Nova vest
Rukomet

Nedelja, 29.01.2012.

09:11

Hansen: "Ovo je prava publika"

Danska rukometna reprezentacija najstandardnija je selekcija svetskog muškog rukometa, sa 6 polufinala u poslednjih 8 godina.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tim koji sa klupe predvodi Ulrik Vilbek, a sa terena Mikel Hansen, boriće se sa Srbijom za drugo evropsko zlato u istoriji.

Danci su šampioni Evrope bili 2008. u Norveškoj, a prošle godine izgubili su u finalu svetskog prvenstva od Francuske jednim golom razlike.

„Kad god igramo brzo, možemo da se nosimo sa svakim protivnikom, pa i sa Srbijom u finalu“, rekao je najbolji igrač crveno-belih Hansen, koji je znatno podigao formu u odnosu na početak prvenstva. „Mi smo ekipa koja ima ogromno samopouzdanje i to se vidi“.

Vidi se i po rezultatima. Posle mršave pobede nad Slovačkom i poraza od Srbije, Danci su izgubili i od Poljske, pa su u drugu fazu ušli bez bodova. To ih bije obeshrabrilo, protiv Makedonije su se vraćali od minus osam do pobede sekund pred kraj, onda su zaustavili buđenje Nemaca, da bi trijumfom poslednjeg dana nad večitim rivalima iz Švedske obezbedili polufinale. Španci su u taj duel ušli kao favoriti, ali će oni danas sa Hrvatskom igrati za treće mesto.

Ulrik Vilbek je priča za sebe, legenda rukometa. Pokupio je žensku reprezentaciju Danske kada je bila pred gašenjem, za nekoliko sezona je transformisao u kandidata za medalje, a onda ušao u seriju bez premca. Kada je završio posao imao je iza sebe 5 godina sa pet plasmana u polufinala EP, SP i OI i učinkom kakav je nemoguće nadmašiti – punih godinu dana Dankinje su u isto vreme bile olimpijske pobednice, prvakinje Evrope i sveta.

Posle perioda provedenog u ženskom, pa muškom timu Viborga, Vilbek je preuzeo mušku selekciju, stalnog učesnika velikih takmičenja, ali retko u borbi za medalje. To se promenilo – u njegovoj eri Danci imaju evropsko zlato, svetsko srebro i po jednu bronzu. Peking 2008. bio je prvo takmičenje na kojem nije doveo nacionalni tim do polufinala (sa ženama 6 medalja: 4-1-1, sa muškarcima dotle 3 medalje: 1-0-2, posle toga još srebro na SP i današnje finale, plus jedno četvrto mesto).

Posle dramatičnih događaja tokom meča Srbije sa Hrvatskom, kada je neodgovorni nasilnik povredio Žarka Šešuma, novinari iz Danske i još nekih zemalja pokušali su da akcenat bace na sigurnosne teme. Vilbek je to odbacio.

„To nije naš posao. Mi treba da se pripremimo taktički i psihički. Organizatori se bave time i mi do sada nismo imali nikakve probleme. Ni najmanje nisam zabrinut“, rekao je 53-godišnji stručnjak.

Uzavrelu atmosferu Mikel Hansen ne vidi kao pretnju za svoj tim, već kao trijumf rukometa.

„Ovo je prava publika, upravo onakva kakva i treba da bude: posvećena i ponosna na svoj tim i naciju“, rekao je nasmejani Hansen i dodao:

„Jedva čekamo finale. Biće to pravi doživljaj za nas“.

Srbija i Danska za zlato će se boriti u rasprodatoj Beogradskoj areni od 17 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve