Nova vest
Rukomet

Petak, 03.02.2023.

11:23

Prva dama srpskog rukometa: Srbija na korak od svetskog vrha

Posle nedavno završenog Svetskog prvenstva prvi utisci su očigledni – Srbija opet sa zadovoljstvom prati rukomet.

Izvor: B92, RSS

Autor:B92, RSS

Prva dama srpskog rukometa: Srbija na korak od svetskog vrha
Foto: RSS

Podrška navijača ogleda se u rekordu od milion ipo gledalaca koji su pratili duel sa Nemačkom na nacionalnoj televiziji, ali i medijskoj podršci, pozitivnim komentarima čak i kada je Srbija gubila.

Do povratka takvog odnosa prema najboljim rukometašima nije se došlo preko noći, iza toga stoji tim ljudi koji je dve godine sklapao kockice – od struke do svih zaposlenih u RSS na čijem čelu se nalazi gospođa Milena Delić.

Predsednica se osvrnula na završenu globalnu rukometnu smotru iako je mislima već u narednim akcijama koje su iza ugla.

"I dalje smo pod utiskom Svetskog prvenstva iako je zavesa spuštena pre nekoliko dana. Pomno sam pratila završnicu i u suštini ništa se novo nije desilo u odnosu na prethodni šampionat, osim što na prethodnom Srbija nije učestvovala"
, započinje predsednica Rukometnog saveza Srbije i nastavlja:

"Čak su i prvaci isti, a na finalnom vikendu videli smo ono što se u ovom trenutku smatra ”krem de la krem” svetskog rukometa. Od ekipa na koje smo navikli da imaju vrhunske rezultate, Hrvatska je malo podbacila, ali oni su sada na jednoj prekretnici, u ekipi imaju dosta mladih igrača i debitanata. Dosta je i kritika na njihov račun, ali možda je to negde i neminovnost. I mi smo se pre nekoliko godina susreli sa tim istim problemom".

O samoj igri kaže:

"Rukomet kao rukomet dobija na snazi i brzini i to je nešto što se meni lično ne sviđa. Interesantno jeste gledaocima, ali ne vidim mnogo tehničkih elemenata, lepote, osim većeg broja 'cepelina'. Sve drugo se svodi na trčanje i kontre. Mi ćemo morati da se razvijamo u tom pravcu, ali mislim da te zamerke što igramo "spor" rukomet nisu u potpunosti na mestu. Pokazali smo da možemo da igramo brzo, ali i da ponekad taktički usporimo protivnika".


Savez je jasan - rezultat Srbije nije veliki uspeh, ali nije ni neuspeh.

"Najvažnije mi je da među momcima vlada timski duh, da su na svakoj utakmici igrali na pobedu. Kada su gubili nisu se predavali i to je nešto što nije bila slika našeg tima u prethodnom periodu. Ranije su porazi bili sa velikom razlikom baš zbog toga dok danas kada imamo padove u igri mi umemo da se vratimo iz minusa. Mislim da smo na korak da dostignemo reprezentacije koje su u samom vrhu".

Milena Delić posebno je istakla atmosferu u reprezentaciji.

"Srećna sam što svaki igrač sa zadovoljstvom dolazi da igra za reprezentaciju i da jedva čeka novo okupljanje. To nam je svima motiv da i mi budemo bolji kao institucija. Kao Savez, omogućili smo sve što je potrebno, da nemaju nikakve zamerke na odnos prema njima i sada je vidljivo i zajedništvo koje vlada, dok podršku osećaju svi".


Isti odnos prema B selekciji, muškoj juniorskoj reprezentaciji

"Bez rezultata u mlađim kategorijama ne možemo da očekujemo uspeh seniora u budućnosti. Sve reprezentacije koje osvajaju medalje su to gradile od kadetskog uzrasta i mi se tim modelom vodimo sada. Svakako, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez velike pomoći države, posebno predsednika Aleksandra Vučića koji je i javno podržao uspon rukometa".


Od juniorske selekcije se na Svetskom prvenstvu mnogo očekuje, ali ni takmičenje bez medalje neće biti neuspeh

"Stefan Dodić bio je deo seniorske reprezentacije, ali pored njega, tu su i Luka Rogan, Miloš Kos koji je nažalost bio povređen. Jako je bitno što Toni Đerona uvek računa i na te igrače jer nenadoknadivo je to iskustvo koje steknu u A selekciji iako su još uvek juniori. Dodić je svoju šansu i poverenje opravdao. Za godinu dana napravio je izuzetan pomak, ali pored reprezentacije, na to imaju uticaj i igre prvo u Vardaru, a potom i Zagrebu".

"Ukoliko na terenu pokažu sve što se od njih očekuje, a ne osvoje medalju, to neće biti neuspeh, ali s pravom se nadamo četvrtfinalu. To je bio cilj i kada je seniorska ekipa u pitanju, ali nekoliko lopti je odlučilo drugačija i to je sport i zbog toga ne treba žaliti, već iz ovog naučiti".

Igrači iz kadetske selekcije podjednako konkurišu za Svetsko juniorsko prvenstvo

"Plan i program priprema je uveliko napravljen, trudimo se da im obezbedimo sve što je njima potrebno. I adekvatne protivnike, sparing partnere, utakmice i uslove za rad. U tome nam mnogo pomažu lokalne samouprave u kojima je rukomet bitan sport poput Leskovca, Vrbasa i ostalih. Drugi savezi primećuju naš rad i napredak i zato nas je Francuska pozvala na turnir koji služi pripremi za predstojeće prvenstvo. Sa Mađarskom imamo izuzetan odnos i često igramo prijateljske utakmice. Švedska je bila ta koja je nas tražila za pripreme seniorskog prvenstva, Kako napredujemo na svim nivoima, tako to prate i rezultati. Do samog polaska u Grčku uradićemo sve što je do nas da se momci što bolje pripreme, potencijalno omogućiti i ekstra dan na prvenstvu da bismo što bolje otvorili prvenstvo jer prvu utakmicu igramo sa Islandom koja može biti presudna za četvrtfinale".


Podrška kontinuitetu rada trenera – ključ za razvoj svih selekcija

"Tonija Đeronu sam zatekla kada sam izabrana na funkciju koju obavljam, ali zbog pandemije on nije imao puno prilike u prvih šest meseci da adekvatno radi. Potom su došle kvalifikacije za Evropsko prvenstvo gde smo na iznenađenje svih pobedili Francusku kod nas, a odigrali nerešeno u gostima i tada sam videla da je pored promena u ekipi van terena, Đerona uspeo da unapredi ekipu i na terenu zbog čega je zaslužio poverenje. Za svaki veći rezultat potrebno je vreme i čestim smenama se do njega ne može doći. Tako smo verovali i u Đorđa Teodorovića, isti pristup imamo i prema Urošu Bregaru".

Kako do uzlazne putanje u razvoju ženskog rukometa?

"To što se kadetska selekcija okuplja već drugi mesec zaredom u okviru Trenažnog centra RSS govori da od najmlađe selekcije stvaramo neke nove generacije. Na tom putu potrebna je velika podrška klubova, ali i samih igračica jer kada ostanemo bez Kristine Liščević, Jovane Stojiljković i Jelene Lavko, važno je da smo u našem sistemu pripremili naslednice koje će stvarati nove rezultate i u ženskoj konkurenciji. Klubovima nije lako, ali mi smo tu da podržimo rad struke i da na čelu sa Bregarom i kroz što češća okupljanja rastemo postepeno"
, zaključila je prva dama srpskog rukometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve