Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

00:59

Nigerija

18 utakmica, 5 pobeda, 3 remija, 10 poraza, gol razlika 20:26

Izvor: B92

Autor:B92

Nigerija
Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Istorija na SP:

Od Mundijala u SAD pre 24 godine, kada su i debitovali na Svetskim prvenstvima, redovni su učesnici najvažnijeg turnira u svetu sporta. Te ’94. u Americi prošli su i u nokaut fazu, kao i četiri godine kasnije u Francuskoj, isto su ponovili i 2014. u Brazilu, dok ih nismo gledali samo u Nemačkoj 2006.

Put do Rusije:

’Super Orlovi’ su u nešto laganijem i opuštenijem ritmu ušli u kvalifikacionu grupe F, koju su činili zajedno sa Malavijem, Kenijom i Namibijom, ali su, isto tako, rutinski zauzeli prvo mesto sa pet bodova više od Malavljana. U novoformiranoj grupi čekali su ih Zambija, Kamerun i Alžir, međutim – nismo dobili neizvesnost koju smo očekivali. Nigerija ponovo osvaja prvo mesto sa četiri trijumfa, dva remija i bez ijednog poraza, sa 12 postignutih i samo četiri primljena pogotka.

Ključni igrači:

Iako ih sada trenira Nemac, što se i te kako vidi u njihovom stilu igre, pre svega u defanzivi, Nigerijci i dalje želje da ’plešu’ – kako se približavaju kaznenom prostoru rivala. Kapiten i najvažniji igrač tima jeste nekadašnji, trofejni igrač Čelsija Džon Obi Mikle, trenutno vezista kineske Tianđin Tede, a njemu će društvo u veznom redu gotovo izvesno praviti Lester Sitijev Vilfred N’Didi. Ipak, oni od kojih se najviše očekuje su momci koji čine popularnu navalu, najjači deo tima Nigerije – Čelsijev Viktor Mozes, Ahmed Musa iz moskovskog CSKA, još jedna ’Lisica, Kaleči Ihenačo, odnosno Arsenalov Aleks Ivobi i bivši centarfor Lestera Odeon Igalo.

Forma uoči SP:

Od novembra prošle godine zabeležili su pomalo šokantni preokret protiv Argentinaca u Krasnodaru, pobedom od 4:2, iako su od 36. minuta imali dva gola zaostatka. Nastavili su u istom ritmu i pogotkom Mozesa slavili i na Miejski stadionu u Vroclavu nad domaćom Poljskom, a i mi smo imali priliku da ih gledamo u okršaju sa našom selekcijom. Naši ’Orlovi’ bili su bolji sa 2:0 u Londonu, ali Nigerijci nisu igrali u najjačem sastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve