Nova vest
Rukomet

Ponedeljak, 08.11.2010.

17:31

2011. kreće regionalna liga

Sledećeg leta startovaće takmičenje u regionalnoj rukometnoj ligi u kojoj će učestvovati timovi iz država bivše Jugoslavije i Mađarske.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Predstavnici nacionalnih rukometnih federacija država bivše Jugslavije i čelnici Rukometne federacije Mađarske usaglasili su sve detalje regionalnog takmičenja.

Liga će imati 16 klubova, po tri iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a po dva iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Mađarske. Igraće se po dvokružnom bod sistemu, sa fajnal forom na kraju.

Prvo kolo na programu je 23. avgusta 2011, a pobednik će biti poznat 31. marta naredne godine.

Po modelu koji se sada primenjuje u košarkaškoj Jadranskoj ligi, učesnici rukometne regionalne lige bi se po njenom okončanju uključili u nacionalne šampionate.

"Dogovorili smo se da Slovenija zbog kvaliteta klubova ima tri predstavnika, a toliko će ih imati i Bosna i Hercegovina da bismo ispoštovali sva tri naroda u toj državi. Plasman u evrokupove i dalje će zavisiti od rezultata u nacionalnim ligama, a sve federacije imaju pravo da određuju kriterijume po kojima će se obezbediti pravo igranja u regionalnoj ligi", rekao je predsednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović.

Prema njegovim rečima, naredni sastanak svih učesnika nove lige biće održan u decembru i tada će biti formirana takmičarska tela.

Potpredsednik Upravnog odbora Rukometnog savez Crne Gore Goran Đukanović rekao je da će novo takmičenje biti velika prilika za razvoj rukometa u svim državama.

"Verujemo da ova liga može samo da doprinese jačanju crnogorskog klupskog i reprezentativnog rukometa. U ovome svi imamo šanse, klubovi i mladi igrači. Verujem da će liga izrasti u jednu od najkvalitetnijih u Evropi", rekao je Đukanović.

Predsednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola izjavio je da će regionalna liga najviše koristiti najboljim klubovima koji moraju da imaju kontinuitet jakih utakmkica, kako bi bili spremni za izazove u evrokupovima.

"Samo jaka konkurencija, koju ćemo imati u regionalnoj ligi, najboljim klubovima može da pomogne da održavaju formu koja im je potrebna za evropska takmičenja", rekao je Šola.

Predstavnik Rukometne federacie Mađarske Arpad Kovari potvrdio je da će iz te zemlje u regionalnoj ligi igrati najjači klubovi.

"Zajednički je interes da u ovom delu Evrope ojačamo rukomet, da bismo mogli da se suprodstavimo nemačkim i španskim klubovima. Drago nam je da postoji sponzor koji bi pokrio troškove takmičenja, a iz Mađarske će u novoj ligi igrati Vesprem i PIK Seged", rekao je Kovari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve