Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

22:00

Švajcarska

33 utakmice, 11 pobeda, 6 remija, 16 poraza, gol razlika 45:59.

Izvor: B92

Autor:B92

Švajcarska
Tanjug / AP Photo/Alberto Saiz

Istorija na SP (10 učešća)

Švajcarci su redovni učesnici Mundijala, ali ne i reprezentacija od koje bi se očekivalo da na najvećoj smotri zablista i ode dalje od osmine finala.

Do sada su deset puta učestvovali pre Rusije na Svetskim prvenstvima i najbolje rezultate su ostavili pune 64 godine iza sebe jer su 1954. bili u četvrtfinalu. Pre toga su do četvrtfinala stigli još 1934. i 1938.

Posle SP 1954. kada su bili i domaćini usledila su dva ispadanja u prvoj fazi turnira (1962. i 1966), a onda i "rupa" jer je prvi Mundijal na koji su se kvalifikovali nakon toga bio onaj u SAD 1994.

U Brazilu su prošli grupu sa Francuskom, Ekvadorom i Hondurasom sa šest bodova. Raspucani su naročito protiv njih bili Francuzi (5:2), a kasnije su Švajcarce eliminisali Argentinci golom Di Marije.

Put do Rusije:

Švajcarskoj je žreb dodelio verovatno najnepoželjnijeg protivnika na startu kvalifikacija za SP u Rusiji. Portugal je tek osvojio prvenstvo Evrope u Francuskoj, a septembra 2016. ga je čekao okršaj sa motivisanim protivnikom koji je prvaka Evrope sa 2:0 iznenadio već na startu kvalifikacija.

Švajcarska je kasnije dobila još osam utakmica uzastopno protiv Letonije, Andore, Mađarske i Farskih Ostrva, ali se ni Portugal nije šalio nakon tog poraza i odlučivao je drugi međusobni duel između ove dve selekcije o prvom mestu i direktnom plasmanu u Rusiju.

Ovog puta je Portugal došao spremniji i pobedio je Švajcarsku pogocima Đurua i Silve pa je Švajcarska otišla u baraž sa 27 bodova, zahvaljujući lošijoj gol razlici.

U baražu su bili bolji od Severne Irske, a žreb ih je dodelio našoj selekciji.

Ključni igrači:

Švajcarci imaju nekoliko zvezda u ekipi i uglavnom je reč o Albancima poreklom sa Kosova i Metohije. Verovatno najbolji među njima je vezista Arsenala Granit Džaka, koji je tokom sezone više puta pokazao da ume da bude opasan sa distance.

Osim toga, odgovara mu sistem koji forsira Vladimir Petković, pa u reprezentaciji pruža dobre igre. Ne treba zaboraviti da je baš na prošlom Mundijalu u Brazilu odigrao jako dobro.

Pored njega je tu i iskusni vezista Valon Behrami, ali i nekadašnja uzdanica Bajerna iz Minhena Đerdan Šaćiri koji sada igra u Stouku.

Od ofanzivnijih igrača treba povesti računa o Brilu Embolu koji je u Šalkeu pored Matije Nastasića upisao tri gola i isto toliko asistencija na 21 meču u Bundesligi, dok je Haris Seferović dao četiri gola uz dve asistencije za Benfiku.

Forma uoči SP

Španija – Švajcarska 1:1

Švajcarska – Panama 6:0

Grčka – Švajcarska 0:1

Švajcarska – Severna Irska 0:0

Severna Irska – Švajcarska 0:1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve