Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:31

Švajcarska 1954, Od viđenih Mađara do sjajnih Nemaca

Svetsko prvenstvo 1954. godine igrano je u Švajcarskoj, a posle 28 pobeda u nizu, titule olimpijskog pobednika i sa timom koji su činili veliki majstori Puškaš, Božik i Kočiš, Mađari su bili najveći favoriti u dotadašnjoj istoriji šampionata. Na 26 utakmica postignuto je 140 golova, a prosek od 5.38 po utakmici potpuno je nespojiv sa igrom koju danas nazivamo fudbalom.

Na završnom turniru pojavili su se dotadašnji šampioni, Urugvaj i Italija, Engleska, Brazil, Nemačka, Mađarska, bilo je to prvo kompletno svetsko prvenstvo, bez otkaza, bojkota, nezadovoljstva. Igrala je i reprezentacija Jugoslavije, posle četiri pobede od oop 1:0 u kvalifikacijama.

Izvor: B92

Autor:B92

Švajcarska 1954, Od viđenih Mađara do sjajnih Nemaca
Foto: Getty Images/ Nemci se raduju

Posle 28 pobeda u nizu, titule olimpijskog pobednika i sa timom koji su činili veliki majstori Puškaš, Božik i Kočiš, Mađari su bili najveći favoriti u dotadašnjoj istoriji šampionata.

Na 26 utakmica postignuto je 140 golova, a prosek od 5.38 po utakmici potpuno je nespojiv sa igrom koju danas nazivamo fudbalom.

Na završnom turniru pojavili su se dotadašnji šampioni, Urugvaj i Italija, Engleska, Brazil, Nemačka, Mađarska, bilo je to prvo kompletno svetsko prvenstvo, bez otkaza, bojkota, nezadovoljstva. Igrala je i reprezentacija Jugoslavije, posle četiri pobede od oop 1:0 u kvalifikacijama.

Kuriozitet kvalifikacija, ipak, predstavljao je plasman Turaka. Po jednu pobedu u duelima sa Španijom ostvarili su i jedni i drugi, u majstorici je bilo nerešeno, pa je žreb, prvi put, odredio učesnika SP. U Švajcarskoj su igrale selekcije sa četiri kontinenta, a debitovali su u to vreme respektabilni Škoti. Završili su učešće posle poražavajućih 0:7 u duelu sa Urugvajcima.

Reprezentacija Jugoslavije je u grupi pobedila Francusku, a nerešen rezultat u duelu as Brazilom omogućio je i jednima i drugima nastavak takmičenja. Za dvostruke prvake sveta sve je završeno već u takmičenju u grupi. Italijani su izgubili od Švajcaraca, 2.1, a kasnije su se žalili da im je poništen regularan gol i da im nisu dosuđena tri jedanaesterca. Završili su sa istim brojem bodova kao i domaćin, pa je odlučivala majstorica.

U tom duelu bilo je 4:1 za Švajcarsku, a poraz su italijanski mediji nazvali «najvećim fijaskom italijanskog fudbala». I Nemci su tek posle dodatnog meča sa Turskom (7:2) stigli u osam najboljih.

Mađarska 'laka konjica' pokazala je u prvoj fazi superiornost, Južnu Koreju su pobedili sa 9:0, a Nemačku sa 8:3! Usledilo je četvrtfinale sa Brazilom, a posle 4:2 za Mađarsku, uz tri isključenja i dva jedanaesterca, viđena je i opšta tuča na terenu.

Urugvaj je, u meču koji je prošao bez crvenih kartona, ali uz nekoliko ozbiljnijih povreda igrača, pobedio Englesku sa 4:2, Zapadna Nemačka je sa 2:0 eliminisala reprezentaciju Jugoslavije, a domaćinu ni pet golova postignutih u duelu sa Austrijom nije bilo dovljno. U utakmici sa najviše postignutih golova u istoriji prvenstava primili su sedam i zafvršili takmičenje.

Posle mučenja u grupi i u četvrtfinalu Nemci su snagu pokazali u polufinalnom duelu sa Austrijom i dobili komšije sa 6:1. Mađari su, posle produžetka, bili bolji od Urugvaja, 4:2, bio je to prvi poraz Urugvaja na šampionatima i najava konačne pobede Mađara.

Posle osam minuta igre u Bernu bilo je 2:0 i činilo se da je pobednik odlučen. Nemci su izjednačili u 18. minutu, branili se, odbranili, a golom Rana, šest minuta pre kraja osvojili prvu titulu prvaka sveta.

Iako su mnogi hroničari tog vremena zapisali da je Nemačka nezasluženo osvojila titulu, tada je svet prvi put upoznao osobinu zbog koje će slavni Englez Gari Lineker skoro pola veka kasnije reći “Fudbal je igra dva tima od po jedanaest igrača u kojoj na kraju pobeđuju Nemci.

Prvi nemački pobednici bili su Turek, Posipal, Kolmajer, Ekel, Librih, Mai, Ran, Morlok, O. Valter, F. Valter i Šafer, a vodio ih je Herberger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve