Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.04.2018.

09:00

Neizvesni za SP: Ibra protiv FIFA, "rat" Mesija i Ikardija

Ko će biti pobednik 21. Svetskog prvenstva u fudbalu saznaćemo 15. jula, ali neke selekcije koji su favoriti za osvajanje titule biće oslabljene neigranjem najboljih igrača.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Neizvesni za SP: Ibra protiv FIFA,
Foto: Getty images

Zlatan Ibrahimović (Švedska)

Neki selektori su tako odlučili, neki čekaju izveštaje lekara, a neko veruje da je jači od FIFA.

To je naravno Zlatan Ibrahimović, a da li će zaigrati u Rusiji jedno je od glavnih pitanja Mundijala.

Najbolji švedski fudbaler Zlatan ima veliku želju da nastupi na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali određene prepreke postoje.

Šveđanin je “okačio kopačke o klin” na prošlom Evropskom prvenstvu, ali je posle senzacionalnog prolaska i eleminacije Italijana izrazio želju da se od nacionalnog dresa oprosti na ovogodišnjem najvećem planetarnom šampionatu.

Ali, da je znao da će mu sponzorstvo s jednom kladionicom odlučivati o sudbini, Ibrahimović sigurno ne bi postao ambasador jedne. Naime, prema pravilima FIFA zabranjeno je učestvovati na Svetskom prvenstvu osobama povezanim s kladioničarskim firmama.

“Celu karijeru su me opsedale kladionice da ih promovišem i to sam odbijao sve dosad. Ovo je nešto drugačije, ovo je kladionica koju su osnovali ljudi iz mog rodnog grada i želim da im pomognem”, rekao je Zlatan koji je tako možda sebi zatvorio vrata Mundijala.

S druge strane, tu je i selektor Švedske Jane Anderson koji je ranije govorio da mu Ibrahimović nije ni potreban, čak bio iznerviran zbog pritiska medija.

“Šanse da zaigram na Svetskom prvenstvu su uvećane”, napisao je Ibrahimović na Tviteru pre nekoliko dana… A, da li će… Videćemo. Mada, to je Zlatan, a kod njega je sve moguće…

Ibra je od odlaska iz Mančestera junajteda u Los Anđelesu napravio „bum“, na debiju je dao dva spektakularna gola i izazvao euforiju širom SAD, a nema sumnje u kakvoj je formi da bi “zapalio” i Rusiju.

Nejmar da Silva (Brazil)

Kada je najskuplji fudbaler sveta u februaru povredio stopalo i skočni zglob u derbiju francuskog prvenstva protiv Olimpik Marseja, zanemeli su svi – i oni koji su ga platili 222 miliona evra, ali i Brazilci, koji žele da prekinu “post” i da konačno osvoje ‘Boginju’.

Odmah je podvrgnut hirurškim zahvatom i čekao se izveštaj lekara:

“Vreme oporavka će zavisiti od igrača. Za šest nedelja ćemo imati novu evaluaciju. Očekujemo da će biti spreman najkasnije za tri meseca “, rekao je Rodrigo Lasmar, lekar brazilskog nacionalnog tima posle operacije.

To je bilo olakšanje za ‘Karioke’ koje se nalaze u grupi sa Srbijom.

Međutim, pitanje koje se postavljalo bilo je da li će Brazilac imati vremena da se spremi i dostigne očekivanu formu do početka Svetskog prvenstva (Brazil prvu utakmicu igra sa Švajcarskom 17. juna), pa i do meča sa Srbijom (27. juna).

Dobre vesti doneo je predsednik Pari Sen Žermena Unaj Emeri koji je rekao da je Nejmarovo stanje sve bolje i da bi mogao da zaigra za ‘Svece’ pre kraja sezone.

Ipak, prema poslednjim vestima Nejmar bar još mesec dana neće se družiti sa fudbalskom loptom.

"Ne znam tačan datum povratka na teren, sve zavisi kako će lekari na sledećoj kontroli oceniti napredak prilikom oporavka. Otprilike bi to trebalo da se dogodi 17. maja", rekao je Nejmar novinarima u Sao Paulu.

Pari Sen Žermen poslednju prvenstvu utakmicu igra 19. maja, dok pripreme za Mundijal počinju 21. maja.

Brazilac veruje da će biti spreman.

"Imaću dovoljno vremena da se spremim. Sve se dobro razvija. Biću bolji nego što sam bio pre povrede", zaključio je Brazilac.

Manuel Nojer (Nemačka)

Pod znakom pitanja za Mundijal je jedan od najboljih golmana sveta Manuel Nojer, ali kako stvari stoje on će biti u sastavu Joakima Leva.

Posle više od šest meseci pauze zbog povrede metatarzlane kosti, golman Bavaraca se krajem marta vratio na teren i počeo da trenira.

To mu je vratilo osmeh na lice i delimično je otklonio sumnje da li će zaigrati na Mundijalu, pa selektor Joakim Lev očekuje da će biti spreman da se priključi ‘Pancerima’ u odbrani titule SP.

"Manuel mi je i dalje u planu. Planirano je da nastupi za Bajern ove sezone. Doktor mi je potvrdio da mu je kost u dobrom stanju. Dobiće na sigurnost koja mu je preko potrebna. Nadam se i jako sam optimističan da će Manuel ipak zaigrati na Svetskom prvenstvu," rekao je selektor ‘Pancera’.

Mauro Ikardi, Paulo Dibala (Argentina)

Argentina ima velike planove za Svetsko prvenstvo. Mesi želi da osvoji veliki trofej s reprezentacijom, ali pre borbe u nokaut fazi, Argentinci moraju uspešno da završe grupnu fazu.

A tamo ih čeka utakmica s Hrvatskom, ali i dueli s Islandom i Nigerijom koji će sigurno vrebati svoju priliku. Uoči Mundijala, najveća briga za Argentince je ko će igrati u napadu.

Poslednjih godina ‘Gaučosi’ su preživeli mnoge turbulencije, vladala je užasna atmosfera, a onda je uz naklonost pojedinih reprezentativaca, a najviše Lionela Mesija, Horhe Sampaoli preuzeo reprezentaciju Argentine.

Odlučio je da vrati “prokletog” Ikardija i Dibalu, ali oni mu nisu doneli ništa dobro – posle tri uzastupna remija, strepeli su u kvalifikicajama za Svetsko prvenstvo.

A onda je na scenu nastupio Lionel Mesi i sa tri gola protiv Ekvadora odveo svoju reprezentaciju na Mundijal sprečivši istorijsku bruku.

Posle toga, Sampaoli na prijateljskim i pripremnim mečevima nije zvao Ikardija i Dibalu, dva najplaćenija i najtraženija igrača Serije A.

Ikardi definitivno neće videte Rusiju, dok za Dibalu još ima nade jer se nalazi na širem spisku od 34 igrača, dok na njemu nema mesta za napadača Intera.

Razlog? Mesi.

Ikardi blista u dresu ‘Nerazura’, a ni 24 gola na 29 utakmica izgleda nisu dovoljna da se nađe na putu za Rusiju.

Kroz istoriju su se vodile velike bitke zbog žena, a nastavljaju se i dalje, ali sada na nekim drugim terenima.

Iako Sampaoli navodi razlog da se on nije snašao u njegov sistem igre, “javna tajna” je da je razlog Ikardijeva žena Vanda Nara, koja je bila u braku sa Maksijom Lopesom, jednim od najboljih prijatelja zvezde Barselone.

Sjajnog napadača nećemo gledati na Mundijalu, a ostaje da vidimo kakva je sudbina i da li će se na konačnom spisku od 23 igrača naći fudbaler Juventusa Paulo Dibala.

Sampaoli je nagovestio da bi na SP mogli bez njega jer, kako kaže, nije dovoljno pokazao napredak u reprezentativnom dresu.

Sve ovo postavlja pitanje s kim će Mesi u napadu.

Kao zamena za Dibalu pominje se Karlos Teves, koji se posle neuspešne sezon u Kini vratio u Boku i rešeta mreže argentinske lige.

Na spisku je Serhio Aguero, koji je operisao koleno i sada kreće u borbu za potpuni oporavak do početka Svetskog prvenstva u Rusiji.

Argentinski napadač je ove sezone za Mančester Siti postigao 30 pogodaka u svim takmičenjima, ali ga zbog problema s kolenom na terenu nije bilo mesec dana.

Vratio se u porazu od Mančester Junajteda, ali je nastradao u jednom duelu s Ešlijem Jangom. Novi pokušaj povratka je imao u drugom meču Lige šampiona protiv Liverpula, ali zbog kolena nije igrao protiv Totenhema.

S obzirom na to da je Siti pet kola pre kraja prvenstva osigurao naslov šampiona, klub i igrač su odlučili da je pravo vreme za operaciju koji će mu rešiti probleme.

"Oporavljam se od artroskopije kolena. Pun motivacije za što raniji povratak na teren," napisao je Aguero na Tviteru.

Iako je reč o manjem zahvatu, Aguero gotovo sigurno neće ove sezone više zaigrati za Siti.

Oporavak će mu trajati najmanje mesec dana, a najveća briga će mu biti hoće li se uspeti da se oporavi na vreme za pripreme za Rusiju i može li na SP otputovati potpuno spreman.

Gilfi Sigurdson (Island)

Islanđani su na Evropskom prvenstvu u Francuskoj priredili senzaciji plasiravši se u osminu finala

Predvođeni sjajnim Sigurdsonom savladali su favoriziovane Engleze. Svoju bajku žele da nastave u Rusiji, ali najbolji igrač Islanda i zvezda Evertona Gilfi Sigurdson je zbog povrede kolena upitan za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Sigurdson se povredio u prvom poluvremenu utakmice protiv Brajtona (2:0), ali je uprkos tome odigrao svih 90 minuta. Everton je objavio da bi njihov igrač mogao biti van terena nekoliko nedelja, a njegov brat Olafur Mar rekao je da je povreda i teža nego što je izgledala na prvi trenutak. Zbog toga engleski mediji ne isključuju mogućnost da se Islanđanin neće oporaviti ni do početka Mundijala.

Ukoliko dodatni testovi pokažu teže oštećenje Sigurdson će morati na operaciju kolena posle koje bi usledio dug oporavak od čak devet meseci.

Selektori će do početka prvenstva biti na mukama, a do konačnog spiska za put u Rusiju ostalo je još malo…

@SaraMilievi1

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve