Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.06.2017.

14:30

Sjajni Nadal piše istoriju – deseta titula na Rolan Garosu!

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je titulu na Rolan Garosu pošto je u finalu pobedio Švajcarca Stena Vavrinku sa 6:2, 6:3, 6:1.

Izvor: PT

Autor: PT

Sjajni Nadal piše istoriju – deseta titula na Rolan Garosu!
Getty Images

“Kralj“ šljake je tako osvojio deseto Otvoreno prvenstvo Francuske i postao prvi teniser u istroji “belog sporta“ sa dvocifrenim brojem jednog od četiri Grend slemova.

On je postao tek drugi igrač koji je na jednom grend slem turniru osvojio deset ili više titula.

Pre njega je to pošlo za rukom jedino Margaret Kor koja je 11. puta osvajala Australijan open od 1960. do 1973. godine.

'Bik sa Maljorke' je na neverovatan način postao ponosno vlasnik ’La Decime’ jer je od početka turnira odigrao 19 setova i svih 19 je i dobio.

Špancu je ovo ukupno 15. Gren slem trofej u karijeri, a ispred njega je sada jedino Švajcarac Rodžer Federer sa 18.

Vavrinka je, na drugoj strani, doživeo prvi poraz u svom četvrtom grend slem finalu.

I Nadal i Vavrinka su u prvom setu bili sigurni na svoj servis sve do šestog gema, kada je Španac iskoristio prvu brejk priliku i poveo sa 4:2. Taj brejk je samo bio uvod u ono što sledi - Nadal je osvojio i naredna dva gema i posle 43 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Nadal je u drugom setu nastavio i vrlo brzo osvojio prva tri gema i prednost brejka je bez problema sačuvao do kraja seta.

Rafael Nadal je na početku trećeg seta, u prvom gemu, oduzeo servis Vavrinki i to je praktično bio kraj meča. Španac je do kraja odigrao besprekorno, nije dopustio Švajcarcu da meč učini neizvesnijim.

I set:

Tok meča:

Prvi poen na meču pripao je Rafaelu Nadalu, posle greške Vavrinke iz forhenda.

Usledila su tri laka poena za Španca, pa tako bez izgubljenog poena dobija prvi gem, 1:0.

Ništa manje ubedljiv nije bio ni Sten Vavrinka, koji odličnim servisima i razornim forhendima dopustio samo jedan poen Rafi, 1:1.

Za razliku od prvog servis gema kada Nadal nije dao šansu Vavrinci, Švajcarac je sad uspeo da izvrši pritisak i da sjajnom igrom dođe do brejk lopte, 30:40.

Dobrim servisom Nadal je spasao brejk loptu, a potom prvim asom došao do prednosti. Usledila je greška Stena, posle čega je Španac poveo sa 2:1.

Sledeći gem bio je preslikan kao treći, s obzirom da je Rafa usled dobre igra doša do brejk lopte, 30:40.

Ipak, odličnim servisom Švajcarac je uspeo da dođe do izjednačenja. U naredim poenima Vavrinka nije uspeo završi gem, što je Nadal iskoristio da dođe do novih brejk lopti (3).

Odličnim servisom i forhendima Sten je uspeo da spasi sve tri brejk lopte i da dođe izjednačenja, 2:2.

Iz prve “Kralja“ šljake nije poljuljalo to što nije uspeo u prethodnom gemu da iskoristi tri brejk lopte, pošto je došao do 40:0.

Međutim, sjajnom igrom sa osnovne linije Vavrinka je prišao na 40:30, ali je tada usledio dobar servis Španca posle kojeg je došao do 3:2.

Veliki pritisak Nadal usledio je u narednom gemu, pošto je odličnom igrom uspeo da dođe do tri uzastopne brejk lopte, 0:40. Prvu nije uspeo da iskoristi, ali zato jeste drugu za vođstvo od 4:2.

Posle odlične kombinacije servisa i forhenda Španac je uspeo da dođe do dve gem lopte, 40:15. Posle odličnog voleja Nadal je uspeo da potvrdi brejk i dođe do velikih 5:2.

U narednom gemu Nadal je ponovo uspeo da oduzme servis rivalu i da nakon 43 minuta igre dobije prvi set, 6:2.

II set

Prvi gem u II setu osvojio je Nadal, iako je Švajcarac uspeo dva puta da izjednači, ali je Španac lako sačuvao svoj servis - 1:0. Vavrinka nije mogao da odgovori na sjajnu igru 'Bika sa Mlajorke' i bez izgubljenog poena Nadal osvaja drugi gem za 2:0.

Sedmi gem u nizu osvaja sjajni Španac koji je u trećem gemu izgubio samo jedan poena za totalnu dominaciju Rafaela Nadala - 3:0.

Prvi poen četvtog gema drugog seta osvaja Vavrinkai nastavlja u istom ritmu za 40:0, ali Nadal sjajnim poenom ostaje u igri i smanjuje prednost Švajcarca.

Vavrinka konačno prekida Nadalovu dominaciju i osvaja ovaj gem za 3:1. Posle greške Vavrinke pri rezultatu 30:30 u petom gemu, Nadal dolazi do brejk lopte koju iskorišćava za 4:1.

Ne predaje se tako lako Vavrinka i dobija šesti gem. Odličan poen videli smo pri rezultatu za 40:30, prvo je Vavrinka odgirao sjajnu dijagonalu, ali Nadal uspeva sve da stigne. Ipak, ovaj gem dobija Vavrinka 4:2.

Priliku da zaustavi Nadala u drugom setu nije iskoristio Vavrinka jer sjajni Nadal na svoj servis uzima ovaj gem, pa Vavrinka servira za opstanak - 5:2.

Vavrinka se ne predaje tako lako i uspeva da se vrati i osvaja bitan gem 5:3. Na svoj servis Nadal lako dobija drugi set i nalazi se na korak od desete titule na Rolan Garosu - 6:3

III set

Na startu trećeg seta neverovatni Nadal odmah je došao do brejka i osvaja prvi gem - 1:0, a bez izgubljenog poena dobija i drugi za 2:0.
U trećem gemu, Vavrinka osvaja prvi poen na mrež i na kraju i dobija ovaj gem i smanuje prednost Rafalela Nadala -2:1.

Odličnim poenom vraća se Vavrinka za 30:0 u četvrtom gemu, ali nije iskoristio četiri brejk lopte, što je kaznio Nadal za 3:1.

U petom gemu viđena je velika borba u kom su smenjivala vođstva. Grešio je i Vavrinka, a prvi put od početka meča Nadal je pogrešio na mreži što govori kakva je dominatna igra 'Bika sa Maljorke'.

Ipak, posle četiri izjednačenja u ovom gemu, Nadal osvaja i 4:1 i sada ga dva gem dele od desete titule u Parizu!

Sjajni Nadal lako dobija sledeći gem i bez izgubljenog poena nalazi se na gem od titule, a Vavrinka sada servira za ostanak u meču, ali neverovatni Španac to nije dopustio i postaje ponosni vlasnik desete titule Rolan Garosa!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

424 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve