"Orlovi" će klubovima doneti 5,5 mil $ – koliko srpskim?

Svetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je 2008. godine pred Mundijal u Južnoj Africi Program kompenzacije klubovima čiji igrači nastupaju na takmičenju. Za SP u Rusiji obezbedila je naknadu od 209 miliona dolara (168 miliona evra) pre poreza.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 07.03.2018.

09:00

Foto: StarSport

FIFA će taj novac izdvojiti iz ukupnih prihoda Svetskog prvenstva, a program je pokrenut kako bi se priznala važna uloga klubova u uspehu takmičenja. Program je pokrenut nedugo nakon stvaranja Evropske asocijacije klubova (ECA) i bio je prvi uspeh organizacije. U međuvremenu, FIFA je konstantno povećavala svotu namenjenu za ovaj program.

Tako su klubovi za SP 2010. dobili ukupno 40 miliona dolara, za SP 2014. u Brazili su pobedili 70, a za SP u Rusiji i naredno 2022. u Kataru je namenjeno po 209 miliona. Procena je da će tih 209 miliona podeliti više od 400 klubova širom sveta.

Osnovna načela Programa

Foto: Getty images
Da bi klub učestvovao u ovom programu FIFA, morao je da ispuni formular i dostavi ga u Cirih do 10. januara ove godine.

Ovim formularom klub informiše FIFA da želi da dobije naknadu za doprinos uspešnom održavanju Svetskog prvenstva u skladu sa pravilima.

Klub priznaje i slaže se da će sva plaćanja na koja ima pravo da primi u okviru Programa, a koja podležu važećem potpisu i podložna mogućim porezima, biti distribuirana preko saveza čiji je klub član posle završetka FIFA SP.

Prijem sredstava u okviru programa ne utiče na bilo kakvu nadoknanu od programa Zaštite ili kompenzaciju bilo kakve druge vrste, koja proizlazi iz puštanja ili učešća igrača u reprezentaciji za FIFA SP.

Novac se deli na osnovu broja dana koji jedan igrač nekog kluba učestvuje u takmičenju, polazna tačka je dve nedelje pre početka Svetskog prvenstva, a poslednja je dan nakon eliminacije reprezentacije.

Matematika

Foto: Getty images
Na SP u Rusiji učestvuju 32 selekcije sa po 23 fudbalera, što je ukupno 736 igrača. Kumulativno će provesti oko 24.500 dana na SP računajući od 14 dana uoči SP, do dana nakon finalne utakmice.

Kada se ukupan nagradni fond od 209 miliona dolara podeli sa ukupnim brojem dana, dobije se prosečna naknada od 8.530 dolara dnevno po igraču.

Nije bitno da li je fudbaler igrao ili ne u bilo kom meču. Poređenja radi, 2014. su klubovi dobijali 2.800 dolara dnevno po igraču.

Sav novac koji "zaradi" neki igrač ne ide samo klubu čiji je trenutno član, već se deli klubovima čiji je bio fudbaler dve dve godine unazad u odnosu na dan nakon poslednjeg meča koji njegova reprezentacija odigra na SP, dakle tokom sezona 2016/2017 i 2017/2018.

Kako se ne bi favorizovao određeni kontinentalni prelazni rok, FIFA je napravila shemu za sastavljanje liste klubova u kojima je određeni igrač bio registrovan tokom tog perioda:
Foto: Getty images
* 33% od ukupne sume će pripasti klubu u kojem je igrač bio registrovan u periodima jul-septembar 2016, oktobar-decembar 2016, januar-mart 2017, april-jun 2017.

* 33% od ukupne sume će pripasti klubu u kojem je igrač bio registrovan u periodu jul-septembar 2017, oktobar-decembar 2017, januar-mart 2018. i april-maj 2018.

* 33% od ukupne sume će pripasti klubu u kojem je igrač bio registrovan u periodu jun-jul 2018.

Primer

Ako je fudbaler X član kluba Y tokom Svetskog prvenstva u Rusiji, u taj tim došao iz kluba Z 1. jula 2017, a njegova reprezentacija bude eliminisana u četvrtfinalu Mundijala, klubovi će podeliti 324.140 dolara (38 dana x 8.530$). Tako što će na osnovu prethodne sheme klub Y dobiti 2/3 sume, a klub Z 1/3.

Šta to znači za srpske klubove?

Foto: StarSport
Zahvaljujući plasmanu reprezentacije na Mundijal Fudbalski savez Srbije je već zaradio oko 10 miliona evra, a ukoliko "Orlovi" izbore osminu finala mogao bi dodatnih deset.

S druge strane, srpski klubovi od SP u Rusiji mogu da profitiraju samo na osnovu svojih igrača, reprezentativaca.

Na osnovu trenutne situacije, s obzirom na poslednje utakmice kvalifikacija i dve prijateljske utamice krajem prošle godine, od SP će najverovatnije profitirati samo Partizan i Crvena zvezda, ali se tome nadaju još Radnički Niš, Napredak Kruševac i Spartak Subotica.

Jedan realno, možda dvojica, teško trojica

Foto: StarSport
Partizan su u reprezentaciji Srbije poslednje dve godine u kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama predstavljali golman Vladimir Stojković, krilni napadač Zoran Tošić, te skorašnja pridošlica iz Spartaka Đorđe Ivanović.

U Crvenoj zvezdi reprezentativci u poslednje vreme su bili Nenad Krstičić i Nemanja Radonjić, dok su Nikola Aksentijević iz niškog Radničkog i Miloš Simonović iz kruševačkog Napretka dobili pozive za poslednja dva test meča.

Svojim igrama do kraja sezone mesto u reprezentaciji bi možda mogli da izbore Danilo Pantić i Saša Zdjelar iz Partizana, te Vujadin Savić iz Crvene zvezde.

U najgorem slučaju, da reprezentacija na SP učestvuje samo u grupnoj fazi, znači da će na SP biti do 28. juna, svaki igrač će doneti svom klubu najmanje 238.840 dolara.

Ako crno i crveno-beli budu imali po dva predstavnika, "profitiraće" sa po skoro 480.000 dolara od Mundijala. Cela reprezentacija Srbije će samo za učešće u grupnoj fazi doneti svojim klubovima 5.493.920 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: