Nova vest
Fudbal

Petak, 06.07.2018.

08:30

"Huligani" zauzeli muzej u Moskvi

Na Svetsko prvenstvo u Rusiju je došlo izgleda probrano društvo iz celog sveta. Neke stvari se, doduše, nisu promenile ni na Mundijalu 2018, pivo se dovozi u šleperima na lokacije gde se okupljaju navijači, ali nekih promena, ipak, ima.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: B92/Žikica Baboviæ

Iako su u Moskvi pravi hit pesme engleskih navijača „don't take me home, please don't take me home, I just don't wanna go to work, I wanna stay here and drink all the beer", kao i „...drinking all the vodka...", Televizija „Moskva 24" je saopštila zanimljive podatke. Od kako je počelo Svetsko prvenstvo u Rusiji prihod muzeja se uvećao za 91 odsto (najveći udeo ima Kremlj, u blizini kojeg je fan zona), krstarenje rekom Moskvom beleži rast od 36 odsto, Filharmonija je u plusu 58 odsto, Veliki moskovski cirkus 25 posto... Zanimljivo je da je dostava hrane zabeležila pad od 14 odsto.

Navijače, dakle, u Moskvi ne zanima samo fudbal i pivo, već eto i kultura. Jedno od mesta koje žele da posete, uz Kramlj naravno, jeste Tretjakovska galerija, poznata kao hram ruskog slikarstva. Galerija je dobila ime po braći Pavlu Mihajloviču i Sergeju Mihajloviči Tretjakovu, koji su svoje zbirke slika poklonili Moskvi 1892. godine i otvorili ih za javnost.

Prve slike Pavle je otkupio 1856, pa se ta godina vodi kao godina osnivanja galerije. Fond muzeja se konstantno uvećava jer se otkupljuju slike, grafike i skulpture najboljih ruskih umetnika. Ovde, na jednom mestu, okupljena su vrhunska dela zlatnog doba ruskog slikarstva. Tu je i kolekcija staroruske umetnosti i ikona, verovatno najbolja na svetu.

Ko očekuje da u galeriji vidi dela Pikasa ili Dalija, uzalud dolazi, ali bez sumnje će ga bez daha ostaviti i radovi Isaka Levitana, Ivana Šiškina, Mihaila Vrubelja, Ivana Kramskoja, Ilje Rjepina, Valentina Serova, Vasilija Perova, Ivana Ajvazovskog...

U galeriji ima preko 130.000 eksponata, u njima su juče uživali navijači iz Kolumbije, Japana, Brazila, Argentine, Engleske, a ako niste imali priliku da posetiti ovaj muzej, evo prilike da pogledate delić atmosfere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve