Nova vest
Tenis

Utorak, 29.09.2020.

20:00

Kuda plovi srpski tenis?

Gledajući poslednja dva Grend slema srpski teniseri i teniserke imali su dosta promenjive, prevashodno nedovoljno dobre rezultate.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Kuda plovi srpski tenis?
foto: Srdjan Stevanovic

Srpski teniseri i teniserke, ako ne računamo Novaka Đokovića, kroz prošlost imaju velike uspone i padove.

Ništa drugačije nije ni ove godine, ali na Rolan Garosu beleže dosta lošije rezultate od očekivanih.

Daleko od toga da su uslovi idealni, pogotovo na Rolan Garosu, kao što nisu bili ni na US openu, ali deluje kao da se od predstavnika naše zemlje očekivalo više.

O tom govori i podatak da je od sedam srpskih predstavnika tek tri zabeležilo plasman u drugo kolo Rolan Garosa.

Pobede su zabeležili Đoković, Lajović i Milojević, a poraze Đere, Kecmanović, Krajinović i Nina Stojanović.

Da li ima razloga za brigu?

Ako pričamo generalno, razloga za zabrinutost oko srpskog tenisa ima pregršt, jer ovaj sport praktično ne bi postojao u Srbiji bez njega, uz dužno poštovanje prma svima ostalima.

Ako pričamo o poslednja dva najveća turnira, otvoreno je razmatranju.

Srbija u Top 100 ima pet predstavnika, što je izuzetan učinak, a do Top 200 ima još trojicu.

U najboljih 100 su tu Đoković (1), Lajović (24), Krajinović (29), Kecmanović (41) i Đere (73), a za njima idu Milojević (144), Petrović (160) i Troicki (192).

Za zemlju od nešto više od sedam miliona stanovnika imati pet predstavnika u najboljih 100 na svetu – ujedno i prvoplasiranog, potencijalnog GOAT-a – je, bez izuzetka, odličan rezultat.

Ipak, da se vratimo na temu, rezultati nisu obećavajući.

"Mislim da je Dušan Lajović veoma talentovan, ali nisam ubeđena da može da napravi mnogo štete na Rolan Garosu. Tu je i mladi Krajinović, njega nisam imala priliku da gledam, ali sam od mnogih slušala koliko je dobar igrač. Ovo će za njega biti veliko iskustvo, odlični igrači, pet setova... Mislim da nijedan srpski igrač osim Novaka Đokovića neće napraviti neki spektakularan rezultat", nedavno je analizirala srpske tenisere bivša teniserka Barbara Šet u intervjuu za B92.net.

Novak je, očekivano, prošao u drugo kolo, Lajović je zabeležio očekivanu pobedu protiv 89. na svetu, a Milojević je značajno iznenadio Krajinovića i plasirao se u narednu rundu.

Niko od Kecmanovića nije očekivao da prođe Dijega Švarcmana, ali – uzimajući u obzir da je nedavno osvojio prvu titulu u karijeri u Kicbilu, na šljaci – verovalo se u bolji rezultat od viđenog.

6:0, 6:1, 6:3 za Argentinca posle nešto manje od dva sata igre je bilo sve samo ne ono čemu su se Miomirovi navijači nadali.

"Mnogo sam grešio i nisam imao nikakav ritam u prva dva seta, a u trećem sam imao šanse, ali sam se kasno probudio. Nije lako igrati protiv Švarcmana. U odličnoj je formi, brz je, teško je osvojiti poen pored njega, a i uslovi su bili loši, hladno je i spora je podloga. Duva vetar i pada kiša i to mi je izuzetno smetalo. Ipak, smetalo je i njemu, što nije uticalo na konačan ishod. Razočaran sam zbog prva dva seta"
, rekao je Kecmanović posle poraza.

Laslo Đere je na Rolan Garos došao posle polufinala u Kicbilu, a za protivnika je imao veoma kvalitetnog Kevina Andersona.

Južnoafrikanac jeste nekadašnji Top 10 igrač i višestruki Grend slem finalista, ali sve vam je jasno kada se uzme u obzir da su kladionice Đerea stavile kao favorita pred početak ovog meča.

Andersonu od svih podloga najmanje odgovara šljaka, na njoj nije puno igrao, a u ovaj meč ušao je u seriji od četiri poraza, sva četiri posle "restarta" sezone.

To ga nije sprečilo da iskoristi "nenormalne" uslove na ovogodišnjem Rolan Garosu i sa neverovatnom dubinom u udarcima savlada Đerea.

"On je igrao jako dobro, imao neverovatnu dubinu. Bio sam dosta iza osnovne linije i u suštini sam se branio sve vreme. Kada smo se vratili bilo je nešto bolje vreme, ali tada sam bio u ne baš najboljem stanju psihički. Kada su uslovi krenuli da budu u moju korist, on je već napravio odlučujući brejk u trećem i borio sam se do kraja, ali nije išlo", rekao je, pored ostalog, Đere posle poraza.

Ono što je najviše iznenadilo srpsku, odnosno tenisku javnost je poraz Krajinovića, 29. na svetu, od Nikole Milojevića, trenutno 144. na ATP rang listi.

Milojević je, istini za volju, odigrao izuzetan meč, najbolji u svojoj karijeri, kako je i sam priznao, ali daleko od toga da je sa druge strane mreže imao protivnika koji je igrao na svom nivou.

Krajinoviću su baš zasmetali spori, teški i vlažni uslovi na pariskim terenima i to se videlo u njegovoj igri.

Iako je za razliku od Kecmanovića i Đerea osvojio set, definitivno je odigrao lošije od svih svojih sunarodnika, na krjau sa 15 vinera i neverovatnih 60 neiznuđenih grešaka.

"Zaslužena pobeda, bio je bolji danas na terenu, nema priče. Uslovi koji su danas bili su bili na njegovoj strani. Igrao je hrabro, igrao je bolje od mene. Grend slem nije bio onakav na kakav smo mi navikli. Stvarno je hladno, loptice nigde ne idu i ne možes nigde da ih zabiješ. To je problem za moju igru, ne mogu da se oslonim na to da idem napred, da budem agresivniji, da često izlazim na mrežu iz servisa. Mislim da se turniri stvarno trude da bude (turniri) budu organizovani, ali uslovi u Parizu su nehumani", kazao nam je Krajinović posle poraza.

U drugom kolu Đoković igra protiv Ričardasa Beraknisa, Lajović protiv Kevina Andersona, a Milojević protiv Aljaža Bedenea.

Realno gledano, Novak će sigurno proći u treće, Lajović ima nešto veće šanse protiv Andersona, dok Milojević sigurno neće biti favorit protiv Bedenea, ali ako ponovi igru sa meča protiv Krajinovića - sve je moguće.

Rezultati na RG se ne razlikuju mnogo od rezultata koje smo videli na US openu.

Đere je na tom turniru takođe ispao u prvom kolu jer je od njega bio bolji malo poznati Australijanac Kristofer O'Konel sa 3-1 u setovima.

Lajović je odigrao neočekivano loše i pretrpeo poraz od Belorusa Jegora Gerasimova sa 3-1 u setovima.

Krajinović je, za razliku od Pariza, u Njujorku bio dosta bolji – prošao je prva dva kola, ali onda, iako su mu analitičari davali dobre šanse, izgubio sa 3-0 od Davida Gofana.

Kecmanović je takođe prošao prvo kolo, ali stao u drugom jer je od njega bolji bio Roberto Bautista Agut sa 3-1 u setovima.

Na tom turniru niko više od Srba nije prošao u glavni žreb turnira, a ako gledamo kvalifikacije, barem one na Rolan Garosu, onda možemo da budemo još zabrinutiji kada vidimo da je Viktor Troicki izgubio od malog poznatog Portugalca, 196. tenisera planete Frederika Fererire Silve u prvom kolu.

I to kako... 6:0, 6:2.

Ako ste zabrinuti za muški tenis u Srbiji, iako to nije zaključak ovog teksta, onda bolje da se ne osvrćete na ženski.

Vreme Ane Ivanović i Jelene Janković, njihovih pohoda na osvajanja Grend slem titula i prvo mesto WTA rang liste, je sada davno, davno prošlo vreme.

Dugo navijači u Srbiji traže neku novu "Anu" ili "Jelenu", i dugo nema nikoga ko bi podsetio na njih.

Trenutno, a i već neko vreme, naša zemlja ima jednu ili nijdnu predstavnicu u najboljih 100 teniserki planete.

Trenutno je na 91. mestu Nina Stojanović, a narednu najbolju poziciju zauzima Olga Danilović koja je 175. na planeti.

Posle toga zalazimo već na 200. mesto koje pripada Ivani Jorović, 202. je Natalija Kostić, a nekada najbolje rangirana teniserka Srbije Aleksandra Krunić je na – 230. poziciji.

"Takve stvari cirkulišu i to je normalno. Srbija je imala Anu Ivanović i Jelenu Janković koje su bile svetski broj 1 i to se verovatno nikada više neće desiti u srpskom tenisu. Pogledajte cirkularni proces u Austriji, poslednji Gren Slem je osvojen pre 30 godina kada je Tomas Muster bio najbolji igrač sveta, a 30 godina kasnije smo tek osvojili naredni Slem. U ženskom tenisu praktično da i nema Austrije. U jednom momentu smo imali 10 igračica u top 100. Ne kažem da se loše radi, samo da je osvajanje titula u tenisu izuzetno teško", rekla je nedavno bivša teniserka Barbara Šet u intervjuu za B92.net.

Na Rolan Garos je došlo pet Srpkinja, u glavnom žrebu se pojavila jedna, a u drugo kolo nije prošla nijedna.

Olga Danilović je takmičenj završila u prvom kolu kvalifikacija porazom od Meksikanke Renat Sarasue sa 2-1 u setovima, a na istom mestu je zaustavljena i Jovana Jović, koja je igrala protiv Indijke Ankite Rejne i izgubila takođe 2-1.

Kostićeva i Jorovićeva su uspele da dođu do poslednjeg, finalnog dela kvalifikacija, ali su ih zaustavile Ruskinja Kamila Rahimova (2-0), odnosno Dankinja Klara Tauson (2-0).

Jedina predstavnica Srbije u glavnom žrebu RG na kraju je bila Nina Stojanović, koja je to zalsužila svojim renkingom.

Ona je "na papiru" bila favorit protiv 117. teniserke sveta, Čehinje Barbore Krejčikove, ali je na kraju ostala daleko od pobede – 6:3, 7:5.

"Bila sam srećna što sam izvukla nju, iako sam pre toga izgubila od nje na betonu. Bila je dobra prilika da se prođe prvo kolo, nadala sam se pobedi, ali nisam bila fokusirana i nisam mogla da nametnem svoj stil igre. Fizički se ne osećam dobro, nisam u formi zbog zdravstvenih problema, trudila sam se, ali ovo je moj maksimum i veoma mi je žao. Da mogu više – sigurno bih dala više"
, rekla je Stojanovićeva.

Na US openu se Nina "provela" identično kao u Parizu, pošto je ispala u prvom kolu, tada od Ruskinje Ane Kalinskaje kojoj takođe nije uzela ni set (6:4, 6:3).

Nina je, ipak, jedina teniserka koja je predstavljala srpski ženski tenis na poslednja dva Grend slema, što je daleko od malog uspeha.

Ipak, sve priloženo govori koliko je daleko "vreme Ane i Jelene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve