Nova vest
Fudbal

Subota, 02.06.2018.

20:46

Portugal

26 utakmica, 13 pobeda, 4 remija, 9 poraza, gol razlika 43:29

Izvor: B92

Autor:B92

Portugal
Foto: Getty images

Istorija na SP:

Portugalci sedmi put učestvuju na svetskim prvenstvima, četvrti put u nizu. Najbolji rezultat im je bilo treće mesto 1966. u Engleskoj. Na prošlom u Brazilu su eliminisani u osmini finala. U Rusiju stižu kao aktuelni prvaci Evrope.

Put do Rusije:

"Navigatori" su do ovog Mundijala stigli osvojivši Grupu B evropskih kvalifikacija u konkurenciji Švajcarske, Mađarske, Farskih ostrva, Letonije i Andore. Vizu za Rusiju su izborili zahvaljujući pobedi nad Švajcarskom u poslednjem kolu sa 2:0. Dve selekcije su osvojile po 27 bodova, sa po devet pobeda i po jednim porazom u međusobnim okršajima, ali je Portugal izborio direktnu vizu za Rusiju zahvaljujući boljoj gol razlici.

Ključni igrači:

Alfa i omega ove selekcije je naravno kapiten, najbolji strelac i rekorder po broju nastupa Krijstijano Ronaldo. Napadač Real Madrida postigao je čak 15 golova u kvalifikacijama. Najveća podrška su mu Andre Silva, Žoao Kanselo, Vilijam Karvaljo, Rikardo Kvarežma, Žoao Mutinjo, Bernardo Silva, dok je Portugal snažan i "pozadi" jer su štoperi iskusni Pepe, Bruno Alveš, Žoze Fonte...

Forma uoči SP

Pred turnir u Rusiji Portugalci nisu pokazali zavidnu formu, ostvarili su po dve pobede uz dva remija, ali su dožliveli i jedan težak poraz. Dok su nadigrali Saudijsku Arabiju (3:0) i Egipat (2:1), razbila ih je Holandija (3:0), koja neće ni nastupiti na SP. U međuvremenu, remizirali su sa SAD 1:1 i Tunisom 2:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve