Nova vest
Rukomet

Petak, 09.02.2007.

06:39

Šterbik: Ja odlučujem o svom životu

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Najbolji rukometni golman Srbije i stub naše rukometne reprezentacije u prethodnim sezonama Arpad Šterbik neće više nositi dres Srbije.

Šterbik je prihvatio ponuđeno špansko državljanstvo i u nastavku karijere nastupaće za selekciju te države.

Nekadašnji golman Jugovića iz Kaća prvi put je u razgovoru sa novinarima to saopštio u intervjuu mađarskom portalu kézilabda.com. B92 prenosi taj razgovor u celosti:

"Potražili su me iz španskog saveza i posle dugog razmišljanja sam odlučio da prihvatim ponuđeni pasoš, od leta ću postati španski državljanin" - rekao je Šterbik za naš portal.

Na utakmici protiv Češke, u kvalifikacijama za SP, nastupili ste za srpsku reprezentaciju. U revanšu Vas nije bilo. Nakon toga, u januarskim kvalifikacijama za EP niste se stavili na raspolaganje ekipi, zašto? Da li su u pitanju lični razlozi?

"Još dok je Veselin Vujović bio selektor, najavio sam da ne mogu učestvovati na revanšu jer ću biti kum na venčanju prijatelja Milorada Krivokapića. Dve nedelje pre duela sa Česima, Vujović je dao ostavku, a mene je pozvao novoizabrani Jovica Elezović, ali nisam želeo da otkažem venčanje. Na EP u Švajcarskoj smo vrlo loše prošli, tako da sam izgubio volju za sve, ali ipak sam rekao - probaću opet. Ako izbacimo Čehe, mogao bi malo da švajcarsku katastrofu prekrije zaborav. Nije uspelo, zatim sam opet puno razmišljao o nastavku, šta da radim, šta je najbolje. Lične probleme sam imao samo sa Vujovićem – Elezovića sam veoma žalio, sjajan čovek, nije zaslužio to od ekipe".

U to vreme stiže i ponuda Dominga Diasa de Mere?

"Da, u to vreme me je pozvao Domingo, kao i Talant Dušebajev, i pitali me šta mislim o španskom državljanstvu, a kasnije i o igranju za njihovu reprezentaciju. Veoma puno sam razmišljao, nisam znao kakvu odluku da donesem. Ranije sam se uvek sa radošću odazivao reprezentaciji, ako bi me zvali, ali me je taj osećaj minuo za vreme Vujovića. Nakon što su izneli predlog, rekli su da bi bolje bilo i za Sijudad Real, jer bi se oslobodilo jedno non-EU mesto u ekipi, u španskoj reprezentaciji će David Barufet prestati sa igranjem nakon Olimpijskih igara u Pekingu, a i ja bih dobio priliku da na velikom takmičenju ostvarim značajan rezultat sa reprezentacijom".

Mađarski pasoš nije istog ranga sa španskim u Asobal ligi?

"Ne. Ograničavaju i EU igrače".

Da li računaš sa kritikama koje će prouzrokovati tvoja odluka? Svojevremeno si izjavljivao da ne želiš da igraš za mađarsku reprezentaciju jer si prošao sve nacionalne kategorije sa Srbijom, tamo su ti drugovi, ne bi mogao protiv njih da nastupiš na terenu.

"Znam, mnogi će me kritikovati, ali živeću sa tim. Ovo je moj život, ja odlučujem o njemu. Navijači ne vide šta je pozadina. Sa dvadeset mi je još sve izgledalo ružičasto, igrao sam u dobroj reprezentaciji, a zatim su se iz godine u godinu srozavali rezultati. U narednim godinama nema šanse da se promeni situacija. U Sijudadu mi ugovor važi do 2014. i već sada sam dobio obećanja da ću nakon igračke karijere moći da ostanem u klubu".

Po tvom mišljenju, zašto su rezultati Srbije toliko loši u poslednje vreme?

"Srbija u poslednje vreme samo na sport može biti ponosna, ali je sve više problema i u sportu. Ne samo u rukometu, nego i u ostalim sportskim disciplinama. U mnogim nacionalnim sportskim savezima su ljudi koji nisu pravi sportski radnici i koji žele od sporta samo ličnu korist".

Kakav odjek očekuješ u Srbiji?

"Sa novinarima još nisam razgovarao, prvi je vaš portal, kezilabda.com, sa kojim sa pričao o ovoj temi. Razgovarao sam sa nekoliko prijatelja iz Vojvodine, oni su me razumeli, prihvatili su moju odlukul. Zapravo, podržali su je".

Šta dalje? Da li dolazi u obzir španska reprezentacija i pre Pekinga?

"Ne mogu sada da odgovorim kada ću nastupiti za Špance. Znam da će Barufet posle Olimpijade završiti karijeru, ako EHF dâ dozvolu i ako me pozovu, prihvatiću nastup. Malo mi je neprijatno jer nije fer prema igračima koji su izborili nastup na Olimpijskim igrama, od trojice golmana jednog ću izbaciti".

Kada će se srediti papiri?

"Tokom leta ću dobiti špansko državljanstvo. Sada vam ne mogu reći ni da li je moguće da imam tri pasoša, to ostavljam advokatu. I to pitanje je u paketu, jedan ću možda morati da vratim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve