Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.05.2018.

11:00

Otpisani

Proteklih nekoliko dana selektori su počeli da otkrivaju svoje karte za Mundijal. Donesene su neke hladne, teške odluke koje su srušile mnoge snove.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Otpisani
Foto: Getty images

Na svakog igrača koji će se naći na Svetskom prvenstvu u Rusiji dolazi bar jedan koji je sigurno skrhan što se njegovo ime nije našlo na tom spisku, iako se možda očekivalo.

Iako su mnoge velike zvezde već od ranije bile otpisane sa Mundijala, što zbog godina, forme ili povreda, pojedini izostanci su iznenadili i one najupućenije u situaciju.

Dok su se superstarovi poput Ikera Kasiljasa (Španija) i Franka Riberija (Francuska) povukli iz svojih reprezentacija, timovi vrhunskih igrača poput Marka Veratija (Italija), Virdžila van Dajka (Holandija) ili Artura Vidala (Čilea) nisu kvalifikovali, a zvučna imena poput Danija Alvesa (Brazil) povređeni, u Rusiji nećemo gledati još nekoliko velikih imena jer jednostavno nisu "zaslužili" mesto na Mundijalu.

Ajmerik Laport (Francuska)

Da vas je neko pitao da li postoji šansa da defanzivac plaćen 65 miliona evra propusti Svetsko prvenstvo verovatno biste odgovorili: "Nema šanse". Međutim, to je slučaj sa štoperom Mančester sitija Ajmerikom Laporteom. Momak plaćen više od najkorisnijeg igrača šampiona Engleske Kevina de Brujnea nije uspeo da se izbori za mesto u selekciji Francuske. Nije se našao na spisku Didijea Dešana čak ni nakon teške povrede Lorana Kosjelnog.

Aleks Sandro (Brazil)

Uprkos sjajnoj sezoni u dresu Juventusa, tokom koje je učestio svoj status jednog od najboljih levih bekova na svetu, Aleks Sandro nije uspeo da "upadne" u tim Brazila za Mundijal. Na njegovu žalost, na istoj poziciji igraju još bolji bekovi Marselo i Felipe Luis.

Džek Vilšir (Engleska)

Davno su prošla vremena kada je spisak veznog reda reprezentacije Engleske oduzimao dah (poput ekipe Skols, Lampard, Džerard), ali ni u ovoj novoj eri sa daleko manje zvučnim konkurentima Džek Vilšir nije dobio dres "Tri lava". Da ironija bude veća, na prošlom Mundijalu 2014. on je bio u sastavu "Gordog Albiona" pored Džerarda i Lamparda, ali ovaj put nije impresionirao selektora Gareta Sautgejta. Razloga je više, a glavni su verovatno što se Vilširov izuzetno ofanzivni stil igre nikako ne uklapa u Sautgejtovu taktiku 3-4-3 koja zahteva ogroman trud centralnih veznih igrača. A tu su u povrede, Vilšir je od 2009. propustio više od 1.000 dana zbog razih problema, a i ove je pauzirao skoro polovinu utakmica.

Rađa Naingolan (Belgija)

Još jedno ime čiji je izostanak sa spiska igrača koji će igrati u Rusiji zaprepastio mnoge. Rađa Naingolan je jedan od nosilaca igre polufinaliste Lige šampiona Rome, ali Belgiji nije potreban. Selektor Roberto Martines ga jednostavno ne vidi u svojoj koncepciji igre, a nema sumnje da Špancu smeta i sklonost veziste ka alkoholu i duvanu. Ova odluka razočarala je Naingolana koji je u ponedeljak saopštio da je završio sa reprezentacijom.

Dimitri Paje (Francuska)

Jedna od najvećih zvezda EURO 2016. neće nastupiti u Rusiji. Iako je Dimitri Paje blistao u dresu Olimpika iz Marseja ove sezone, doveo ga do finala Lige Evrope, nije se našao na spisku selektora Didijea Dešama. Glavni razlog je verovatno taj što Dešam ne želi u ekipi igrača za koga nije siguran da li će biti spreman 100% tokom celog turnira. Paje je u poslednje vreme imao problema sa povredom zbog koje je igrao samo pola sata u finalu LE u Lionu. Ipak, nadao se putu u Rusiju. Njegova povreda leči se oko tri nedelje, taman do početka SP, ali to nije dovoljno brzo za selektora.

Mario Gece (Nemačka)

Čovek koji je 2014. doneo Nemačkoj titulu prvaka sveta golom u finalu neće igrati u Rusiji. Da se Mundijal igrao u januaru nema sumnje da bi Mario Gece bio na spisku Joakima Leva, međutim, dolaskom Petera Štogera na mesto trenera Borusije je potpuno ispao iz ritma u novoj formaciji. Sa "desetke" je pomeren na "osmicu" i tu je "iskopnio". Tako će SP morati da gleda na televiziji.

Antoni Marsijal (Francuska)

Pre dve godine Didije Dešam je njega ubacio u igru kako bi pokušao da probije zadnju liniju Portugala i donese Francuskoj titulu prvaka Evrope. Sada, Antoni Marsijal nije ni među 23 igrača na koje računa. Dolazak Aleksisa Sančesa zimus u Mančester Junajted je sruzao Marsijalovu minutažu, pa tako i formu, a ogroman talenat kojim raspolaže jednostavno nije dovoljno dobar argument za Dešama da ga poede u Rusiju.

Alvaro Morata (Španija)

Španci ne raspolažu sa preteranom silom u napadu, ali selektor Hulen Lopetegi ipak nije poveo centarfora Čelsija Alvara Moratu. Ogromne oscilacije u formi protekle sezone koštale su 65 miliona evra plaćenog golgetera nastupa na najvažnijem fudbalskom turniru. Prednost su uz očekivanog Dijega Kostu dobili Jago Aspas i Rodrigo. Za razliku od Naingolana, on je poželeo sreću kolegama uz poruku da će navijati za njih.

Ovo nije konačan spisak zvučnih imena koje su mnogi očekivali da vide na Mundijalu. Mesto u svojim selekcijama nemaju između ostalih ni jedan od bitnih šrafova iz Bajernove mašinerije Havi Martines, potom bek Čelsija Markos Alonso, vezista PSŽ Adrijen Rabio, plejmejker Čelsija Sesk Fabregas, krilo Bajerna Kingsli Koman, te strelac 29 golova u Italiji Mauro Ikardi, ali se on nije ni očekivao u timu Argentine s obzirom na hijerarhiju u "Gaučosima".

Ne treba zaboraviti ni engleskog oglmana Džoa Harta, potom vezistu Mančester junajteda Andera Ereru, krilo Čelsija Pedra Rodrigesa, centarfora Arsenala Aleksandra Lakazeta, vezistu Liverpula Emrea Džana, plejmejkera Junajteda Huana Matu, štopera Arsenala Škodrana Mustafija, sve igrače koji su često u glavnim ulogama u najjačim evropskim ligama.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve