Utorak, 17.04.2018.

08:30

"Mi smo g**na, terapija može da počne"

Izvor: B92

"Mi smo g**na, terapija može da poène" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 5 godina

(vlasnik A licence, 17. april 2018 12:44)

(trener, 17. april 2018 11:04)

(Doktor, 17. april 2018 10:20)

(fudbalski ekspert, 17. april 2018 08:54)

(experto en el fútbol, 17. april 2018 14:51)



vau! :)

Nolov

pre 5 godina

@@Rusi... od Pavela Nedveda,nisu imali dobrog fudbalera...
(lelelek, 17. april 2018 11:02)

Trol dana u Evropi a mozda i sire..Svaka cast..

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Naši klubovi i naša Prva liga su uživali izuzetan ugled u svetu. Dovoljno je prisetiti se hvalospeva koje je pobrala generacija Crvene zvezde koju je stvorio čuveni Miljan Miljanić. Slavni Liverpul se našao u čudu kada je na Enfildu ugostio jugoslovenske čigre, tim Crvene zvezde koji je trijumfovao 2-1.
Šta tek reći za Dinamo i Hajduk, čuvenu veliku četvorku koja je nezaboravnom činila svaku sezonu u našoj Prvoj ligi. Večiti derbi, Jadranski derbi, Sarajevski derbi, sudari titana velike četvorke, sve je to iznedrilo da npr. Radnički igra polufinale Lige Evrope, da Željezničar igra polufinale Lige Evrope, da Dinamo osvoji Ligu Evrope 1967, da Partizan igra finale Lige šampiona 1966 i to ni manje ni više nego sa Real Madridom, prethodno izbacivši Mančester junajted u polufinalu.




Kruna svega je naravno bila najtrofejniji i največi jugoslovenski klub svih vremena, FK Crvena zvezda.
Finale Lige Evrope 1979, titula šampiona Evrope 1991, Svetsko klupsko prvenstvo 1991, strahopoštovanje koje su imali Real i Milan kada su dolazili na Marakanu

Trag koji je u istoriji ostavila Jugoslavija ostaje neizbrisiv i ništa ne može da poništi njenu veličinu, pogotovo ne u poređenju sa sadašnjim tužnim i smešnim karikaturama/državicama.

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Jadna je ta licenca ako si joj ti vlasnik.
Jugoslavija kao zemlja, naša reprezentacija, naši klubovi, naša liga su imali ugled u svetu kakav samo mogu da sanjaju ove današnje državice:

Zemlja pobednik u II svetskom ratu, sa izuzetno jakom ekonomijom, vojnom industrijom, kulturom i umetnošću, zemlja sa prirodnim lepotama i rudnim bogatstvima, sa ugledom u svetu, osnivač Pokreta nesvrstanih sa poštovanjem i ugledom koje je ostvarila u odnosima sa oba suprotstavljena bloka.

Reprezentacija polufinalista Svetskih prvenstava 1930. i 1962, finalista Evropskog prvenstva 1960, organizator i domaćin Evropskog prvenstva 1976, osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960, redovan učesnik Svetskih i Evropskih prvenstava sa posebnim pečatom u Italiji 1990 (slavna generacija Piksija i Savićevića, prevođena legendarnim Ivicom Osimom).

vlasnik A licence

pre 5 godina

@fudbalski ekspert
Ako pricamo o fudbalu Jugoslavija bivsa ne da nije bila mocna nego je bila tezak evropski prosek. To je bila jadna igra sa gomilom losih pasova i kretanjem u krug po sredini terena, tako da nemoj mi pricati o tome da smo tada bili ne znam sta. Za Jugoslavijom ne treba zaliti, previse onih koji su ti navodna braca a gledaju da ti zabiju noz u ledja prvom prilikom. Bilo, ne povratilo se.

trener

pre 5 godina

zaista imaju slab sastav ,ali tendencije u modernom fufbslu pogotovo reprezentativnom pokazuju da dostignucr reprezentacije uopste be mora da bude povezano sa pojedinacnim kvalitetom njenih igraca , dokaz za to su Vels ,Kosta Rika pa i Portugal koji je osvojio EP i ako Francuska,Nemacka,Spanija imaju individualno mnogo bolje igrace .

Kolektiv je mnogo bitan ,zasto ? zato sto se igraju zonske odbrane dvs plitks bloka od po 8-9 igraca koji stoje na 30 metara od sopstvenog gola x to je fufbal dosadan za gledanje ,ali takav fudbal koji ima toliku kolicinu igraca koncentrisanu na malom prostoru onemogucava da igraci pokazu individualni kvalitet jer nemaju prostora za dribling pa cesto ni za sut ,takve odbrane se razbijaju dobrim kretnjama , strpljivom igrom tj UIGRANOSCU . Tako da su u prednosti iskljucivo one reprezentacije koje dugo ne menjaju tim i selektora kao sto je to Nemacka.

ako neko u nasem savezu uspe da prepozna ove tendencije u modernom reprezentativnom fudbalu ostavice selektora (ko god on bio) da radi vise godina u kontinuitetu i napraviti bazu igraca koje ce da uigra to je jedini put ka reprezentativnom uspehu nikakav individualni kvalitet jer taj kvalitet odskace samo y sistemu koji je postavljen i traje .

love

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 17. april 2018 08:42)

Pa gde su onda ti isti Ukrajinci!? Još su gori od Rusa...

DAVOR

pre 5 godina

Stvarno mi nije jasno ko moze Rusiji da garantuje ulazak u drugi krug pored Egipta na celu sa Salahom i jos mnogo odlicnih igraca na svim pozicijama u timu, a o Urugvaju da i ne govorimo. Po meni jedina njhova sansa je ako budu imali domacinsko sudjenje.

Kragujevac

pre 5 godina

Meni je interesantno da nikad nismo Rusi i mi igrali zajedno na nekom sampionatu, do sad. A inace koliko god negodovali opet najvise pricamo o tom fudbalu...

Goran

pre 5 godina

Treba da se raspita (kod nas) svako, koliko košta da upišeš dete da trenira fudbal u nekom klubu. Sve roditelji plaćaju. Oprema, lopte, turniri . . .
Mnogi roditelji ne raspolažu sa takvim novcem pa samim tim i ne mogu da upišu svoju decu da treniraju fudbal.

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Руски фудбал, генерално, и клубови и репрезентација, је нешто најружније што се може видети на телевизији. Толико досадно, теретно, неинвентивно, једном речју - ружно. Додуше, упливом великог новца, стадиони су постали модерни, па утакмице, бар на први поглед, док играчи излазе на терен, делују европски. Сва туга види се кад се гледа пренос из Хабаровска или раније Владивостока, где су стадиони још стари, соцреалистички. Тврдим, да на утакмици Младост Лучани - Радник Сурдулица видимо више лепих фудбалских потеза, него на мечу Рубин Казањ - Анжи Махачкала. Чак и странци, који дођу у Русију, брзо упадну у ту неку њихову меланхолију. Једноставно, за време СССР-а, Украјинци су чинили велики део репрезентације, селектор је '80-тих био Лобановски из Кијева, такође, добар део фудбалера био је из Грузије и Белорусије. Руси не могу да надокнаде тај губитак, фудбал није довољно развијен у провинцији, рад са нижим категоријама је лошији него у Енглеској, ма колико се то чинило немогуће, региони где је фудбал спорт број 1 више нису у истој држави. Додајте руској репрезентацији Украјинце и Јерменина Мхтаријана, добили би сте добру репрезентацију. Али то тада не би била Русија, већ СССР.

nowave7

pre 5 godina

Ne bih se bas slozio sa misljenjem da su nekadasnji SSSR i nekadasnja Jugoslavija bile svetske fudbalske sile. Brazil, Argentin, Italija, Holandija, Nemacka, Engleska, Spanija, Francuska, ... tesko da idu zajedno. U ovu potonju grupu bi se pre mogle svrstati recimo Madjarska ili stara Cehoslovacka. Tako da sovjeti tesko i u top deset ulaze, a kamoli stara Juga. A sada je jos gore.

Ganci

pre 5 godina

Neverovatna se stvar desava sa sportom a posebno fudbalom u Rusiji koja ima oko 150 miliona stanovnika. Rusija nema nikakve rezultate spram broja stanovnika. Neverovatno je da ih u kolektivnim spirtovima (vaterpolo kosarka fudbal rukomet)pobedjuju skoro sve drzave bivse Juge a to je sada ukupno 20 miliona stanovnika. Jedino u odbojci je Rusija sila. Fudbal je stvarno mucno gledati kada igraju. Retko dosadna i bezidejna igra. Ne moze se reci da se ne bore jednostavno nemaju smisla za igru. Imali su od Kapela i Slutskog odlicne trenere ali ne ide... Nije puno bolje ni u pojedinacnim sportovima cak ni afere sa dopingom da ne spominjemo sve je to lose veoma lose. Odgovor je verovatno jednostavan losi materijalni uslovi....

sahbaz

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 17. april 2018 08:42

činjeli...to su vjerovatno jeli činove neke!?

milutin INC.

pre 5 godina

Interesantan tekst, dosta "zvuči poznato" momenata. Pitanje mentaliteta, kao i kod nas, a i enormne zarade prosečnih fudbalera, kao i kod nas...
P. S. Za očekivati je da neko prekontroliše tekst pre objave, puno pravopisnih i gramatičkih grešaka. Osim ako je autor zanesen temom hteo i na taj način da dočara slabost nekog ko bi trebao biti jak :)

Stefan

pre 5 godina

Oni zadnjih 15 godina u najjacim ligama nemaju ni jednog ozbiljnog igraca, nikoga ko se bori za velike trofeje. I oni su ogorceni... Dok mi u istom tom periodu imamo Ivanovica, Vidica, Stankovica, Subotica, Matica, Kolarova - igrace koji su se borili i osvajali neke od najprestiznijih trofeja. Dovoljno za dobru okosnicu tima. Uz Ljajica, SMS-a, Luku Milivojevica, Kacara, Laneta, Kuzmanovica, Krasica, Zigica, Tadica... Igrace koji mogu da igraju u makar prosecnim timovima liga petice. Po mom poznavanju fudbala ovo je trebalo biti dovoljno da se bar kvalifikujemo na svako takmicenje. Pa sad ako su posle svega Rusi skupili milion potpisa, koliko treba mi da ih skupimo? Sedam?

мастурбињо

pre 5 godina

најдосаднија репрезентација за гледање на свету. некако ми је у целом тексту запарало уши ово да је фудбал постао за богату децу. ако је тако, то објашњава зашто међу 150 милиона људи не могу да направе 20 играча...

nikola

pre 5 godina

E bar da mi dodjemo do tog nivoa i spoznamo da smo g...a kao reprezentacija pa krenemo od nule.To vam je kao kad turbofolkeri umisljaju da su umetnici.

fudbalski ekspert

pre 5 godina

Naravno da zvuči poznato.
Moćnu Jugoslaviju i moćni Sovjetski savez su zamenile nemoćne državice (u našem slučaju) i realno nedorasla Rusija, u slučaju Sovjetskog saveza.

Epilog je poznat.
Reprezentacije su samo logičan produkt društva iz koga potiču, a sadašnja društva u Jugoslaviji i Sovjetskom savezu su ophrvana patologijom i to je koren svih problema, pa u krajnjoj liniji i u sportu.

nikola

pre 5 godina

E bar da mi dodjemo do tog nivoa i spoznamo da smo g...a kao reprezentacija pa krenemo od nule.To vam je kao kad turbofolkeri umisljaju da su umetnici.

мастурбињо

pre 5 godina

најдосаднија репрезентација за гледање на свету. некако ми је у целом тексту запарало уши ово да је фудбал постао за богату децу. ако је тако, то објашњава зашто међу 150 милиона људи не могу да направе 20 играча...

Stefan

pre 5 godina

Oni zadnjih 15 godina u najjacim ligama nemaju ni jednog ozbiljnog igraca, nikoga ko se bori za velike trofeje. I oni su ogorceni... Dok mi u istom tom periodu imamo Ivanovica, Vidica, Stankovica, Subotica, Matica, Kolarova - igrace koji su se borili i osvajali neke od najprestiznijih trofeja. Dovoljno za dobru okosnicu tima. Uz Ljajica, SMS-a, Luku Milivojevica, Kacara, Laneta, Kuzmanovica, Krasica, Zigica, Tadica... Igrace koji mogu da igraju u makar prosecnim timovima liga petice. Po mom poznavanju fudbala ovo je trebalo biti dovoljno da se bar kvalifikujemo na svako takmicenje. Pa sad ako su posle svega Rusi skupili milion potpisa, koliko treba mi da ih skupimo? Sedam?

fudbalski ekspert

pre 5 godina

Naravno da zvuči poznato.
Moćnu Jugoslaviju i moćni Sovjetski savez su zamenile nemoćne državice (u našem slučaju) i realno nedorasla Rusija, u slučaju Sovjetskog saveza.

Epilog je poznat.
Reprezentacije su samo logičan produkt društva iz koga potiču, a sadašnja društva u Jugoslaviji i Sovjetskom savezu su ophrvana patologijom i to je koren svih problema, pa u krajnjoj liniji i u sportu.

DAVOR

pre 5 godina

Stvarno mi nije jasno ko moze Rusiji da garantuje ulazak u drugi krug pored Egipta na celu sa Salahom i jos mnogo odlicnih igraca na svim pozicijama u timu, a o Urugvaju da i ne govorimo. Po meni jedina njhova sansa je ako budu imali domacinsko sudjenje.

milutin INC.

pre 5 godina

Interesantan tekst, dosta "zvuči poznato" momenata. Pitanje mentaliteta, kao i kod nas, a i enormne zarade prosečnih fudbalera, kao i kod nas...
P. S. Za očekivati je da neko prekontroliše tekst pre objave, puno pravopisnih i gramatičkih grešaka. Osim ako je autor zanesen temom hteo i na taj način da dočara slabost nekog ko bi trebao biti jak :)

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Руски фудбал, генерално, и клубови и репрезентација, је нешто најружније што се може видети на телевизији. Толико досадно, теретно, неинвентивно, једном речју - ружно. Додуше, упливом великог новца, стадиони су постали модерни, па утакмице, бар на први поглед, док играчи излазе на терен, делују европски. Сва туга види се кад се гледа пренос из Хабаровска или раније Владивостока, где су стадиони још стари, соцреалистички. Тврдим, да на утакмици Младост Лучани - Радник Сурдулица видимо више лепих фудбалских потеза, него на мечу Рубин Казањ - Анжи Махачкала. Чак и странци, који дођу у Русију, брзо упадну у ту неку њихову меланхолију. Једноставно, за време СССР-а, Украјинци су чинили велики део репрезентације, селектор је '80-тих био Лобановски из Кијева, такође, добар део фудбалера био је из Грузије и Белорусије. Руси не могу да надокнаде тај губитак, фудбал није довољно развијен у провинцији, рад са нижим категоријама је лошији него у Енглеској, ма колико се то чинило немогуће, региони где је фудбал спорт број 1 више нису у истој држави. Додајте руској репрезентацији Украјинце и Јерменина Мхтаријана, добили би сте добру репрезентацију. Али то тада не би била Русија, већ СССР.

Ganci

pre 5 godina

Neverovatna se stvar desava sa sportom a posebno fudbalom u Rusiji koja ima oko 150 miliona stanovnika. Rusija nema nikakve rezultate spram broja stanovnika. Neverovatno je da ih u kolektivnim spirtovima (vaterpolo kosarka fudbal rukomet)pobedjuju skoro sve drzave bivse Juge a to je sada ukupno 20 miliona stanovnika. Jedino u odbojci je Rusija sila. Fudbal je stvarno mucno gledati kada igraju. Retko dosadna i bezidejna igra. Ne moze se reci da se ne bore jednostavno nemaju smisla za igru. Imali su od Kapela i Slutskog odlicne trenere ali ne ide... Nije puno bolje ni u pojedinacnim sportovima cak ni afere sa dopingom da ne spominjemo sve je to lose veoma lose. Odgovor je verovatno jednostavan losi materijalni uslovi....

trener

pre 5 godina

zaista imaju slab sastav ,ali tendencije u modernom fufbslu pogotovo reprezentativnom pokazuju da dostignucr reprezentacije uopste be mora da bude povezano sa pojedinacnim kvalitetom njenih igraca , dokaz za to su Vels ,Kosta Rika pa i Portugal koji je osvojio EP i ako Francuska,Nemacka,Spanija imaju individualno mnogo bolje igrace .

Kolektiv je mnogo bitan ,zasto ? zato sto se igraju zonske odbrane dvs plitks bloka od po 8-9 igraca koji stoje na 30 metara od sopstvenog gola x to je fufbal dosadan za gledanje ,ali takav fudbal koji ima toliku kolicinu igraca koncentrisanu na malom prostoru onemogucava da igraci pokazu individualni kvalitet jer nemaju prostora za dribling pa cesto ni za sut ,takve odbrane se razbijaju dobrim kretnjama , strpljivom igrom tj UIGRANOSCU . Tako da su u prednosti iskljucivo one reprezentacije koje dugo ne menjaju tim i selektora kao sto je to Nemacka.

ako neko u nasem savezu uspe da prepozna ove tendencije u modernom reprezentativnom fudbalu ostavice selektora (ko god on bio) da radi vise godina u kontinuitetu i napraviti bazu igraca koje ce da uigra to je jedini put ka reprezentativnom uspehu nikakav individualni kvalitet jer taj kvalitet odskace samo y sistemu koji je postavljen i traje .

Nolov

pre 5 godina

@@Rusi... od Pavela Nedveda,nisu imali dobrog fudbalera...
(lelelek, 17. april 2018 11:02)

Trol dana u Evropi a mozda i sire..Svaka cast..

Goran

pre 5 godina

Treba da se raspita (kod nas) svako, koliko košta da upišeš dete da trenira fudbal u nekom klubu. Sve roditelji plaćaju. Oprema, lopte, turniri . . .
Mnogi roditelji ne raspolažu sa takvim novcem pa samim tim i ne mogu da upišu svoju decu da treniraju fudbal.

Kragujevac

pre 5 godina

Meni je interesantno da nikad nismo Rusi i mi igrali zajedno na nekom sampionatu, do sad. A inace koliko god negodovali opet najvise pricamo o tom fudbalu...

sahbaz

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 17. april 2018 08:42

činjeli...to su vjerovatno jeli činove neke!?

vlasnik A licence

pre 5 godina

@fudbalski ekspert
Ako pricamo o fudbalu Jugoslavija bivsa ne da nije bila mocna nego je bila tezak evropski prosek. To je bila jadna igra sa gomilom losih pasova i kretanjem u krug po sredini terena, tako da nemoj mi pricati o tome da smo tada bili ne znam sta. Za Jugoslavijom ne treba zaliti, previse onih koji su ti navodna braca a gledaju da ti zabiju noz u ledja prvom prilikom. Bilo, ne povratilo se.

nowave7

pre 5 godina

Ne bih se bas slozio sa misljenjem da su nekadasnji SSSR i nekadasnja Jugoslavija bile svetske fudbalske sile. Brazil, Argentin, Italija, Holandija, Nemacka, Engleska, Spanija, Francuska, ... tesko da idu zajedno. U ovu potonju grupu bi se pre mogle svrstati recimo Madjarska ili stara Cehoslovacka. Tako da sovjeti tesko i u top deset ulaze, a kamoli stara Juga. A sada je jos gore.

love

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 17. april 2018 08:42)

Pa gde su onda ti isti Ukrajinci!? Još su gori od Rusa...

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Naši klubovi i naša Prva liga su uživali izuzetan ugled u svetu. Dovoljno je prisetiti se hvalospeva koje je pobrala generacija Crvene zvezde koju je stvorio čuveni Miljan Miljanić. Slavni Liverpul se našao u čudu kada je na Enfildu ugostio jugoslovenske čigre, tim Crvene zvezde koji je trijumfovao 2-1.
Šta tek reći za Dinamo i Hajduk, čuvenu veliku četvorku koja je nezaboravnom činila svaku sezonu u našoj Prvoj ligi. Večiti derbi, Jadranski derbi, Sarajevski derbi, sudari titana velike četvorke, sve je to iznedrilo da npr. Radnički igra polufinale Lige Evrope, da Željezničar igra polufinale Lige Evrope, da Dinamo osvoji Ligu Evrope 1967, da Partizan igra finale Lige šampiona 1966 i to ni manje ni više nego sa Real Madridom, prethodno izbacivši Mančester junajted u polufinalu.




Kruna svega je naravno bila najtrofejniji i največi jugoslovenski klub svih vremena, FK Crvena zvezda.
Finale Lige Evrope 1979, titula šampiona Evrope 1991, Svetsko klupsko prvenstvo 1991, strahopoštovanje koje su imali Real i Milan kada su dolazili na Marakanu

Trag koji je u istoriji ostavila Jugoslavija ostaje neizbrisiv i ništa ne može da poništi njenu veličinu, pogotovo ne u poređenju sa sadašnjim tužnim i smešnim karikaturama/državicama.

neutralni felsh

pre 5 godina

(vlasnik A licence, 17. april 2018 12:44)

(trener, 17. april 2018 11:04)

(Doktor, 17. april 2018 10:20)

(fudbalski ekspert, 17. april 2018 08:54)

(experto en el fútbol, 17. april 2018 14:51)



vau! :)

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Jadna je ta licenca ako si joj ti vlasnik.
Jugoslavija kao zemlja, naša reprezentacija, naši klubovi, naša liga su imali ugled u svetu kakav samo mogu da sanjaju ove današnje državice:

Zemlja pobednik u II svetskom ratu, sa izuzetno jakom ekonomijom, vojnom industrijom, kulturom i umetnošću, zemlja sa prirodnim lepotama i rudnim bogatstvima, sa ugledom u svetu, osnivač Pokreta nesvrstanih sa poštovanjem i ugledom koje je ostvarila u odnosima sa oba suprotstavljena bloka.

Reprezentacija polufinalista Svetskih prvenstava 1930. i 1962, finalista Evropskog prvenstva 1960, organizator i domaćin Evropskog prvenstva 1976, osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960, redovan učesnik Svetskih i Evropskih prvenstava sa posebnim pečatom u Italiji 1990 (slavna generacija Piksija i Savićevića, prevođena legendarnim Ivicom Osimom).

Ganci

pre 5 godina

Neverovatna se stvar desava sa sportom a posebno fudbalom u Rusiji koja ima oko 150 miliona stanovnika. Rusija nema nikakve rezultate spram broja stanovnika. Neverovatno je da ih u kolektivnim spirtovima (vaterpolo kosarka fudbal rukomet)pobedjuju skoro sve drzave bivse Juge a to je sada ukupno 20 miliona stanovnika. Jedino u odbojci je Rusija sila. Fudbal je stvarno mucno gledati kada igraju. Retko dosadna i bezidejna igra. Ne moze se reci da se ne bore jednostavno nemaju smisla za igru. Imali su od Kapela i Slutskog odlicne trenere ali ne ide... Nije puno bolje ni u pojedinacnim sportovima cak ni afere sa dopingom da ne spominjemo sve je to lose veoma lose. Odgovor je verovatno jednostavan losi materijalni uslovi....

vlasnik A licence

pre 5 godina

@fudbalski ekspert
Ako pricamo o fudbalu Jugoslavija bivsa ne da nije bila mocna nego je bila tezak evropski prosek. To je bila jadna igra sa gomilom losih pasova i kretanjem u krug po sredini terena, tako da nemoj mi pricati o tome da smo tada bili ne znam sta. Za Jugoslavijom ne treba zaliti, previse onih koji su ti navodna braca a gledaju da ti zabiju noz u ledja prvom prilikom. Bilo, ne povratilo se.

nowave7

pre 5 godina

Ne bih se bas slozio sa misljenjem da su nekadasnji SSSR i nekadasnja Jugoslavija bile svetske fudbalske sile. Brazil, Argentin, Italija, Holandija, Nemacka, Engleska, Spanija, Francuska, ... tesko da idu zajedno. U ovu potonju grupu bi se pre mogle svrstati recimo Madjarska ili stara Cehoslovacka. Tako da sovjeti tesko i u top deset ulaze, a kamoli stara Juga. A sada je jos gore.

fudbalski ekspert

pre 5 godina

Naravno da zvuči poznato.
Moćnu Jugoslaviju i moćni Sovjetski savez su zamenile nemoćne državice (u našem slučaju) i realno nedorasla Rusija, u slučaju Sovjetskog saveza.

Epilog je poznat.
Reprezentacije su samo logičan produkt društva iz koga potiču, a sadašnja društva u Jugoslaviji i Sovjetskom savezu su ophrvana patologijom i to je koren svih problema, pa u krajnjoj liniji i u sportu.

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Jadna je ta licenca ako si joj ti vlasnik.
Jugoslavija kao zemlja, naša reprezentacija, naši klubovi, naša liga su imali ugled u svetu kakav samo mogu da sanjaju ove današnje državice:

Zemlja pobednik u II svetskom ratu, sa izuzetno jakom ekonomijom, vojnom industrijom, kulturom i umetnošću, zemlja sa prirodnim lepotama i rudnim bogatstvima, sa ugledom u svetu, osnivač Pokreta nesvrstanih sa poštovanjem i ugledom koje je ostvarila u odnosima sa oba suprotstavljena bloka.

Reprezentacija polufinalista Svetskih prvenstava 1930. i 1962, finalista Evropskog prvenstva 1960, organizator i domaćin Evropskog prvenstva 1976, osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960, redovan učesnik Svetskih i Evropskih prvenstava sa posebnim pečatom u Italiji 1990 (slavna generacija Piksija i Savićevića, prevođena legendarnim Ivicom Osimom).

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Руски фудбал, генерално, и клубови и репрезентација, је нешто најружније што се може видети на телевизији. Толико досадно, теретно, неинвентивно, једном речју - ружно. Додуше, упливом великог новца, стадиони су постали модерни, па утакмице, бар на први поглед, док играчи излазе на терен, делују европски. Сва туга види се кад се гледа пренос из Хабаровска или раније Владивостока, где су стадиони још стари, соцреалистички. Тврдим, да на утакмици Младост Лучани - Радник Сурдулица видимо више лепих фудбалских потеза, него на мечу Рубин Казањ - Анжи Махачкала. Чак и странци, који дођу у Русију, брзо упадну у ту неку њихову меланхолију. Једноставно, за време СССР-а, Украјинци су чинили велики део репрезентације, селектор је '80-тих био Лобановски из Кијева, такође, добар део фудбалера био је из Грузије и Белорусије. Руси не могу да надокнаде тај губитак, фудбал није довољно развијен у провинцији, рад са нижим категоријама је лошији него у Енглеској, ма колико се то чинило немогуће, региони где је фудбал спорт број 1 више нису у истој држави. Додајте руској репрезентацији Украјинце и Јерменина Мхтаријана, добили би сте добру репрезентацију. Али то тада не би била Русија, већ СССР.

experto en el fútbol

pre 5 godina

@vlasnik A licence

Naši klubovi i naša Prva liga su uživali izuzetan ugled u svetu. Dovoljno je prisetiti se hvalospeva koje je pobrala generacija Crvene zvezde koju je stvorio čuveni Miljan Miljanić. Slavni Liverpul se našao u čudu kada je na Enfildu ugostio jugoslovenske čigre, tim Crvene zvezde koji je trijumfovao 2-1.
Šta tek reći za Dinamo i Hajduk, čuvenu veliku četvorku koja je nezaboravnom činila svaku sezonu u našoj Prvoj ligi. Večiti derbi, Jadranski derbi, Sarajevski derbi, sudari titana velike četvorke, sve je to iznedrilo da npr. Radnički igra polufinale Lige Evrope, da Željezničar igra polufinale Lige Evrope, da Dinamo osvoji Ligu Evrope 1967, da Partizan igra finale Lige šampiona 1966 i to ni manje ni više nego sa Real Madridom, prethodno izbacivši Mančester junajted u polufinalu.




Kruna svega je naravno bila najtrofejniji i največi jugoslovenski klub svih vremena, FK Crvena zvezda.
Finale Lige Evrope 1979, titula šampiona Evrope 1991, Svetsko klupsko prvenstvo 1991, strahopoštovanje koje su imali Real i Milan kada su dolazili na Marakanu

Trag koji je u istoriji ostavila Jugoslavija ostaje neizbrisiv i ništa ne može da poništi njenu veličinu, pogotovo ne u poređenju sa sadašnjim tužnim i smešnim karikaturama/državicama.

sahbaz

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 17. april 2018 08:42

činjeli...to su vjerovatno jeli činove neke!?

мастурбињо

pre 5 godina

најдосаднија репрезентација за гледање на свету. некако ми је у целом тексту запарало уши ово да је фудбал постао за богату децу. ако је тако, то објашњава зашто међу 150 милиона људи не могу да направе 20 играча...

Stefan

pre 5 godina

Oni zadnjih 15 godina u najjacim ligama nemaju ni jednog ozbiljnog igraca, nikoga ko se bori za velike trofeje. I oni su ogorceni... Dok mi u istom tom periodu imamo Ivanovica, Vidica, Stankovica, Subotica, Matica, Kolarova - igrace koji su se borili i osvajali neke od najprestiznijih trofeja. Dovoljno za dobru okosnicu tima. Uz Ljajica, SMS-a, Luku Milivojevica, Kacara, Laneta, Kuzmanovica, Krasica, Zigica, Tadica... Igrace koji mogu da igraju u makar prosecnim timovima liga petice. Po mom poznavanju fudbala ovo je trebalo biti dovoljno da se bar kvalifikujemo na svako takmicenje. Pa sad ako su posle svega Rusi skupili milion potpisa, koliko treba mi da ih skupimo? Sedam?

DAVOR

pre 5 godina

Stvarno mi nije jasno ko moze Rusiji da garantuje ulazak u drugi krug pored Egipta na celu sa Salahom i jos mnogo odlicnih igraca na svim pozicijama u timu, a o Urugvaju da i ne govorimo. Po meni jedina njhova sansa je ako budu imali domacinsko sudjenje.

love

pre 5 godina

Nekad su bili dobri zato što su im većinu reprezentativaca činjeli igrači iz Ukrajine!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 17. april 2018 08:42)

Pa gde su onda ti isti Ukrajinci!? Još su gori od Rusa...

nikola

pre 5 godina

E bar da mi dodjemo do tog nivoa i spoznamo da smo g...a kao reprezentacija pa krenemo od nule.To vam je kao kad turbofolkeri umisljaju da su umetnici.

Kragujevac

pre 5 godina

Meni je interesantno da nikad nismo Rusi i mi igrali zajedno na nekom sampionatu, do sad. A inace koliko god negodovali opet najvise pricamo o tom fudbalu...

Goran

pre 5 godina

Treba da se raspita (kod nas) svako, koliko košta da upišeš dete da trenira fudbal u nekom klubu. Sve roditelji plaćaju. Oprema, lopte, turniri . . .
Mnogi roditelji ne raspolažu sa takvim novcem pa samim tim i ne mogu da upišu svoju decu da treniraju fudbal.

trener

pre 5 godina

zaista imaju slab sastav ,ali tendencije u modernom fufbslu pogotovo reprezentativnom pokazuju da dostignucr reprezentacije uopste be mora da bude povezano sa pojedinacnim kvalitetom njenih igraca , dokaz za to su Vels ,Kosta Rika pa i Portugal koji je osvojio EP i ako Francuska,Nemacka,Spanija imaju individualno mnogo bolje igrace .

Kolektiv je mnogo bitan ,zasto ? zato sto se igraju zonske odbrane dvs plitks bloka od po 8-9 igraca koji stoje na 30 metara od sopstvenog gola x to je fufbal dosadan za gledanje ,ali takav fudbal koji ima toliku kolicinu igraca koncentrisanu na malom prostoru onemogucava da igraci pokazu individualni kvalitet jer nemaju prostora za dribling pa cesto ni za sut ,takve odbrane se razbijaju dobrim kretnjama , strpljivom igrom tj UIGRANOSCU . Tako da su u prednosti iskljucivo one reprezentacije koje dugo ne menjaju tim i selektora kao sto je to Nemacka.

ako neko u nasem savezu uspe da prepozna ove tendencije u modernom reprezentativnom fudbalu ostavice selektora (ko god on bio) da radi vise godina u kontinuitetu i napraviti bazu igraca koje ce da uigra to je jedini put ka reprezentativnom uspehu nikakav individualni kvalitet jer taj kvalitet odskace samo y sistemu koji je postavljen i traje .

milutin INC.

pre 5 godina

Interesantan tekst, dosta "zvuči poznato" momenata. Pitanje mentaliteta, kao i kod nas, a i enormne zarade prosečnih fudbalera, kao i kod nas...
P. S. Za očekivati je da neko prekontroliše tekst pre objave, puno pravopisnih i gramatičkih grešaka. Osim ako je autor zanesen temom hteo i na taj način da dočara slabost nekog ko bi trebao biti jak :)

Nolov

pre 5 godina

@@Rusi... od Pavela Nedveda,nisu imali dobrog fudbalera...
(lelelek, 17. april 2018 11:02)

Trol dana u Evropi a mozda i sire..Svaka cast..

neutralni felsh

pre 5 godina

(vlasnik A licence, 17. april 2018 12:44)

(trener, 17. april 2018 11:04)

(Doktor, 17. april 2018 10:20)

(fudbalski ekspert, 17. april 2018 08:54)

(experto en el fútbol, 17. april 2018 14:51)



vau! :)