Nova vest
Fudbal

Subota, 16.06.2018.

14:45

Mesi tragičar – 'Vikinzi' otkinuli bod Argentini!

Reprezentacija Islanda napravila je prvo veliko iznenađenje na Svetskom prvenstvu remiziravši sa favorizovanom Argentinom u meču prvog kola grupe D – 1:1 (1:1).

Izvor:

Autor:

Mesi tragičar – 'Vikinzi' otkinuli bod Argentini!
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

'Gaučosi' su vodili, napadali tokom gotovo celog meča, imali tri i po puta više dodavanja od rivala, ali su 'Vikinzi' uspeli najpre da izjednače, a potom i da se junački odbrane za, može se reći, i zaslužen bod.

Ipak, tragičar susreta je svakako kapiten i najbolji igrač Argentine Lionel Mesi, kome je neverovatni Henes Haldorson u 64. minutu odbranio penal i tako samo potvrdio svoju fascinantnu partiju, odnosno titulu najboljeg pojedinca susreta.

Pre svega, gotovo neverovatno zvuči podatak da je ekipa Horhea Sampaolija imala čak 752 pâsa, od čega 674 tačna, naspram samo 208 upućenih od strane Islanđana (132 tačna), ali ni to nije bio garant trijumfa, šta više – mogli su i Ostrvljani do sva tri boda.

Argentinci su dominirali od početka do starta, pokušavali su napadima u talasima da probiju besprekoran blok rivala, koji se majstorski branio sve vreme, iako je malo nedostajalo da zbog grublje igre arbitar Šimon Marčinjak dopusti totalnu anarhiju na terenu.

Igrao se 19. minut kada je Serhio Aguero nizom majsorskih poteza doneo prednost svom timu. Kun je, kao na popularnom 'petoparcu', pošto je u visini penala okrenut leđima dobio loptu, već prilikom prijema napravio ključan potez i potom loptu levom nogom zakucao pod prečku za rano vođstvo Argentine.

Međutim, kao i u Francuskoj pre dve godine, 'Vikinzi' još jednom pokazuju kakav im je mentalni sklop i već kroz pet minuta odgovaraju, pokazavši da će Argentina i Sampaoli najveću muku mučiti upravo sa zadnjom linijom.

Jer, ponovo je lopta predugo kružila kroz i oko kaznenog prostora, Vili Kabaljero je samo odbio centaršut Gilfija Sigurdsona, a Alfed Finbogason natrčao na odbitak i poslao ga u praznu mrežu.

Pored promašenog penala kapitena Barselone, dugo će se pričati i o odluci poljskog arbitra da ne pokaže na belu tačku pošto je lopta, i više nego očigledno, pogodila Sigurdsona u ruku na putu ka petercu. Marčinjak je je samo odmahnuo rukom, smatrajući da namere nije bilo, odbijajući čak i da se konsultuje sa sistemom video provere VAR.

To ipak nije bilo poslednje uzbuđenje u prvom poluvremenu jer odbrana Južnoamerikanaca još jednom 'škripi' posle kontre, ali Sigurdson ne šalje loptu u okvir iz dobre pozicije.

Argentinci su nastavili tamo gde su stali, napadali su od starta nastavka, izvodili korner za kornerom, pokušavali prodorima sa bokova, kroz sredinu, ali jednostavno nisu mogli da 'dišu' pored rastrčalih i ratobornih Islanđana.

Osim penala, kada je izvanredno sačekao i pročitao Mesija, čuvar mreže danskog Randersa istakao se i sa još nekoliko odličnih intervencija, a posebno je bila impresivna ona u poslednjim minuta meča – kada je, u poslednji čas, skenuo centaršut u korner i najavio veliko slavlje i sada već prepozn

Drugi meč grupe D igraju Hrvatska i Nigerija od 21 čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

537 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve