – što je prozreo Mandžukić, postavio nogu, a ona se odbila u gol.

Pokušavali su 'Vatreni' do samog kraja, i preko krila i sa distance i posle prekida... Nisu ipak mogli do još jednog pogotka i totalne drame u poslednjih nekoliko minuta igre. Francuzi su stali na loptu, trošili vreme svakom i potpuno zasluženo po treći put u istoriji postali najbolja reprezentacija na planeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1532 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d