Nova vest
Tenis

Sreda, 07.06.2017.

11:00

Šok – Novak ostao bez krune i drugog mesta!

Branilac titule Novak Đoković eliminisan je u četvrtini finala Rolan Garosa od Dominika Tima u tri seta – 7:6(5), 6:3, 6:0.

Izvor:

Autor:

Šok – Novak ostao bez krune i drugog mesta!
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Bio je ovo šesti međusobni okršaj Srbina i Austrijanca, a Dominik je upisao prvi trijumf.

Ipak, ono što je daleko veći problem jeste da je Novak izgubio čak 1.640 bodova, zbog čega će od ponedeljka možda biti i četvrti igrač sveta, što je pad za dve pozicije.

Takođe, ovo je prvi put posle sedam godina da osvajač 12 Grend Slem titula neće igrati barem u polufinalu 'Kupa Musketara', pošto je poslednji put 2010. stao u četvrtini finala, kada je koban bio još jedan Austrijanac – Jirgen Melcer, nadoknadivši dva seta minusa.

Tim će se u petak boriti za veliko finale sa Rafaelom Nadalom, kome je Pablo Karenjo-Busta predao meč posle prvog seta.

Srbin je meč otvorio uz manje oscilacije, delom uzrokovane i vetrom, ali je brzo uspeo da se konsoliduje posle pretrpljenog brejk, da uzvrati istom merom i stigne do prednosti od 4:2.

Međutim, raspoloženi Tim počeo je da pogađa sa svih pozicija, dok je Đokovića sve više mučio prvi servis, pa smo posle nekoliko minuta ponovo imali egal situaciju.

Ali ni takvo stanje stvari nije nagoveštavalo ono što sledi, posebno pošto je Novak na 5:5 u prvom setu imao dve vezane set lopte. Ipak, Tim to nije dozvolio, pomogao mu je i protivnik atipičnim greškama, a isto se može reći i za taj-brejk koji je usledio – kada je Austrijanac kaznio propuštene šanse i kroz 'kišu' mini-brejkova stigao do vođstva.

Uvodni deo meča trajao je čak 74 minuta, što je obećavalo veliku borbu i u nastavku, ali od toga, nažalost, nije bilo ništa.

Đoković je sve više grešio iz situacija u kojima to ne čini previše, ni govor tela nije obećavao, dok je, s druge strane, Tim nastavio da igra izuzetno zrelo – pogađajući viner za vinerom.

Novak je dopustio čak 15 brejk šansi rivalu, spasao ih je devet, ali je Dominik bio neumoljiv – neutralisavši četiri od šest.

Kao ključan ističe se detalj već iz drugog gema drugog seta, kada je Đoković ponovo lošim servisima sebi zakomplikovao život. Dva puta se izvukao, ali ne i treći.

Timu kao da je još samo to nedostajalo, pošto je ekspresno otišao na 4:1, a posle 40 minuta igre stigao i na set do pobede karijere.

Bilo je evidentno da je Novak u potpunosti inferioran, da ne zavisi sve od njega na terenu, ali je malo ko očekivao ono što se dogodilo u trećem setu. Ni tada nije bilo nemoguće napraviti preokret, samo što to Tim nikako nije želeo da dozvoli.

Izleda da je dobro zapamtio meč iz Rima pretprošle subote, kada mu je Đoković prepustio svega jedan gem, pošto mu je sada uzvratio na brutalan način.

Jeste Novak izgledao poptuno nezainteresovano, ali to ne umanjuje furioznu seriju Dominika – koji tri puta zaredom oduzima rivalu servis, dozvolivši mu da osvoji samo svega dva poena na njegov servis u celom setu!

Početak susreta na polu praznom Leglenu obeležio je jak vetar, koji je evidentno pravio probleme igračima. Novak je uspeo da stigne do 40:15, ali je onda vezao dve neiznuđenje greške i vratio rivala u gem. Međutim, usledila su dva pametna poena aktuelnog šampiona za prvo vođstvo – 1:0.

Nešto sigurniji pri svom prvom servisu bio je Austrijanac, koji dobrim servisima stiže do izjednačenja, dok je spomenuti vetar i dalje 'šetao' lopticu. Novaka nije slušao prvi servis, što je agresivni Tim kažnjavao dubokim riternima, a takav pristup doneo mu je i 0:30, odnosno zatim i do tri vezane brejk lopte. Uspeo je Đoković da spase sve tri, pošto je ekspresno podigao nivo igre, ali se Dominik izborio za još jednu – posle čega Nole šalje slajs u aut – 2:1.

Ipak, prednost Austrijanca nije potrajala više od tek nekoliko minuta. Đoković je maksimalno fokusirano pratio pokrete rivala prilikom započinjanja poena i ekspresno stigao do tri uzastopne ribrejk šanse, od kojih koristi drugu za povratak u egal – 2:2.

Obojica igrača igrala su sve bolje kako je meč odmicao, a najlepši poen videli smo u petom gemu, koji je posle pravovremenog izlaska na mrežu dobio Novak. Međutim, Tim je igrao sve hrabrije, pa je od 40:30 uspeo da dođe do nove brejk šanse, sjajnim pasing šotom pravo na liniju. Nastavilo se sa odličnim udarcima i mnogo trčanja na obe strane, pre nego što Srbin, posle nova tri đusa, a šest ukupno, napokon uspeo da prelomi gem u svoju korist – 3:2.

Prethodni gem kao da je totalno ispraznio i izmorio Tima, koji je počeo da greši u serijama, što je Đoković surovo kaznio. Ubrzo je stigao do nove dve prilike da protivniku oduzme servis, da bi ovaj to sam potvrdio novom neiznuđenom greškom – 4:2.

Iako je delovalo da je Dominik totalno van ritma, pogotovo pošto je Đoković osvojio prvi poen – usledila je serija grešaka našeg igrača i viner Tima, koji nam je doneo četvrti brejk za 42 minuta igre – 4:3.

Novak ovoga puta nije uspeo da uzvrati, pošto je Tim relativno lako dolazio do poena, a samim tim i do novog poravnanja – 4:4.

Delovalo je da će Đoković uspeti novim brejkom da završi set, ali se onda sve promenilo. Najpre je ispustio 15:40 i dve set lopte, da bi nedugo zatim on bio u zaostatku (15:30), međutim – i pored atipičnih grešaka osigurao je taj-brejk i prebacio pritisak na protivnika – 6:5.

Novog brejka nije bilo, a Tim je bio taj koji je bolje otvorio trinaesti gem – mini-brejkom. Nastavilo se u istom ritmu na obe strane, pošto nijedan od dvojice igrača nije uspevao da uzme poen na svoj servis. Prvo je Đoković stigao do preokreta, ali je onda poslao dve loptice u aut za vođstvo Tima, koji zatim greši za novo izjednačenje (3:3). Tim uz malo sreće dobija poen na svoj servis, a posle nove greške Novaka dolazi u priliku da svojim servisima završi set (5.4).

Tim je do dve set lopte stigao pošto je Đoković poslao lopticu u mrežu, da bi onda usledio napad Novaka za ostanak u setu. Ali, onda još jedna loptica završava u mreži i Austrijanac posle 74 minuta igre stiže do vođstva – 6:7(5).

Novak je drugi deo meča otvorio sa dva uzastopno osvojena poena, ali je Tim odmah uzvratio i sa pet peona u nizu poveo – 0:1.

Za razliku od rivala, Đoković nikako nije uspevao da pronađe ritam, pre svega prilikom servisa, a Dominik je sve bolje i bolje igrao, šetajući Novaka sa jedne na drugu stranu terena. Uspeo je Srbin da spase nove tri brejk šanse, ali ne i četvrtu, pošto se posle drop šota okliznuo – 0:2.

Ovakav razvoj situacije samo je dao dodatni elan Austrijancu, koji nastavlja seriju i bez izgubljenog poena potvrđuje ranije stečeni brejk – 0:3.

Đoković je u narednom gemu zaustavio svoj pad, ali i nalet rivala, osvojivši gem sa samo jednim izgubljenim poenom. Samo minut kasnije, Tim uzvraća još ubedljivije i ponovo odlazi na tri gema razlike – 1:4.

Posle novog laganog gema za Đokovića činilo se da će naš igrač uspeti da se vrati. Zaigrao je agresivnije i počeo da šalje nešto dublje loptice u polje Tima. Takav pristup odmah je doneo promenu, odnosno šansu da vrati u drugi set, ali je onda izbacio novu lopticu u aut, a Dominik to pretvorio u ogromnu prednost – 2:5.

Nije Austrijanac uopšte zapinjao u narednom gemu, namenski se koncentrisavši na svoj servis gem, gem koji bi mogao da ga dovede na set do senzacije. Tako je i bilo, mlađani Tim pogaođao je iz svih uglova, delovao totalno rasterećeno i potpuno zasluženo duplirao vođstvo u setovima – 3:6!

Đoković je i na startu trećeg seta imao problem, pošto je Tim imao nove dve brejk lopte. Prvu je propustio jer je lopticu zahvatio ramom posle servisa, ali je drugu, do koje je došao posle sjajnog forhenda, iskoristio zahvaljujući novom veoma lošem udarcu Đokovića – 0:1.

Od tog trenutka, Novak je u potpunosti stao, u njegovoj igri uopšte nije bilo žara, dok Dominik nije spuštao nogu 'sa gasa', nastavivši da osvaja gem za gemom, uz još jedan brejk nezadrživog Austrijanca – 0:3.

Koliko je bio inferioran najbolje govori podatak da je tek u petom gemu uspeo da uzme poen, ali ni to što je osvojio još jedan nije donelo nikakvu promenu – Tim je napravio još jedan brejk, treći u nizu i stigao do prilike da servisima upiše pobedu karijere – 0:5.

Novak je delovao potpuno nezainteresovano, što je bilo evidentno već i sredinom seta, a Dominik rutinski priveo susret kraju na impresivan način, dozvolivši rivalu da osvoji svega dva poena na njegov servis u celom setu – 0:6!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1033 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve