Nova vest
Rukomet

Subota, 20.09.2014.

15:13

RSS o Kosovu: Članice EU odlučile

Rukometni savez Srbije oglasio se povodom odluke Evropske rukometne federacije (EHF) da Kosovo postane punopravni član te organizacije.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Rukometni savez Kosova postao je u subotu punopravni član EHF, odlučeno je na sednici u Dablinu.

Većinom glasova odlučeno je da će Kosovo postati 50. članica te organizacije, a to znači da će sada selekcija Kosova moći da igra u nacionalnim takmičenjima (do sada su ekipe sa Kosova mogle da igraju u klupskim takmičenjima).

„I pored zalaganja i argumenata Rukometnog saveza Srbije, zemlje članice Evropske unije koje imaju većinu u Evropskoj rukometnoj federaciji su bile čvrste pri stavu da Kosovo dobije status punopravnog člana EHF-a, a samim tim i igranje svih zvaničnih utakmica. Osnovni argument je bio da taj proces predugo traje, kao i da se Briselskim sporazumom Srbija obavezala da ne blokira prijem i članstvo Kosova u međunarodne organizacije. O daljim potezima u vezi sa ovom odlukom, kao i u vezi sa nastupima tzv. reprezentacije Kosova, kao i o nastupima reprezentacije Srbije, Rukometni savez Srbije kao i do sada radiće u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Republike Srbije i resornih Ministarstava“, stoji u saopštenju RSS.

Kosovo se već prijavilo za žensko EP do 17 i do 19 godina (tu će u kvalifikacijama u istoj grupi biti Srbija i Kosovo), zatim za juniorsko Svetsko prvenstvo, kao i za seniorsko Evropsko prvenstvo 2018.

Rukometni savez Kosova je od 2004. godine i kongresa EHF-a u Budimpešti bio priznat kao pridruženi član, a 2012. na kongresu u Monaku doneta je rezolucija da će EHF dodeliti punopravno članstvo čim to politčka situacija dozvoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve