Nova vest
Fudbal

Utorak, 27.03.2018.

18:27

Nadimci na Mundijalu – boje, istorija i životinjsko carstvo

Od "Orlova", preko "Lavova", "Kanaldžija", "Elfova" i "Samuraja", Mundijal u Rusiji okuplja šarolik izbor pojmova po kojima su učesnici prepoznatljivi. Bilo da su boje, životinje ili istorija osnov za nadimke, u njih je utkan identitet različitih zemalja koje sjedinjuje ljubav prema fudbalu.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Nadimci na Mundijalu – boje, istorija i životinjsko carstvo
Getty images

Južnoamerikanci vole da za svoje nadimke koriste boje, Afrikanci vole da koriste životinje, ali ima i onih koji koriste mitove, religiju, važne datume. Spomenućemo učesnike Mundijala i počinjemo od Srbije.

Prošla je skoro čitava generacija od kada je Srbija postala nezavisna pa je promenjen i nadimak našeg nacionalnog tima, zbog čega se mnogi više ni ne sećaju onog dobrog, starog "Plavi".

Tri bele štrafte na rukavima, plavi grb sa trobojkom drugačije raspoređenih boja nego danas i natpis „FSJ“ urezani su u glavama mnogih koji su prošlog veka počeli da se zaljubljuju u fudbal.

Tada su za Jugoslaviju igrali neki drugi momci, neka druga generacija, ali su svi bili poznati pod nadimkom „Plavi“, koji se izgovarao sa posebnim doživljajem.

Koliko je nadimak bitan, videli smo i početkom ovog veka. Jugoslavija je postala Srbija i Crna Gora, FSJ na grbu je postalo FSSCG, ali je nadimak ostao.

Istorija je počela da se menja 2006. kada su naši reprezentativci na teren protiv Češke istrčali u crvenim dresovima. Svi koji su tada gledali kako Marko Pantelić daje prvi gol za samostalnu Srbiju su se zapitali "kako sada da ih zovemo ’Plavi’, kad su promenili boje?".

Obeležja Srbije postala su i obeležja naše fudbalske selekcije, a na njenom grbu isprva se našao dvoglavi orao, a potom i četiri ocila. Tako su nastali "Orlovi" za koje navijamo i danas.

Na Mundijalu u Rusiji će pored Srbije, igrati još 31 selekcija i svaka ima svoja obeležja, istoriju, tradiciju ili navike sažete u nadimku fudbalske reprezentacije te zemlje.

Australijanci doći na Mundijal pod nadimkom "Sokerusi", što je izvedeno od "fudbalski kenguri". Kada se kaže ’kengur’ misli se na Australiju koja se često zove zemljom ovog neobičnog torbara.

Australijanci su u Evropi još od 18. veka prepoznatljivi po ovom simbolu kada je brod kapetana Kuka "Endevor" prispeo u Englesku pošto je obišao svet i iz Australije vratio primerak kengura.

Kengur je od 1908. postao deo grba Australije zajedno sa pticom emu, a kao deo australijskog identiteta opstaje i dalje.

Engleze znamo pod nadimkom "Gordi Albion" ili "Tri lava". Prvi je pogrdan i osmislili su ga Francuzi zbog dvoličnosti Engleza prema svojim saveznicima. Englezima je zbog toga draži ovaj drugi nadimak.

Kao nacija koja mnogo polaže na čuvanju svoje tradicije, Englezi svoja tri lava imaju na dresovima još od prvog zvaničnog meča protiv Škotske 1872. do sada.

A koliko im je tradicija bitna, može se videti iz priče da njihova tri lava kao simbol datiraju još iz 12. veka. Kralj Henri I poznat kao „Lav Engleske“ je na svom grbu imao kralja životinja, otac njegove supruge takođe pa je grbu Engleske dodat još jedan lav. Trećeg lava je iz identičnih razloga kao i njegov prethodnik dodao Henri II nakon što se oženio. Otud engleska "Tri lava".

Domaćin Rusija je "Sbornaja komanda" gde se prvi termin odnosi na tim. Praktični Švajcarci svoj nacionalni tim zovu po nadimku baš tako – nacionalni tim, samo skraćeno. Švajcarci su "Nati" što je kraća varijanta od "Nacionalmanšaft".

Adidas je 2006. godine za potrebe Mundijala u Nemačkoj napravio loptu koja se zvala "Timgajst" ili "timski duh". To je jedno od obeležja aktuelnog šampiona sveta – Nemačke koja je poznata i kao "Di Manšaft" ili jednostavno "Tim".

Nemce kolokvijalno volimo da spominjemo i kao "Pancere", a još jedan od nadimaka jedne od najtrofejnijih fudbalskih nacija je i "Elf".

Elfovi su natprirodna bića sa isto takvim moćima koja su deo germanske mitologije i njihovog narodnog folklora i pojam koji je vremenom zapostavljan. Kasnije se pojam vezuje i za najbolju jedanaestoricu.

Portugalci su "Selesao das Kvinas" (selekcija pet štitova). Njihov nadimak potiče iz istorije i kralja Alfonsa I, ili pet rana Isusa Hrista.
Slično je i sa Brazilcima koji sebe zovu "Selesao" (selekcija), mada je kroz Srbiju za njihov nacionalni tim često provejavao nadimak "Karioke".

"Samo tri čoveka su ovako utišala Marakanu jednim potezom – Frenk Sinatra, Papa Jovan Pavle II i ja", rekao je Urugvaja Điđa novinarima posle istorijske pobede Urugvaja na Mundijalu 1950. u Brazilu nad domaćinom.

Brazilci su tada nosili plave dresove, taj poraz su doživeli kao katastrofu i trebao im je novi identitet da bi raspalili strast prema fudbalu. Četiri godine kasnije će nastupiti u prepoznatljivim žutim dresovima koji su bili u bojama brazilske zastave (plavoj, žutoj i zelenoj).

Žuta je dominirala, a Brazilci su podsećali na kanarince. Zbog jarkih boja i kanarinca kao simbola, njihov nacionalni tim je poznat i kao "Kanarinjos" (kanarinci).

Zanimljivo je da je te 1954. dresove kreirao jedan 19-godišnjak koji je živeo stotinak kilometara od granice sa Urugvajem i navijao baš za Urugvaj.

Da su Italijani uspeli da se provuku do Mundijala pored Švedske, u Rusiji bismo ipak gledali "Plave“, samo bismo ih zvali "Azuri". Ovako, čast plavih brane Argentinci koje zovemo "Gaučosi" ili "Albiseleste" (belo-nebesko-plavi).

Gaučosi su vešti konjanici, ali su po njima prepoznatljivi i Brazil, Čile i Urugvaj. Iako su i jedan od simbola Argentine, Argentinci svoj nacionalni tim poistovećuju sa bojama sa zastave koju su nosili u pet finala na Svetskom prvenstvima.

Organizatori prvog Mundijala u istoriji i pobednici na dva prvenstva, Urugvajci se zovu slično kao i Argentinci "Le Selest" (nebesko-plavi).

Nadimak je izveden od boja zastave sačinjene od belo-plavih linija koje predstavljaju njihove departmane. Jedan od simbola im je i "sunce maja", deo urugvajskog identiteta, rađanja nove nacije i otcepljenja od španske imperije. Urugvajci sebe zovu i "Los Ćaruas" po starosedelačkom narodu sa svoje teritorije.

Kao što nadimak "Plavi" nije jedinstven, tako ni Francuzi nisu jedini koji su poznati pod nadimkom "Trikolori". Isti naziv imaju i Meksikanci koje zovu "El tri" po tri boje zastave – zelenoj, beloj i crvenoj.

Po ove tri boje je bila prepoznatljiva meksička oslobodilačka vojska kada se Meksiko sa Španijom borio za nezavisnost, pa otud i nadimak njihove reprezentacije. Francuzi su i "Galski petlovi“ jer je petao jedan od simbola Francuske.

Panama se poput Meksika borila za nezavisnost od Španaca, ali su Panamci odlučili da im nešto drugo bude znak za raspoznavanje – Panamski kanal. Njegova izgradnja je počela 1881. godine, kanal dug 77 kilometara je završen 1914. godine. Kanal se nalazi i na njihovoj zastavi kao jedan od simbola pa su fudbaleri i dobili naziv "Kanaldžije".

Boje zastave su poslužile i Peruancima da se nazovu "Blankirohas" po crvenoj i beloj boji zastave još od 1927. godine. Slično je i sa Poljacima koji su evropski "crveno-beli". Osim toga Poljaci se još zovu i "Belim orlovima" jer na grbu imaju orla na crvenoj pozadini.

Ekipa koja je 2014. godine priredila najveće iznenađenje na Mundijalu u Brazilu, Kostarikanci su prepoznatljivi po jednom kolokvijalnom izrazu, umanjenici i sufiksu.

Sebe zovu "Tikosi", a "tiko" se kod njih koristi i kao dodatak kada prema nečemu treba izraziti naklonost.

Od Južnoamerikanaca tu su i momci iz Kolumbije. Mada se kolokvijalno Kolumbija češće prepoznaje kao zemlja kartela, njihovi fudbaleri nose nadimak "Los Kafeteros", jer je Kolumbija poznata i po uzgoju jednog od najrasprostranjenijih pića na svetu – kafi.

Kada se kaže Japan misli se ili na nindže ili na samuraje. Kao što je za Australiju jasna asocijacija kengur tako su i samuraji još od desetog veka simbol Japana. Njihova uloga u društvu se održavala vekovima sve do ranog modernog Japana, ali je njihov simbol opstao makar kao nadimak fudbalske selekcije "Plavi samuraji".

Plava boja je uzeta jer je u Japanu kao ostrvskoj zemlji sve što se vidi sa obala – plavo.

Južna Koreja je jedna od četiri zemlje uz koju stoji epitet "mali azijski tigrovi". Fudbaleri nisu uzeli tigra za svoj zaštitni znak, već se prepoznaju kao "Taekguk ratnici". Ovaj naziv dolazi sa nacionalne zastave u čijem je centru simbol ravnoteže, ali i borilačkih veština i tekvondoa koji su deo tradicije Koreje.

Belgijanci su poznati kao "Crveni đavoli". Da nema baš mnogo veze sa Mančester junajtedom svedoči i podatak da Belgijanci taj naziv nose više od 100 godina, tačnije od 1906. godine zbog boje dresova.

Island poslednjih godina predstavlja jedno od lepih iznenađenja u svetu fudbala i najmanja su nacija koja će učestvovati na Mundijalu u Rusiji. Iako tradicionalno poznati kao fudbalska nacija u Evropi, reprezentacija Islanda je među svojim sunarodnicima poznata kao "Strakarnir okar", odnosno "Naši momci".

Islanđani imaju još jedan nadimak "Vikinzi" što je povezano sa njihovom narodnom mitologijom.

Ne tako "topao" nadimak nose fudbaleri Španije za koje znamo da su "La Furija Roha" (Crvena furija) ili "La Furija Espanjola" (Španski bes) kako je ranije bilo.

Njihov nadimak potiče od događaja iz 16. veka i perioda kada je špansko carstvo bilo ratovima.

Španski kralj Filip II je poslao brod sa novcem da isplati vojsku, brod je zaplenila engleska kraljica Elizabeta prva, a španski vojnici su bes zbog toga iskalili na Antverpenu koji su poharali za tri dana. Otvorili su tada vrata stvaranju saveza evropskih zemalja protiv Španije, padu Antverpena kao ekonomskog centra i usponu Amsterdama.

Ali su, ni ne znajući, ostaviti nadimak za kasnije generacije koje će 2010. godine poharati sve na svom putu i na terenu postati šampion sveta u fudbalu.

Na ovom Svetskom prvenstvu će biti i "eksplozivnih" nadimaka. Hrvati su "Vatreni", mada ih zbog šahovnice na grbu zovemo i "Kockasti", a Danci su "Danski dinamit" ili "Crveni dinamit".

Poslednjih dana je na društvenim mrežama moglo da se pročita kako nacionalni tim Zlatana Ibrahimovića ima nadimak „Švedska“.
Ibrakadabra je pre nekoliko dana rekao kako će ići sa Švedskom na Mundijal ako to bude hteo, iako se od nacionalnog dresa oprostio posle EP 2016.

Šveđani su "Blagult" (plavo zlato) i nadimak je u vezi sa plavim i žutim bojama zastave. Zovu se još i "Vundertim" (čudesni tim).

U skladu sa svojim istorijskim vladarima Egipćani su "Faraoni", a Iranci "Prinčevi Persije", dok je na afričkom kontinentu fauna znatno popularnija za nadimke nacionalnih timova.

Bilo da je reč o pticama ili lavovima, na Mundijalu u Rusiji ćemo gledati pravo malo "životinjsko carstvo". Ptica ima najviše. Ne računajući Srbiju imamo Nigeriju koja nosi nadimak "Super orlovi".

Nigerijci nose orla na vrhu svog grba, mada im orao nije nacionalna ptica. Tunižani su "Orlovi Kartagine", jer se čuvena Kartagina nekada prostirala na teritoriji današnjeg Tunisa.

Senegalci su "Lavovi Terange", što se odnosi na senegalsku gostoljubivost, a Marokanci "Lavovi Atlasa" zbog podvrste lava koji su naseljavali predele Severne Afrike.

Da su se plasirali na Mundijal, Crnogorci ne bi bili jedini "Sokolov“ u Rusiji. Umesto toga, jedini su fudbaleri Saudijske Arabije "Zeleni sokolovi" po nacionalnoj ptici, ili "Deca pustinje" po geografskom krajoliku koji dominira Arabijom.

Od 14. juna do 15. jula Rusija će verovatno postati zemlja koja okuplja najviše različitih naroda i narodnosti i sve ćete moći da ih oslovite drugačije. Svako voli drugačiji grb, mitove, istoriju, zastavu i običaje, ali svi su tu došli samo zbog jedne stvari, one najvažnije sporedne u životima većine od sedam milijardi ljudi.

To već govori koliko je emocija sa različitih strana globusa usmereno ka "običnoj" igri zbog koje na mesec dana staje ceo svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

1 h

U fokusu

Vidi sve