Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

12:56

Belgija

41 utakmica, 14 pobeda, 9 remija, 18 poraza, gol razlika 52:66

Izvor: B92

Autor:B92

Belgija
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Istorija na SP (12 učešća):

Belgija će u Rusiji igrati 13. put na Svetskim prvenstvima. Najbolji rezultat "Crveni đavoli" ostvarili su 1986. godine u Meksiku, kada su takmičenje završili na četvrtom mestu. Na ostalim Mundijalima uglavnom nisu imali zapaženije rezultate, a 2006. i 2014. godine nisu ni uspeli da se kvalifikuju na završni turnir, nakon šest uzastopnih učešća. Dobre rezultate ponovo su najavili 2014. godine. Imali su, doduše, tada lakšu grupu, posle koje su u osmini finala pobedili SAD (2:1) posle produžetaka, a u četvrtfinalu su ih zaustavili Argentinci (1:0).

Put do Rusije:

Belgija je otišla kao prvoplasirana ekipa iz kvalifikacione grupe H. Posao im nije bio previše težak, s obzirom na to da su im rivali bili Grčka, Bosna i Hercegovina, Estonija, Kipar i Gibraltar, pa ne čudi što su takmičenje završili sad evet pobeda i jednim remijem, uz gol razliku 43:6.

Ključni igrači:

Eden Azar je kapiten, pokretač, motivator, asistent, strelac... Ima 27 godina, ali je po broju utakmica jedan od najiskusnijih igrača. “Crveni đavoli” zaista imaju kvalitetne pojedince i teško je u ovu grupu ne staviti i Romelua Lukakua (Mančester junajted), najboljeg strelca Belgije te Kevina de Brejnea, koji je zajedno sa Azarom prosečno imao po 8 ključnih pasova u svakoj kvalifikacionoj utakmici.

Forma uoči SP:

Belgija – Meksiko 3:3

Belgija – Japan 1:0

Belgija – Saudijska Arabija 4:0

Belgija – Portugalija 0:0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve