Francuska – Hrvatska 4:2 (2:1)

Reprezentacija Francuske novi je šampion sveta pošto je u spektakularnom finalu Mundijala u Rusiji porazila Hrvatsku

 Mandžukić 18 (ag), Grizman 39(p), Pogba 59, Mbape 65 - Perišić 28, Mandžukić 69
  FRA   CRO  
  4 : 2  
Ludnica u Parizu!
Samo je Pele bio mlađi
Do 'Boginje' bez šuta u okvir gola
'Zlatna kopačka' ide na Ostrvo
90+2' – Dva minuta nadoknade
Igraće se još 120 sekundi, ali deluje da je sve već odavno gotovo...
Tek treći u istoriji
KRAAAAAAJ! Francuska je šampion sveta!
Reprezentacija Francuske novi je šampion sveta pošto je u spektakularnom finalu Mundijala u Rusiji porazila Hrvatsku – 4:2 (2:1).

Gledali smo zaista spektakularan duel pred 78.000 gledalaca na stadionu Lužnjiki, uz čak šest golova, autogol, upotrebu VAR tehnologije, nekoliko spornih i kontroverznih situacija, a svaki ljubitelj fudbala mogao je apsolutno da uživa.

Na kraju, 'Galski petlovi' su bolje iskoristili svoje šanse i, uz dozu sreće, u svom trećem finalu svetskih prvenstava stigli do druge titule, prvu posle tačno dve decenije.

S druge strane, 'Vatreni' su stali na korak do sna, ali su uspeli da naprave novi najbolji rezultat u istoriji, pošto su nadmašili učinak sa spomenutog Mundijala iz Francuske '98, kada su ih upravo domaćini zaustavili u polufinalu, pa su morali da se zadovolje bronzom.
87' – Loris nije izgubio samopouzdanje
Postajala je bojazan kod Francuza da bi primljeni pogodak mogao loše da utiče na samopouzadnje Lorisa, ali je ovaj sigurnim intervencijama i istrčavanjima pokazao ekipi da može da računa na njega.
83' – Vremena sve manje, nervoza sve veća
Hrvati očekivano burno reaguju na svaku odluku Pitane, ali se mora istaći da je možda neopravdano vratio loptu pošto je Rakitić brzo izveo prekid, a Perišić se našao u dobroj prilici.

S druge strane, Francuzi uopšte ne komplikuju i ne žele ništa da rizikuju, pa su svi na svojoj polovini i uvek traže najlakše rešenje.
80' – Hrvatska krenula na sve ili ništa
Dešan u međuvremenu vadi i Žirua, a uvodi krilnog napadača Nabila Fekira, dok Zlatko Dalić vuče poslednji potez u nadi da će nešto promeniti.
U igri je i Marko Pjaca.
Glasajte za igrača meča
75' – Francuzi se polako povlače
Sve je manje vremena za Hrvatsku, dok se Francuzi sve više koncentrišu na odbranu svoje mreže, posebno posle situacije koju im je priredio sopstveni golman.

Novu šansu za 'Vatrene' imao je Ivan Raktić, ali njegov udarac sa dvadesetak metara ipak završava pored stative, a lopta prolazi nekolicini igrača kroz noge.

Istovremeno, Dešan osvežava sredinu terena još jednom i uvodi Korentina Tolisa umesto iscrpljenog Bleza Matuidija.
Mandžukić u odabranom društvu
71' – Dalić nema šta da čeka
Prva izmena i kod Hrvata. Zlatko Dalić realno nema šta da čeka i na teren, umesto Rebića, šalje Andreja Kramarića.
69' – GOOOOOL! Kakav kiks Lorisa, Hrvatska se vraća u život!
Neverovatno šta je Loris sebi dozvolio u jednoj ovakvoj utakmici!

U totalno bezopasnoj situaciji, dobio je povratnu loptu od Umtitija i imao sve vreme ovog sveta da je ispuca ili pošalje na drugu stranu terena.

Međutim, Igo se odlučio da je vrati Umtitiju, što je Mandžukić prozreo, postavio nogu i lopta je završila u mreži – 4:2!
65' – GOOOOOL! Mbape za ogromnih 4:1!
Za razliku od prvog gola, Hrvati ovoga puta nisu mogli da se oporave od šoka i Kilijan Mbape vrlo verovatno je stavio tačku na finale XXI Svetskog prvenstva!

Lukas Ernandes je napravio odličan prodor pored nekolicine igrača na levom boku i u pravi čas proigrao Mbapea, koji sa dvadesetak metara vara Vidu i šalje loptu u bliži ugao za ogromno slavlje – 4:1!
59' – GOOOOOL! Pogbaaaaaa, Francuska ima 3:1!
Može se reći da je početnih petnaestak minuta nastavka preslikano od starta nastavka jer Francuska, iako se brani, ima velikih 3:1 pola časa pre kraja!

Ostavili su Hrvati prosto previše prostora selekciji kakva je Francuska. U prvi mah nisu bili kažnjeni, ali jesu već sledećom prilikom.

Uspeli su 'Vatreni' da im uspore napad i da ih nateraju da loptu pošalju unazad, izblokirali su i prvi udarac Pola Pogbe sa 'kapice', ali su prilikom drugog mogli samo da je isprate kako ide u mrežu – 3:1!
55' – Kante izlazi iz igre
Ukoliko nije povreda u pitanju, a deluje da nije, hrabra i smela odluka Didijea Dešana.

Izlazi N'Golo Kante, po mnogima jedan od važnijih igrača 'Petlova', a ulazi Stiven N'Zonzi.
53' – Velika šansa, pa prekid zbog utrčavanja navijača!
Francuzi su imali sve više prostora za kontre i zamalo da Kilijan Mbape to i iskoristi. Prozujao je po desnom krilu, prevario Ivana Strinića i ušao u kazneni prostor, ali je ipak otišao previše iskosa i Subašić mu brani šut.

Samo nekoliko sekundi kasnije, nekoliko navijača utrčava na teren i na kratko prekida veliko finale.
49' – Hrvati ponovo opasniji
Hrvati ne prestaju sa napadima, gotovo identičnu sliku gledamo kao u prvom poluvremenu, pa je golman Francuske već morao da reaguje.

Ante Rebić je dobro ispratio kontru saigrača i dobro šutirao sa ivice kaznenog, ali Loris izbacuje loptu u korner, a potom i pravovremeno izlazi, u narednom napadu, i grudima skanja loptu ispred Perišića.
47' – Nastavlja se u visokom tempu
Nastavlja se igra u brzom ritmu i u nastavku. Najpre Loris hvata centaršut Šimea Vrsaljka, a potom Subašić zaustavlja šut Grizmana sa distance.
46' – Mogu li Hrvati do preokreta?
Počelo je drugo poluvreme u Moskvi!
Statistika prvog poluvremena:
Poluvreme: Spektakularno neobično!
Uvodnih 45 minuta igre je za nama, a može se reći da je prvi deo susreta bio spektakularan, koliko je bio i neobičan.

Hrvatska je bila daleko bolji rival, držala je potpuno kontrolu od starta, imala je i veći posed lopte (60-40), kao i gotovo četiri puta više šuteva od rivala (7-2).

Međutim, nesrećni potezi Mandužika, odnosno Perišića doveli su do toga da će i od starta nastavka morati da krenu sa napadima u talasima.
Da li je penal prestrogo dosuđen?
44' – Ponovo 'viktorije' ispred Lorisa
Izvode Hrvati još dva udarca iz ugla u kratkom periodu i u oba navrata je moglo da bude veoma opasno. Međutim, nemogućnost da zahvate loptu na pravi način koštala ih je izjednačenja pre odlaska na odmor.
Prvi šut Francuza na meču
42' – Hrvatska umalo odmah do 2:2!
Malo je nedostajalo da Hrvati ponovo ekspresno odgovore, i ponovo posle lopte upućene sa boka. Stvorila se velika gužva na ivici peterca, lopta je nekako prošla do ivice peterca, ali je Igo Loris bio brži i od Mandžukića i od Lovrena.
39' – GOOOOOL! Francuska do 2:1 iz penala!
Odgovornost je preuzeo Grizman i rutinski poslao loptu na jednu, a Danijela Subašića na drugu stranu. Francuska ponovo vodi – 2:1!
35' – VAR doneo penal Francuskoj!
Posle udarca iz ugla Umtiti nije uspeo da zahvati loptu na ivici peterca, kao što je to učinio u polufinalu protiv Belgije za pobedu, ali je ona potom pogodila Perišiča u ruku.

Pitana je u prvi mah pokazao na novi korner, ali je onda reagovala ekipa iz VAR studija. Otišao je da pogleda snimak, dugo se dvoumio, da bi na kraju ipak pokazao na belu tačku.
23' – Hrvati ne menjaju pristup
Nisu Hrvati menjali način igre posle primljenog gola, iz prve šanse protivnika, nastavili su da stvaraju šanse i da prete rivalu iz gotovo svake pozicije.

Ipak, odbrana Francuske je svaki put bila na pravom mestu.
28' – GOOOOOL! Perišić ekspresno izjednačio!
Nisu Hrvati odustajali od ofanzivnog pristupa ni pošto su primili šokantan pogodak, a to im se vratilo posle tačno deset minuta!

Kante je morao da prekine kontru, u čemu je uspeo na 35 metara od gola, ali su 'Vatreni' imali spremnu uigranu akciju. Modrić je poslao dugu loptu na krilo, ona je vraćena na penal pre nego što je Domagoj Vida odložio do Perišića, a ovaj je fenomenalnim udarcem zakucao u dalji ugao – 1:1!
Najgori način da se uđe u istoriju...
Da li je bio ofsajd?
18' – GOOOOOL! Francuska vodi!
Francuska iz bukvalno prve šanse na meču dolazi do vođstva, uz malu dozu sreće!

Marcelo Brozović neoprezno je reagovao i srušio Antoana Grizmana na nešto više od 25 metara od gola iskosa, isti igrač izveo je prekid – oštro na drugu stativu – a Mario Mandžukić je skrenuo u sopstvenu mrežu – 1:0!
14' – 'Petlovi' se grčevito brane
Osim u nekoliko situacija, kada su prosto ispucali loptu na polovinu protivnika, sva igra se uglavnom odvijala na polovini i ispred kaznenog prostora Francuske.

Istovremeno, nova potencijalno velika šansa došla je posle još jednog napada sa krila, ali je Umtiti još jednom bio na pravom mestu.

Getty Images
Sinonim za uspeh u Francuskoj
10' – 'Vateni' žele gol
Hrvatska je daleko opasnija posle deset minuta igre. Nastavlja da napada praktično u talasima, dok Francuzi i dalje ne uspevaju da se konsoliduju i barem prebace težište na sredinu terena.

Osim napada preko bokova, 'Vatreni' prave velike probleme 'Galskim petlovima' i utrčavanjima iz drugog plana, odnosno dugim loptama preko odbrane rivala.
7' – Hrvati ponovo prete, prvi korner
Ovoga puta sa suprotnog, desnog boka. Ante Rebić šalje dobar centaršut, ali Rafael Varan reaguje ispred Marija Mandžukića.

Nedugo zatim 'Vatreni' dolaze i do prvog udarca iz ugla, Luka Modrić centrira, a Olivije Žiru izbacuje loptu sa ivice peterca.
4' – Očekivano oprezan početak
Uvodnih nekoliko minuta igre proteklo je u, potpuno očekivano, opreznoj igri na obe strane, a Hrvatska je prva zapretila posle greške Benžamina Pavara, ali Samjuel Umtiti ispravlja njegov kiks.
Ispred Zidana i Platinija
1' – Počelo je veliko finale Svetskog prvenstva!
Glavni arbitar Nestor Pitana iz Argentine dao je znak za početak susreta na krcatom Lužnjikiju, a sa centra je prva krenula Hrvatska.
Pariz
Ukoliko su vam promakli sastavi:
Francuska (4-2-3-1): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante, Matuidi – Grizman, Mbape, Žiru

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić – Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko – Brozović, Rakitić – Modrić, Perišić, Rebić – Mandžukić
Kada igraju Pol i N'Golo – 10 pobeda, 4 remija, 0 poraza
Još tačno 20 minuta do početka

B92.net/Žikica Baboviæ
Perišić kao nekada Šuker
Da li će Olivije Žiru napokon uspeti?
I 'Boginja' je stigla u Moskvu
Sve je spremno za spektakl

Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Formacije:
Samo još Pele i Bergomi
Sastavi:
Francuska: Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante, Matuidi – Grizman, Mbape, Žiru

Hrvatska: Subašić – Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko – Brozović, Rakitić – Modrić, Perišić, Rebić – Mandžukić
Šta se dešava u Moskvi?
Sastavi
Francuska: Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante, Matuidi – Grizman, Mbape, Žiru

Hrvatska: Subašić – Strinić, Lovren, Vida, Vrsaljko – Brozović, Rakitić – Modrić, Perišić, Rebić – Mandžukić
Dobrodošli u poslednji LIVE BLOG B92 na SP 2018.
Za 90 minuta počinje finale Mundijala. Domaćin je stadion Lužnjiki kapaciteta 78.000 mesta za SP.

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: