Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 18.06.2018.

08:05

Šta nam je to uradio Brazil?

Srbija je pobedila Kostariku 1:0 golom Aleksandra Kolarova u prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu, ali zahvaljujući remiju Brazila i Švajcarske (1:1) na kraju ispadne da "orlovi" nisu mnogo dobili, jer samo pobeda nad Švajcarskom otvara vrata osmine finala, a svi ostali ishodi biće Tantalove muke u poslednjem kolu.

Izvor: B92

Autor:B92

Šta nam je to uradio Brazil?
Getty Images

Ono što je za sada najvažnije jeste velika doza samopouzdanja koju su dobili fudbaleri Srbije dobrim startom na Mundijalu, ali nekako se i pre ove utakmice znalo da će, ipak, direktan duel sa Švajcarcima u 2. kolu rešiti mnoge dileme u E grupi.

Najidealniji scenario uoči prvok kola bio je da Srbija pobedi Kostariku, a Brazil Švajcarsku, jer bi u tom slučaju i remi sa narednim rivalom mogao da bude od velike koristi.

Mi smo zapravo priželjkivali da „selekao" ima dve pobede do meča sa Srbijom i da onda mnogo rasterećeniji i bez pritiska uđe u taj duel.

Ali, to se nije dogodilo, jer Brazlici nisu mogli da nađu način da slome odbranu organizovanih i borbenih Švajcaraca.

A, možda je zapravo ovako i najbolje. Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini i eventualnom plasmanu u osminu finala. Ima tri boda, prva je u grupi, u narednom kolu igra sa direktnim konkurentom za prolazak u narednu rundu, pa neka se pokaže.

Da ne pravimo stalno kalkulacije u kojima očekujemo da nam neko drugi pomogne.

Ukoliko Srbija pobedi Švajcarsku, imala bi šest bodova pred poslednje kolo, Brazil će verovatno dobiti Kostariku i imaće četiri, a Švajcarci bi ostali na jednom bodu.

Tu bi, dakle, priča bila završena kolo pre kraja takmičenja po grupama, samo bi se u Moskvi 27. juna odlučivalo da li bi Srbija iz grupe izašla u osminu finala kao prvoplasirana ili drugoplasirana.

Remi Srbije i Švajcarske prilično bi otežao poziciju „orlova". Srbija bi pred poslednje kolo imala četiri boda, Švajcarska dva, a Brazil četiri, naravno ako pobedi Kostariku, ali bi Švajcarci u poslednjem kolu imali lakši posao od Srbije.

Eventualnom pobedom nad Kostarikom, koja bi bila dotučena sa dva startna poraza, Švajcarska bi imala pet bodova, dok bi Srbija morala da se "mačuje" sa Brazilom koji će i te kako imati takmičarski motiv u tom poslednjem duelu.

O porazu od Švajcarske je besmisleno i razmišljati i praviti kalkulacije, jer bi u tom slučaju Srbija morala da pobedi Brazil.

Rezultati s početka turnira su prilično „šareni", nije baš da favoritima ide. Kiksnula je Argentina, bolje nisu prošli ni Nemačka, Maroko, Brazil.

Nije isključene da bude još iznenđenja, pa i u grupi E. Posle prvog kola i dalje su svi u igri, pa čak i Kostarikanci, tako da će stvari biti mnogo jasnije 22. juna oko 22 sata kada se u Kalinjingradu završi utakmica između Srbije i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

422 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d