Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

21:30

Kostarika

15 utakmica, 5 pobeda, 4 remija, 6 poraza, gol razlika 17:23.

Izvor: B92

Autor:B92

Kostarika
Tanjug / AP Photo/Moises Castillo

Istorija na SP (4 učešća)

Kosta Rika je do sada upisala četiri nastupa na Svetskim prvenstvima i prvenstvo u Rusiji će im biti peto. Dugo Kostarikanci nisu mogli da se kvalifikuju od kada je taj sistem uveden. Prvo učešće beleže 1990. godine u Italiji kada su stigli do osmine finala sa dve pobede u prvoj fazi turnira.

Početkom 21. veka u Japanu i Južnoj Koreji, a onda i 2006. u Nemačkoj ispadaju u grupi, a najveći uspeh im je bilo četvrtfinale na prošlom šampionatu na kom su napravili senzaciju i izašli iz "grupe smrti" kao prvoplasirani ispred Urugvaja, Italije i Engleske.

Put do Rusije

Kostarika je do Rusije stigla kroz kvalifikacije u CONCACAF zoni Severne, Centralne Amerike i Kariba.

U četvrtoj rundi kvalifikacija su bili u grupi B sa Panamom, Haitijem i Jamajkom i ispred Paname su bili prvi sa pet pobeda i jednim remijem iz šest mečeva.

Panama je imala šest bodova manje na drugom mestu. U petoj rundi kvalifikacija sjedinili su se sa Hondurasom, Trinidadom i Tobagom, SAD, Meksikom i Panamom i ukupno gledano završili kao drugi iza Meksikanaca (21) sa 16 bodova. Bile su im dovoljne po četiri pobede i remija, te dva poraza da bi obezbedili plasman u Rusiju.

Ključni igrači:

Kostarikanci su u prijateljskom meču protiv Severne Irske pokazali da ih imaju nekoliko. Pre svega su tu Brajan Ruis koji je i kapiten ove selekcije i bio je strelac tri gola u kvalifikacijama. Osim ofanzivnog veziste ne treba zaboraviti Džoela Kembela kome je sjajna igra na desnom krilu 2014. obezbedila transfer u Arsenal, a tu je i Kristijan Gamboa koji ume da bude opasan iz pozadine.

Kostarika igra uigrano iz prekida i protiv S.Iraca su pokazali da umeju da budu opasni iz drugog plana.

Forma uoči SP:

Kostarika - Severna Irska 3:0

Tunis - Kostarika 1:0

Škotska - Kostarika 0:1

Mađarska - Kostarika 1:0

Španija - Kostarika 5:0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve