Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 23.05.2022.

21:57

Kralj indiferentnosti

Po ko zna koji put Rafael Nadal je diplomatski felširao lopticu topspin forhendom pravo u lice čitavog teniskog sveta.

Izvor: Zoran Kecman

Autor:Zoran Kecman

Kralj indiferentnosti
Foto: Profimedia

Sa 5.000 obrtaja po minuti, taman da niko me može da uhvati ni za glavu ni za rep šta je u mislima španskog tenisera dok lagano hvata zelet prvih dana takmičenja na omiljenoj mu šljaci Pariza.

Znate, počeo je i igra se Rolan Garos, ali se po kuloarima u pariskom trouglu u Bolunjskoj šumi, priča o više o Vimbldonu.

O travi, ne o šljaci. Preciznije o neshvatljivoj političkoj odluci LTA i čelnika AELTC, koja je da budemo nedvosmisleni, čista diskriminacija sportista iz dve zemlje. Rusije i Belorusije.

Šta je toliko zaparalo uši na obraćanju medijima tenisera sa Majorke, posle glatke uvodne pobede na turniru protiv Džordana Tompsona, 6:2, 6:2, 6:2?

Sledeće:

"Nemam jasan stav. Tu uvek postoji ovlašćeno telo ili neka osoba koja donosi odluke i igrači moraju da ih poštuju. Svi igrači imaju svoje stavove o svemu i u ovom svetu nam je potreban neko ko donosi odluke. Nije bitno da li sam ja saglasan", rekao je Nadal.

Slušajte, "nije bitno da li sam ja saglasan".

To kaže teniser koji bi, kao član ATP Saveta, trebalo da brine o interesima kolega igrača.

Da podsetimo, članovi ATP Saveta igrača za sezonu 2021/22 su Feliks Ože-Alijasim, Rodžer Federer, Džon Milman, Rafael Nadal, Kevin Anderson, Endi Mari i Bruno Soareš.

Dakle tri broja jedan iz proteklih 17 godina i među njima nema samo sadašnjeg, važećeg vladara svetskog tenisa, Novaka Đokovića.

Setite se, Nadal i Federer su se vratili u Savet nekako baš po odlasku Đokovića i formiranju njegove PTPA organizacije u leto 2020.

Dok je Novak u ATP Savetu bio godinama, nisu mu se pokazali kao saveznici u borbi za prava tenisera. Naprotiv. Ćutali su, kako su i navikli, u dubokoj senci.

Ali to je, za one koji ne žele da na stvari u teniskom svetu gledaju kroz ružičaste naočare, odavno poznata istina. Rafa i Rodžer uvek su bili na jednoj, Đoković na drugoj strani.

Po velikoj većini aktuelnih pitanja, ako ćemo realno.

Otuda, ne čudi me ovo Nadalovo ambivalentno, prilično nerazumljivo mišljenje o Vimbldonu i svemu što se tamo dešava, jer Španac najviše voli da u javnosti izgleda kako ga ništa, ama baš ništa ne dotiče.

U jednom je bio u pravu, kada je na jučerašnjoj pres konferenciji rekao kako "i jedna i druga strana prave greške". Misleći na direktore turnira i ljude iz ATP Borda sa jedne i na njih, igrače, sa druge strane.

"Mi kao igrači nismo spremni dovoljno da donosimo važne odluke, jer je ovo na kraju individualni sport. Svako ima svoje viđenje u smislu koliko će svako profitirati od svake odluke koju ATP donese", rekao je Nadal.

Dakle Rafa je na 50/50. Kaže da razume Vimbldon (a šta tu ima da se razume i podrži, diskriminacija njegovih kolega?), ali i da razume igrače.

Osim, što ne razume baš uvek ovu igračku stranu, posebno ako se radi o Novaku Đokoviću.

Da li ga je razumeo kada je rekao da je njegovo telo njegova stvar i da ne planira da se vakciniše?

Ne, konstantno mu je delio lekcije i podsećao da će "ako vakcina bude obavezna na ATP, i Novak morati da se vakciniše".

Kao da iz njega progovara vakcinaški magnat Bil Gejts, koji je sa njim i Rodžerom Federerom, onako bratski ćaskao u februaru 2020. neposredno uoči pandemije, a sve to na onom humanitarnom meču Švajcarca u Južnoj Afrci.

Igrali su tada čika Bili, Rodžer i Rafa lepo i u dublu, čisto da se zabave, a usput verovatno popričaju i o tome šta sledi narednih meseci, kako neće biti putovanja i slično, iako je pandemija objavljena tek početkom marta.

Jer, sve je to Rafa lepo izdeklamovao stricu Toniju, ovaj se istrčao nekom od španskih medija i tako....Nekom se to što je obelodanjeno o čemu se tamo pričalo, očigledno nije svidelo.

Druga stvar, nepunih dve godine kasnije - da li je Rafa razumeo Novaka, kada su ga zimus, na najogavniji mogući način proterali iz Australije?

Nije, i tad je igrao svoju kameleonsku ulogu, sveopšte indiferentnosti, bilo mu je žao Novaka, ali opet nije propustio da mu spočita "greh".

"Svet je dovoljno propatio. Da je želeo, bio bi u Australiji bez problema. Sam donosi svoje odluke. Svi su slobodni da ih donesu, ali postoje i posledice, zar ne? Ako ne želiš vakcinu, imaćeš problema", rekao je Španac kada se od Australijanaca prevareni Novak našao zatvoren u četiri zida u onom nazovi hotelu za imigrante u Melburnu, a ustvari običnom ćumezu.

I sad imamo ovaj gorki, vimbldonski čvor.

Uvek sam nekako želeo da se prsti politike ne dotiču niti sporta, ali svestan sam da je to nemoguće.

Suviše je tu prostora za marifetluke, jeftinu propagandu, a tenis se sam ponudio, nije mario za istinski sportski integritet, to je samo mrtvo slovo na papiru.

Da su želeli da im granice ostale netaknutem držali bi lajave ministre i političare daleko van belih linija na zelenom pravougaoniku.

Ali, na Vimbldonu su nedeljama unazad pekli na vatri sve sa svojim političkim porukama, i na kraju su i presekli i odlučili da diskriminišu Ruse i Beloruse.

I dobro, ništa ne bi bilo neobičnno da su ATP i WTA, kako su najavljivali, zaista kaznili Vimbldon za kršenje ugovora sa njima, ali i za kršenje kodeksa takmičenja prema samim igračima.

Da su ih kaznili.

Groteskno zvuči odluka da će za grehe čelnika Vimbldona i LTA, ispaštati oni koji u celoj priči nisu apsolutno ništa skrivili - igrači!

Čekajte, ovo je nešto sasvim suludo - KAZNILI ste Vimbldon tako što ćete oduzimati poene igračima? Stvarno? Ne šalite se? A kakva je to kazna za Vimbldon?

Da li se Vimbldon na svom takmičenju bori za te ATP i WTA poene? Za prvo mesto na listi? Hoće li mu renking biti ugrožen? Ne.

Da li će tak "kazna" sprečiti da Vimbldon ne zaradi od prodaje karata, suvenira, ostalih komercijalnih stvari? Neće.

Pa pobogu, čime ste ih onda kaznili?

I šta je onda bilo jedino moguće da se uradi? Samo dve stvari: ili da nema Vimbldona 2022. godine i da se zamrznu svi poeni osvojeni prošle godine, ili da se igra, ali da se zamrznu poeni i ne računaju novi.

O tome se može diskutovati, ali kome je palo na pamet da se oduzmu poeni igračima i tako skroji nova, krajnje nerezonska i nepravedna ATP i WTA lista, to je pravo pitanje?

To nas opet vraća na Nadala, ali i sve one koji su ostali bez jasnog stava.

Otuda je dužnost Rafaela Nadala, kao nekog ko je u ATP Savetu, bila da se njegov stav čuje.

Da kaže da li je u redu da se njegovom rivalu Novaku Đokoviću recimo, oduzme mirne duše 2.000 poena i da se gurne negde dublje na ATP listi?

Ili da Marton Fučovič izgubi 360 poena i stropošta se, bez prilike da brani poene u nevesele dubine ATP liste.

Tu se, dragi naš Rafaele, ne može ostati po strani, iako bi ti to i sada voleo.

Tu se ne može reći "nije bitno da li sam ja saglasan".

Bitno je, jer se radi o osnovnim postulatima takmičenja, igre, fer-pleja.

Ako se stolice u ATP Savetu drže samo radi stolica, i da se ništa ne bi radilo i menjalo, koja je onda svrha njegovog postojanja? Da bi se igrači mirili sa nametnutim im odlukama?

Baš bi me zanimalo da li bi Rafa takav stav imao da je on prošle godine izboksovao 2.000 poena na londonskoj travi.

Sumnjam, ali zato me i ne čudi ona epizodu od zimus, baš sa Majorke, dok je Nadal osvajao pehar u Melburnu, a Novak bio daleko odatle.

Kada su u protestima na Majorci, na jednom kamionu, vozili kartonsku figurnu Novaka Đokovića, i kada je jedna gospođa u grupi, pitala kraj sebe svog supruga:

"A zašto je Novakova figura na kamionu, pa mi imamo Rafu, on je naš, odavde?"

A onda dobila odgovor:

"Zato što on nikad nema stav ni o čemu", odgovorio joj je suprug.

Bio je u pravu, Rafa ni sada nema stav, kada je sve tako očigledno.

Nadal, zvani "nije bitno da li sam ja saglasan"...

Autor: Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d