Nova vest
Rukomet

Nedelja, 27.01.2008.

17:41

Danska šampion Evrope

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rukometna reprezentacija Danske novi je šampion Evrope. Prvu evropsku titulu u istoriji Danska je osvojila pobedom nad Hrvatskom 24:20, na završetku Evropskog prvenstva u norveškom Lilehameru. Danci su posle uvodnog poraza od Norveške dobili sve utakmice na turniru i nadmašili sve rivale. Treće mesto osvojila je Francuska koja je pobedila Nemačku 36:26.

Danci su u grupi zbrisali Hrvate pobedom od 10 golova razlike, ali je početak finalnog meča bio šokanan za Skandinavce, jer je Hrvatska povela 4:0 u sedmom minutu.

Ipak, Danska se brzo sredila, stigla do 6:6, a posle 9:9 meč je nepovratno otišao na stranu crvenih.

Do poluvremena bilo je 13:10, a posle osam minuta u nastavku (17:11) rezultat se kretao ka novom debaklu naših zapadnih suseda.

Ipak, uprkos problemima sa povredama ključnih igrača, hrvatski tim je uspeo da se vrati na 18:15, trinaest minuta pre kraja.

Poslednja četvrtina meča bila je izuzetno uzbudljiva. Igralo se gol za gol sve do 55. minuta, kada je Balić sa dva gola smanjio na 22:20, što je bila najmanja razlika u drugom poluvremenu.

U samom finišu Jensen i Boesen postigli su golove, a briljirao je Kasper Vit – fenomenalni golman Barselone zaustavio je 14 hrvatskih šuteva, čime je više nego duplo nadmašio rivale sa hrvatskog gola (Alilović 5, Somić 1).

Sedam golova za nove šampione postigli su Lase Boesen i Lars Kristijansen, Petar Metličić je dao 5 golova za Hrvate.

Danska je na prethodna tri šampionata Evrope osvajala bronzane medalje, a Hrvati su jedinu dosadašnju medalju na kontinentalnim prvenstvima osvojili 1994. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve