IHF za B92: Odluka o suspenziji Rusije nije konačna

Međunarodna rukometna federacija (IHF) rekla je za B92 da odluka oko učešća Rusije na Olimpijskim igrama još nije doneta.

LNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA

Svetska antidoping agencija (WADA) je donela odluku da suspenduje Rusiju sa svih velikih takmičenja na četiri godine, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Ta odluka je donesena 9. decembra i od tog trenutka Rusija je imala pravo na žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Odluka o suspenziji Rusije može da utiče na Srbiju, to jest na rukometašice naše zemlje, koje su izborile učešće na kvalifikacionom turniru za OI šestim mestom na Svetskom prvenstvu.

Ruskinje su na SP osvojile bronzu i time "upale" u grupu sa Srbijom, Kinom i Mađarskom, ali mnogima nije bilo jasno da li će "zbornaja" uopšte imati pravo da učestvuje na tom takmičenju.

Pročitajte još Poznat put Srbije do Olimpijskih igara!

"S obzirom da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu i da je WADA poručila Svetskoj sportskoj federaciji da odluka (o suspenziji Rusije prim. aut.) nije konačna dok CAS ne donese svoju odluku, trenutno ne možemo ništa zvanično da saopštimo oko kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre", naveli su iz IHF za B92.

IHF nije mogao da odgovori na pitanje šta će se desiti ukoliko Ruskinje budu i zvanično izbačene i koja ekipa će ih zameniti, a to će verovanto biti poznato početkom naredne godine.

Kvalifikacioni turniri na programu su od 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.