- Rusija 2018 -

Moramo da vas pitamo: Za koga ćete danas navijati?! (ANKETA)

Stekao se utisak da je to u Srbiji ovih dana postalo pitanje nad pitanjima. I za to su, naravno, krivi Hrvati.

Hrvatska, Engleska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Englezi su favoriti protiv Hrvata s kvotom 2,40, na Kockaste je kvota 3,30, a kvota da će Hrvatska opet otići u produžetke - 3,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za polufinale SP Hrvatska - Engleska.

Reporter B92 u Rusiji, Žikica Babović

Da su lepo ispali kao „Orlovi" već u grupnoj fazi danas u našoj zemlji ne bi bilo „referenduma" da li navijati za Hrvate ili protiv Hrvata.

Ali, oni su baš morali da rasture Argentinu, da se sa tri pobede plasiraju u nokaut fazu, a tamo preko nama nebitnih Danaca i braće Rusa stignu čak do polufinala.

Neko bi rekao „jaka stvar, briga me i za fudbal i ko će za koga da navija...". I možda je u pravu. A, možda i nije, jer ako se po tom pitanju u našoj zemlji izjasne svi od predsednik države, preko političara i sportista do običnih navijača, biće da je to onda neka stvarno važna stvar.

I oni koji u Srbiji navijaju za Hrvate i oni koji ne mogu da ih smisle imaju svoje argumente. Oni koji navijaju za njih rade to, bar po njihovim rečima, zato što su im Hrvati komšije, bliži srcu nego neki drugi timovi, a i zato što „Vatreni" igraju lep fudbal.

* Ilić: Navijam za Belgiju i Englesku; Pantić: Francuzi su najbolji

S drugim delom rečenice složili bismo se samo ako govorimo o takmičenju po grupama, jer su tada Hrvati, naročito Luka Modrić i Ivan Rakitić, zaista ostavili možda i najubedljiviji utisak na Mundijalu, dok u dve pobede posle penala sigurno niko nije umirao u lepoti.

A, što se tiče prvog dela rečenice, u pitanju je lični stav koji ne treba komentarisati, baš kao ni nečiju lepotu.

Novak Đoković je rekao „da sport briše granice među ljudima, prevazilazi razlike u veroispovesti, rasi, nacionalnosti i to je ono što privlači ljude sportu". I to je i te kako tačno. Ali, je tačno i da kada sportisti uvuku politiku u sport, onda niko više ne može da ostane apolitičan.

Onima koji će navijati protiv Hrvata zato ušima ne prijaju pesme Marka Perkovića Tompsona iz svlačionice „Vatrenih", naročito Bojna Čavoglave koju je hrvatski reprezentativac Dejan Lovren otpevao za pratioce na društvenim mrežama posle pobede nad Argentinom.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Američki ambasador u Zagrebu: Navijaću za Hrvatsku, ali...

Da ne ulazimo dublje u njihove motive da navijaju protiv Hrvatske, jer ćemo se vratiti na ratovi, izbeglice, stratišta... U takvim okolnostima nema mesta za fudbalske teme, umiranju u lepoti igre, sportskoj podršci.

Takvi smo mi, nešto ne mora uopšte da nas se tiče, ali i to je samo po sebi dovoljan razlog da se još koji put prebrojimo da li smo naši ili smo njihovi, da li smo patriote ili izdajnici, da li smo „građani" ili neko drugi.

Pitanje iz naslova smo namerno postavili pogrešno. Jer za Engleze niko neće navijati, pitanje je samo da li ćemo navijati za Hrvatsku ili protiv Hrvatske?

Utakmica se se igra od 20 sati na stadionu „Lužnjiki" u Moskvi. Oni će da igraju za finale, a mi ćemo još malo da se svađamo.

Pa, za koga ćete danas navijati?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu