Nova vest
Rukomet

Ponedeljak, 23.01.2023.

16:45

Pobeda Srbije za kraj SP, ali ništa od Olimpijskih igara

Rukometaši Srbije pobedili su Holandiju rezultatom 32:30 (15:17) u poslednjoj utakmici druge faze Svetskog prvenstva.

Izvor: SS

Autor: SS

Pobeda Srbije za kraj SP, ali ništa od Olimpijskih igara
Foto: Profimedia/Marcin Bulanda

"Orlovi" su još ranije ostali bez plasmana u četvrtfinale, ali su uprkos ovoj pobedi, ostali i bez učešća na Olimpijskim igrama, jer im je bilo potrebno da budu u prvih 10 selekcija na šampionatu.

Za to su morali da trijumfuju sa 13 golova razlike ili da Bahrein pobedi Hrvatsku.

Nijedno i drugo se nije desilo, pa će u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine ići Hrvatska i Slovenija.

Srbija će olimpijsku vizu tražiti na narednom Evropskom prvenstvu.

Od početka susreta bilo je jasno da će se ubedljiva pobeda teško desiti sa pristupom, energijom i manjkom motivacije koji su "orlovi" pokazali na startu.

Luk Steins je pravio haos munjevitim izvođenjem brzog centra, ali i asistencijama koje su "cepale" neuobičajeno tromu odbranu Srbije.

Holandija je ekspresno povela sa 7:3 i Toni Đerona je morao da zove tajm-aut već posle nepunih 10 minuta. Nakon toga su srpski igrači zaigrali nešto bolje i organizovanije u napadu, ali je sporo vraćanje u odbranu i dalje bilo problematično.

Još kada su sudije u 20. minutu dodelile crveni karton Mijajlu Marseniću zbog oštrog starta nad Steinsom, Srbija je bila dodatno oslabljena.

Ali, jedini preostali pivotmen, Dragan Pešmalbek, bio je najsvetlija tačka u timu Srbije, u igri u polju, dok je na golu impresivan učinak imao Dejan Milosavljev.

Da njih dvojica nisu bili na tom nivou, Holandija bi na poluvremenu vodila sa mnogo više golova razlike od 17:15, mada je i do te prednosti došla u poslednjem minutu sa dve greške naših igrača pri rezultatu 15:15.

Ipak, drugi deo smo otvorili mnogo bolje, serijom 4:1 i ekspresnim preokretom za 19:18.

Imala je Srbija u više navrata šansu za odlazak na +2, ali su Holanđani konstantno držali priključak i u većem delu drugog poluvremena igralo se gol za gol.

Veliki hendikep bila je povreda Lazara Kukića, iako je delovalo da samo ima rasekotinu na usni, ali se raspucao Marko Milosavljević koji je održavao Srbiju u priključku i minimalnoj prednosti.

Upravo je on doneo tih magičnih +2 golom za 31:29, a u sledećem napadu je Dejan Milosavljev odbranio sedmerac i praktično je tu bila prelomljena utakmica.

Najbolji pojedinac susreta i "meč-viner" bio je Marko Milosavljević sa čak devet pogodaka.

Dragan Pešmalbek je postigao šest, Nemanja Ilić četiri, Orbović tri, po dva su imali Radivojević i Vorkapić, a jednom su se u strelce upisali Borzaš, Đorđić, Dodić, Vanja Ilić, Kukić i Marsenić.

U ekipi Holandije najbolji je bio Bajens sa sedam golova, Smits je imao šest, a po tri su dali Šagen, Stavast, Ten Velde i Steins, koji je najviše mučio Srbiju svojim asistencijama i brzom igrom sa centra.

Sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut putem Live BLOG-a na B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve