Nova vest
Fudbal

Utorak, 03.07.2018.

09:27

Šveđani brinu zbog kapitena, Švajcarci desetkovani u odbrani

Možda nije derbi, ali duel Švedske i Švajcarske (utorak, 16h) bi mogao da bude jedan od interesantnijih mečeva osmine finala Svetskog prvenstva.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Šveđani brinu zbog  kapitena, Švajcarci desetkovani u odbrani
Foto: Getty images

Oba tima su nadmašila očekivanja koja je javnost imala od njih pred Mundijal, posebno Šveđani koji su osvojili Grupi F ispred Meksika, Južne Koreje i branioca titule Nemačke.

S druge strane, Švajcarci su pokazali koliko su bitni kontinuitet i trener koji su bili presudni u ključnom meču grupne faze sa Srbijom (preokret na 2:1) za drugo mesto u Grupi E.

Pobeda Švedske nosi kvotu 3,00, a Švajcarske 2,75, što znači da nas čeka vrlo izjednačen meč, pa je možda iks s kvotom 2,95 pravi izbor. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Švedska - Švajcarska.

Dva tima imaju dugu istoriju međusobnih susreta, ali su poslednji put vodili borbu u prijateljskom meču 2002. u kojem je bilo 1:1.

Četiri puta su se sastajali na evropskim prvenstvima u kojima oba tima imaju po pobedu, dok su Šveđani "vode" u mundijalskim suradima 3-2.

Uoči duela na Krestovski stadionu u Sankt Peterburgu oba tima imaju kadrovskih problema, Švajcarci nešto većih od Šveđana.

"Vikinzi" ne mogu da računaju na sjajnog vezistu Sebastijana Larsona, dok bi kapiten Andreas Grankvist mogao da bude dekoncentrisan dok čeka vesti od kuće gde mu se žena porađa.

S druge strane, Švajcarci ne mogu da računaju na polovinu svoje standardne odbrane jer su Fabijan Šar i Štefan Lihtštajner suspendovani.

Oba tima se bore i protiv tradicije – Šveđani 24 godine nisu postigli gol u nokaut fazi Svetskog prvenstva, a Švajcarci još duže – od 1954.

Jedno je sigurno, favorita u ovom meču nema, oba tima imaju realne šanse da se nađu među osam najboljih selekcija sveta.

Pročitajte još Dok se Hames muči, Kejn puca od snage, ali penali more Engleze

Švajcarci u meč ulaze kao šesti tim na FIFA rang listi, najbolje plasirana selekcija od svih drugoplasiranih timova iz grupne faze.

S druge strane, Šveđani su svakako osokoljeni ubedljivom pobedom nad Meksikom od 3:0 u presudnom meču za plasman u osminu finala, što im je bila najubedljivija pobeda na SP još od 1994. i SAD gde su na kraju bili treći.

Bolji iz ovog meča će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom duela između Engleske i Kolumbije (20h).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve