Peru

15 utakmica, 4 pobede, 3 remija, 8 poraza, gol razlika 19:31.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

10:42

Peru
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Istorija na SP:

Peruanci su uspeli da se plasiraju na Svetsko prvenstvo posle skoro 40 godina, a do sada su samo jednom uspeli da prođu grupu. Bilo je to 1970. godine u Meksiku – završili su kao drugi u grupi 4 iza Zapadne Nemačke, a ispred Bugarske i Maroka, da bi ih među najboljih osam zaustavio moćni Brazil sa Rivelinom, Tostaom i Žairzinjom. Još tri puta su učestvovali, bez značajnijeg uspeha.

Put do Rusije:

"Inke" su do Mundijala u Rusiji stigle kroz međunarodni plej-of, pošto su u južnoameričkim kvalifikacijama zauzeli peto mesto, iza Brazila, Argentine, Urugvaja i Kolumbije. Ostavili su iza sebe Čile, dvostrukog uzastopnog šampiona Kopa Amerike, pre nego što su u doigravanju sa 2:0 u dvomeču preskočili Novi Zeland.
Foto: Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
Ključni igrači:

Bez dileme prvo ime peruanskog sastava je Paolo Gerero, najbolji igrač generacije i najbolji strelac Perua u istoriji. Gerero je bio pod suspenzijom zbog dopinga i trebalo je da propusti takmičenje u Rusiji, ali mu je na inicijativu mnogih, pa i Saveza protivnika u grupi (Francuske, Australije i Danske), kazna ukinuta i on će igrati na Mundijalu. Selektor Rikardo Gareka moći će da računa na još neka poznatija imena – Migela Arauha, Renata Tapiju, Džefersona Farfana, Andrea Karilja, Serđa Penju…

Forma uoči SP:

Iako ne važe za nekog od favorita na Mundijalu, Peruanci zauzimaju visoko 11. mesto na FIFA rang listi, a nalaze se u opasnoj seriji od pet vezanih trijumfa. Posle spomute pobede nad Novim Zelandom sa 2:0 u revanšu plej-ofa, redom su padale jake ekipe poput Hrvatske (2:0), Islanda (3:1), Škotske (2:0) i Saudijske Arabije (3:0).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: