Sankt Peterburg – Krestovski stadion

Svojevremeno poznat još kao Petrograd, po osnivaču Petru Velikom, te Lenjingrad po vođu Oktobarske revolucije.

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2018.

01:51

Sankt Peterburg – Krestovski stadion
Foto: Getty images

Sankt Peterburg je skoro 200 godina bio glavni grad Rusije, a tokom Drugog svetskog rata je preživeo skoro 900 dana nacističke opsade, jedna od najdužih i najdestruktivnijih u modernoj istoriji.

Sada je u senci Moskve, ali je izuzetno važan za državu jer je glavni ruski "prozor ka Evropi". Popularno prozvan "Piter" od strane lokalaca, iako je jedan od najmodernijih gradova, Sankt Peterburg je i kulturno srce Rusije.

Dom najvećeg umetničkog muzeja na svetu Ermitaža, deo je UNESKO svetske baštine. Sankt Peterburg je važan sportski centar Rusije, lokalni Zenit je redovan učesnik Lige šampiona i Lige Evrope (osvojio 2008), a izuzetno je popularan i hokej.

Zbog SP je izgrađen nov stadion na ostrvu Krestovski, biće domaćin četiri meča grupne faze, jednog meča osmine finala, prve polufinalne utakmice kao i duela za treće mesto.
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: