Nova vest
Rukomet

Nedelja, 01.02.2015.

19:06

Francuzi novi svetski šampioni!

Rukometaši Francuske postali su novi svetski prvaci, pošto su u finalu pobedili domaćina Katar rezultatom 25:22.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Francuzi su tako potvrdili dominaciju u ovom sportu osvojivši triplu krunu – Evropsko i Svetsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre.

Takav uspeh pošao im je za rukom drugi put u istoriji, prethodno je to bio slučaj 2009. godine. Takođe, oni su prekinuli bajku Katara koji je prvi put u istoriji otišao ovoliko daleko na nekom velikom turniru.

’Galski petlovi’ odlučujuću prednost u ispunjenoj "LUISAL areni" (17.000 ljudi) stekli su u prvom poluvremenu koje su dobili sa 14:11, a onda je sigurno održali do kraja, za peti naslov prvaka sveta.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Nikola Karabatić sa pet golova, Valentin Port i Danijel Narsis dodali su po 4, dok su se po tri puta upisali Ksavijer Baraše, Alis Nijokas i Mišel Gigu.

Kod Katara se istakao Žarko Marković sa sedam pogodaka, jedan više od Rafaela Kaputa. Marković je turnir završio kao drugi strelac sa 67 postignutih golova, četiri manje od Dragana Gajića iz Slovenije.

Danijel Šarić, srpski golman koji brani boje ove prebogate države, deli peto mesto uspešnosti sa Matijasom Andersonom i Petrom Štolom.

Katar je na ovom turniru ispisao istoriju, pošto mu je prethodni najbolji rezultat bilo 16. mesto. Igrači ove reprezentacije skupljeni su sa svih strana sveta, a u žižu javnosti ušli su posle saznanja da će bogato biti nagrađeni za uspehe na Svetskom prvenstvu.

To se verovatno neće desiti, ali je višemilionsko ulaganje u katarski rukomet donelo rezultate.

Bronzana medalja otišla je u ruke reprezentaciji Poljske, koja je posle drame i produžetaka savladala Španiju sa 29:28.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve