Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.06.2018.

12:15

Manite se Kosova i zastava – pobedite za osminu finala

Nema dileme da su obe ekipe u blagom grču. I Srbija i Švajcarska. Priče da se ne plaše jedni drugih su logične, zašto bi se plašili, ali da svi strepe od ishoda meča, koji se igra sutra u Kalinjingradu od 20 sati na "Baltika areni", u to nema sumnje.

Izvor: B92

Autor:B92

Manite se Kosova i zastava – pobedite za osminu finala
Foto: StarSport

Teško je poverovati da bilo ko u srpskom timu ne poštuje ono što su Švajcarci uradili u poslednje dve godine, a uradili su zaista mnogo. Zapravo, zavisi iz kog ugla se gleda I koliko čovek želi da bude objektivan. Protivnik "Orlova" na otvaranju šampionata zaustavio je Brazilce, favorite za osvajanje Svetskog prvenstva, čini se golom posle faula, ali do kraja meča odoleo je napadima "selesaa".

To ih stavlja u poziciju da kalkulišu, jer im bod protiv Srbije mnogo znači, jer u poslednjem kolu imaju Kostarikance za rivale, a Srbija Brazilce. Taj remi Švajcarske i Brazila očigledno nije bio slučajan, jer su naši narednih rivali u prijateljskom meču sa Špancima (1:1) najavili da će na Mundijalu mnogi na njima slomiti zube.

Oni su u poslednje 23 utakmice imali samo jedan poraz posle 90 minuta igre (16 pobeda i šest remija), od Portugala 2:0 u kvalifikacijama za SP, što o njima stvara utisak jake reprezentacije kojoj treba prepustiti ulogu favorita.

E, sada, ima I onih koji kažu "statistika naša diga, što poželiš to naslika", pa u toj seriji od 23 utakmice vide da su protivnici uglavnom bili Panama, Farska Ostrva, Severna Irska, Mađarska, Letonija, Andora...

Kada smo već kod statistike, koju ne treba zanemariti ali joj ni pridavati veliki značaj, treba se prisetiti da su Švajcarci sva tri puta kada su na otvaranju Svetskog prvenstva odigrali nerešeno prošli u drugu fazu takmičenja.

Godine 1938. Švajcarska je u Francuskoj igrala 1:1 sa Nemačkom, 1994. su remizirali sa domaćinima Amerikancima 1:1 I dalje otišli kao drugu u grupi, a 2006. u Nemačkoj su bez golova igrali sa Francuskom i kao prvoplasirani tim ušli su u osminu finala.

U Kalinjingradu treba očekivati težak meč, rovovsku bitku. Prvo zato što se Švajcarci neće zaletati, igraće na bod, a pokušaće da osvoje sva tri. Neće se zaletati ni Srbi, važno je da se ne izgubi, jer bi im u tom slučaju odgovarala samo pobeda u poslednjem kolu protiv Brazila. Teoretski se može desiti da nakon grupne faze tri ekipe imaju po pet bodova i da onda o redosledu na tabeli odlučuji drugi detalji.

Švajcarci su i u blagoj psihološkoj prednosti, jer oni na kontu već imaju bod protiv Brazila, a Srbija ga nema.

Postoje još dve zanimljive činjenice koje bi možda mogle da nagoveste ishod meča. Prva je da Srbija pet uzastopnih utakmica igra bez remija, a pre toga je imala seriju iste dužine, dakle remi pa pet mečeva bez, pa remi i opet pet mečeva bez njega.

A, druga je da i Švajcarska i Srbija uglavnom igraju s manjim brojem golova, najčešće 1:0 (0:1), 1:1, 0:0, 2:0 (0:2), s tim što ima "iskakanja" kao što je pobeda Srbije nad Bolivijom 5:1 ili Švajcarske nad Panamom 6:0.

Prva utakmica koju Srbija igra kao samostalna država (Jugoslavija je igrala 13 puta i ima šest pobeda, pet remija i dva poraza) protiv Švajcarske podiže tenziju na terenu, ali i van njega.

"Švajcarci" s Kosova i Metohije uporno podižu tenziju pred utakmicu, pokušavaju da vanfudbaslkim stvarima izbace iz ravnoteže naše igrače, da fudbalski duel zasole politikom. Švajcarci ne podržavaju ono što rade Džaka, Šaćiri, Behrami, Džemaili, ali medijima odgovaraju priče o bombardovanju, izbeglicama i podršci koju dobijaju s Kosova I Metohije.

"Celo Kosovo će biti uz TV ekrane I nazdraviće za pobedu Švajcarske protiv Srbije", prenosi AFP reči Dauta Malokua, učitelja sa Kosova i Metohije.

"Kada igra Švajcarska to je kao i da igra Kosovo. Švajcarska je treća reprezentacija koju imamo, posle Kosova i Albanije", rekao je Džahil Halili s Kosova i Metohije za švajcarski "Lokal".

Švajcarci pišu da u njihovoj zemlji ima oko 200.000 kosovskih Albanaca, a naglašavaju i da su Džaka, Šaćiri i Behrami u njihovu zemlju stigli kao izbeglice.

Kada počne utakmica u Kalinjingradu sutra u 20 sati sve priče padaju u vodu. Na terenu je 11 na 11, pa neka "orlovi" pokažu koliko vrede i koliko im je stalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve