Nova vest
Tenis

Petak, 09.06.2017.

18:01

Nadal nastavio da "melje" rivale, sledi finale sa Vavrinkom

Rafael Nadal plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Francuske pošto je u tri seta pobedio Dominika Tima, 6:3, 6:4, 6:0.

Izvor: PT

Autor: PT

Nadal nastavio da
Getty Images

Španac je ovim trijumfom još jednom pokazao da se nalazi u najboljih formi u prethodnih nekoliko godina, a u nedelju će imati priliku za desetu titulu na Rolan Garosu.

Tamo će se sastati sa Stenom Vavinkom koji je posle velike i teške borbe savladao Endija Marija.

Ovo je bio ukupno sedmi susret Nadala i Tima, a četvrti ove godine. Španac je ostvario peti trijumf nad dvadesettrogodišnjem Austrijancem, što znači da je Dominik ostao na dve pobede.

Start nije obećavao pošto su igrači ušli dosta nervozni u meč, pa je viđeno dosta grešaka na obe strane. Austrijanac je uspeo prvi da dođe do brejka i da povede sa 1:0, međutim tada je usledio veliki pad u igri pošto je Nadal uspeo da osvojio četiri gema zaredom.

Do kraja seta Tim nije uspeo da se oporavi pa je Nadal posle 46 minuta igre uspeo da dođe do 1–0.

Ispostaviće se da je ovo bio najjači otpor Dominika koji je do kraja meča uspeo da osvoji samo tri gema. Nije ni Nadal toliko spektakularno dobro igrao, koliko je Austrijanac potpuno podbacio.

Videli smo potpuno drugačiji meč od prvog u kojem je Vavrinka posle više od četiri sata pobedio Endija Marija.

Ovako, Rafa će imati priliku da postane prvi igrač koji je uspeo da dođe do dvocifrenog broja titula na jednom Grend slemu.

Početak meča obeležila je veoma bleda igra oba igrača, kao da su ušli previše stegnuto u duel. Upravo zbog nesigurne igre Austrijanac i Španac su razmenili po brejk, pa je posle osam minuta igre rezultat bio 1:1.

U narednom gemu Španac se ponovo susreo sa brejk loptama, pošto je Tim odličnom igrom uspeo da dođe do 15:40. Međutim, odličnim servisima, a potom i forhendima Nadal je spasao brejk lopte, a potom i dobio gem, 2:1.

Obojica su ušli dosta stegnuto, međutim Španac se opustio, dok je Tim i dalje pod nekim pritiskom. To se videlo u četvrtom gemu, u kojem je Rafa ponovo uspeo da oduzme servis gem Dominiku, iako je Austrijanac spasao tri uzastopne brejk lopte.

Potvrdio je Nadal brejk, iako je Tim ponovo imao dve uzastopne brejk lopte da se vrati meč. Ipak, "Kralj" šljake je uspeo da ih spasi i da povede sa 4:1.

Usledila su dva sigurna gema dvojice tenisera, pa je pri rezultatu 5:2 dvadesettrogodišnji igrač servirao za ostanak u prvom setu. Uspešan je bio Tim, koji je tako prebacio pritisak na Rafaela Nadala.

Devetostruki šampion Rolan Garosa bio je veoma ubedljiv i tako posle 46 minuta igre dobio prvi set polufinala Otvorenog prvenstva Francuske.

Start drugog seta krenuo je servisom Dominika Tima. Opet je Austrijanac bio pomalo nesiguran, međutim nije dopustio Špancu da dođe do brejk prilike.

Već u narednom gemu, Tim je imao priliku da dođe do brejka, međutim očajna realizacija se nastavila. Dominik je trenutno na 1/7 kada su u pitanju prilike da oduzme servis gemu Nadalu.

Posle dobre igre sa osnovne linije i nekoliko grešaka sedmog igrača na svetu “Kralj šljake” je izjendačio na 1:1. Međutim, tada je Nadal ponovo uspeo da oduzme servis mladom Austrijancu i da povede sa 2:1. Viđena je velika borba, Tim je spasao prvu brejk loptu, potom došao do gem, ali Španac je bio uporan i tako napravio veliki korak ka osvajanju drugog seta.

U naredna tri gema igrači su čuvali servise, pa je posle 35 minuta igre rezultat na semaforu bio 4:2. Istim ritmom nastavilo se do kraja seta, Tim je pokušavao međutim svaki put kada je imao polu šansu, ili je Nadal odigrao odlično, ili je izbacio loptu u aut.

Posle 97 minuta devetostruki osvajač Roland Garosa uspeo je da osvoji drugi set sa 6:4 i da povede sa 2-0 u setovima.

U trećem setu viđena veoma slaba Dominika Tima. Mladi Austrijanac kao da se predao posle dva izgubljena seta, a Španac je to osetio i posle 16. minuta igre poveo sa 3:0, uz dva brejka prednosti.

Nastavio je Rafa da "melje" Austrijanca, nedopustivši mu do kraja meča niti jedan gem. Tim se gotovo predao još na startu seta, kada je Nadal uspeo da ga potpuno slomi sa dva uzastopna brejka.

Nadal se ovako plasirao u novo finale Rolan Garosa i imaće priliku da osvoji rekordnu desetu titulu u Bulonjskoj šumi. Protivnik će mu biti Sten Vavrinka koji je bio bolji u pet setova od Endija Marija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

10 h

U fokusu

Vidi sve