Predstavljena knjiga o čuvenoj odbrani jugoslovenskog rukometa

Srpski rukometni trener Dragan Đukić predstavio je knjigu pod nazivom "3:2:1 - Povratak korenima" koja govori o čuvenom tipu zonske odbrane.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Ovaj tip odbrane bio je dugo karakterističan za jugoslovensku školu rukometa i svu njenu specifičnost, a o kojoj iz nepoznatih razloga na našem jeziku nikada ranije nije pisano.

Promocija ovog književnog dela, izuzetnog značaja za rukometni sport u celini, održana je na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla".

O knjizi su na promociji, osim autora, govorili Dragan Adžić, trener rukometašica Budućnosti i selektor ženske reprezentacije Crne Gore, zatim predvodnik zlatne generacije jugoslovenskog rukometa i istaknuti trener Veselin Vujović, kao i redovni profesor prof. dr Vladimir Koprivica.

“Čestitam Draganu Đukiću na njegovom delu. Ono što bih posebno istakao kao izvanredno je naslov njegove knjige u kome stoji - povratak korenima. Sa legendarnim Branislavom Pokrajcem sam imao prilike da razgovaram o toj našoj čuvenoj odbrani. Pamtim kada je nastala i koliko je to u svetu rukometa bilo iznenađujuće. Poziv da se vratimo korenima je jedan od najboljih naslova koje bi čovek mogao da podari ovakvom delu”, rekao je profesor Koprivica.

Recezent knjige bio je Dragan Adžić, koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Podgorice, iako je takmičarska sezona u punom jeku.

Foto: Promo
Foto: Promo

“Drago mi je što sam ja recezent Đukićevog prvenca koji kao čovek, ali i vrhunski trener ima više darova, a jedan od njih je da vrlo pitko prenosi igračima ili igračicama to što želi. Takođe, ima i talenat da to što želi prenese i lepo uobliči i na papiru. Taj dar nema nas puno trenera, tako da je njegov uspeh što se tako iskazao još veći. Prvi značaj knjige je što će ovaj vid odbrane moći da koriste i naši naslednici. U ovom povratku korenima sažeto je i sve ono što je svojstveno jugoslovenskoj školi rukometa. Ova odbrana 3:2:1 izvedena je iz našeg mentaliteta, što ne damo na sebe, što želimo da pobedimo jače... Ovo je samo prvenac, i želim da se Dragan nakon njega opusti i napiše još stvari, te nam tako prenese znanja”, konstatovao je Adžić.

I Veselin Vujović nije krio svoje oduševljenje:

“Prijatno sam iznenađen knjigom, njenom estetikom i onim što je dokazala i prikazala. Knjiga govori o odbrani koja je mojoj generaciji, ali i generacijama pre moje donela toliko važnih rezultata. Sve je jednostavno objašnjeno, da i treneri koji se ne razumeju baš u ovu odbranu, mogu ovde sve da pročitaju. Ukoliko u ovoj odbrani imate formiranog centarhalfa, igrača odbrane, onda će on da pomaže saigračima i da ih razigrava. Moj savet trenerima je da krenu od te tačke i da formiraju dobrog centar halfa. Ova knjiga naravno ide u istoriju, jer narod koji nema istoriju nije narod. Današnji rukomet je puno napredovao, ali smatram da bi ova odbrana ponovo bila težak zadatak za sve evropske reprezentacije. Hvala Draganu što je napisao ovu knjigu i želim da kažem da u svemu ovome nije sam”, poručio je Vujović.

Foto: Promo
Foto: Promo

U bogatoj trenerskoj karijeri Dragan Đukić vodio je više domaćih i inostranih klubova poput Crvene zvezde, Metaloplastike, PIK Segedina, skopskog Vardara, CSM-a iz Bukurešta, a bio je i selektor Crne Gore, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske, Makedonije i Jordana. Uz konstataciju da je promocija ove knjige njegov završni akademski dan Đukić je poručio:

“Pre neki dan sam pročitao rečenicu koja glasi: "Osnovni cilj edukacije nije da se stvari nauče, već da se ne zaborave!" U svemu tome moram da kažem da je sama knjiga sublimacija svih znanja koja su proistekla na prostorima bivše Jugoslavije. Nadam se da ćemo ovim, tu čuvenu odbrambenu formaciju dovesti na mesto na kojem treba da bude. Naslov je simboličan, jer sa jedne strane govori o odbrani, a sa druge strane na specifičan način odbrojava da krenemo da se restartujemo i da iznova tražimo sebe, da se ne stidimo onoga što smo i da i te kako ima vrednosti na svim ovim prostorima”, kratko je zastao Đukić i potom dodao:

“Bio sam svestan da knjiga izdata 2020. ne može da izgleda kao knjiga iz 1970. Mora da izgleda drugačije i da priđe čitaocu na jedan drugi način. Želeo sam da presvučemo knjigu u jezik koji današnji čitaoci razumeju. Takođe, smatrao sam da knjiga treba da izađe i na engleskom jeziku kako bi ljudi u svetu bili svesni njenog značaja. Isto tako, biće objavljeno i elektronsko izdanje. U knjizi se nalaze skriveni tragovi koje će pažljivi čitaoci moći da pronađu, a pokušao sam da pišem i na "pavićevski" način. Da možete da čitate odakle god hoćete knjigu i da je razumete. Da vas iz svake tačke vodi ka istom cilju. Ova knjiga više nije samo moja, već naša i vaša. Nadam se da ćete je čitati na sebi svojstven način”, zaključio je Đukić.

Foto: Promo
Foto: Promo