Nova vest
Rukomet

Četvrtak, 15.01.2009.

10:11

U petak počinje rukometno SP

Svetsko prvenstvu u rukometu počinje u petak, a favoriti za najviši plasman su Nemačka, olimpijski šampion Francuska, evropski prvak Danska, Španija i Hrvatska.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Učestvovaće 24 reprezentacije raspoređene u četiri grupe, a utakmice će se igrati u sedam gradova: Osijeku, Splitu, Varaždinu, Poreču, Puli, Zadru i Zagrebu.

U Grupi A takmičiće se: Francuska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Argentina i Australija; u Grupi B: Hrvatska, Švedska, Španija, Južna Koreja, Kuvajt i Kuba; u Grupi C: Nemačka, Poljska, Makedonija, Rusija, Tunis i Alžir.

Reprezentacija Srbije počinje takmičenje u Poreču, u Grupi D sa selekcijama Danske, Norveške, Egipta, Brazila i Saudijske Arabije. U drugi krug plasiraće se tri najbolje ekipe iz svake grupe, a spojiće se ekipe iz Grupe A sa timovima iz Grupe B, a ekipe iz Grupe C sa timovima iz Grupe D.

Titulu na šampionatu brani selekcija Nemačke koja je na svom terenu u Kelnu 2007. pobedila Poljsku. Kvalitetna liga i odličan klupski rukomet prvi put je doneo zlatnu medalju Nemačkoj na EP 2004. u Sloveniji. Usledilo je srebro na OI iste godine i zatim titula svetskog prvaka. To je dovoljno da bude među glavnim favoritima za najviši plasman iako je usledila smena generacija, pa četvrto mesto na EP 2008. i deveto na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Na SP učestvovaće i olimpijski pobednik Francuska koja je u finalu u Pekingu bila bolja od Islanda, ekipe koja nije uspela da izbori plasman za takmičenje u Hrvatskoj. Francuska je na prošlom SP bila četvrta, a treća na EP 2008, što i ovu ekipu svrstava među ekipe koje bi trebalo da se bore za medalju.

Među favoritima biće i reprezentacija Danske, evropski šampion iz 2008. koja je u Norveškoj pobedila Francusku u finalu. Rukometaši Danske su među glavnim kandidatima za medalju i zato što su i na EP 2002, 2004 i 2006. osvajali bronze, a niz uspeha kvari im samo sedmo mesto na OI u Pekingu.

Od sredine 90-tih reprezentacija Španije ima zapaženu ulogu na svakom velikom takmičenju. Na SP je osvojila samo jednu medalju, ali zlatnu 2005. u Tunisu. Bila je druga na EP 2006. u Švajcarskoj, sedma na SP 2007, a onda je prošle godine završila takmičenje u grupi na EP, pa zablistala na OI osvojivši bronzanu medalju.

Domaćin Svetskog prvenstva - reprezentacija Hrvatske takođe ima velike ambicije da na svom terenu ostvari što bolji plasman. To je ekipa koja je prošle godine bila druga u Evropi i četvrta na OI, a 2007. peta na SP u Nemačkoj. Prvak sveta postala je 2003. a olimpijski šampion 1996. i 2004. Pored toga, u poslednjih nekoliko godina osvojila je i srebrnu medalju na SP 2005.

Svakako da ne treba potceniti ni ekipe kao što su Poljska - aktuelni svetski vicešampion i peta sa OI ili Rusija - šesta sa OI, ali sa velikim uspesima u ne tako dalekoj prošlosti. Rusija je 1997. bila prvak sveta, 1996. prvak Evrope, a 2000. olimpijski šampion.

Uz ove reprezentacije svakako su Švedska, koja je bila najbolja na EP 2002. i peta prošle godine na EP, ali i Norveška, kao relativno uspešan učesnik velikih takmičenja - sa šestim mestom na EP 2008. i sedmim mestom na SP 2005, čiji su rukometaši stalno u senci rukometašica - višestrukih svetskih i evropskih šampionki, ali i olimpijskih pobednica iz 2008.

Reprezentacija Srbije, posle pauze od tri godine sa velikih takmičenja, postavila je cilj da prođe u drugi krug, što ne isključuje mogućnost da će iskoristiti svaku ukazanu priliku za što bolji plasman.

Solidne reprezentacije, takođe, imaju Mađarska, Rumunija, Slovačka, Tunis i Egipat, ali bi njihov plasman među najbolje ekipe na šampionatu bio zaista veliko iznenađenje. Svetsko prvenstvo završiće se 1. februara finalnom utakmicom u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve