Nova vest
Fudbal

Sreda, 04.07.2018.

14:00

Da li ste smeli da stavite pare...?

Poznati su svi parovi četvrfinala Svetskog prvenstva i sinoć smo saznali da će Engleska, Švedska, Rusija ili Hrvatska sigurno igrati u finalu.

Izvor: B92

Autor:B92

Da li ste smeli da stavite pare...?
Foto: Getty images

Ove četiri reprezentacije nalaze se, naime, u istoj polovini kostura i jedna će logično imati priliku da se bori za pehar.

Na ovom putu, da su favoriti igrali po planu, trebalo je da se nađu Nemačka, Španija i Argentina, međutim, „Panceri" nisu prošli grupu, „Gaučosi" su prepustili Hrvatima prvo mesto i otišli kao drugoplasirani na Francusku, dok su Španci eliminisani od Rusa u osmini finala posle izvođenja penala.

U drugoj polovini kostura biće džumbus, a za mesto u finalu boriće se Brazil, Francuska, Belgija i Urugvaj.

Pre početka šampionata najozbiljniji kandidati za titulu bili su Nemaci i Brazilci, iza njih su bili Francuska, Španija, Argentina i Belgija, a među prvih deset bili su još Engleska, Portugalija, Hrvatska i Rusija. Prvi sledeći je bio Urugvaj, dok je Švedska dobijala malo veće šanse od Srbije da osvoji Svetsko prvenstvo.

Ali, u fudbalu, naročito u ovom koji gledamo u Rusiji, brojevi ne znače mnogo.

Upravo su Šveđani i Hrvati ostavili u Rusiji bolji utisak od mnogih favorita i ovo što su uradili nije slučajno. Švedska nema dugačke serije pobeda ili utakmica bez poraza, ali kada je važno kada treba da dobije meč, onda igra borbeno i gotovo bez greške.

Tako su u osmini finala potpuno neutralisali Švajcarce, koje Srbija, na primer, nije znala, pre toga su iz grupe F izašli kao prvoplasirani, ispred Nemačke i Meksika, a još pre toga u dvomeču baraža eliminisali su Italijane (0:0, 1:0) i ostavili ih bez Mundijala prvi put posle 60 godina.

Hrvati su pokazli klasu, Luku Modrića i Ivana Rakitića mnogo su svrstali u najboljih 11 prvog kruga Svetskog prvenstva, a jedini trenutak slabosti bila je možda utakmica osmine finala protiv Danske. I Danci su pokazali da imaju veliko srce i ne bi bilo nezasluženi ni da su oni prošli dalje.

Ali nisu, prošao je tim koji je čini se u grupnoj fazi takmičenja ostavio najjači utisak uz Brazil, naročito zbog pobede nad Argentinom (3:0), ali i generalno zbog tri pobede u grupi uz samo jedan primljen gol.

Ne sviđa mi se mnogo fudbal koji igraju Englezi, pa je možda subjektivan utisak da su se promuvali do četvrtfinala. Pobedili su u grupi Tunis u 91. minutu (2:1), razbili su Panamu (6:1), izgubili od Belgije (0:1), na penale prošli Kolumbijce. Neubedljivo, na remplovanje, ali sada je sve moguće.

Isto važi i za domaćina Rusiju. „Zbornaja komanda" je otišla u četvrtfinale iako je protiv Španije jednom šutnula u okvir gola. Bukvalno jednom. Dodajte tome još i podatak da je Španija imala posed lopte 75:25, i da je imala 1137 pasova, dok su Rusi imali samo 284...

Kvalitet, znanje i sreća su formirali parove četvrtfinala, borbe počinju u petak, a parovi su: Urugvaj – Francuska (16), Brazil – Belgija (20), Švedska – Engleska (subota, 16), Rusija – Hrvatska (subota, 20).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve