Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva!

Fudbaleri Hrvatske napravili su nezamisliv uspeh i plasirali se u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, pobedom nad Engleskom sa 2:1 posle produžetaka.

Live blog utakmice Hrvatska – Engleska možete pogledati OVDE.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

19:00

Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva!
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Hrvati su napravili najveći uspeh u istoriji i prvi put došli u borbu za najveći trofej u svetu fudbala, a to su učinili posle preokreta jer su gubili od rane faze utakmice.

Strelac pobedonosnog gola bio je Mario Mandžukić u 109. minutu i na taj način je sprečio da treći uzastopni susret odlučuju penalima.

’Vatreni’ su tako nadmašili rezultat generacije iz 1998. i u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu će se na istom mestu, na stadionu ’Lužnjiki’, sa Francuskom boriti za "Boginju".

Dan ranije, od 16 časova, u utešnom duelu za treće mesto igraće Belgija i Engleska koje su već odmerile snage u grupnoj fazi.
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Duel u Moskvi imao je prefiks "istorijski" iz više razloga, a počeo je onako kako se svaki navijač Engleske mogao da zamisli – fenomelnim pogotkom Kirana Tripijea u petom minutu.

Minut ranije De Ali se sjajno zagradio na nekih 17-18 metara od gola Hrvatske, Luka Modrić ga je neoprezno oborio, a krilni igrač Totenhema savršeno izveo slobodan udarac i doneo rano vođstvo ’Gordom Albionu’.

Primljeni pogodak dosta je uticao na ’Vatrene’ koji nisu mogli da se povežu na startu (prvo dodavanje Modrića ka Ivanu Rakitiću bilo u 9. minutu), pa je malo falilo da Englezi dupliraju prednost, ponovo iz prekida.

Hari Megvajer je dva puta bio najviši u skoku nakon kornera, nije imao sreće, posle čega su se igrači Zlatka Dalića nekako oslobodili pritiska. Tek posle pola sata igre stvorili su dobre šanse – prvo je Džordan Pikford zaustavio udarac Anta Rebića, da bi Ešli Jang klizećim startom ispred istog igrača spasao svoj tim primljenog gola.
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Do kraja poluvremena je i Džesi Lingard propustio da zatrese mrežu Danijela Subašića iz dobre situacije, dok se Domagoj Vida suočavao sa zvižducima svaki put kada primi loptu. Poslednju dobru priliku pred golom rivala imao je Rakitić, pa su na odmor zadovoljniji otišli igrači Gareta Sautgejta.

Drugi deo igre počeo je u laganom ritmu i, osim oštrih faulova na obe strane, dobrih 15 minuta nismo videli ništa od fudbala. Englezi su pokušavali centaršutevima sa bokova, Dejan Lovren je dobro intervenisao, a kada se činilo da će momci u beloj opremi da dodatnu umrtve igru, Hrvati su se podigli.

Posle mirnog perioda Hrvatska je uspela da dođe do izjednačenja gotovo ni iz čega, a sve posle njihovog ubacivanja sa desne strane. Šime Vrsaljko je poslao visok centaršut na drugu stativu, Kajl Voker nije bio dovoljno eksplozivan, pa je Ivan Perišić ispred njega akrobatski zahvatio loptu i poslao je u mrežu za 1:1.

Samo nekoliko minuta kasnije isti igrač mogao je da donese potpuni preokret, nije imao sreće jer je pogodio stativu, a od tog trenutka je krenula ofanziva ’Kockastih’.

Nju je prekinuo Lingard novim promašajem iz dobre situacije, da bi Perišić i Rakitić propustili da donesu veliko slavlje Hrvatskoj, pa se otišlo u produžetke.
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Bliži golu na startu bili su Englezi, kada je Vrsaljko sa linije skinuo šut Džona Stounsa, da bi Pikford ko zna kojom odličnom intervencijom onemogućio Mandžukića da prvih 15 minuta zatvori pogotkom.

U drugom produžetku treneri su pokušali izmenama, ali je napadač Juventusa uspeo da učini u 109. minutu ono što nije nekoliko trenutaka ranije.

I opet nije slutilo da će se zatresti mreža Engleske, ali je loše reagovala odbrana. Nisu dobro izbacili loptu, Perišić je uz dosta sreće prosledio do Mandžukića iza odbrane, a on sa nekih šest-sedam metara matirao Pikforda – 2:1!

Tada su Englezi morali da krenu u napad, ali do kraja produžetka nisu bili ni blizu da ugroze Subašića. Čak su Hrvati bili bliži da dođu do još jednog gola, nisu uspeli, ali su sačuvali vođstvo i posle poslednjeg zvižduka sudije Čakira, počelo je veliko slavlje naših zapadnih suseda.

Sa druge strane, fudbal se još ne vraća kući, kako su mnogi Englezi maštali, ali će pokušati da se protiv Belgije oproste pobedom od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1336 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: