Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:38

Nemačka 1974, poraz Nemaca od Nemaca i titula

Domaćin je osvojio prvenstvo sveta, ali je izgubio utakmicu sa svojim drugim ja, veliki brazilski tim je, posle tri titule u 12 godina, završio na četvrtom mestu, reprezentativci Jugoslavije postigli jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji šampionata, legendarni trofej Žila Rimea zamenjen je novim, a debitovali su nesrećni Zairci, selekcije Haitija i Australije. Holanđani su odigrali prvi šampionat posle 1938. godine, a To što su igrali nazvano je Totalnim fudbalom.

Izvor: B92

Autor:B92

Nemačka 1974, poraz Nemaca od Nemaca i titula
Foto: Getty Images

Veliki brazilski tim je, posle tri titule u 12 godina, završio na četvrtom mestu, reprezentativci Jugoslavije postigli jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji šampionata.

Legendarni trofej Žila Rimea zamenjen je novim, a debitovali su nesrećni Zairci, selekcije Haitija i Aulstralije. Holanđani su odigrali prvi šampionat posle 1938. godine, a To što su igrali nazvano je Totalnim fudbalom.

Reprezentacija Jugoslavije plasirala se na završnicu u Nemačkoj posle nezaboravne majstorice u Frankfurtu. Dva gola za infarkt, Karasijev u Atini, koji je doneo plasman u dodatni meč, i pogodak Katalinskog u Frankfurtu najavili su da mirnih utakmica za tim koji je vodio Miljan Miljanić nema.

Prvenstvo su otvorili prvaci sveta, Brazilci i selekcija SFRJ. Uz 46 dosuđenih prekršaja golova nije bilo, a ni pobednika u duelima Brazilaca, Škota i Jugoslovena, pa je 9:0 protiv Zaira ‘plavima’ bilo sasvim dovoljno za prvo mesto. Zairac Nuamba postao je prvi golman koji je zamenjen na nekoj utakmici Svetskog prvenstva. Umesto njega u igru je pri rezultatu 3:0 ušao Tubilandu.U drugu fazu, koja se igrala po novom sistemu, plasirali su se i prvaci sveta. I pored poraza od Istočne Nemačke domaćin je ušao u drugi krug a duel DDR – BRD posmatralo je 59.000 ljudi. Videli su jedan gol, ‘gostujućeg’ fudbalera Šparvasera. Senzacija bi bila i veća da ‘neplanirani’ poraz Nemce nije odveo u lakšu četvrtfinalnu grupu.

Krojfova generacija Holanđana je predstavila novi koncept, u totalnom fudbalu ‘svi mogu da igraju sve’ a taj i takav pristup doneo im je legendarno finale.

U drugoj fazi najboljih osam selekcija podeljeno je u dve grupe, naš tim završio je na poslednjem mestu, a najgluplji poraz doživeo je od Poljaka, posle jednaesterca dosuđenog zbog toga što je Karasi udario Šarmaha kada je lopta bila na pola terena. Polajcima je to bila peta pobeda u pet mečeva, a Lato i drugovi ostvarili su najbolji plasman u istoriji šampionata. ‘Najbolji tim koji smo ikada imali’ vratio se kući, pričalo se da su glavni uzrok neuspeha bili loši međuljudski odnosi, a za anale ostaje podatak da je Miljanićev stručni štab imao 11 članova. Polufinalnih susreta nije bilo, pobednici grupa odigrali su finale, a drugoplasirani timovi meč za treće mesto, pa su ‘polufinala’ bili mečevi u grupi, Holandija – Brazil i Zapadna Nemačka – Poljska. Podmlađena selekcija Brazila nije mogla ništa u duelu sa pokretljivim I dobrim Holanđanima, a Neskens i Krojf savladali su Leaa za 2:0.

Nemci su se mučili sa Poljacima do kraja, šut henesa sa bele tačke zaustavio je Tomaševski da bi Gerd Miler odlučio pobednika.

Finalni susret odigran je u Minhenu, a ostaće zapamćen i po najbrže dosuđenom jedanaestercu. Igrao se prvi minut, a engleski sudija Tejlor kaznio je start dvojice Nemaca nad Krojfom. Holanđani su poveli, a Nemci pokazali koliko su jaki kada su, posle toga nastavili kao da se ništa nije dogodilo. Već u 25. minutu dosuđen je novi jedanaesterac, a Brajtner je pogodio za 1:1.

Gerd Miler je na Svetskim prvenstvima postigao ukupno 14 golova, a poslednji, četvrti na šampionatu 1974. godine, doneo je Nemcima titulu prvaka sveta. Velike zasluge imao je i legendarni golman Sep Majer koji je u drugom poluvremenu finala pobedio sve napadače holandskog tima.

Pored trenera Šena, na spisku osvajača druge titule prvaka sveta za Zapadnu Nemačku našli su se i Majer, Fogts, Bekenbauer, Švarcenbek, Brajtner, Henes, Bonof, Overat, Grabovski, Miler i Holcenbajn.

Nemačka 1974, rezultati, strelci, sastavi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve